Eduard Novak, reacție față de incidentele de la meciul Steaua – FK Csikszereda după ce presa din Secuime, aprobată de FK Csikszereda, l-a certat și ironizat. Ministrul sportului, fan al echipei ciucane, vrea sancțiuni prompte și drastice împotriva Stelei

Marius ANGHEL 09 Aug. 2021, 20:46 Liga 2
Eduard Novak, reacție față de incidentele de la meciul Steaua - FK Csikszereda după ce presa din Secuime, aprobată de FK Csikszereda, l-a certat și ironizat. Ministrul sportului, fan al echipei ciucane, vrea sancțiuni prompte și drastice împotriva Stelei

Evenimentele petrecute la meciul dintre Steaua și FK Csikszereda, joc desfășurat în etapa 1 a Ligii 2, la data de 4 august, încă macină clubul din Miercurea Ciuc și presa din Secuime. Scandările anti-Ungaria și folosirea materialelor pirotehnice de către galeria stelistă au atras deja un comunicat fără precedent din partea oficialilor echipei ciucane, însă lipsa de reacție atât a Federației Române de Fotbal, cât și a ministrului sportului Eduard Novak a atras noi critici.

Astfel, s-a ajuns în situația ca Szekelyhon, un site din Secuime, să publice în această dimineață, 9 august, un articol în care să-l ia pur și simplu la rost și să îl ironizeze pe ministrul Eduard Novak pentru lipsa sa de reacție în acest caz în care este implicat clubul din orașul natal, despre care a susținut în mod public că îi fan, dar care privește și comunitatea maghiară din România. Iar FK Csikszereda l-a distribuit pe pagina sa de Faceebok, ceea ce înseamnă că este total de acord cu ce s-a scris în respectivul articol.

După aproximativ cinci ore de la publicarea și mai apoi distribuirea articolului, Eduard Novak are, în sfârșit, reacția mult așteptată de secui.

La cinci zile de la desfășurarea meciului și la insistențele etnicilor maghiari, ministrul sportului taxează, printr-un comunicat, scandările xenofobe ale fanilor steliști și comunică faptul că incidentele de la respectivul joc vor fi analizate de către Comisia de Combatere a Violenţei în Sport pentru a stabili gravitatea acestora în vederea sancționării clubului Steaua.

Coregrafie cu fumigene a galeriei steliste la meciul dintre Steaua și FK Csikszereda, primul joc oficial desfășurat pe noul stadion Steaua, miercuri, 4 august 2021. Foto: Răzvan Păsărică / Sport Pictures

Eduard Novak, ”distrus” pentru lipsa sa de reacție de site-ul Szekelyhon, aprobat de FK Csikszereda

Pe site-ul secuiesc, unde articolele sunt scrise exclusiv în limba maghiară, lui Eduard Novak i se indică încă din start că o persoană importantă ca el, un ministru, ar trebuie să știe când trebuie să asculte și să vorbească, deoarece ”cuvintele și enunțurile lui au o greutate extraordinară”. În cazul de față, i se reproșează faptul că nu a avut timp să asculte o problemă care ar trebui să-l privească inclusiv pe el, ca etnic maghiar.

”Ministrului Tineretului și Sportului din România, altfel ungurul Novák Károly Eduárd, a decis să nu ia act de atrocitățile grave comise împotriva echipei secuiești”, scrie autorul articolului de pe Szekelyhon. ”Ce a făcut în schimb ministrul sportului? Pe propria pagină de comunicare, el le-a cerut adepților săi – atât români, cât și maghiari – să-l sprijine în pregătirea următoarelor Jocuri Paralimpice și, evident, și la Jocuri”, mai este scris pe site-ul respectiv.

Ulterior, Novak este pur și simplu certat pentru faptul că nu a avut o reacție față de scandările galeriei și show-ul pirotehnic petrecute la meciul dintre Steaua și FK Csikszereda.

S-a mers și mai departe, astfel încât ministrului i se reproșează faptul că în ziua meciului trupei din Miercurea Ciuc cu Steaua a avut o postare pe pagina sa de Facebook în care scria că ceasul său Garmin (foto principal) îi recomandă 4 zile de repaus, însă, în ciuda acestui lucru, după doar o zi a avut alte mesaje în care le ura succes sau felicitari sportivii români participanți la Jocurile Olimpice de la Tokyo sau îi mulțumea președintelui Klaus Iohannis pentru că a promovat sportul și viața activă atunci când a decis să meargă cu bicicleta la birou.

