Eduard Novak, pus la zid de Asociația Steliștilor, după ce ministrul a cerut sancțiuni pentru Steaua și suporterii ei. ”Oare este domnia ta persoana cea mai îndreptățită să dea sfaturi despre combaterea xenofobiei?”

Marius ANGHEL 10 Aug. 2021, 16:48 Liga 2
Eduard Novak, pus la zid de Asociația Steliștilor, după ce ministrul a cerut sancțiuni pentru Steaua și suporterii ei. ”Oare este domnia ta persoana cea mai îndreptățită să dea sfaturi despre combaterea xenofobiei?”

Ministrul sportului Eduard Novak devine din ce în ce mai contestat, după o serie de reacții avute în ultima perioadă și nu numai. Gafele făcute la adresa sportivei olimpice Ana Maria Popescu au fost urmate ieri de o reacție asupra evenimentelor petrecute la meciul de fotbal din Liga 2 Steaua – FK Csikszereda.

Însă nu poziția sa ar fi neapărat problema, ci faptul că s-a trezit să aibă un punct de vedere abia după patru zile de la încheierea meciului în care au fost scandări anti-Ungaria, împins de la spate de un articol scris pe un site din Secuime, distribuit de echipa ciucană, în care era certat și ironizat pentru lipsa reacției sale pe acest subiect, mai ales că este etnic maghiar și fan al clubului.

AS47, Asociația Steliștilor 1947, a luat punct cu punct comunicatul lui Eduard Novak pe tema meciului Steaua – FK Csikszereda și îi aduce replici dure sportivului-ministru care se pregătește de Jocurile Paralimpice de la Tokyo.

Steaua și MApN, fără reacție după ce au fost atacate de FK Csikszereda

Fără o reacție din partea clubului Steaua sau a Ministerului Apărării Naționale, atacate dur printr-un comunicat de FK Csikszereda pe tema evenimentelor petrecute la meciul desfășurat în Ghencea la data de 4 august, Asociația Steliștilor s-a decis în cele din urmă să aibă o poziție în acest caz, după reacția ministrului Tineretului și Sportului Eduard Novak.

  • Asociația Steliștilor 1947 este o asociație non-profit de suporteri, care dă o voce puternică tuturor celor pentru care Steaua înseamnă o parte din viață, sună prezentarea AS47, care de la reînființarea echipei de fotbal i-a fost inclusiv sponsor.

Asociația Steliștilor contestă reacția lui Eduard Novak față de evenimentele de la meciul Steaua – FK Csikszereda

Ministrul Novak este acuzat încă din start că este anti-stelist și anti-român. Suporterii îi explică apoi ciclistului, din punctul lor de vedere, ce s-a întâmplat la meciul dintre Steaua și FK Csikszereda, iar apoi îi critică modul de comunicare, adică inclusiv în limba maghiară, pe lângă cea română, dându-i exemplu ministrul sportului din Franța, un român la origini.

”Oare este domnia sa persoana cea mai îndreptățită să dea sfaturi despre combaterea xenofobiei? Sunteți ministru în Guvernul României sau doar un cetățean român de origine maghiară?”, sunt două întrebări pe care suporterii steliști i le pun ciucanului Eduard Novak.

Lui Novak i se reproșează și faptul că a comis ”o eroare gravă și o ilegalitate” odată cu comunicatul în care condamndă clubul Steaua și pe suporterii ei, cerând măsuri împotriva lor. Ministrul apare alături de sigla Uniunii Democrate Maghiare din România, asociere interzisă pentru un minister, parte a Guvernului României.

Comunicatul AS47 pentru ministrul sportului Eduard Novak:

