Steaua, amendată de FRF pentru evenimentele generate de suporteri la meciul de debut în Liga 2, cu FK Csikszereda

Marius ANGHEL 19 Aug. 2021, 14:21 Liga 2
Steaua, amendată de FRF pentru evenimentele generate de suporteri la meciul de debut în Liga 2, cu FK Csikszereda

Comisia de Disciplină și Etică a Federației Române de Fotbal a luat în această săptămână, miercuri, 18 august, o decizie în privința evenimentelor petrecute la meciul Steaua – FK Csikszereda, scor 1-0, desfășurat în data de 4 august, în etapa 1 a Ligii 2, în Ghencea.

Scandările anti-maghiare și show-ul pirotehnic ale Peluzei Sud Steaua au scandalizat conducerea echipei FK Csikszereda, care ulterior a făcut presiuni inclusiv la adresa ministrului sportului, ciucanul Eduard Novak, pentru a avea o reacție împotriva trupei din Ghencea și a lua măsuri. Chiar în ziua în care se pronunța decizia Comisiei de Disciplină și Etică a FRF în privința evenimentelor de la meciul respectiv, președintele clubului din Miercurea Ciuc avea o conferință de presă în care cerea federației să schimbe regulamentul, pentru a sancționa mult mai drastic astfel de abateri.

Steaua, amendată cu 10.000 de lei pentru evenimentele generate de suportari la meciul de debut în Liga 2, cu FK Csikszereda

După meciul din Ghencea în care observator de joc a fost delegat președintele AJF Buzău, Adrian Petre, politician și apropiat al conducerii FRF, Steaua a fost pârâtă în raportul partidei că este vinovată de evenimentele create de suporteri la primul joc oficial de pe noul stadion Steaua și primul joc din istoria echipei ”militare” în Liga 2.

Suporterii din Peluza Sud au avut scandări anti-Ungaria și au creat o coregrafie din care au făcut parte și fumigene și petarde, ca pe orice stadion din această lume în care există galerii. Meciul a fost întrerupt câteva secunde în mai multe rânduri, în care arbitrul central Ionuţ Coza (Cernica – Ilfov) a solicitat organizatorilor să facă apeluri către galerie să înceteze cu scandările și aruncatul petardelor.

Sancțiunea FRF a venit la două săptămâni distanță, iar clubul Steaua a fost pus să achite o penalitate sportivă de 10.000 de lei, exact cât a primit și Farul Constanța pentru același timp de scandări făcute de galeria sa în meciul cu altă echipă din Secuime, Sepsi OSK Sfântu Gheorghe, desfășurat după partida din Ghencea, la data de 9 august.

”În baza art. 82/1 și 3/b raportat la art. 83/2/c din RD, CSA Steaua București se sancționează cu penalitate sportivă de 5000 lei.
În baza art. 82/1 și 3/a și c raportat la art. 83/2/d din RD, CSA Steaua București se sancționează cu penalitate sportivă de 10.000 lei.
În baza art. 45/1 din RD, CSA Steaua București va executa sancțiunea penalitate sportivă de 10.000 lei”, sună decizia Comisiei de Disciplină și Etică a FRF din ședința din 18 august 2021.

Clubul din Miercurea Ciuc a acuzat Steaua, suporterii ei și implicit Ministerul Apărării după meciul din Ghencea

După meciul din Ghencea, conducerea clubului din Miercurea Ciuc s-a arătat scandalizată de evenimentele petrecute pe stadionul Steaua și a avut un comunicat, în limba maghiară, în care acuza clubului Steaua, suporterilor săi, cât și Ministerului Apărării, solicitând implicarea în acest subiect a oficialilor guvernamentali ai UDMR.

Insultarea comunității maghiare din România de către suporterii steliști a fost pusă pe tapet de către ciucani, cei care acuzau și show-ul pirotehnic făcut de fani la un eveniment de lansare oficială a unui nou stadion și la revenirea în tribune după mai bine de un an și jumătate din cauza pandemiei. Harghitenii erau de părere că acțiunea coregrafică a Peluzei Sud Steaua nu ar fi trebuit aprobată și consideră că s-a făcut cu ”sprijinul puternic al clubului de stat”.

Detalii despre comunicatul echipei din Miercurea Ciuc puteți citi AICI.

FK Csikszereda l-a criticat pe ministrul Eduard Novak. Steaua, fără reacție. Asociația Steliștilor 1947 l-a pus la zid pe Novak

Văzând că federația nu are nicio reacție imediată după desfășurarea meciului din Ghencea, FK Csikszereda a mers mai departe și l-a criticat inclusiv pe ministrului sportului Eduard Novak, etnic maghiar și locuitor al orașului Miercurea Ciuc și fan declarat al echipei harghitene.

S-a ajuns în situația ca Szekelyhon, un site din Secuime, să publice un articol în care să-l ia pur și simplu la rost și să îl ironizeze pe ministrul Eduard Novak pentru lipsa sa de reacție în acest caz în care este implicat clubul din orașul natal. FK Csikszereda l-a distribuit pe pagina sa de Faceebok, ceea ce înseamna că este total de acord cu ce s-a scris în respectivul articol.

După aproximativ cinci ore de la publicarea și mai apoi distribuirea articolului, Eduard Novak avea, în sfârșit, reacția mult așteptată de secui. La cinci zile de la desfășurarea meciului și la insistențele etnicilor maghiari, ministrul sportului taxa, printr-un comunicat, scandările xenofobe ale fanilor steliști și comunica faptul că incidentele de la respectivul joc vor fi analizate de către Comisia de Combatere a Violenţei în Sport pentru a stabili gravitatea acestora în vederea sancționării clubului Steaua.

