Chindia Târgoviște este a doua echipă retrogradată în Liga 2. UTA Arad și Campionii FC Argeș vor juca barajul de menținere/promovare în SuperLigă

Marius ANGHEL 19 May. 2023, 22:11 Liga 2

Meciurile din ultima etapă a play-out-ului SuperLigii în urma cărora se decideau a doua retrogradată în Liga 2, respectiv cele două echipe care vor juca baraj de menținere au avut loc vineri seară, 19 mai 2023, la Arad, Pitești și, în premieră, Târgoviște.

UTA a remizat acasă cu ”FC U” Craiova (scor 1-1), Campionii FC Argeș s-a impus pe teren propriu cu Petrolul (scor 3-0), iar Chindia a remizat în fața propriilor spectatori, pentru prima dată de când a revenit în prima ligă, de patru ani, cu FC Voluntari (scor 2-2).

Chindia Târgoviște a retrogradat în Liga 2, UTA Arad și Campionii FC Argeș vor juca baraj de menținere în SuperLigă

În urma acestor rezultate, Chindia Târgoviște a retrogradat în Liga 2, urmând-o pe CS Mioveni, picată deja de câteva etape. UTA Arad și Campionii FC Argeș vor juca baraj de menținere în SuperLigă cu Gloria Buzău sau Unirea Dej, respectiv cu Dinamo sau SC Oțelul Galați.

  • Ultima etapă din play-off-ul Ligii 2 are loc duminică, de la ora 13:00, atunci când se decid cele două echipe care vor juca baraj de promovare.

Poli Iași – Dinamo, Steaua – Gloria Buzău și SC Oțelul Galați – Unirea Dej sunt meciurile care decid a doua promovată direct din Liga 2 și cele două formații care merg la barajul cu UTA, respectiv Argeș. Trebuie însă precizat că se promovează direct de pe locul 3, în condițiile în care Steaua, matematic sigură de locul 2, nu are drept de accedere în SuperLigă din cauza formei sale juridice, unde de drept public. Totodată, în această situație, al doilea loc calificabil la baraj este cel al 5-lea din play-out, nu al 4-lea, care devine primul. Poli Iași a promovat de pe locul 1.

Chindia a jucat cu adevărat acasă, la Târgoviște, pentru întâia oară de când e în prima ligă, de patru ani, și a retrogradat

La Târgoviște ar fi trebuit să fie un eveniment de neuitat la meciul cu FC Voluntari, în ultima etapă a play-out-ului SuperLigii. Oricum va fi, fiindcă nu va fi uitat niciodată acest joc al echipei antrenată de Anton Petrea.

În chiar ultimul meci al celui de-al patrulea sezon consecutiv de când a promovat în prima ligă, Chindia a beneficiat în sfârșit de stadion la Târgoviște, după ce autorităților locale s-au chinuit în tot acest timp să demoleze vechiul ”Eugen Popescu”, să-l construiască și să-l aducă în punctul de a fi inaugurat.

FC Voluntari a fost adversarul pe care l-a întâlnit pentru prima dată pe noua arenă, iar la Târgoviște s-a terminat cu lacrimi. Nu de fericire, ci de tristețe. Ilfovenii nu s-au predat, au avut 2-0 după reușitele lui Vitalie Damașcan (42′) și Aymar Meleke (45+2′), dâmbovițenii au reușit în partea secundă să egaleze, prin golurile marcate de Cristian Neguț (48′) și Andrei Șerban (75′), însă n-au mai avut puterea să mai înscrie o dată și să evite retrogradarea directă. S-a terminat 2-2.

Cum Argeșul a câștigat acasă cu Petrolul, iar Chindia a remizat acasă, trupa din Pitești a depășit cu un punct formația din Târgoviște. Chindia a căzut, astfel, pe locul 9 din play-out-ul SuperLigii, penultimul, și a retrogradat în Liga 2 alături de CS Mioveni, ultima clasată. Dâmbovițenii ar fi jucat baraj de menținere dacă Argeșul nu ar fi câștigat în această etapă.

