Unirea Constanța este a patra echipă care retrogradează matematic din Liga 2. Politehnica Timișoara și FC Brașov vor juca barajul de menținere, însă l-ar putea disputa degeaba

Marius ANGHEL 22 Apr. 2022, 14:44 Liga 2
Unirea Constanța este a patra echipă care retrogradează matematic din Liga 2. Politehnica Timișoara și FC Brașov vor juca barajul de menținere, însă l-ar putea disputa degeaba

Rezultatele înregistrate în etapa a 5-a a play-out-ului Ligii 2, desfășurată în întregime astăzi, 22 aprilie 2022, au rezolvat ultimele necunoscutele importante din acest final de sezon.

Cu două runde rămase de disputat din actualul campionat pentru 14 din cele 20 de echipe din această ediție a Ligii 2, știm matematic cele patru formații retrogradate în Liga 3, dar și cele două formații care vor juca la barajul de menținere în eșalonul secund.

  • În data de 30 aprilie și cea de 7 mai vor avea loc ultimele două etape pentru echipele din play-out, runda a 6-a, respectiv a 7-a.

Unirea Constanța a retrogradat matematic în Liga 3

Înainte de desfășurarea etapei de astăzi, retrogradate matematic în Liga 3 erau Dunărea Călărași și Dacia Unirea Brăila, din Grupa A a play-out-ului Ligii 2, și Astra, din Grupa B.

De astăzi, acestora li se alătură și Unirea Constanța, fosta Farul Constanța în sezonul trecut, clubul lui Ciprian Marica, devenit între timp satelitul neoficial din Liga 2 al vicecampioanei FCSB, după preluarea sa de către Vasile Geambazi. Echipa mutată în 2022 cu meciurile de acasă la Buftea a câștigat azi meciul de pe teren propriu cu Ripensia, cu 2-1, însă victoria obținută de FC Brașov la Târgu Jiu, 2-1 cu Viitorul Pandurii, i-a retezat orice speranță de a mai prinde locul 5 în Grupa B.

Unirea Constanța are 18 puncte acumulate și mai are de disputat un singur meci în ultimele două etape, în timp ce FC Brașov, clasată pe locul 5, are 23 de puncte și mai are de jucat tot un meci.

În această situație, Unirea Constanța este, sportiv, retrogradată matematic în Liga 3, iar viitorul ei este incert din acest moment, dacă nu se va ivi vreo oportunitate de a continua în Liga 2, în cazul în care mai multe formații nu se vor înscrie în noul sezon, vezi cazul celor de la Gaz Metan Mediaș și Academica Clinceni.

Politehnica Timișoara merge la barajul de evitare a retrogradării din Grupa A a play-out-ului

Rezultatele înregistrate astăzi au stabilit matematic și echipele care merg la barajul de evitare a retrogradării.

Chiar dacă Poli Timișoara a câștigat meciul din deplasare de la Brăila, 4-2 cu Dacia Unirea, echipa bănățeană nu mai are nicio șansă să scape de locul 5 din Grupa A a play-out-ului. Asta, fiindcă Poli Iași, clasata pe locul 4, și-a câștigat meciul de acasă cu Dunărea Călărași, scor 2-0, rezultat care o menține la șase puncte în fața trupei timișorene.

Poli Timișoara și Poli Iași mai au de disputat două meciuri fiecare, însă echipa bănățeană nu o mai poate depăși pe cea moldoveană în caz de egalitate la puncte, fiindcă primul criteriu de departajare nu este rezultatul direct, ci punctajul cu care au terminat sezonul regular, respectiv cu care au intrat în play-out. Poli Timișoara a avut 21 de puncte acumulate în cele 19 etape ale sezonului regular, iar Poli Iași a avut 25.

Și CS Comunal Șelimbăr are tot 33 de punct, ca Poli Iași, însă și sibienii au avut mai multe puncte decât Poli Timișoara la finalul sezonului regular, 23.

FC Brașov merge la barajul de evitare a retrogradării din Grupa B a play-out-ului

În Grupa B a play-out-ului, FC Brașov a câștigat meciul de la Târgu Jiu cu Viitorul Pandurii, scor 2-1, și și-a menținut un avans de cinci puncte în fața celor de la Unirea Constanța, care astăzi a trecut cu 2-1 de Ripensia.

Cum FC Brașov și Unirea Constanța mai au de disputat un singur meci în ultimele două etape, trupa satelit neoficial al FRF nu mai poate depăși formația de sub Tâmpa în clasament.

Unirea Constanța va termina pe locul 6 și retrogradează în Liga 3, în timp ce FC Brașov va încheia pe locul 5 și va juca barajul de menținere în Liga 2 cu Poli Timișoara.