Detalii despre reacția ministrului Eduard Novak puteți citi AICI.

Cum clubul Steaua nu a avut nicio reacție în acest caz, spre deosebire de Farul, în cazul plângerilor celor de la Sepsi OSK, Asociația Steliștilor 1947 a avut un comunicat în care l-a pus la zis pe ministrul Eduard Novak.

Detalii despre comuniatul suporterilor puteți citi AICI.

FK Csikszereda, adresă către FRF pentru schimbarea regulamentului privind scandările xenofobe. Vor să se acorde amenzi usturătoare, scăderi de puncte, chiar excluderea din competiție

Însă FK Csikszereda nu s-a oprit aici. Chiar în ziua în care Comisia de Disciplină și Etică a FRF se pronunța în cazul meciului, clubul din Miercurea Ciuc organiza o conferință de presă la stadionul Municipal, în care a anunța că a gândit un amendament, pe care l-a trimis Federației Române de Fotbal.

Clubul din Secuime dorește reglementarea unui anumit punct din Regulamentul Disciplinar al FRF, mai exact ”Articolul 54 | Rasismul. Xenofobia. Discriminarea. Denigrarea”.

Zoltan Szondi, președintele FK Csikszereda, și David Kertesz, vicepreședintele Sepsi OSK, au vorbit în această conferință despre faptul că nu mai vor să îndure scandările anti-maghiare ale galeriilor echipelor adverse întâlnite de formațiile din Miercurea Ciuc, respectiv Sfântu Gheorghe. Motiv pentru care s-a solicitat federației să aducă îmbunătățiri regulamentului, privind această temă, și au propus chiar ei modul în care să fie făcută completarea.

Cei doi conducători vor ca echipele ale căror suporteri au scandări sau mesaje xenofobe, rasiste, denigratoare sau discriminatorii, în formă continuă, și după atenționare și oprirea jocului pentru moment, să le aducă formațiilor pierderea meciului la ”masa verde” și sancțiuni financiare între 10 și 80 de mii de lei, până chiar la 300 de mii. Dacă evenimentele se repetă, clubul să ajungă la desfășurarea meciurilor fără spectatori, cât și la scăderea de puncte în clasament ori, în cel mai rău caz, la excluderea din competiție.

Comisia de Disciplină și Etică a FRF a sancționat Steaua pe alte articole din Regulamentul Disciplinar.

Detalii despre acțiunea clubului din Miercurea Ciuc puteți citi AICI.

Articolele din Regulamentul Disciplinar pe baza cărora a fost sancționată Steaua:

Articolul 82 | Responsabilitatea pentru comportarea spectatorilor

1. Clubul gazdă răspunde pentru comportarea neregulamentară a spectatorilor şi, în funcţie de situaţie, poate fi sancţionat gradual cu penalitate sportivă și interzicerea organizării de jocuri pe propriul stadion sau măsura programării jocurilor fara spectatori de la 1 la 10 jocuri. În funcție de circumstanțe măsura programării jocurilor fără spectatori se poate aplica parțial prin interzicerea ocupării unui anumit sector de tribună de la 1 la 10 jocuri.

3. Comportamentul neregulamentar cuprinde:
a. introducerea în locurile de desfăşurare a jocurilor de băuturi alcoolice, obiecte şi materiale explozive, incendiare şi fumigene, substanţe toxice, halucinogene şi iritante, alte obiecte ce au fost folosite de spectatori la acţiuni de tulburare a ordinii publice sau care pot contribui la producerea unor acte de violenţă;
b. afişarea sub orice formă de inscripţii rasiste, xenofobe şi jignitoare, scandarea de cuvinte/expresii jignitoare şi obscene ori emiterea de sunete în scop jignitor;
c. aprinderea ori aruncarea cu obiectele prevăzute la alin. 3, lit. a), spre alţi spectatori sau spre/în terenul de joc;

Articolul 83 | Nerespectarea obligaţiilor de organizare a jocurilor

2. Neîndeplinirea sau îndeplinirea necorespunzătoare a obligaţiilor privind asigurarea măsurilor de ordine şi siguranţă în stadion care au avut drept rezultat:
c. afişarea sub orice formă de inscripţii rasiste, xenofobe și jignitoare, scandarea de cuvinte/expresii jignitoare şi obscene ori emiterea de sunete în scop jignitor, se sancţionează în conformitate cu dispozițiile art. 54 din prezentul regulament;
d. aruncarea cu obiectele prevăzute la art. 82, alin. 3, lit. a), spre alți spectatori sau spre/în terenul de joc se sancţionează cu penalitate sportivă de la 10.000 la 60.000 de lei. În cazul săvârșirii unei noi abateri de același tip, clubul se sancționează cu o penalitate majorată cu ½ față de sancțiunea aplicată anterior, până la atingerea pragului de 60.000 lei. Ulterior, la fiecare nouă abatere de acest tip, clubul va fi sanționat gradual cu măsura programării jocurilor fără spectatori, cumulat cu penalitatea maximă de 60.000 lei.

Articolul 45 | Abateri concurente

1. Dacă se săvârşesc mai multe abateri disciplinare, comisia competentă va aplica sancţiunea prevăzută pentru abaterea cea mai gravă la care poate aplica un spor de 1/2 din maximul sancţiunii prevăzut pentru abaterea respectivă, fără a depăși maximul general prevăzut în regulamentul disciplinar pentru sancțiunea respectivă.

Foto: Răzvan Păsărică / Sport Pictures

Marius ANGHEL 19 Aug. 2021, 14:21 Liga 2
Pe aceeași temă