”Totuși, un lucru a fost uitat de ministrul român al tineretului și sportului: mandatul său îl obligă, de asemenea, să vorbească, să-și exprime o părere chiar și atunci când lucrurile trebuie puse în ordine. Așa a fost cazul la meciul de fotbal de miercuri seară, unde dincolo pe rimele anti-maghiare, fanii au folosit și dispozitive pirotehnice interzise, ​​pentru care arbitrul a trebuit să suspende meciul pentru o vreme. Ministrul, cel puțin de dragul aparențelor, ar fi trebuit să prevină o sentință condamnativă sau cel puțin un fragment de propoziție.

Privind producția de medalii românești la Jocurile Olimpice de vară de la Tokyo (România a câștigat doar 4 medalii, dintre care una de aur și trei de argint, ocupând astfel locul 46 în clasamentul de medalii), ministrul sporturilor de la Miercurea Ciuc în afară de a-i saluta pe sportivii români performanți, el ar fi avut și suficient timp să acorde atenție evenimentelor sportive de acasă. Pentru că nu este o chestiune pentru noi faptul că este de datoria actualului ministru al sportului să vorbească și să condamne manifestările care pot aduce puțină plăcere comunității sale”, sună un fragment în care secuii își pun la zid unul dintre reprezentanții lor în Guvernul României.

Ministrul sportului Eduard Novak, etnic maghiar, va participa în curând, pentru România, pentru a cincea oară la Jocurile Paralimpice, acum la Tokyo.

Eduard Novak s-a conformat. A avut o reacție: ”Sunt mâhnit și dezamăgit de aceste incidente”

Ulterior, la aproximativ cinci ore distanță de la publicarea articolului și de la distribuirea sa de către FK Csikszereda, Eduard Novak a avut reacția mult așteptată. A făcut-o chiar în timpul jocului dintre echipa ciucană și Astra, desfășurată la Miercurea Ciuc și pierdută de băieții lui Valentin Suciu cu 0-1.

Comisia de Combatere a Violenței în Sport de la nivelul MTS analizează incidentele de la meciul Steaua – FK Csikszereda, se anunță în comunicatul ministerului condus de Eduard Novak.

”Ministerul Tineretului și Sportului se autosesizează

Comisia de Combatere a Violenței în Sport de la nivelul MTS analizează incidentele petrecute la meciul dintre echipele Steaua București și FK Csíkszereda

Ministerul Tineretului și Sportului a luat act de incidentele violente, cu note xenofobe, petrecute în data de 4 august 2021, la meciul de Liga 2 dintre echipele Steaua București și FK Csíkszereda. În acest context, la nivelul MTS s-a autosesizat Comisia de Combatere a Violenței în Sport, care va analiza faptele petrecute, considerate a reprezenta un pericol pentru sport și valorile sale perene, pentru a decide măsurile care se impun.

Integritatea sportului este de o importanță capitală pentru promovarea credibilității și atractivității acestuia. Sportul joacă un rol important în viața a milioane de cetățeni și nu se rezumă doar la abilitățile atletice, realizările și competițiile sportive. El are o semnificativă contribuție socială, educativă, culturală și unificatoare. Este un fenomen social care își aduce contribuția la valori precum toleranța, solidaritatea, respectarea drepturilor omului și înțelegerea între națiuni și culturi și contribuie, de asemenea, la integrarea persoanelor, indiferent de rasă, religie și etnie.

«Sunt mâhnit și dezamăgit de aceste incidente. Le consider inacceptabile și sunt ferm împotriva oricărei manifestări care derapează atât de grav de la regulile sportive și sociale de conduită. Sportul trebuie să fie un mediu al fairplay-ului, în care rasismul și violența nu au ce să caute. Astfel de acte trebuie sancționate prompt și drastic și aștept ca factorii implicați în analiza faptelor petrecute să aplice sancțiunile care se impun pentru toți cei vinovați. Spectacolul sportiv trebuie să apropie și să unească, nu să dezbine. Trebuie să ne aducă bucurie, nu teamă și ură. Nu poate fi îngăduit ca terenurile de sport să fie locul de manifestare al xenofobiei, al discriminării și acest mesaj trebuie să fie unul cât se poate de ferm, pe care să-l repetăm ori de câte ori va fi necesar. Vom face tot ce ne stă în putință pentru ca situații de acest fel să nu se mai repete!» a declarat Eduard Novak, ministrul Tineretului și Sportului.

