Un oficial FIFPro aduce în discuție riscurile la care se supun fotbaliștii și cluburile: ”Pericol pentru jucători, exemplu rău pentru societate și suspendarea pentru mai mult timp”

Răzvan STÎNGĂ 01 May. 2020, 15:00 Liga 2
Un oficial FIFPro aduce în discuție riscurile la care se supun fotbaliștii și cluburile: ”Pericol pentru jucători, exemplu rău pentru societate și suspendarea pentru mai mult timp”

Mulți dintre fotbaliști, fie că vorbim de România sau alte state din lume, sunt speriați de faptul că ar putea să contacteze virusul COVID-19, în cazul în care competițiile vor începe mult prea devreme sau nu vor fi respectate așa cum trebuie recomandările Organizației Mondiale a Sănătății. Jonas Baer-Hoffmann, secretarul general al Sindicatului Mondial al Jucătorilor (FIFPro), a vorbit într-o videoconferinţă despre pericolele la care s-ar supune fotbaliștii, cât și despre alte urmări pe care le poate avea reluarea prematură.

Dacă întrecerile încep prea devreme, fără ca măsurile de siguranță să fie respectate cu strictețe, sunt șanse extrem de mari ca un jucător, cel puțin, să contacteze virusul, iar ulterior să îl dea mai departe. Ce înseamnă acest lucru din punctul de vedere al lui Jonas Baer-Hoffmann?

Fotbalul riscă să fie oprit pentru mai mult timp, dacă un jucător va fi depistat pozitiv

Competițiile ar putea să se oprească pentru o perioadă și mai mare, de luni bune, iar asta ar duce la probleme financiare majore. Cluburile, jucătorii, televiziunile și celelalte categorii care se află în sfera fotbalistică ar avea mari deficiențe de buget.

”Cel mai rău lucru care se poate întâmpla este ca cineva să revină prea repede şi să trebuiască să se oprească pentru că generează un pericol pentru jucători şi oferă un exemplu rău pentru societate, iar apoi va fi oprit pentru mai mult timp. De aceea este esenţial să lucrăm împreună şi să ţinem un consiliu al experţilor pentru a vedea când va fi cu adevărat sigur, nu în două sau patru săptămâni. Trebuie să ne gândim la un termen mai lung.

Mulţi jucători pe care îi reprezentăm primesc 3.000 sau 4.000 de euro. Pentru ei, pierderea a două plăţi este la fel ca importanță, ca pentru oricine altcineva”, a declarat secretarul general al FIFPro.

Oficialul a mai precizat faptul că pandemia va da o altă imagine fotbalului. Va avea serios de suferit după această perioadă, chiar și peste ceva timp, când virusul nu va mai reprezenta un pericol pentru nimeni: ”Fotbalul va fi diferit, probabil mai mic dintr-o perspectivă economică, dar nu trebuie să fie mai slab. Sperăm să fie mai egalitar, mai corect şi mai durabil din punct de vedere economic, deoarece am văzut că modelul economic al sectorului nostru nu este capabil să lucreze cu crize precum cea pe care o trăim”.

Fotbaliștii se tem de ce ar putea să urmeze

În marile state ale Europei, precum Spania, Anglia sau Italia, mulți dintre fotbaliști au fost infectați cu COVID-19. Paulo Dybala, de exemplu, a fost depistat pozitiv de nu mai puțin de patru ori, iar jucătorii Interului au declarat că au fost infectați în masă în ianuarie, când se credea că virusul nu ajunsese în Europa.

Majoritatea se teme, pentru că au copii acasă şi familii. Sunt doar cu prietena mea şi nu intru în contact cu alte persoane. Stau închis în casă şi n-o pot infecta decât pe ea. Există persoane asimptomatice care te pot îmbolnăvi, de aceea şi rămân în izolare. Poate că sunt pozitiv, dar nici măcar nu ştiu. Am vorbit cu colegii mei, şi ei sunt destul de impacientaţi şi foarte sceptici”
Kun Aguero, atacant Manchester City

În România, din fericire, nu s-a înregistrat vreo îmbolnăvire în rândul fotbaliștilor. Mai mult, ca să le ofere o măsură de protecție în plus, câteva dintre cluburile care își permit acest lucru, sunt gata să îi bage în cantonament timp de câteva săptămâni, de la începerea pregătirii, până la reluarea campionatului. Acest lucru se va întâmpla și în cazul unor echipe din Liga 2:

La noi există posibilitatea să intrăm într-un cantonament închis. Este un stadion nou și avem camere deasupra vestiarelor. Dar până nu expiră perioada stării de urgență nu avem ce face. Am văzut că anumite echipe din Liga 1 vor să facă asta, dar totuși nu aș risca la momentul actual ceva. După starea de urgență, da”
Erik Lincar, antrenor Turris Oltul Turnu Măgurele

Noi am identificat deja două locații unde să facem pregătirea centralizată. Asta ar însemna să ținem acolo jucătorii pe toată perioada cantonamentului și să-i testăm de COVID-19”

Cristian Gentea, președintele Consiliului de Administrație al Campionii FC Argeș

Foto: FC Universitatea Cluj și  weltfussball.at

Răzvan STÎNGĂ 01 May. 2020, 15:00 Liga 2
Pe aceeași temă