Datele la care au loc meciurile barajului de evitare a retrogradării. Echipa care pierde ar putea scăpa, totuși, de retrogradare

Barajul de menținere în Liga 2 dintre Poli Timișoara și FC Brașov va avea loc în data de 14 mai, turul, respectiv 21 mai, returul, conform calendarului competițional stabilit de FRF la începutul sezonului.

Ordinea meciurilor va fi stabilită ulterior, după încheierea play-out-ului.

Există posibilitatea ca niciuna dintre aceste echipe să nu retrogradeze în Liga 3, fiindcă situația celor două retrogradate matematic deja din Liga 1, Academica Clinceni și Gaz Metan Mediaș, este incertă. Acestea au mari probleme financiare și ar putea să nu se înscrie în noul sezon al Ligii 2, ori să-și depună dosarul pentru licențierea la Liga 2, iar, în aceste condiții, din Liga 2 ar putea să retrogradeze mai puține echipe. Prima care va beneficia va fi pierzătoarea barajului care are mari șanse să se dispute, fiindcă situația Clinceniului și Mediașului nu va fi știută înainte de datele celor două jocuri tur, retur.

Dacă vor fi două echipe care nu se înscriu în noul sezon de Liga 2, a doua formație care scapă de retrogradare nu este știută. Având în vedere numărul punctelor obținute în acest sezon, aceasta ar trebui să fie Unirea Constanța, însă n-ar fi exclus ca FRF să organizeze un baraj între clasatele pe locul 6 în cele două grupe de play-out. Momentan sunt simte speculații acestea.

Cel mai bine a vorbit despre această situație antrenorul Politehnicii Timișoara, Nicolae Croitoru, înaintea jocului de la Brăila. ”Sunt aceste informații, care sunt vehiculate și au apărut și în presă. Din punctul meu de vedere, jocul de baraj este la fel de important până apare o informație oficială. Pentru că dacă ne gândim aşa, de-a lungul timpului, an de an apar informaţii de genul acesta, care se confirmă mai mult sau mai puţin. Eu cred că ar fi o greşeală să mergem pe ideea că jocurile de baraj nu vor mai avea importanţă, pentru că nu ştiu dacă este lucrul cel mai potrivit pentru noi la momentul acesta, cred că trebuie să rămânem concentraţi, să ne evaluăm exact, să ştim unde suntem, să vedem ce paşi avem de făcut şi, după cele trei jocuri pe care le mai avem de disputat, să revenim la un nivel de joc bun”, a spus Croitoru.

Clasament Grupa A play-out Liga 2, cu două etape înainte de final:

1. FK Miercurea Ciuc 4 3 0 1 13-4 42 puncte
2. Metaloglobus Bucureşti 4 2 1 1 9-5 35
3. CS Comunal Şelimbăr 4 3 1 0 10-3 33
4. Politehnica Iaşi 4 2 2 0 4-1 33
5. Politehnica Timișoara 4 2 0 2 8-7 27
6. Dunărea Călăraşi 5 0 0 5 0-14 7
7. Dacia Unirea Brăila 5 1 0 4 4-14 5

Clasament Grupa B play-out Liga 2, cu două etape înainte de final:

1. FC Buzău 4 3 0 1 10-6 41
2. Unirea Dej 4 3 0 1 6-3 37
3. Viitorul Pandurii Târgu Jiu 4 2 1 1 9-6 31
4. Ripensia Timișoara 4 1 0 3 4-7 28
5. FC Braşov 5 3 0 2 11-7 23
6. Unirea Constanţa 5 2 1 2 8-10 18
7. Astra 4 0 0 4 2-11 -1

* locurile 6 și 7 au retrogradat matematic în Liga 3, clasatele pe locul 5 vor juca baraj de menținere în Liga 2.

https://liga2.prosport.ro/seria-1/liga-2-etapa-5-play-out-toate-cele-sase-meciuri-au-loc-astazi-de-la-ora-1100-ultima-echipa-retrogradata-si-cele-doua-care-merg-la-barajul-de-mentinere-pot-fi-decise-inainte-de-paste-19228273

https://liga2.prosport.ro/seria-1/gaz-metan-medias-prima-retrogradata-matematic-din-liga-1-ce-se-intampla-in-cazul-in-care-echipa-din-judetul-sibiu-nu-se-inscrie-in-noul-sezon-de-liga-2-19225944

https://liga2.prosport.ro/seria-1/oficial-dinamo-este-una-dintre-cele-doua-echipe-din-liga-1-care-vor-intalni-adversar-din-liga-2-la-barajul-de-mentinere-promovare-in-liga-1-in-acest-sezon-19227428

Marius ANGHEL 22 Apr. 2022, 14:44 Liga 2
Pe aceeași temă