”În atenția domnului ministru al sportului, Eduard Novak, cetățean român și membru în Guvernul României
Asistăm, în ultima săptămână, la un linșaj mediatic îndreptat și concertat împotriva CSA Steaua București, în special asupra secției de fotbal a clubului. Se pare ca sunt anti-steliști și anti-români peste tot, inclusiv la nivelul cel mai înalt al ministerului sportului: în persoana domniei voastre, domnule ministru Novak Eduard! Înțelegem că dumneavoastră practicați un sport unde lipsa oricărui suporter și susținător este normală, nu există rivalități și, mai ales, competitivitate la nivel de suporteri! Cel puțin așa reiese din atitudinea domniei voastre legată de meciul de fotbal dintre echipele Steaua București și Miercurea Ciuc, din cadrul primei etape din sezonul 2021-2022 a Ligii a II-a.
Ați trecut de la muștruluirea sportivilor ROMÂNI câștigători de medalii olimpice și printre singurii ambasadori ai acestei țări, la înfierarea Stelei și a suporterilor săi, suporteri ce n-au făcut altceva decât să se bucure și să își încurajeze echipa iubită la primul meci oficial pe noul stadion și la primul meci oficial în Liga a II-a din istorie!
Totodată, dorim să vă întrebam dacă ați vizionat meciul la care faceți referire și dacă ați înțeles scandările și mesajele suporterilor din timpul meciului?!
Cu excepția unor momente scurte și izolate, suporterii Stelei doar și-au încurajat echipa și și-au arătat respectul pentru istoria României și pentru sportivii români prezenți la Tokyo.
De-a lungul istoriei Stelei, în cadrul clubului au activat foarte mulți sportivi de diverse naționalități, inclusiv maghiară, fiind apreciați și iubiți pentru performanțele lor, inclusiv la fotbal!
Comunicând constant în limba unei singure minorități, în calitate de cetățeni ai României ne exprimăm indignarea vizavi de ieșirile publice discriminatorii, ale ministrului sportului! În România, trăiesc zeci de minorități, iar dacă un ministru din Guvernul României alege să facă publice declarații doar într-o limbă a unei minorități, este fair-play și moral să o facă în toate limbile minorităților din România!
Poate domnul ministru se poate inspira de la doamna ministru al sportului din Franța. Pentru cei ce nu știu, doamna ministru este născută în România, este ministrul sportului în Franța, dar se limitează la comunicate în limba națională a țării pe care o reprezintă!
Dar domnul Novak, ministru în Guvernul României, își permite să dea comunicate și în alte limbi decît cea oficială a Statului Român. Oare este domnia sa persoana cea mai îndreptățită să dea sfaturi despre combaterea xenofobiei?
Sunteți ministru în Guvernul României sau doar un cetățean român de origine maghiară?
Dorim să vă mai aducem la cunoștință că sigla unei formațiuni nu poate apărea lângă antetul ministerului, în nici un minister!
O instituție a Statului Român nu se identifică cu formațiunea din care provine cel care o conduce. E o eroare gravă și o ilegalitate, în condițiile în care asociază ministerul, parte a Guvernului României, care gestioneaza activitatea sportului românesc, cu o formațiune politică, oricare ar fi aceasta. Prin postarea dumneavoastră practicaţi discriminarea pe criterii politice – dar și etnice, având în vedere specificul de formațiune etnică a udmr – prin asocierea ostentativă a unei organizații politice cu un minister din Guvernul României. Ministerul nu poate avea culoare politica, ministrul, da!
Dar, în minister, avem funcționari publici apolitici și chiar demnitari ai altor formațiuni. Dacă pentru ministrul Novak, ministerul tineretului și sportului = egal udmr, pentru sportivii și iubitorii de sport care nu votează udmr sau nu se identifică cu această formațiune, ce mesaj transmite? Oameni care au făcut ceva pentru sportul românesc, spre deosebire de partidul pe care îl reprezentați, partid ce a fost prezent în aproape toate guvernele din 1990 încoace!
Comentariul ar fi valabil și dacă ministrul ar fi provenit din oricare alt partid și și-ar fi permis să alăture numelui și însemnelor Ministerului sigla formațiunii sale.
Reamintim câteva dintre reușitele domnului ministru al sportului
  • Ați reușit să o jigniți pe Ana Maria Popescu, medaliată cu argint la Jocurile Olimpice 2020 și ați băgat ministerul pe care îl conduceți într-un scandal jenant;
  • Ați transformat stadionul Arcul de Triumf în Complex Național Sportiv pentru a-l putea închiria unui mare datornic al Statului Român și al Stelei, în principal, să fie atacurile dumneavoastră o coincidență oare?
  • Ați tăiat bugetul de la Canotaj și Ciclism în an olimpic, când aceste federații aveau sportivi calificați, și ați dublat bugetul de la Kempo, care nu este federație olimpică;
  • Ați implicat Federația de Ciclism într-un alt scandal (pare că se cam repetă partea cu scandalurile), fapt ce a dus la anularea Campionatelor Naționale de Șosea.
Dacă dumneavoastră, domnule ministru al sportului, sunteți un așa vajnic apărător al fair-play-ului și-al legii, poate ne spuneti și nouă ce face ministerul pe care îl păstoriţi legat de ilegalitățile și derapajele celui căruia doriți să îi închiriați Arcul de Triumf, un personaj care s-a autodeclarat rasist, homofob etc.?!”

