”Amintește de epoca Ceaușescu!” Steaua și colonelul Bichir, arătați cu degetul de președintele FK Miercurea Ciuc după jocul din Ghencea. Harghitenii fac scandal și bagă din nou bățul prin gard pe tema scandărilor xenofobe la adresa Ungariei: ”Intrăm în justiție din cauza discriminării suporterilor noștri”

Marius ANGHEL 15 Nov. 2023, 21:53 Liga 2
”Amintește de epoca Ceaușescu!” Steaua și colonelul Bichir, arătați cu degetul de președintele FK Miercurea Ciuc după jocul din Ghencea. Harghitenii fac scandal și bagă din nou bățul prin gard pe tema scandărilor xenofobe la adresa Ungariei: ”Intrăm în justiție din cauza discriminării suporterilor noștri”

FK Miercurea Ciuc a pierdut meciul disputat luni seară la București, cu Steaua, scor 0-1, în cadrul etapei a 13-a a Ligii 2, după un joc foarte modest al echipei antrenate de Robert Ilyes, care nu a avut nici măcar o situație de a înscrie.

La mai puțin de două zile distanță, clubul harghitean a organizat o întâlnire cu jurnaliști locali, în care președintele Zoltan Szondi a acuzat Steaua și pe președintele ei, cât și Jandarmeria, susținând că suporterii deplasați de la Miercurea Ciuc, cu ajutorul clubului, au întâmpinat probleme în a pătrunde pe stadion, iar când au făcut-o nu au fost lăsați să intre cu steagul secuilor sau cu bannere inscripționate cu mesaje în limba maghiară.

FK Miercurea Ciuc susține că merge în Justiție împotriva Stelei, fiindcă clubul Armatei i-a discriminat suporterii

Clubul ciucan informează că își va căuta dreptatea în Justiție împotriva Stelei ”din cauza discriminării suporterilor noștri”.

”Tot ce s-a întâmplat la București este neconstituțional”, ”Antimaghiarismul deschis este o bază de încredere în fotbalul românesc, iar Steaua este în fruntea acestui lucru”, ”Singurul lucru la care se pricep sunt conflictele”, ”Vom duce această poveste la Consiliul de Discriminare” sau ”Amintește de epoca Ceaușescu” sunt alte citate din discursul lui Zoltan Szondi împotriva clubului bucureștean.

Szoltan Sondi e frustrat că fanii Stelei au fost lăsați pe stadion cu steagurile facțiunilor în engleză, iar suporterii ciucani n-au putut intra cu bannere în maghiară și cu steagul Ținutului Secuiesc

Szondi, care a avut alături fanioane cu steagurile Ungariei și Ținutului Secuiesc, s-a prezentat în fața presei locale cu două fotografii.

Într-una era adresa clubului Steaua, datată la 10 noiembrie și semnată de președinte Ștefan Bichir, către FK Miercurea Ciuc, privind deciziile luate pentru meciul de luni, 13 noiembrie, în care, la punctele 1 și 2 se preciza următoarele:

”… nu se va permite accesul în incinta Stadionului Steaua cu steaguri, bannere sau orice alte materiale care au înscrisuri în altă limbă decât cea Română.” și ”reveritor la introducerea steagului Ținutului Secuiesc în incinsta Stadionului Steaua s-a hotărât că acesta nu are nicio legătură cu competiția sportivă – meci fotbal, prin urmare nu vom permite ca acest steag să fie introdus în arena STEAUA.”

În cealaltă apărea galeria Stelei, în care se regăsesc steagurile facțiunilor, majoritatea scrise cu cuvinte în engleză. De aceste steaguri ale suporterilor, ”South Boys, Outlaws, Shadows, Combat, Hunters, Bucharest Hooligans”, s-a și legat Szondi o parte a discursului său.

Conducătorul FK Miercurea Ciuc nu a adus, în schimb, o poză cu cei 25 de ”fani entuziaști” ai echipei deplasați de club la București pentru meciul cu Steaua, victimele discriminării.

FK Miercurea Ciuc, după meciul cu Steaua: ”Semnalizează mizerie, sau oprește cuvântul maghiar!”

FK Miercurea Ciuc a publicat un comunicat în limba maghiară, nu și în limba română, cu ceea ce a transmis președintele Zoltan Szondi în această întâlnire cu presa locală.

Mai jos îl puteți citi în întregime, într-o traducere aproximativă în limba română:

”Semnalizează mizerie, sau oprește cuvântul maghiar!

FK Miercurea Ciuc intră în justiție din cauza discriminării suporterilor noștri într-un meci în deplasare cu Steaua București. Președintele Zoltan Szondy a informat reprezentanții presei despre detalii.