Chindia se întoarce în Liga 2 după patru sezoane petrecute în prima ligă și în care doar în ultimul meci a evoluat cu adevărat acasă, la Târgoviște. În rest, mare parte din acest timp, a evoluat pe teren propriu la Ploiești, dar și la Mioveni, Giurgiu sau Buzău.

  • Chindia a mai fost aproape de retrogradare de două ori în ultimele sezoane. În vara anului 2020 a câștigat barajul cu CS Mioveni (2-0 la Ploiești și 1-1 la Mioveni), iar în vara anului 2022 s-a menținut in extremis după ce a reușit cu chiu cu vai să după barajul cu Concordia Chiajna la lovituri de departajare, unde s-a impus (1-2 la Chiajna și 1-0 la Ploiești și 4-1 la lovituri de departajare).

Din lotul actual al echipei Chindia mai fac parte și acum câțiva jucători cu care se reușea promovarea din 2019: Cornel Dinu, Denis Dumitrașcu, Andrei Ioniță, Andrei Șerban și Cristian Neguț.

Chindia Targoviște și-a inaugurat noul stadion ”Eugen Popescu” într-un meci decisiv, nu a reușit victoria cu FC Voluntari și a retrogradat din SuperLigă. Foto: Marius Tudor / Sport Pictures

UTA Arad va juca baraj cu Gloria Buzău sau Unirea Dej

UTA avea nevoie de cel puțin o remiză pe teren propriu cu ”FC U” Craiova pentru a rămâne pe locul 7 în play-out-ul SuperLigii și a juca barajul de menținere cu echipa care va termina pe locul 5 în play-out-ul Ligii 2. Lucru care s-a întâmplat. Trupa lui Mircea Rednic chiar a marcat prima, prin Virgiliu Postolachi (47′), însă a fost egalată pe final de Benjamin Andre Van Durmen (74′). S-a terminat 1-1.

În play-off-ul Ligii 2, pentru poziția a 5-a, care va întâlnit UTA în baraj, se luptă în ultima rundă, indirect, Gloria Buzău și Unirea Dej, despărțite în acest moment de două puncte.Buzăul joacă la Steaua, iar Dejul la Galați.

Se zvonește că dejenii nu ar fi primit licența pentru prima ligă, astfel că, în această situație, indiferent de ce se va întâmpla duminică, echipa din Buzău va fi adversara arădenilor, deoarece Unirea, chiar dată termină pe locul 5, nu va fi acceptată în baraj. Totuși, FRF nu a făcut niciun anunț oficial despre această situație, astfel că totul este la nivel de zvon.

UTA a terminat play-out-ul SuperLigii pe locul 7 și va juca baraj de menținere. Foto: Ciprian Petcuț / Sport Pictures

Campionii FC Argeș a scăpat de retrogradarea directă și va juca baraj de menținere în SuperLigă cu Dinamo sau SC Oțelul

În fine, la Pitești, Campionii FC Argeș nu era numai la mâna sa pentru a evita retrogradarea directă. În cazul în care Chindia câștiga cu FC Voluntari, atunci un eventual succes al alb-violeților cu Petrolul era neînsemnat.

Trupa antrenată de Bogdan Argeș Vintilă a marcat prin Costinel Tofan în minutul 27 și apoi a trăit cu mare intensitate în debutul părții secunde, după ce Petrolul a egalat prin Irobiso (51). Reușita ”lupilor” a fost, însă anulată, pentru o poziție de offiside, după multe minute de consulare în camera VAR. Apoi, echipa ploieșteană a suferit două eliminări, ale lui Robert Moldoveanu (62) și Christian Irobiso (72), iar misiunea argeșenilor a fost simplă. Wesley Jobello (86′) și Antonio Jakolis (90+3′) au ridicat scorul la 3-0, așa cum s-a și încheiat partida.

Totuși, cu victoria cu Petrolul asigurată, la Pitești s-a stat cu mari emoții în minutele de final. Un gol al victoriei reușit in extremis de Chindia și-a fi trecut pe dâmbovițeni deasupra în clasament, iar Argeșul ar fi retrogradat. Nu s-a întâmplat acest lucru, iar echipa din orașul lui Nicolae Dobrin mai are o șansă să se salveze.

