Ultrașii echipei Steaua au ieșit în evidență în partida cu FK Miercurea Ciuc. Scandările xenofobe au marcat o seară neagră pentru formația lui Daniel Oprița, umilită în Ghencea

Andrei PASCU 23 Aug. 2022, 21:22 Liga 2

Steaua – FK Miercurea Ciuc, partidă disputată marți seară, în Ghencea, nu a fost lipsită de incidente în tribune, lucru destul de ușor de intuit încă anterior startului.

Ultrașii formației din București au scandat împotriva Ungariei, iar în repriza a doua meciul chiar a fost întrerupt preț de câteva minute.

Scandări xenofobe la partida Steaua – FK Miercurea Ciuc, din etapa a 3-a a Ligii 2

Din prima repriză au început fanii din peluza Stelei să strige împotriva Ungariei, dar arbitrul central Claudiu Marcu (Constanţa) a vrut să vadă dacă ultrașii se opresc pe parcursul partidei sau vor continua și în repriza a doua.

Steaua a făcut un meci slab cu FK Miercurea Ciuc și, poate și din cauza scorului înregistrat pe tabelă în minutul 72, 3-0 pentru formația lui Francisc Dican, spiritele s-au încins mai tare în peluză, iar cuvintele cu trimitere către poporul maghiar l-au făcut pe Claudiu Marcu să oprească partida pentru aproximativ două minute.

Echipele au fost chemate la marginea terenului, iar apoi un mesaj al clubului către suporteri, la boxele stadionului, a fost transmis, să înceteze cu scandările pentru că meciul poate fi oprit definitiv. Și căpitanul Bogdan Chipirliu a mers să discute cu fanii nervoși și pe evoluția echipei, pentru a încerca să îi liniștească.

După o discuție de câteva secunde a atacantului cu ultrașii, așa cum se procedează în astfel de momente, lucrurile s-au liniștit și partida s-a reluat.

  • Și în SuperLiga României a fost un astfel de moment, chiar în weekendul care a trecut, când fanii echipei Universitatea Cluj au avut scandări și mesaje dure către minoritatea maghiară, în partida jucată pe Cluj Arena, cu Sepsi OSK Sfântu Gheorghe. Acolo lucrurile au mers și mai departe, iar echipele au fost trimise la cabine pentru câteva minute.

În tribunele arenei din Ghencea, prezenți Mihai Stoichiță și Gabriel Bodescu

În tribunele arenei din Ghencea s-au aflat și oficiali ai Federației Române de Fotbal, Mihai Stoichiță, director tehnic, și Gabriel Bodescu, secretarul general-adjunct. Rămâne să vedem dacă prezența lor a fost întâmplătoare sau ei au venit special să asiste la meci, pentru că se așteptau ca partida să fie una cu probleme din cauza scandărilor xenofobe.

Însă, prezența celor doi oficiali ai Federației Române poate fi pusă și pe seama faptului că oamenii din conducerea clubului din Miercurea Ciuc obișnuiesc să cheme reprezentați ai FRF la meciurile pe care echipa lor le dispută, pentru a menține o relație apropiată de forul condus de Răzvan Burleanu.

Meciul de sezonul trecut, marcat de același moment

Reacția fanilor Stelei, cu scandările xenofobe, era așteptată și din pricina celor întâmplate în sezonul trecut, tot în Ghencea. Și atunci ultrașii au avut astfel de reacții, iar ulterior s-a introdus un nou articol în regulament, care amendează și mai grav astfel de ieșiri ale suporterilor unei echipe, totul la solicitarea oficialilor FK Miercurea Ciuc, dar și a lui Eduard Novak, ministrul Sportului.

”Condamn scandările xenofobe. N-ar trebui să existe. Noi suntem o țară în care există români, maghiari, sași, romi. Ar trebui să depășim acest moment. Suntem cetățeni ai acestei țări. Gabi Szabo sau orice alt sportiv care a reprezentat aceast țară și are origini maghiare…

Vor fi finanțări din partea guvernului maghiar în zona aceea a țării. Trebuie să trecem peste asta. Trebuie să ia atitudine federația, nu se poate accepta xenofobia pe stadioane. Eu i-aș lua pe cei care scandează și i-aș duce în zona noastră să mănânce kurtos kolac și nu o să mai scandeze nimic.

Eu primesc zilnic mesaje pe Facebook referitoare la originele mele maghiare. Te lupți mereu cu această inferioritate. Dar pe mine mă face mai puternic, m-am luptat tot timpul să trec peste asta. Putem lua exemplul Angliei și să fim civilizați, să ne bucurăm de meci. Parcă vedem niște masculi pe care nu-i lasă nevestele să țipe și când vin la stadion încep să urle. De acolo pleacă aceste frustrări ale celor care au scandări xenofobe”, a spus Eduard Novak la ProSport LIVE, în urmă cu aproape un an, în septembrie 2021.

Galerie foto: George Filip, Eduard Vînătoru (Mediafax Foto) și Răzvan Păsărică (Sport Pictures)

https://liga2.prosport.ro/seria-1/steaua-fk-miercurea-ciuc-se-joaca-de-la-ora-1900-in-incheierea-etapei-a-3-a-19242234

https://liga2.prosport.ro/seria-1/unirea-slobozia-a-trecut-de-cel-mai-greu-meci-al-inceputului-de-sezon-victorie-cu-metaloglobus-si-reactie-sincera-a-lui-costel-enache-fotbalul-ideal-nu-exista-dar-per-total-suntem-pe-plus-19242208

https://liga2.prosport.ro/seria-1/dinamo-si-a-adus-un-al-treilea-portar-in-lot-bosniacul-filip-dujmovic-vine-din-serbia-si-in-acest-sezon-a-jucat-un-meci-in-conference-league-19242207

https://liga2.prosport.ro/seria-1/iasiul-in-grafic-in-acest-debut-de-sezon-capitanul-gabriel-vasvari-vorbeste-despre-startul-campionatului-pretentiile-clubului-si-are-un-mesaj-pentru-fani-avem-un-obiectiv-clar-19242205

https://liga2.prosport.ro/seria-1/programul-etapelor-4-si-5-din-liga-2-in-care-steaua-e-pusa-sa-joace-in-inchidere-si-apoi-in-deschidere-pe-stadionul-din-clinceni-se-joaca-doua-meciuri-in-aceeasi-zi-poli-iasi-mai-slaba-ca-buzau-si-19242179

Andrei PASCU 23 Aug. 2022, 21:22 Liga 2
Pe aceeași temă