Robert Ilyeș a dat start pregătirilor la FK Miercurea Ciuc. Cei opt jucători plecați și noutățile din lot. Harghitenii merg în cantonament în Slovenia și și-au stabilit cinci adversari pentru amicale

Marius ANGHEL 20 Jun. 2023, 13:30 Liga 2

FK Miercurea Ciuc și-a oprit vacanța și a început de luni, 19 iunie 2023, pregătirea noului sezon de Liga 2, ediția 2023-2024. Va fi a cincea participare din istoria sa, chiar consecutivă, în eșalonul secund.

Echipa antrenată de Robert Ilyeș va merge într-un cantonament în Slovenia și și-a stabilit mai mulți adversari pe care îi va întâlni în meciurile amicale din această vară.

Opt jucători au plecat de la trupa harghiteană, ultimul fiind portarul Szilard Gyenge, cedat în prima ligă din Ungaria.

La capitolul noutăți, ciucanii au opt jucători semnați sau în probe, toți de etnie maghiară sau maghiari.

FK Miercurea Ciuc va merge în cantonament în Slovenia și are cinci adversari pentru amicale stabiliți

Până în data de 7 iulie, trupa harghiteană se va pregăti pe plan local sub îndrumarea antrenorului principal Robert Ilyeș, antrenorilor secunzi Laszlo Albu și Barna Bajko și a antrenorului cu portari Barna Nagy. În data de 7 iulie va susține și un prim meci amical, în deplasare la prim-divizionara FC Hermannstadt.

Plecarea în stagiul din Slovenia va avea loc în data de 8 iulie, timp de 12 zile. Acolo vor juca patru amicale, trei adversari fiind stabiliți deja, toți din Ungaria: Paks, Kisvarda și Szombathelyi Haladas. Înainte de reluarea campionatului, programată în primul weekend al lunii august, se va juca un ultim meci test cu AFC Odorheiu Secuiesc.

”Am planificat o pregătire de vară de șapte săptămâni. Prima săptămână este o introducere, pentru a cunoaște și noii jucători, apoi începe munca grea. La sfârșitul celei de-a doua săptămâni, naționala secuiască se va afla în preliminariile Cupei Mondiale, iar FK Miercurea Ciuc dă majoritatea jucătorilor, așa că nu am planificat amicale pentru această perioadă. Luna viitoare vom avea un cantonament de 12 zile în Slovenia. În drum spre cantonamentul din Slovenia ne-am propus să jucăm un meci test acasă la FC Hermannstadt, pe 7 iulie, urmat de alte patru meciuri de pregătire în Slovenia. În cantonament, dacă totul decurge conform planului, vom juca împotriva celor de la Paks, Kisvarda, Szombathelyi Haladas și a unei echipe slovene de linia secundă. După cantonamentul din Slovenia, în cele două săptămâni de dinaintea începerii campionatului, antrenamentele se vor desfășura pe terenul de acasă, înainte de start ne-am planificat un meci de pregătire final cu AFC Odorheiu Secuiesc. Se va decide dacă este acasă sau în deplasare”, a spus Ilyeș pentru Szekelyhon.

Opt jucători plecați de la harghiteni. Szilard Gyenge a fost cedat în prima ligă din Ungaria

Și în această pauză dintre ediții de campionat FK Miercurea Ciuc mută masiv în lotul de jucători. Până în acest moment s-a despărțit de opt jucători.

  • Au plecat Omar El-Sawy (Rapid), Marvin Schieb, Mickael Panos (ambii ajunși la CS Comunal Șelimbăr), Szilard Gyenge (Kisvarda), Roberto Romeo, Paul Pîrvulescu, Dino Stancic și Ignas Kruzikas.

Printre ultimii plecați este portarul Szilard Gyenge, internațional U21 al României. Goalkeeperul de 22 de ani din Miercurea Ciuc, în lotul echipei în ultimele patru sezoane de Liga 2 și titular în precedentele două, în care a bifat de fiecare dată câte 22 de jocuri din totalul de 25, a fost cedat în Ungaria, la Kisvarda (locul 6 în prima ligă în sezonul recent încheiat).

Momentan, la antrenamente, pentru postul de portar, participă doi tineri formați de către club, Mark Karacsony (19 ani, 3 jocuri în sezonul trecut) și Mate Simon (16 ani, 1 joc acum două sezoane), dar și Bogdan Moga, aflat la club din ianuarie 2022, însă neutilizat în sezonul 2022-2023 la prima echipă. A jucat în 2 meciuri în partea a doua a ediției 2021-2022. Acesta din urmă ar putea pleca, după cum spune Robert Ilyeș.

În schimb, în lotul primei echipe va fi adus Matyas Becze (18 ani), format de club și care în acest moment este la o acțiune a naționalei U18 a României.

”Înțeleg că Szilard Gyenge a fost împrumutat de club la Kisvarda, în prima ligă a Ungariei. Acesta este un mare pas înainte pentru el. Menținerea portarului Bogdan Moga este discutabilă, iar noi vom începe antrenamentele cu trei portari tineri, Maty Becze-Mathe, care a fost convocat la naționala U18, și Mate Simon și Mark Karacsony. Toți trei sunt studenți ai Academiei de Fotbal Ținutul Secuiesc (n.r. – Academie condusă chiar de către FK Miercurea Ciuc), a spus antrenorul principal al FK Miercurea Ciuc.

