Astra revine în forță în 2022! Schimbare de strategie peste noapte: transferuri de fotbaliști cu experiență, Ioan Niculae se reapropie de echipă și cantonament în Grecia

Răzvan STÎNGĂ 28 Dec. 2021, 20:02 Liga 2
Astra revine în forță în 2022! Schimbare de strategie peste noapte: transferuri de fotbaliști cu experiență, Ioan Niculae se reapropie de echipă și cantonament în Grecia

Gabriel Manu (40 de ani), recent numit în funcția de antrenor al echipei Astra, a oferit, într-un dialog cu Liga2.ro, mai multe detalii despre situația clubului, una în ceață în ultimele luni, dar care a fost alimentată și de rezilierea contractuală surprinzătoare cu ”principalul” alături de care s-a început sezonul, Florin Stîngă.

Noul antrenor al formației care își dispută meciurile de pe teren propriu la Giurgiu a vorbit despre mai multe aspecte, printre care modul în care a acceptat oferta conducerii, transferuri, situația financiară, dar și cantonamentul din ianuarie care se va face, de asemenea în mod surprinzător, în afara României, în Grecia.

Gabriel Manu: ”De vreo trei luni au fost întrebări prin intermediari, dar am spus că nu pot să discut nimic concret cu cei de acolo, cât timp Astra are antrenor” 

În ceea ce privește semnarea contractului cu Astra, Gabriel Manu a afirmat că a contat foarte mult experiența din urmă cu mai bine de 10 ani, când a fost ”secundul” lui Tibor Selymes. Nu s-a ferit să recunoască faptul că se afla în planurile conducerii de câteva luni, dar că a refuzat să discute cu oficialii cât timp Astra avea antrenor.

”Am o datorie morală față de Astra, pentru că aici am avut cele mai bune performanțe ca antrenor secund în România. Am avut o colaborare foarte bună cu domnul Niculae, cu domnul Buduru și m-am simțit foarte bine acum 10 ani. Mi-a fost dor de Astra, în momentul în care a venit telefonul, de sărbători, m-am bucurat.

De vreo trei luni au fost întrebări prin intermediari, dar am spus că nu pot să discut nimic concret cu cei de acolo, cât timp Astra are antrenor. Am spus că doar așa discut, pentru că eu îmi doresc performanță, vreau să salvez echipa de la retrogradare, pentru că Astra trebuie să se bată la Liga 1. Nu îmi place să discut cu o echipă care are antrenor, pentru că nici mie nu mi-ar plăcea să mi se întâmple așa ceva.

Vreau să îi mulțumesc lui Florin Stîngă pentru ce a făcut cu această echipă, cu acești jucători tineri, fără experiență. A făcut lucruri foarte frumoase aici și nu pot decât să îi mulțumesc”, a spus Gabriel Manu pentru Liga2.ro.

Astra pleacă în cantonament în Grecia, iar situația financiară pare mai bună peste noapte. ”Am primit asigurări că se încearcă remedierea problemelor” 

Situația financiară de la Astra pare că e una mai bună acum, fiind o schimbare ușor surprinzătoare în contextul celor declarate de Florin Stîngă imediat după finalul etapelor din 2021. Dacă acesta din urmă afirma că a fost nevoit să sisteze pregătirile imediat după ultima etapă, din cauza lipsurilor de tot felul, situația s-a mai ameliorat între timp.

În plan este chiar un cantonament peste hotare, în Grecia, la Salonic, deși, anterior, fostul ”principal”, Stîngă, nu apucase nici măcar să stabilească în mod sigur data reunirii.

Situația cu banii e una mai bună și din perspectiva promisiunilor cu privire la reglarea finanțelor. Gabriel Manu a recunoscut că, la cum îl cunoaște pe patronul Ioan Niculae, când va vedea că echipa are potențial își va întoarce mai mult fața către Astra și va depune un efort mai mare pentru ca problemele economice să nu mai fie atât de complexe.

”Sunt vremuri grele financiar, dar am încredere că lucrurile se vor rezolva. Am primit asigurări că se încearcă remedierea problemelor, că se vor investi niște bani pentru a scăpa echipa de la retrogradare. Se va merge în cantonament în Grecia, la Salonic. Oamenii de aici încearcă și fac tot ce pot să salveze echipa de la retrogradare.

Știu că nu mai sunt probleme cu depunctările, știu că se încearcă rezolvarea problemelor, dar pentru mine e important că m-am întors aici după 10 ani.

Domnul Niculae sunt convins că se va reapropia de echipă, nu am apucat să vorbesc cu dânsul, dar la cât de mult iubește echipa aceasta, cred că va reveni lângă ea, și mai mult după ce va vedea că vor veni și rezultatele. Eu la echipa aceasta îmi doresc rezultate cât mai repede”, a mai spus Gabriel Manu în discuția cu reporterul Liga2.ro.

Astra a schimbat foaia și cu transferurile, vin jucători cu experiență! 

Și în privința transferurilor s-a schimbat strategia. Deși nu a fost numit în urmă cu prea mult timp, Gabriel Manu și-a făcut deja planul și vrea să aducă anumiți fotbaliști cu experiență, în jur de patru, care să vină cu un plus de consistență la nivelul vestiarului și jocului în sine. Și acest aspect este unul nou, venit parcă peste noapte la Astra, care părea că va avea strategia din vară, să mizeze doar pe fotbaliști tineri din propria pepinieră.

”Acum sunt plecat din țară, dar revin la începutul lui ianuarie și o să port discuții clare cu conducerea, pentru că ne dorim să și aducem câțiva jucători cu experiență, trei-patru. E nevoie și de astfel de fotbaliști, chiar dacă jucătorii din lot au arătat că se poate conta pe ei oricând”, a mai spus Manu.

Ultima dată, Gabriel Manu a antrenat Metaloglobus, în perioada august 2020-iunie 2021. A fost prima sa experiență ca ”principal”, anterior fiind ”secund” la mai multe cluburi din România, printre care și Astra, dar și din afara țării, în zona arabă.

Astra e ca fi retrogradată în Liga 3

Noul antrenor al Astrei este optimist că va salva echipa de la retrogradare, deși acest lucru ține mai mult de un miracol în acest moment, chiar dacă s-ar transfera un lot întreg din Liga 1.

În ciuda celor 19 puncte acumulate pe teren în acest sezon, care ar fi trebuit să o situeze pe Astra pe locul 16 în Liga 2, din cauza minusurilor succesive din dreptul punctelor, pricinuite de problemele financiare, echipa e penultima în clasament, pe locul 19, cu doar 5 puncte.

Misiunea lui Manu de a salva sportiv Astra de la retrogradare este imposibilă. Echipa este ca și picată în Liga 3, fiindcă din actualul campionat mai are de disputat doar trei meciuri în sezonul regular (FC Buzău, Unirea Constanța și Poli Iași) și șase în play-out. Cel mult ar putea prinde un loc de baraj de menținere, bătălia este aprigă.

Foto: Flaviu Buboi și Leczki Jozsi / Mediafax Foto

Răzvan STÎNGĂ 28 Dec. 2021, 20:02 Liga 2
Pe aceeași temă