Unul dintre cei mai reprezentativi jucători din toate timpurile ai clubului Corvinul Hunedoara este, fără îndoială, Ioan Andone. Fostul internațional care în martie împlinește 60 de ani și care are, în cariera sa, are 55 de prezențe la echipa națională, participare la un Campionat European și unul Mondial, revine, de câte ori are ocazia, la Hunedoara.
Ioan Andone: „Nu cred că aș fi putut rezista în Hunedoara fără ca să fie Corvinul măcar în al doilea eșalon”
Zilele trecute a fost prezent în orașul Hunedoara, unde a participat, printre altele, și la comemorarea lui Michael Klein. Andone a vorbit despre echipa la care s-a consacrat și cum nu concepe ca Hunedoara să nu mai aibă activ clubul Corvinul.
„Toți cei care am fi putut ajuta Corvinul ne-am împărțit în toate colțurile țării, în funcție de meserii. Eu, cu plăcere, revin la Hunedoara, unde am locuit 23 de ani. Mă simt de-al locului, cu toate că sunt născut în altă parte (n.r. – e originar din Șpălnaca, localitate din județul Alba, pe 15 martie 1960, dar de la vârsta de 2 ani s-a mutat la Hunedoara). Aici am crescut, am făcut liceul, aici m-am format ca om. Sunt multe lucruri care le-am făcut la Hunedoara, dar, din păcate, acum nu mai sunt aici. Dacă aș fi fost aici, n-aș fi putut rezista fără fotbal. Nu cred că aș fi putut rezista în Hunedoara fără ca să fie Corvinul măcar în al doilea eșalon. Ne dăm seama că toți ne apropiem sau chiar depășim 60 de ani. Cred, totuși, că în toată această perioadă de timp cineva ar fi trebuit să se ocupe de Corvinul, să țină echipa măcar în Divizia B, pentru că pasiune și suporteri sunt la Corvinul. Eu cred că la fiecare meci ar fi venit între cinci și zece mii de oameni. Lumea simte fenomenul în Hunedoara, a văzut un fotbal bun. Și odată ce ai văzut un fotbal bun îți duci copiii la stadion”, a spus Andone.
Idei pentru readucerea în prim-plan fotbalistic a Hunedoarei
În prezent director tehnic la FC Voluntari, Ioan Andone consideră că se pot face multe pentru revigorarea fotbalului hunedorean și a clubului emblemă al orașului și județului.
„Se pot face multe pentru Corvinul. Numai să vrei. Este, în primul rând, această bază în centrul orașului, care trebuie îmbunătățită. Nu este, din păcate, un caz singular. Fac aici trimitere la Dinamo, de exemplu, care are nevoie de un stadion nou. Deci se pot face multe pentru fotbal, ca să reînvii un brand. Până la urmă, Corvinul a reprezentat un brand. A jucat în cupele europene, a dat jucători, și nu puțini, la echipa națională. Puține echipe din România se pot mândri cu o generație cum a fost cea a noastră, care a reușit în fotbal. Aici am reușit rezultate excepționale. Dacă aș fi fost implicat, era altceva, dar, așa cum se știe, sunt stabilit în altă parte. Dar vin cu mare placere aici, să-mi văd colegii, vin și la momente mai nefericite, cum a fost comemorarea lui Mișa Klein. După mine, cei de la Hunedoara trebuie să-și găsească un om, care să fie un bun manager, pentru că acesta poate multă. Eu zic că măcar pentru Liga 2 la Hunedoara ar fi potență financiară. Ideea este să nu se arunce cu banii aiurea, pentru că în fotbal se întâmplă și lucruri din acestea. Eu zic că se poate la nivel de Liga 2, ori cu Deva, ori cu Hunedoara. Acum știm cu toții că Hunedoara are mai multă tradiție în fotbal. Trebui găsiți, de exemplu, pentru Hunedoara, oameni de afaceri care au nostalgia Corvinului, însă trebuie și multă pasiune. În orice situație trebuie un om care să coagulezele mai mulți sponsori în jurul lui. De asemenea, nu se poate face nimic fără implicarea autorităților locale, aici fiind vorba și despre primării, și despre Consiliul Județean. Așa cred că s-ar putea face ceva. Repet, la Hunedoara este stadionul în centru. În plus, am auzit despre propunerea construirii unui stadion la Sântuhalm pentru cele două orașe, chiar și despre o sală polivalentă. Deci acolo ar fi un complex sportiv. În plus, dacă ești inteligent și dacă ești pasionat de ceva, poți să atragi fonduri europene. În acest caz nu ar mai fi vorba doar despre banii locali. Deci, s-ar putea face multe, însă trebuie să alergi pentru așa ceva și, repet, să ai pasiune. Dar revin strict la Hunedoara, unde am văzut că galeria este încă organizată, ceea ce este un lucru foarte bun. Ar mai o variantă și cu implicarea suporterilor, ca la Dinamo, unde aceștia au cumpărat acțiuni, chiar dacă la Hunedoara este o situație ceva mai diferită. Bine, nu cred, însă, că suporterii vor putea investi la infinit doar ei, iar cei care au bani cu adevărat trebuie lămuriți să investească. Sunt doar câteva sugestii ale unuia care nu va uita niciodată Hunedoara”, e de părere Ioan Andone.
În prezent, Hunedoare are echipă la nivelul Ligii 3, pe CS Hunedoara, care, la finalul turului, ocupă locul 7 în Seria a 4-a, cu 22 de puncte acumulate după 15 meciuri, cu 19 mai puțin decât liderul U Craiova 1948 SA.
Articol scris de Loredana JUGLEA