Academica Clinceni se transformă pe zi ce trece după ce falimentul a devenit tot mai mult o certitudine. ProSport a publicat vineri lista persoanelor din club care s-au ales cu prime exorbitante prin care s-au ”evaporat” finanțele ilfovenilor, iar astăzi vă prezentăm planul edilului din Clinceni cu baza retrogradatei din Liga 1, una la standarde foarte bune.
Baza de pregătire în care s-au investiti milioane de euro este ultimul bun solvabil al Academicii, ce poate fi valorificat înainte de desființare, iar planul primarului Adrian Budeanu ar putea fi pus în practică în scurt timp.
Vasile Geambazi (40 de ani), nepotul lui Gigi Becali și finanțator la Unirea Constanța, club aflat în insolvență, se află în negocieri avansate pentru preluarea bazei sportive din Clinceni cu primarul din comuna de lângă București. Cei doi au negociat în secret, pentru a nu crește și mai mult presiunea politică aflată pe umerii șefului administrației locale, după dezastrul în care a ajuns clubul care în sezonul trecut evolua în play-off-ul Ligii 1 și acum a retrogradat în Liga 2.
Geambazi dorește să mute echipa sa de Liga 2 la Clinceni, în primă fază pentru a se pregăti, întrucât Unirea nu dispune de una proprie, dar proiectul acestuia ar putea fi unul mult mai îndrăzneț pentru următorii ani.
Nepotul patronului de la FCSB a fost implicat în urmă cu doi ani la Academica, până s-au răcit relațiile cu edilul, și nu ar fi exclus ca echipa care și-a disputat meciurile de acasă din 2022 la Buftea să calce pe urmele celei ce se pregătește de desființare. Ar avea porțile deschise pentru a împrumuta jucători de perspectivă de la roș-albaștri, aspect ce ar putea contribui din plin la saltul spre primul eșalon.
”Obiectivul pentru acest sezon este menţinerea în Liga 2, categoric. Vrem să trecem peste FC Braşov şi să ne salvăm la baraj. Indiferent ce se va întâmpla, eu nu voi renunţa la această echipă. Vreau ca din sezonul viitor să fuzioneze cu FCSB 2, să fie o singură echipă.
Dacă nu mă implicam eu, această echipa era deja dispărută. Echipa este curată din punct de vedere financiar, nu am de ce să renunţ la ea. Am redus bugetul de la 60.000 de euro, la 20.000 de euro pe lună”, declara, într-un interviu acordat pentru Playsport, Vasile Geambazi în luna martie.
ProSport a dezvăluit modul în care se devalizează cluburile din Liga 1, iar exemplul cel mai elocvent este cel de la Academica Clinceni, acolo unde s-a dat un adevărat ”tun” prin ”metoda bonusul”.
Concret, pentru accederea în play-off-ul sezonului 2020/2021, oficialii de la Clinceni au cesionat drepturile TV pe care le-au primit în 2022, iar sumele trecute sunt absolut fabuloase. Fotbaliștii au luat și 20.000 de euro, antrenorul Ilie Poenaru a dat lovitura cu 50.000 de euro, iar un personaj care e ba șofer, ba magaziner, a încasat 15.000 de euro.
Lista bonusurilor pe care Academica le-a stabilit pentru atingerea obiectivului, acela de a ajunge în play-off-ul sezonului 2020/2021, este incredibilă. Pentru o pseudo-performanță, antrenorul Ilie Poenaru a încasat 50.000 de euro, iar vedetele Rusescu sau Tănase câte 20.000 de euro.
Și oamenii din stafful antrenorului, preparatorii fizici și antrenorul cu portarii, au fost răsfățati cu sume importante, de câte 15.000 de euro.
Academica Clinceni abia a încheiat acest sezon de Liga 1 și a retrogradat în Liga 2 alături de Gaz Metan Mediaș. Ambele echipe au mai probleme financiare și ar putea să nu se înscrie în noua ediție a Ligii 2, lucru care ar duce la salvarea de la retrogradarea în Liga 3 a două echipe.
Una dintre ele este pierzătoarea barajului de menținere dintre Poli Timișoara și FC Brașov, scor 1-2 în manșa tur.
A doua, Vasile Geambazi probabil crede că va fi Unirea Constanța, formație retrogradată matematic și care are cele mai multe puncte acumulate dintre cele patru retrogradate. Totuși, vorbim de un alt sistem în Liga 2 față de Liga 1, cu două grupe de play-out, iar Unirea Constanța nu are cum, în mod normal, să fie cea care să beneficieze direct de neînscrierea în competiție a Academicii Clinceni.
Așa cum Poli Timișoara și FC Brașov, clasate pe locul 5 în cele două grupe de play-out, joacă meci de baraj pentru a vedea cine rămâne în Liga 2 și cine retrogradează în Liga 3, în același mod ar trebui în mod normal să se decidă și echipa care rămâne în eșalonul secund dacă apare un al doilea loc vacant. Echipele de pe locul 6 din cele două grupe de play-out, Dunărea Călărași și Unirea Constanța, trebuie să joace baraj.
Însă în fotbalul românesc se poate întâmpla orice. Ca de exemplu, modul în care FRF a permis Unirii Constanța, club cu sediul în Mamaia (Constanța), să își dispute meciurile de acasă din 2022 la mulți kilometri distanță de casă, la Buftea (Ilfov), chiar la baza federației. Nu mai spunem de schimbările făcute în vara trecută, când Farul Constanța a devenit Unirea Constanța, iar Viitorul Constanța a devenit Farul Constanța. Legalitatea acestor schimbări s-a putut observa acum, când noul Farul nu a primit licența de participare în cupele europene.
https://liga2.prosport.ro/seria-1/gaz-metan-a-jucat-ultimul-meci-in-liga-1-si-se-desfiinteaza-antrenorul-flavius-boroncoi-in-lacrimi-ma-duc-sa-pun-lacatul-acum-pe-poarta-la-medias-barajul-de-mentinere-in-liga-2-d-19231330
https://www.prosport.ro/fotbal-intern/document-bomba-despre-cum-se-jefuieste-un-club-din-liga-1-prin-metoda-bonus-cum-a-platit-o-echipa-calificata-in-play-off-400-000-de-euro-soferul-magaziner-sau-19456420#live_close
https://www.prosport.ro/fotbal-intern/liga-1/vasi-geambazi-preia-baza-de-la-academica-clinceni-si-muta-echipa-acolo-19456946#live_close