Luni, 13 noiembrie, s-a disputat meciul final al etapei a 13-a a campionatului de fotbal adulți masculin diviziei a doua, în cadrul căruia FK Miercurea Ciuc a vizitat casa Stelei București. Trupa noastră a fost însoțită de o mână de fani entuziaști care nu au economisit timp sau energie și au vrut să încurajeze echipa noastră pe loc. Suporterii de la Miercurea Ciuc au putut intra pe stadionul Ghencea doar fără steaguri și pancarte obișnuite cu inscripții maghiare. Șeful Stelei București a ordonat să înceteze cuvântul maghiar. Tabăra suporterilor de la FK Miercurea Ciuc nu a avut voie să-și aducă recuzita etichetată în limba maghiară în tribune. Clubul nostru și delegația noastră entuziastă care îi aclama pe băieții noștri au urmat în zadar pașii legali ai autorizației prealabile, iar cei cu inscripțiile „Lokálpatriotát Csíkszereda”, „Székelyföld” și „Hajrá Szereda” au rămas în autobuz din cauza arbitrarului comandantului. Președintele clubului nostru, Zoltan Szondy, a prezentat miercuri detaliile membrilor presei.

După cum a amintit Zoltán Szondy: a chemat pentru a treia oară reprezentanții presei locale după întâlnirile cu Steaua București. ”A fost un circ după primul nostru meci, pe care l-am jucat împotriva lor la nivel de seniori și am pierdut cu 1-0. Ulterior am susținut o conferință de presă, clubul a dat un comunicat pentru că tot meciul a fost plin de expresii anti-maghiare. Anul trecut am câștigat cu 4-0, dar au fost expresii anti-maghiare de un asemenea nivel încât meciul a trebuit întrerupt. Și anul acesta am pierdut din nou cu 1-0 și am venit acasă cu experiențe foarte proaste”, a spus el.

Președintele clubului nostru a relatat că a aflat la locul de desfășurare cu un sfert de oră înainte de începerea meciului că suporterii de la Miercurea Ciuc nu vor să fie lăsați să intre. După cum a menționat, au fost 28 de împingători, așa că nu vorbim despre o „masă critică”. Zoltán Szondy a spus că, înainte de meci, observatorul meciului de la Buzău i-a cerut acordul pentru a nu permite suporterilor să aducă steagul secuilor pe stadion, pentru că „rănește sentimentele românilor”.

”I-am răspuns că cu siguranță nu sunt de acord cu acest lucru. Pentru că, din câte știu, steagul secuiesc este legal, nu este interzis. I-am atras atenția că se poate merge foarte departe cu această logică. S-a dovedit că ceea ce am spus s-a confirmat, conducerea Stelei m-a precedat în acest sens, pentru că această logică a fost dusă la extrem”, a spus Zoltán Szondy.

Pe parcursul pregătirii călătoriei, conducerea noastră din partea FK Miercurea Ciuc a ținut legătura cu echipa care organizează meciul, adică Steaua București (oficial: CSA Steaua București). Conform procedurii oficiale, pe 9 noiembrie, reprezentantul clubului nostru a sesizat Jandarmeria București (Direția Generală de Jandarmi a Municipiului București) și echipa Stelei București printr-o scrisoare oficială despre deplasarea suporterilor. În scrisoare, am furnizat o listă foto-ilustrată a materialelor pentru fani pe care fanii ar dori să le aducă pe stadion. Steagurile și bannerele postate sunt etichetate „FK Csíkszereda”, „Hajrá Szereda”, „Lokálpatriotát Csíkszereda” și „Székelyföld”.

În scrisoarea transmisă de clubul organizator, semnată de Lt. Col. Ștefan Răzvan Bichir, președintele Stelei, s-a precizat că pe stadionul Steaua nu pot fi aduse bannere sau steaguri cu inscripții în alte limbi decât limba română. În ceea ce privește steagul secuiesc cu inscripția Székelyföld, s-a scris că nu poate fi legat de un eveniment sportiv sau de meci de fotbal, de aceea este interzisă și aducerea lui pe stadion – președintele a detaliat istoria.

Suporterii noștri sosiți pe stadionul Ghencea au fost nevoiți să facă față faptului că clubul organizator, așa cum este descris mai sus, s-a abținut cu rigiditate de a aduce steaguri, fluturând stenograma citată semnată de Ștefan Răzvan Bichir. Personalul de pază angajați de Steaua și reprezentanți ai jandarmeriei au desfășurat steaguri și le-au filmat, dar suporterii au putut intra doar fără ele. După o lungă remorcheră, un singur steag mic, roșu-negru, a fost permis în tribune, ulterior, în tribune a putut fi adus și un steag care conținea doar numele echipei.

