Riscurile la care se supun fotbaliștii după reluarea campionatelor: ”Musculatura are de suferit. Organisnul nu a mai făcut pregătirea cu care era obișnuit.” Analiza medicului Concordiei Chiajna

Răzvan STÎNGĂ 15 Apr. 2020, 17:01 Liga 2
Riscurile la care se supun fotbaliștii după reluarea campionatelor: ”Musculatura are de suferit. Organisnul nu a mai făcut pregătirea cu care era obișnuit.” Analiza medicului Concordiei Chiajna

Olivia Timnea, medicul echipei Concordia Chiajna, a vorbit despre problemele pe care le vor întâmpina fotbaliștii în momentul reluării campionatului, când pandemia de coronavirus nu va mai reprezenta o problemă. Riscurile ar fi unele mari. Medicul consideră că perioada de pregătire trebuie să fie mai mare de o lună, pentru ca jucătorii să revină la o condiție cât de cât apropiată de cea de la începtulul anului. În caz contrar, pot apărea accidentări, pentru că musculatura are mult de suferit.

Olivia Timnea, despre fizicul sportivului de performanță după o pauză atât de lungă. ”Nici nu vreau să îmi imaginez. Nici nu pot să mă gândesc. Din toate punctele de vedere nu este nimic benefic decât faptul că stau cu familia şi câştigă pe partea aceasta foarte mult. Să sperăm că organismul se va adapta şi el, cu timpul, şi că nu vom avea foate multe accidentări. De asta mi-e cel mai teamă.

Musculatura cred că suferă cel mai mult în momentul de faţă. Nu se face pregătirea cu care organismul nostru este obişnuit, este un alt gen de pregătire. Un organism în repaus total pentru un sportiv de performanţă este ceva nociv. El este obişnuit să se mişte, inclusiv aparatul cardio vasculoar este adaptat pentru mişcare continuă. Deci dacă era un repaus total, revenirea după aceea era dezastruoasă. Din punct de vedere medical mă refer”, a declarat, la TelekomSport, medicul clubului Concordia Chiajna.

Sportivii au nevoie de cel puțin 30 de zile de pregătire 

Este posibil ca etapele din campionatele românești să se reia pe data de 5 iunie, iar pregătirea jucătorilor ar începe cu două săptămâni înainte, la jumătatea lunii mai, după ridicarea stării de urgență.

Olivia Timnea avertizează că, în mod normal, e nevoie de ce puțin 30 de zile de antrenamente pentru ca organismul să se obișnuiască.

”Din punct de vedere medical cu o lună înainte. Şi nu cred că se va întâmpla lucrul acesta, este puţin probabil dacă va continua starea de urgenţă. Sau se vor găsi variante în afară de cea online care nu este chiar ceea ce le trebuie sportivilor cu o lună înainte de start.

(n.r.: referitor la posibilitatea ca arbitrii să poarte mască în timpul meciului) Nu cred că se va putea. Nici arbitrii şi nici jucătorii. Sub nicio formă. Noi ne descurcăm destul de greu cu măştile atunci când le purtăm când suntem faţă în faţă cu cei cu corona pozitiv. Nu cred că vor avea capacitatea respiratorie. Eu ca medic dacă o să fiu pe bancă nu o să port mască, a mai spus Timnea.

Campionatele s-ar putea relua pe 5 iunie 

Liga Profesionistă de Fotbal a discutat, pe 14 aprilie, cu oficialii cluburilor despre posibilitatea ca Liga 1 să se reia în data de 5 iunie, în cazul în care starea de urgență nu va fi prelungită și după jumătatea lunii mai. În caz contrar, se va lua în calcul o altă dată. Acest lucru poate fi implementat și la Liga 2 și Liga 3, dar situația este mai complicată din pricina faptului că mai sunt de disputat mai multe etape. Dacă în primul eșalon, în play-off, mai sunt opt etape, iar în play-out mai sunt de jucat 12 runde, în Liga 2 și Liga 3 mai sunt 14 rămase de desfășurat din actualul sezon.

Răzvan STÎNGĂ 15 Apr. 2020, 17:01 Liga 2
Pe aceeași temă