Comunicatul Ministerului Tineretului și Sportului care a dus la reacția AS47:

”Ministerul Tineretului și Sportului se autosesizează

Comisia de Combatere a Violenței în Sport de la nivelul MTS analizează incidentele petrecute la meciul dintre echipele Steaua București și FK Csíkszereda

Ministerul Tineretului și Sportului a luat act de incidentele violente, cu note xenofobe, petrecute în data de 4 august 2021, la meciul de Liga 2 dintre echipele Steaua București și FK Csíkszereda. În acest context, la nivelul MTS s-a autosesizat Comisia de Combatere a Violenței în Sport, care va analiza faptele petrecute, considerate a reprezenta un pericol pentru sport și valorile sale perene, pentru a decide măsurile care se impun.

Integritatea sportului este de o importanță capitală pentru promovarea credibilității și atractivității acestuia. Sportul joacă un rol important în viața a milioane de cetățeni și nu se rezumă doar la abilitățile atletice, realizările și competițiile sportive. El are o semnificativă contribuție socială, educativă, culturală și unificatoare. Este un fenomen social care își aduce contribuția la valori precum toleranța, solidaritatea, respectarea drepturilor omului și înțelegerea între națiuni și culturi și contribuie, de asemenea, la integrarea persoanelor, indiferent de rasă, religie și etnie.

«Sunt mâhnit și dezamăgit de aceste incidente. Le consider inacceptabile și sunt ferm împotriva oricărei manifestări care derapează atât de grav de la regulile sportive și sociale de conduită. Sportul trebuie să fie un mediu al fairplay-ului, în care rasismul și violența nu au ce să caute. Astfel de acte trebuie sancționate prompt și drastic și aștept ca factorii implicați în analiza faptelor petrecute să aplice sancțiunile care se impun pentru toți cei vinovați. Spectacolul sportiv trebuie să apropie și să unească, nu să dezbine. Trebuie să ne aducă bucurie, nu teamă și ură. Nu poate fi îngăduit ca terenurile de sport să fie locul de manifestare al xenofobiei, al discriminării și acest mesaj trebuie să fie unul cât se poate de ferm, pe care să-l repetăm ori de câte ori va fi necesar. Vom face tot ce ne stă în putință pentru ca situații de acest fel să nu se mai repete!» a declarat Eduard Novak, ministrul Tineretului și Sportului.

Ministerul Tineretului și Sportului consideră că toți factorii implicați în domeniul sportului trebuie se acționeze solidar și integrat pentru descurajarea unor astfel de atitudini și pentru preîntâmpinarea repetării lor. Cei abilitați în mod nemijlocit pentru a analiza și sancționa astfel de incidente sunt primii care trebuie să se sesizeze, iar Comisia de disciplină existentă la nivelul Federației Române de Fotbal are o responsabilitate clară și extrem de importantă din acest punct de vedere.”

https://liga2.prosport.ro/seria-1/eduard-novak-reactie-fata-de-incidentele-de-la-meciul-steaua-fk-csikszereda-dupa-ce-presa-din-secuime-aprobata-de-fk-csikszereda-l-a-certat-si-ironizat-ministrul-sportului-fan-al-echipei-ciucan-19195234

https://liga2.prosport.ro/seria-1/fk-csikszereda-acuza-steaua-si-suporterii-ei-la-o-zi-dupa-meciul-din-ghencea-ministerul-apararii-ironizat-si-el-am-participat-la-o-receptie-care-aminteste-de-cea-mai-intunecata-perioada-a-19194734

https://liga2.prosport.ro/seria-1/atmosfera-incendiara-facuta-de-peluza-sud-steaua-la-primul-meci-oficial-al-echipei-pe-noua-arena-din-ghencea-galeria-a-fost-in-mai-multe-momente-aproape-sa-opreasca-meciul-cu-csikszereda-19194575

Marius ANGHEL 10 Aug. 2021, 16:48 Liga 2
Pe aceeași temă