Ministerul Tineretului și Sportului consideră că toți factorii implicați în domeniul sportului trebuie se acționeze solidar și integrat pentru descurajarea unor astfel de atitudini și pentru preîntâmpinarea repetării lor. Cei abilitați în mod nemijlocit pentru a analiza și sancționa astfel de incidente sunt primii care trebuie să se sesizeze, iar Comisia de disciplină existentă la nivelul Federației Române de Fotbal are o responsabilitate clară și extrem de importantă din acest punct de vedere”, sună comunicatul Ministerul Tineretului și Sportului condus de Eduard Novak, etnic maghiar, fan declarat al echipei FK Csikszereda și locuitor al orașului Miercurea Ciuc.

Novak, îndemnat să ia atitudine în toate cazurile, nu numai în privința celui petrecut în Ghencea

Postarea acestui comunicat de către Eduard Novak a atras o serie de comentarii, însă unul dintre ele iese în evidență și aparține, aparent, unui fan rapidist care sare în ajutorul steliștilor.

”Sunt ferm convins că nu a fost vorba de nici o discriminare și că fanii Stelei nu au neapărat ceva cu ungurii. Așa e într-o galerie.. O să ajungem ca pe viitor să nu mai avem voie să înjurăm nimic, să fim ca mielușeii în tribune? Dacă Steaua o să fie sancționată, aș vrea să fie sancționată și Farul, că și ei au scandat împotriva ungurilor la meciul cu Sepsi. Vreau să vă autosesizați și impotriva galeriei FCSB, care la fiecare meci cântă „Am avut și vom avea mereu boală pe …” Cred că știți cântecul. OK? Măcar să fie corectitudine peste tot”, scrie Allex Bawab.

”Dar steagurile cu Ținutul secuiesc ce caută pe stadioanele din Miercurea Ciuc sau Sfântul Gheorghe? Și chiar, de ce postezi și în limba maghiară?”, îl întreabă Negurici Andrei pe Eduard Novak.

Multe dintre comentariile de la postare lui Novak sunt împotriva reacției sale și iau apărarea clubului Steaua și suporterilor ei.

https://liga2.prosport.ro/seria-1/fk-csikszereda-acuza-steaua-si-suporterii-ei-la-o-zi-dupa-meciul-din-ghencea-ministerul-apararii-ironizat-si-el-am-participat-la-o-receptie-care-aminteste-de-cea-mai-intunecata-perioada-a-19194734

https://liga2.prosport.ro/seria-1/atmosfera-incendiara-facuta-de-peluza-sud-steaua-la-primul-meci-oficial-al-echipei-pe-noua-arena-din-ghencea-galeria-a-fost-in-mai-multe-momente-aproape-sa-opreasca-meciul-cu-csikszereda-19194575

https://liga2.prosport.ro/seria-1/primul-meci-oficial-pe-noul-stadion-din-ghencea-steaua-fk-csikszereda-se-joaca-de-la-ora-2030-19194454

https://liga2.prosport.ro/seria-1/fk-csikszereda-a-plecat-din-ghencea-cu-moralul-la-pamant-si-cu-un-munte-de-pesimism-valentin-suciu-cu-jocul-prestat-nu-am-putut-emite-pretentii-am-aratat-ca-o-echipa-de-p-19194562

https://liga2.prosport.ro/seria-1/steaua-debut-cu-victorie-in-liga-2-1-0-cu-fk-csikszereda-daniel-oprita-poate-era-echitabil-un-rezultat-de-egalitate-dar-trebuie-sa-ai-si-noroc-antrenorul-multumeste-suporterilo-19194540

Marius ANGHEL 09 Aug. 2021, 20:46 Liga 2
Pe aceeași temă