În barajul de menținere/promovare, Campionii FC Argeș va întâlni Dinamo sau SC Oțelul Galați, în funcție de ce se întâmplă duminică în play-off-ul Ligii 2. Dacă SC Oțelul își câștigă meciul de acasă cu Unirea Dej, atunci piteștenii o vor întâlni pe Dinamo în dublă manșă, îndiferent de ce rezultat va obține trupa lui Ovidiu Burcă la Iași.

Campionii FC Argeș a învins Petrolul și a avut noroc cu remiza Chindiei cu FC Voluntari, astfel că a evitat retrogradarea directă și va juca baraj pentru menținerea în SuperLigă. Foto: Răzvan Păsărică / Sport Pictures

Rezultatele care au decis a doua retrogradată din SuperLigă și cele două echipe care merg la barajul de menținere:

UTA Arad – ”FC U” Craiova 1-1
Virgiliu Postolachi 47′ / Benjamin Andre Van Durmen 74′
Campionii FC Argeș – Petrolul Ploiești 3-0
Costinel Tofan 27′, Wesley Jobello 86′, Antonio Jakolis 90+3′
Chindia Târgoviște – FC Voluntari 2-2
Cristian Neguț 48′, Andrei Șerban 75′ / Vitalie Damașcan 42′, Aymar Meleke 45+2′

Clasamentul play-out-ului SuperLigii:

1. ”FC U” Craiova 9 4 4 1 13-7 36 puncte
2. Petrolul Ploiești 9 5 1 3 9-9 34
3. FC Voluntari 9 4 5 0 17-11 34
4. ”U” Cluj 9 5 1 3 12-9 33
5. FC Hermannstadt 9 4 3 2 10-7 31
6. FC Botoșani 8 3 3 25-4 28
7. UTA Arad 9 3 3 3 10-9 26
8. Campionii FC Argeș 9 3 1 5 10-11 24
9. Chindia Târgoviște 9 2 1 6 7-12 23
10. CS Mioveni 8 0 0 8 0-14 11

  • Mai este de jucat FC Botoșani – CS Mioveni, sâmbătă, 20 mai, de la ora 14:45.
  • Locurile 9 și 10 au retrogradat în Liga 2, iar locurile 7 și 8 vor juca baraj de menținere/promovare cu locurile 5, respectiv 4 din play-off-ul Ligii 2, în condițiile în care Steaua (locul 2), nu are drept de promovare și locul 3 devine al doilea direct promovabil.

Galerie foto: Marius Tudor / Sport Pictures

https://www.prosport.ro/fotbal-intern/superliga/chindia-a-retrogradat-fc-arges-la-baraj-19660598

https://liga2.prosport.ro/seria-1/steaua-si-a-asigurat-matematic-locul-2-in-play-off-ul-ligii-2-dar-nu-poate-promova-cand-are-loc-ultima-etapa-si-calculele-pentru-ocuparea-pozitie-secunde-direct-promovabile-si-a-celor-doua-locuri-de-19271344

https://liga2.prosport.ro/seria-1/a-fost-spectacol-in-copou-poli-iasi-a-obtinut-o-victorie-entuziasmanta-in-fata-stelei-si-si-a-asigurat-titlul-de-campioana-a-ligii-2-in-acest-sezon-video-cu-momentele-de-bucurie-de-la-final-19270236

https://liga2.prosport.ro/seria-1/reportaj-copoul-a-respirat-fotbal-din-nou-dupa-foarte-multi-ani-strazi-blocate-cozi-de-masini-palcuri-de-suporteri-pe-bulevard-si-un-stadion-plin-cum-a-trait-iasiul-derby-ul-moldav-cu-otelul-s-19269205

https://liga2.prosport.ro/seria-1/cs-mioveni-prima-retrogradata-matematic-din-superliga-revine-in-liga-2-dupa-doi-ani-si-anunta-prin-antrenorul-interimar-ca-se-va-lupta-la-promovare-19268675

Marius ANGHEL 19 May. 2023, 22:11 Liga 2
Pe aceeași temă