INTERVIU | Vasile Geambazi susține că Unirea Constanța va continua să joace în Liga 2: ”99 la sută continuăm. În ce condiții, vom vedea.” Echipa nu mai colaborează cu FCSB și e în căutare de jucători

Silvian BĂDULESCU 18 Feb. 2023, 20:25 Liga 2
INTERVIU | Vasile Geambazi susține că Unirea Constanța va continua să joace în Liga 2: ”99 la sută continuăm. În ce condiții, vom vedea.” Echipa nu mai colaborează cu FCSB și e în căutare de jucători

Despre Unirea Constanța, ”lanterna roșie” a Ligii 2 după 16 etape, s-a zvonit, dar s-a și declarat în această iarnă că are șanse mari să se retragă din competiție.

ProSport a reușit să ia legătura cu patronul Vasile Geambazi (foto), nepotul lui Gigi Becali, iar acesta a vorbit despre planurile pe care le are cu echipa fostă Farul Constanța și a atins subiectul legat de relația cu finanțatorul de la FCSB.

Vasile Geambazi: ”99 la sută continuăm. Caut copii care vor să joace la Liga 2”

Domnule Geambazi, ce se întâmplă la echipă, vă retrageți din campionat?
Cum să ne retragem? Sunt niște dificultăți financiare, dar o să încercăm să terminăm campionatul.

Sezonul regular sau tot campionatul?
Nu doar sezonul regular, ci tot sezonul. Dacă aș termina doar sezonul regular, s-ar interpreta că avantajez pe cineva. Din 17 echipe cu care am jucat, aș avantaja pe cele patru pe care le-am bătut. Suntem în restructurare, insolvență, avem plan de reorganizare și încerc să nu duc echipa în faliment. Retrogradez, mă înscriu la Liga 3 anul viitor. Dacă mă retrag, mă duc direct la Liga 5. 99 la sută continuăm. În ce condiții, vom vedea.

  • Unirea Constanța este clasată pe locul 20, ultimul, în Liga 2 după 16 etape, la egalitate cu Poli Timișoara, ambele cu 12 puncte. Are patru victorii, 12 îngrângeri și golaveraj 13-35. Punctele le-a obținut cu Viitorul Pandurii (2-1 la Clinceni), Gloria Buzău (3-1 la Clinceni), Minaur Baia Mare (1-0 la Clinceni) și CSM Slatina (1-0 la Slatina).

Cu ce jucători o să evoluați?
Eu caut copii care vor să joace la Liga 2. Vreau, trebuie să vrea și ei. Încercăm să nu jucăm cu copii de 14-15 ani, dar, dacă va fi nevoie pentru a termina sezonul, o voi face. Nu avem interdicție la legitimări. Eu caut, repet, copii care să mai joace nouă meciuri la Liga 2. Vreau să-i văd că-și doresc.

Ce s-a întâmplat cu fotbaliștii pe care i-a dat FCSB împrumut?
FCSB nu a vrut să se mai implice în acest proiect, astfel că au plecat jucătorii veniți de acolo (n.r. – toți jucătorii din lotul Unirii Constanța erau împrumutați de la FCSB). Eu îi plăteam, aveau calitate, dorință de a juca, salarii micuțe, dar n-au vrut să mai continue. Au reziliat copiii ăștia și, când au făcut-o, au plecat fără să mai ceară banii restanți.

”Sunt datorii de 44.000 de euro. FCSB n-a plătit nimic”

Sunt alte datorii la echipă?
Da, am datorii curente, pentru neplata salariilor. Am datorii, însă, la staff și pe la Clinceni. O să mă întâlnesc cu antrenorii, să le mai dau din salarii. Datoriile sunt de 44.000 de euro. 4000 de euro sunt datorii la masa credală pe trei ani de zile și 40.000 acumulate. Nu este o problemă foarte mare. Problema este în a face performanță. Asta vreau, să fac ceva serios, că de găsit, eu găsesc jucători pentru a termina sezonul de Liga 2.

Gigi Becali suportă vreo cheltuială la Unirea Constanța?
Nu! N-a plătit nimic la Unirea Constanța. FCSB doar a împrumutat niște jucători. Problemele financiare sunt strict ale mele. Am găsit niște sponsori care să ne mai ajute.

Unde o să jucați?
Tot la Clinceni. În caz contrar, poate ne ajuta FRF-ul cu Buftea (n.r. – acolo a jucat echipa și în sezonul trecut). Găsim noi soluții. Antrenamentele le facem la baza din Berceni. În prima parte aveau loc la Clinceni, avem grupe de copii și juniori care se antrenează acolo și am zis să nu-i mai pun pe drumuri. I-am întrebat care-i situația acum și mi-au zis că nu prea fac antrenamente, că nu vin antrenorii… o să am o discuție cu ei, să reglăm cu salariile și să stabilim cum continuăm.

”Nu mai am treabă cu academia FCSB din 2019. Nu a existat niciun conflict cu Gigi Becali”

Dumneavoastră ați fost implicat și la academia de la FCSB. Ce s-a întâmplat?
Nu mai am treabă cu academia de la FCSB din 2019, de când eram acționar. Da, am pornit-o în 2017, dar nu s-a întâmplat nimic. S-a dorit o micșorare a numărului de copii. Au dat afară mai mulți copii în care n-au crezut ei.

Acest lucru v-a determinat să plecați?
Eu nu am plecat. Sunt director ARCOM, sunt mereu în bază aici. Mă mai implic și la fotbal, dar nu am putere de decizie. Este academia domnului Becali, face ce vrea dânsul acolo. Eu am încercat să-l ajut cum am putut mai bine.

