FK Csikszereda a propus către FRF modificarea de urgență a punctului din regulament privind xenofobia. Clubul din Miercurea Ciuc vrea amenzi usturătoare, scăderi de puncte, chiar excluderea din competiție

Marius ANGHEL 17 Aug. 2021, 17:16 Liga 2
FK Csikszereda a propus către FRF modificarea de urgență a punctului din regulament privind xenofobia. Clubul din Miercurea Ciuc vrea amenzi usturătoare, scăderi de puncte, chiar excluderea din competiție

FK Csikszereda Miercurea Ciuc a organizat astăzi, 17 august 2021, o conferință de presă la stadionul Municipal din Miercurea Ciuc, în care a anunțat că a gândit un amendament, pe care l-a trimis Federației Române de Fotbal.

Clubul din Secuime dorește reglementarea unui anumit punct din Regulamentul Disciplinar al FRF, mai exact ”Articolul 54 | Rasismul. Xenofobia. Discriminarea. Denigrarea”, după evenimentele care au avut loc în etapa trecută, în care FK Csikszereda a jucat în Ghencea cu Steaua, iar Sepsi OSK a avut meci la Ovidiu, cu Farul Constanța.

La conferință a fost invitat și vicepreședintele clubului Sepsi OSK Sfântu Gheorghe, însă adresa către FRF este făcută doar în numele FK Csikszereda.

FK Csikszereda, adresă către FRF pentru schimbarea regulamentului privind scandările xenofobe

Zoltan Szondi (președintele FK Csikszereda) și David Kertesz (vicepreședintele Sepsi OSK) au vorbit în această conferință despre faptul că nu mai vor să îndure scandările anti-maghiare ale galeriilor echipelor adverse întâlnire de formațiile din Miercurea Ciuc, respectiv Sfântu Gheorghe. Motiv pentru care au solicitat federației să aducă îmbunătățiri regulamentului, privind această temă, și au propus chiar ei modul în care să fie făcută completarea.

Cele două cluburi au considerat că acționând împreună pot face FRF să le accepte solicitarea.

Interesant este faptul că Sepsi OSK nu a promovat, până la publicarea acestui articol, pe niciuna dintre paginile sale de comunicare această conferință de presă la care a participat vicepreședintele său, deci implicit nu a transmis public mesajul pe care David Kertesz l-a avut de spus.

Vor să se acorde amenzi usturătoare, scăderi de puncte, chiar excluderea din competiție

Cei doi conducători ai cluburilor din Secuime vor ca echipele ale căror suporteri au scandări sau mesaje xenofobe, rasiste, denigratoare sau discriminatorii, în formă continuă, și după atenționare și oprirea jocului pentru moment, să le aducă formațiilor pierderea meciului la ”masa verde” și sancțiuni financiare între 10 și 80 de mii de lei, până chiar la 300 de mii. Dacă evenimentele se repetă, clubul să ajungă la desfășurarea meciurilor fără spectatori, cât și la scăderea de puncte în clasament ori, în cel mai rău caz, la excluderea din competiție.

”Utilizarea petardelor, strigătele rasiste și xenofobe nu este legală. Utilizarea simbolurilor noastre, pe de altă parte, este garantată de constituție”, a spus Zoltan Szondi, referindu-se la faptul că FK Csikszereda are dreptul să aibă inscripții, nume și simboluri în maghiară.

”Este greșit să joci fotbal, să crești copii? Sau faptul că FK Csikszereda a câștigat un campionat de juniori? Acest comportament este intolerabil!. Farul a primit o amendă de 10.000 de lei, ceea ce nu este o pedeapsă exemplară. Părerea mea personală este că, atâta timp cât nu există o pedeapsă cu scădere de puncte, nu vom obține nimic doar cu amenda. Arbitrii, observatorii, toată lumea este inactivă… Este provocator”, a spus și David Kertesz.

Interesant este faptul că adresa FK Csikszereda pentru FRF a fost scrisă exclusiv în limba română, nu și în maghiară, așa cum comunică de obicei formațiile din Miercurea Ciuc, respectiv Sfântu Gheorghe. Dacă echipa din Liga 1 oferă publicului comunicate atât în limba maghiară, cât și în română, cea din Liga 2 are numai articole și mesaje exclusiv în limba maghiară.

Pe de altă parte, Zoltan Szondi vorbea că echipa sa are dreptul constituțional să poate comunica în ce limbă dorește, motiv pentru care are comunicate și stiri numai în maghiară, însă către FRF a preferat să se adreseze în limba română!

Adresa către FRF pentru schimbarea punctului din Regulamentul Disciplinar:

Foto: FK Csikszereda

https://liga2.prosport.ro/seria-1/fk-csikszereda-acuza-steaua-si-suporterii-ei-la-o-zi-dupa-meciul-din-ghencea-ministerul-apararii-ironizat-si-el-am-participat-la-o-receptie-care-aminteste-de-cea-mai-intunecata-perioada-a-19194734

https://liga2.prosport.ro/seria-1/eduard-novak-reactie-fata-de-incidentele-de-la-meciul-steaua-fk-csikszereda-dupa-ce-presa-din-secuime-aprobata-de-fk-csikszereda-l-a-certat-si-ironizat-ministrul-sportului-fan-al-echipei-ciucan-19195234

https://liga2.prosport.ro/seria-1/eduard-novak-pus-la-zid-de-asociatia-stelistilor-dupa-ce-ministrul-a-cerut-sanctiuni-pentru-steaua-si-suporterii-ei-oare-este-domnia-ta-persoana-cea-mai-i%cc%82ndrepta%cc%86t%cc%a6ita-19195301

Marius ANGHEL 17 Aug. 2021, 17:16 Liga 2
Pe aceeași temă