Marian Costea explică motivele pentru care a decis ca Astra să se mute definitiv de la Ploiești la Giurgiu, nu doar pentru meciurile oficiale

Marius ANGHEL 15 Jan. 2022, 12:13 Liga 2
Marian Costea explică motivele pentru care a decis ca Astra să se mute definitiv de la Ploiești la Giurgiu, nu doar pentru meciurile oficiale

De curând, în ultimele zile ale anului trecut, când Gabriel Manu ajunsese la un acord verbal cu conducerea clubului Astra pentru a prelua funcția de antrenor principal a echipei din Liga 2, a apărut și informația că fosta prim-divizionară se va muta definitiv la Giurgiu, acolo unde își dispută de circa zece ani meciurile de pe teren propriu.

Astra s-a mutat cu jocurile oficiale de acasă la Giurgiu din 2012, însă majoritatea timpului și l-a petrecut în continuare la Ploiești, acolo unde a activat mare parte din viața sa. Jucătorii erau cazați în orașul reședință al județului Prahova, iar antrenamentele le susțineau tot acolo, la Giurgiu mergând doar pentru a disputa meciurile.

Marian Costea spune că Astra se mută definitiv la Giurgiu

Actualul președinte al Astrei, Marian Costea, confirmă că decizia de mutare definitivă la Giurgiu, inclusiv cu antrenamentele, a fost luată și că se va produce odată cu intrarea în cantonament a echipei. Oficialul speră ca prin această hotărâre să atragă alături de echipă și autoritățile locale din Giurgiu, cât și localnicii.

  • La Giurgiu, Astra nu este prea îndrăgită, chiar dacă a dus acolo fotbalul din Liga 1, chiar și de Liga 2, acum. Localnicii preferă să o susțină în continuare pe Dunărea Giurgiu, o formație de care se simt mai atașați, chiar dacă aceasta activează în Liga a 4-a.

”În primul și în primul rând ne mutăm pentru că avem alte condiții acolo. Va fi făcută de pe 24 ianuarie, când intrăm în cantonament acolo ne mutăm cu totul. Acolo se va antrena echipa, acolo jucăm. Hotărârea am luat-o, să ne mutăm acolo cel puțin până în vară. O să iasă luni domnul Niculae (n.r. – din penitenciar), care dânsul este patronul, și spune: «Nu, vă mutați înapoi!», normal că ne mutăm înapoi la Ploiești, doar e echipa dânsului. Dar condițiile de la Giurgiu nu se compară cu cele de la Ploiești. Deci la Ploiești avem acel teren, vai mama lui, că neavând bani să-l îngrijim…, pe când la Giurgiu avem trei terenuri. Terenul mare, pe care se joacă, avem un al doilea teren de iarbă, care arată foarte bine, pentru că nu prea s-a jucat pe el, și mai avem și un parteneriat, să zic așa, pe terenul Dunărea, de sintetic, care arată senzațional. Și, zic eu, în momentul când echipa e acolo, care încă o dată, se numește Astra Giurgiu, și emulația oamenilor va fi altfel, altfel vin lângă echipă, și oficialitățile locale și toate”, a spus Marian Costea pentru Liga2.ro.

Totuși, în denumirea clubului Astra nu există numele orașului Giurgiu. Numele oficial este AFC Astra. ”AFC Astra se numește, într-adevăr, dar sediul clubului este la Giurgiu”, spune Costea motivul pentru care preferă să numească Astra Giurgiu clasata pe locul 19 în Liga 2 după 16 etape.

E de remarcat însă și un alt lucru în ceea ce afirmă Marian Costea. Echipa va face cantonamentul la Giurgiu, deși, la finalul anului trecut, Gabriel Manu, cel cu care se ajunsese la un acord verbal pentru a prelua Astra ca antrenor, susținea, pentru Liga2.ro, că ”se va merge în cantonament în Grecia, la Salonic”.

Stadionul ”Marin Anastasovici” din Giurgiu, casa Astrei de mai mulți ani. Arena a fost modernizată după ce echipa de la Ploiești s-a mutat cu meciurile la Giurgiu. Foto: Răzvan Păsărică / Sport Pictures

Stadionul Astra poate fi achiziționat oricând de altcineva

Astra s-a reunit la 10 ianuarie cu un nou antrenor, Marcel Abăluță, iar antrenamentele le susține la Ploiești, pe stadionul Astra, încă în propietatea patronului Ioan Niculae.

Marian Costea spune că motivele care stau la baza deciziei mutării definitive a echipei la Giurgiu sunt legate de condițiile mai bune de pregătire și că se speră atragerea mai aproape de club a autorităților locale și a suporterilor.