Nu a existat niciun conflict cu dânsul, deci?
Nu. Niciunul. S-a speculat, dar nu. Și în problema cu Unirea Constanța, s-a făcut o restructurare. Adică el nu mi-a mai trimis cei 25 de copii de la FCSB. Jucătorii s-au întors acolo și, ulterior, au reziliat, mulți dintre ei, contractele cu FCSB. Cei de vârstă mare, de la generația născută 2004 în jos, adică cei de la Liga a 3-a, cei născuți 2003, 2002, 2001. Cei ce reprezintă vârsta academiei, 2005, dar și mai mari, au rămas, nu a plecat nimeni.

Practic, cei care și-au cam încheiat junioratul…
Nu, ci cei care n-au confirmat. La academie se dorește creșterea unor fotbaliști de valoare pentru ca, în timp, să câștigăm și noi. E o investiție pe termen lung. Evident, se dorește binele jucătorului, dar și al academiei: el să ajungă fotbalist bun, iar clubul să câștige de pe urma vânzării lui. Ăsta e modelul de afaceri. Terenul pe care este baza este proprietatea firmei ARCOM, care aparține domnului Becali. Eu sunt director din 2010 la ARCOM.

”Gigi Becali nu are treabă cu FCSB Academy. E echipa unor prieteni de-ai mei”

Sunteți, practic, implicat!
Da, eu m-am ocupat de infrastructură și de tot ceea ce înseamnă treaba asta. Am fost implicat cu Bebe Alexe, a fost directorul academiei. La nivel de conducere nu au fost restructurări prea mari.

Gigi Becali a vrut să desființeze și FCSB Academy. Ce știți despre asta?
FCSB Academy este echipa unor prieteni de-ai mei. Gigi Becali le-a permis să folosească acest nume, să joace în bază, n-a avut nimic împotriva.

Totuși, tot a vrut să o desființeze.
Gigi Becali nu are treabă cu FCSB Academy! Este o asociație sportivă care poate funcționa oriunde. Dacă domnul Becali se răzgândește, noi putem să mergem și să jucăm în altă parte. A fost o confuzie. FCSB Academy nu are treabă cu FCSB. Este o asociație sportivă separată, cu personalitate juridică separată. Doar poartă numele și le mai dă jucători gratuit celor de la FCSB pentru că ne-au lăsat să jucam pe aici. Avem grupe până la 8+1, adică minifotbal. Ce este mai răsărit, merge la FCSB. Un fel de recunoștință că ne lasă să folosim numele FCSB și că ne lasă să jucăm aici. Dânsul nu are nicio cheltuială cu FCSB Academy, auzise el în stânga și în dreapta diverse lucruri.

Ce fel de lucruri?
Mai erau antrenori de la FCSB care participau și la antrenamentele de la FCSB Academy. Dar, totuși, erau plătiți în plus de către FCSB Academy. Părinții plătesc taxă la FCSB Academy. La FCSB, până să plec, în 2019, știu că nu se plătea nicio taxă.

  • 20 este locul ocupat de Unirea Constanța, ultimul din Liga 2. Formația lui Vasile Geambazi mai are meciuri în ultimele trei etape din sezonul regular cu Dinamo (deplasare), FC Brașov (deplasare) și CS Comunal Șelimbăr (acasă).

În ceea ce privește juniorii FCSB-ului, la competițiile de elită (Liga de Tineret, Liga Elitelor U17, U16, U15), grupele ocupă, la fiecare categorie de vârstă, unul din primele trei locuri. Mai mult, în campionatul Ligii Elitelor U16, FCSB are și echipa secundă, în Seria a 3-a, care ocupă locul 5. FCSB Academy are echipă înscrisă doar la Liga Elitelor U15. Aceasta ocupă locul 4 din 6 în seria 6.

În prima etapă din 2023 a Ligii 2, Unirea Constanța e programată să joace luni, 27 februarie, de la ora 17:00, în deplasare cu Dinamo. Știrile nu sunt bune, am avut cinci zile în care am făcut o pregătire, dar, din păcate, începând cu ziua de azi (n.r. – sâmbătă, 11 februarie), am fost anunțat că nu se mai dorește continuarea proiectului. Am avut în prima zi șapte-opt jucători, ajunsesem la zece jucători apoi, dar, din păcate, anumiți jucători au venit, au plecat, nu a fost stabilitate și poate și asta a contat. Faptul că nu ne-am adunat cum ne-am dorit a contat. Domnul Geambazi m-a anunțat că nu dorește să continue acest proiect, spunea, weekendul trecut, antrenorul Dacian Nastai despre situația de la Unirea Constanța, la Metropola TV.

https://liga2.prosport.ro/seria-1/prima-etapa-de-liga-2-din-2023-incepe-la-buzau-dinamo-programata-sa-joace-luni-desi-meciul-ei-are-sanse-sa-nu-se-dispute-19260616

https://liga2.prosport.ro/seria-1/unirea-constanta-sia-oprit-activitatea-19260392

https://liga2.prosport.ro/seria-1/unirea-constanta-dorita-de-cel-care-a-ingropat-o-fosta-campioana-a-romaniei-a-recunoscut-ca-a-negociat-cu-gigi-becali-preluarea-satelitului-neoficial-al-fcsb-19258422

Silvian BĂDULESCU 18 Feb. 2023, 20:25 Liga 2
Pe aceeași temă