”Toate acestea sunt revoltătoare pentru că jandarmeria nici nu a vrut să ne lase fanii să intre, făcând referire la scrisoarea locotenentului colonel. Suporterii noștri aveau steaguri cu inscripțiile FK Csíkszereda, Hajrá Szereda, iar asta nu este în limba română. Să nu mai spunem nici măcar bannerul patrioților locali bazat pe steagul secuiesc, de când au spus de la început, că culorile albastru-aurie nu sunt nimic de căutat acolo. La final, suporterii au putut intra cu un sfert de oră întârziere, astfel încât a trebuit să renunțe la o parte din steaguri”, a spus Zoltán Szondy.

În timpul procesului de înscriere, liderii de cel mai înalt nivel ai clubului nostru au încercat, de asemenea, să-i facă pe organizatori să vadă mai bine, dar niciun argument, motive sau cereri nu au funcționat. Având în vedere toate acestea, este deosebit de dificil să ne uităm înapoi la filmările fanilor de acasă. Aproape fără excepție, pe steagurile arborate în sectorul suporterilor Stelei au fost afișate inscripții în limbi străine. Pe majoritatea dintre ele au apărut cuvinte în limba engleză (South Boys, Outlaws, Shadows, Combat, Hunters, Bucharest Hooligans…), dar au apărut și bannere în chirilic sau similar.

”Tot ce s-a întâmplat la București este neconstituțional. Am indicat de mai multe ori și voi continua să arăt aici că antimaghiarismul deschis este o bază de încredere în fotbalul românesc, iar Steaua este în fruntea acestui lucru. Steaua nu are dreptul la promovare ani de zile, si se cheltuiesc fonduri publice uriase incepand de la campionatul judetean. Intrucat nu au drepturi de promovare nici ei nu au rezultate. Singurul lucru la care se pricep sunt conflictele. Cu cine au o problema? În primul rând cu ungurii, în al doilea rând cu „cealaltă” Steaua, în al treilea rând cu federația și unele partide politice.

Nu tolerăm aceste povești, nu le-am lăsat nespuse nici când am câștigat cu 4-0 și nici acum nu le vom lăsa nespuse. Am raportat evenimentele Serviciului de Protecție Legală Mikó Imre, iar noi, în calitate de FK Miercurea Ciuc, raportăm conducerea Stelei. Vom duce această poveste la Consiliul de Discriminare. Sper că vom ajunge la punctul în care există ceva ordine în această chestiune! Faptul că ajungem acolo, că ei văd ce tricouri și steaguri are un suporter, și ce nu este românesc, motiv pentru care nu au voie să intre, amintește de epoca Ceaușescu. FK Miercurea Ciuc își exprimă protestul și pe acest drum și vom face tot ce ne stă în putință pentru a ne asigura că fanii noștri primesc satisfacție pentru evenimente”, a declarat Zoltán Szondy.

Totodată, a adăugat că regulamentele Asociației Române de Fotbal (FRF) nu sunt adecvate în acest domeniu, iar legea în baza căreia se organizează meciurile este greșită, regulamentul este ambiguu și neinterpretabil. Liderul clubului nostru a concluzionat declarând: ar dori să se asigure că este stabilită neconstituționalitatea evenimentelor rememorate și scopul este ca fenomenele similare să înceteze.”

  • FK Miercurea Ciuc, prin președintele ei, Zoltan Szondi, pretinde respect din partea steliștilor și a celorlalți care le adresează cuvinte neortodoxe la jocuri, însă, pe de altă parte, însuși clubul harghitean arată că nu este respectuos față de țară, toți cei care locuiesc în ea, față de competiția în care activează. Își spune nemulțumirea exclusiv în limba maghiară.
Suporterii FK Miercurea Ciuc în drum spre București, pentru meciul cu Steaua, deplasați la inițiativa clubului. Aici, la un popas, alături de un banner care se traduce ”Patrioți locali Miercurea Ciuc” și de un altul în care este promovată Ungaria!

La precedentul joc dintre Steaua și FK Miercurea Ciuc meciul a fost oprit câteva minute din cauza scandărilor xenofobe

Meciul dintre Steaua și FK Miercurea Ciuc nu a fost marcat de incidente, spre deosebire de precedenta întâlnire dintre cele două cluburi, desfășurată în august 2022, în sezonul trecut al Ligii 2.

Atunci, arbitrul central Claudiu Marcu a oprit partida în repriza a doua, pentru câteva minute, pentru a se transmite suporterilor gazdă să nu mai scandeze împotriva Ungariei sau să se facă scandări xenofobe față de maghiari și secui.