Însă, din informațiile Liga2.ro, decizia este și una obligat formață. Una dintre bazele sportive pe care Ioan Niculae le avea la Ploiești, Prahova, pe care echipa se mai antrena și o folosea pentru echipele de juniori, a fost vândută la licitație, după ce societatea omului de afaceri, New Century Development SRL, a intrat în insolvență. Și stadionul Astra, din cartierul ploieștean 9 Mai, pe care se antrează acum echipa, este scos la licitație în acest moment la un preț de 1.742.760.00 de euro, astfel că există riscul ca și acesta să fie vândut.

Pe lângă această situație, la stadionul Astra este și o altă problemă, una mare, care va face aproape imposibilă utilizarea sa. Acesta va rămâne în curând fără utilități.

Stadionul Astra din Ploiești e scos la licitație și ar putea fi pierdut și acesta de Ioan Niculae, după arena Prahova, tot din Ploiești. Foto: Ziarul Prahova

Astra nu mai are interdicție la legitimat jucători

Altfel, conducătorul Astrei susține că echipa poate legitima sau transfera jucători, fiindcă a scăpat de interdicția primită de la UEFA.

”S-a ridicat acele interdicții, odată cu intrarea în insolvență. Nu avem nicio problemă cu legitimările, fiindcă am și legitimat între timp, la finalul anului trecut, pe Emir Umit și Iulian Ilie. Ne-au fost ridicate interdicițiile, erau o grămadă”, a mai spus Marian Costea pentru Liga2.ro.

Printre noutățile pe care Astra le are în lot în acest moment se numără Gabriel Matei (ex Garnik Leczna / Polonia) sau Marius Cocîrlă (ex Dacia Unirea Brăila).

Astra s-a despărțit în această săptămână de doi dintre cei mai buni jucători pe care i-a avut în prima parte a sezonului.Dragoș Gheorghe a semnat cu Petrolul, iar Gabriel Șerban a ajuns la FC Hermannstadt. Președintele Astrei spune motivul pentru care a acceptat să se despartă de aceștia, ținând, totodată, să le dea un imbold și jucătorilor care au rămas și celor care vor veni.

”Am fost de acord să plece pentru că le-am promis jucătorilor, care aveau salariile pe care le aveau, că dacă vor fi solicitați de un club unde condițiile sunt mult mai bune și ei se pot afirma și mai mult să fiu de acord ca ei să meargă la echipe respective. M-am ținut de cuvânt vizavi de dăruirea lor și de faptul că și-au făcut datoria față de club. Prin asta eu zic că-i impulsionez și pe ceilalți care sunt în lot și care vin la noi. «Domnule, mor pe teren, iar dacă sunt solicitat de cineva, conducerea ține cont și de dorințele mele.»”, a mai spus Marian Costea.

  • Astra ocupă locul 19 din 20 în clasamentul Ligii 2, cu 5 puncte, asta doar din cauza faptului că a avut o penalizare de 14 puncte. În ultimele trei etape ale sezonului regular, echipa care joacă meciurile de acasă la Giurgiu va mai întâlni FC Buzău (deplasare), Unirea Constanța (acasă) și Poli Iași (deplasare). Ulterior va mai disputa șase partide în play-out, unde speră o salvare miraculoasă de la retrogradare.

https://liga2.prosport.ro/seria-1/oficial-gabriel-serban-a-semnat-cu-fc-hermannstadt-mijlocasul-venit-de-la-astra-e-a-cincea-achizitie-a-sibienilor-19216439

https://liga2.prosport.ro/seria-1/astra-are-antrenor-marcel-abaluta-a-acceptat-oferta-fostei-campioane-si-a-condus-primul-antrenament-din-acest-an-19215909

https://liga2.prosport.ro/seria-1/exclusiv-l-a-ratat-pe-dragos-gheorghe-in-detrimentul-petrolului-insa-tot-ia-un-jucator-de-la-astra-a-cincea-achizitie-pe-care-o-face-fc-hermannstadt-si-detaliile-mutarii-19216396

https://liga2.prosport.ro/seria-1/unul-din-cele-doua-stadioane-detinute-in-ploiesti-de-patronul-clubului-astra-a-fost-vandut-unul-craiovean-planurile-cu-arena-sunt-tinute-la-secret-19214629

https://liga2.prosport.ro/seria-1/ianis-zicu-a-fost-printre-antrenorii-ofertati-sa-preia-astra-si-a-dezvaluit-ce-dezamagire-i-au-adus-sefii-politehnicii-timisoara-am-fost-acolo-eram-gata-sa-o-preiau-echipa-19216338

Marius ANGHEL 15 Jan. 2022, 12:13 Liga 2
Pe aceeași temă