După patru sezoane petrecute în Liga a 2-a din România la FK Miercurea Ciuc, portarul Szilard Gyenge a ajuns în prima ligă din Ungaria, la Kisvarda. Foto: Kisvarda FC

Opt jucători noi, dintre care unii sunt în probe. Toți sunt etnici maghiari sau maghiari

La capitolul noutăți, în lot sunt Csongor Berkeczi (23 ani, fundaș, revenit după împrumutul la AFC Odorheiu Secuiesc), Csongor Simo (22 ani, fundaș, revenit după împrumutul la AFC Odorheiu Secuiesc), Arthur Gyorgyi (26 ani, mijlocaș stânga, fost la FK Miercurea Ciuc și ultima dată fost la Budafoki MTE / liga 2 Ungaria) și Janos Nagy (30 ani, fundaș maghiar, ultima dată la Kazincbarcika / liga 2 Ungaria).

Robert Ilyeș spune că a cerut împrumutul lui Gergely Botond, fundaș de 20 de ani care a fost crescut de clubul din Miercurea Ciuc și care aparține de Zalaegerszegi TE (liga 1 Ungaria). Ultima dată a fost legitimat la Nafta, în liga secundă din Slovenia, pentru care a avut 9 meciuri în 2023.

În probe îi are pe Gabor Makrai (26 ani, atacant maghiar), care în sezonul recent încheiat a jucat la două echipe din liga secundă din Ungaria, la Pecsi MFC (362 minute în 5 meciuri) și Siofok (272 minute în 7 meciuri), Bence Pinter (27 ani, fundaș central maghiar, ultima dată la Kelen SC / liga 3 Ungaria) și Szilard Magyari (25 ani, atacant, fost la FK Miercurea Ciuc și ultima dată fost la Dorogi / liga 2 Ungaria).

”Până acum, opt jucători au părăsit lotul din sezonul trecut, au sosit tineri din academie, autoeducați, dar și alții. Noii jucători trebuie să se integreze, ceea ce nu este ușor, mai ales că se cer rezultate imediate, dar sper să se acomodeze rapid. Îi amintesc pe Berkeczi și Simo de la Odorheiu Secuiesc, dar și pe fostul nostru jucător Arthur Gyorgyi, născut la Sovata, care a fost la Budafok în liga a doua maghiară în sezonul trecut. El a început pregătirea alături de noi, am fost de acord cu el.

Jucătorul nostru va fi și mijlocașul defensiv în vârstă de 30 de ani Janos Nagy, care vine de la Kazincbarcika. Totodată, am solicitat un împrumut de la Zalaegerszeg al fundașului Gergely Botond, născut la Gheorgheni și școlit la Academia de Fotbal Ținutul Secuiesc.

Ungurul Gabor Makrai, în vârstă de 26 de ani, care are trecut prin prima ligă maghiară, și Bence Pinter, și fostul nostru jucător Szilard Magyari, în vârstă de 25 de ani, din Odorheiu Secuiesc, care a jucat fotbal în divizia secundă a Ungariei sezonul trecut, au venit în probe”, a declarat Ilyeș pentru Szekelyhon.

Restul jucătorilor care fac parte din lot nu a fost comunicat de către clubul harghitean.

Robert Ilyeș nu se aruncă să spună că echipa poate prinde play-off-ul în noul sezon: ”Este greu, foarte dificil”

În ceea ce privește obiectivul pentru noul sezon, Robert Ilyeș spune că prinderea play-off-ului, așa cum își dorește președintele Zoltan Szondi, este greu de îndeplinit în acest moment, având în vedere schimbările multe din lot.

”Este greu, foarte dificil, dar facem tot ce putem pentru a face acest lucru. Au plecat opt ​​jucători și nu am adus încă fotbaliști cu experiență care i-ar putea înlocui. Sunt încă multe semne de întrebare, sunt atent la declarațiile mele, din moment ce nu ne cunoaștem încă adversarii din liga secundă. Ne aliniem cu filozofia clubului, conform căreia jucătorii autohtoni și autoeducați ar trebui să fie incluși în echipa de adulți. Încercăm să profităm la maximum”, a mai spus Robert Ilyeș.

În sezonul recent încheiat, FK Miercurea Ciuc a terminat sezonul regular pe locul 11, cu 26 de puncte, iar la finalul celor șase jocuri din play-out a terminat Grupa A a acestui turneu pe locul 1, cu un total de 39 de puncte.

Foto: Zoltan Pal / FK Miercurea Ciuc

https://liga2.prosport.ro/seria-1/romania-u18-egal-si-victorie-cu-macedonia-de-nord-u18-19275390

https://liga2.prosport.ro/seria-1/doua-noi-mutari-la-cs-comunal-selimbar-o-plecare-si-o-venire-sibienii-readuc-in-liga-2-un-jucator-care-nu-a-convins-la-fk-miercurea-ciuc-19273117

https://liga2.prosport.ro/seria-1/omar-el-sawy-cedat-de-fk-miercurea-ciuc-la-rapid-19271614

Marius ANGHEL 20 Jun. 2023, 13:30 Liga 2
Pe aceeași temă