Reacția de atunci a fanilor Stelei era așteptată și din pricina celor întâmplate în urmă cu două sezoane, tot în Ghencea, tot în timpul jocului direct. Și atunci ultrașii au avut astfel de reacții, iar ulterior s-a introdus un nou articol în regulament, care amendează și mai grav astfel de ieșiri ale suporterilor unei echipe, totul la solicitarea oficialilor FK Miercurea Ciuc, dar și a lui Eduard Novak, ministrul Sportului, originar chiar din Miercurea Ciuc, de origine maghiară și fan declarat al echipei harghitene!

”Se exagerează, nu sunt de acord cu scandările xenofobe. Mie, la Slatina, mi-au luat familia și m-au făcut în toate felurile. Nu a zis nimeni nimic. Așa e la fotbal! S-au întâmplat acele lucruri cu premierul Ungariei, s-a cântat imnul (n.r. – imnul Ținutului Secuiesc) la hochei și nu s-a luat nicio măsură. Când noi spunem ceva, se exagerează. Când se întâmplă din partea cealaltă, e o normalitate. Nu este normal, dar prea se pune accent pe asta”, spunea Adi Popa după jocul din sezonul trecut. Zoltan Szondi ieșea apoi public și îl ataca pe Popa.

După jocul de luni, antrenorii celor două echipe, Daniel Oprița și Robert Ilyes, nu au remarcat prin declarații nimic care să nu fi fost în regulă.

Galeria Stelei la meciul cu FK Miercurea Ciuc, disputat luni, 13 noiembrie 2023.

A premeditat FK Miercurea Ciuc aceste acțiuni de la jocul cu Steaua? Clubul a organizat deplasarea fanilor la București după un anunț public, lucru nemaiîntâmplat prea curând sau în acest sezon la alte jocuri

Trebuie spus însă și că FK Miercurea Ciuc a făcut înaintea meciului cu Steaua ceea ce nu obișnuiește. A comunicat public încă din data de 8 noiembrie că organizează deplasarea la București pentru suporterii doritori să ajungă pe stadionul Steaua. Mesajul a fost, evident, în limba maghiară și însoțit de un grup de suporteri care se fotografiase alături de stragul Ținutului Secuiesc.

”Luni, 13 noiembrie 2023, clubul nostru va puna la dispoziția fanilor un autobuz gratuit, pentru meciul din Liga a 2-a dintre Steaua București și FK Miercurea Ciuc. Solicitanții pot călători gratuit, doar să achiziționeze un bilet la meci (…)”, se arată pe site-ul FK Miercurea Ciuc.

FK Miercurea Ciuc a tratat special această deplasare de la București, pentru meciul cu Steaua, așa cum nu a făcut-o în nicio altă deplasare. Cel puțin în acest sezon, clubul harghitean nu a mai avut vreun alt astfel de mesaj public în care să anunțe asigurarea transportului către locația unde va juca echipa, iar trupa lui Robert Ilyes a mai jucat până acum la Hunedoara, Târgu Jiu, Tunari, Clinceni și Turnu Măgurele.

Din acest motiv, se poate înțelege destul de evident că FK Miercurea Ciuc a premeditat ceea ce avea să urmeze la meciul din Ghencea, cunoscând că suporterii Stelei sunt slobozi la gură când vine vorba de Ținutul Secuiesc, de Ungaria, etc.

Mai trebuie spus și că președintele FK Miercurea Ciuc, Zoltan Szondi, nu este la prima acțiune în care incită naționaliștii români, dar și că este la a treia conferință organizată după un joc cu Steaua, după tot atâtea meciuri disputate între cele două echipe, în care iese public și atacă. În rest, Szondi este aproape invizibil, pe parcursul unui sezon rar spre deloc ieșind în față cu declarații. În schimb, nu ratează nicio ocazie de a se etala după orice meci contra Stelei.

Foto: FK Miercurea Ciuc și Răzvan Păsărică (Sport Pictures)

https://liga2.prosport.ro/seria-1/bogdan-chipirliu-a-marcat-iar-pentru-steaua-cu-fk-miercurea-ciuc-scor-1-0-etapa-13-din-liga-2-19292910

https://liga2.prosport.ro/seria-1/robert-ilyes-concluzii-dupa-steaua-fk-miercurea-ciuc-1-0-19292903

https://liga2.prosport.ro/seria-1/daniel-oprita-a-reactionat-dupa-partida-steaua-fk-miercurea-ciuc-scor-1-0-19292904

https://liga2.prosport.ro/seria-1/steaua-si-fk-miercurea-ciuc-pun-punct-etapei-a-13-a-a-ligii-2-19292801

Marius ANGHEL 15 Nov. 2023, 21:53 Liga 2
Pe aceeași temă