Capăt de drum și de umilințe pentru Astra! Clubul campion al României în 2016 a anunțat federația că se retrage din Liga 3 și dă vina pentru această situație pe FIFA și FRF

Marius ANGHEL 18 Oct. 2022, 19:42 Liga 3
Capăt de drum și de umilințe pentru Astra! Clubul campion al României în 2016 a anunțat federația că se retrage din Liga 3 și dă vina pentru această situație pe FIFA și FRF

Conducerea clubului Astra nu a mai suportat umilința pe care echipa o suferea meci de meci în campionatul Ligii 3, ajunsă în această situație și din cauza faptului că președintele ei a manageriat dezastruos activitatea în vară, după retrogradarea din Liga 2, și a decis retragerea din competiție, cu o etapă înainte de finalul turului.

Eșecul cu 12-0 la FC Pucioasa, scor înregistrat încă de la pauză, meciul fiind oprit în startul reprizei secunde după ce jucătorii Astrei s-au dat loviți și nu au mai vrut să continue, a pus capac conducerii clubului din Giurgiu. Aceasta a anunțat oficial Federația Română de Fotbal că retrage echipa din competiție.

În primele opt etape, Astra a suferit tot atâtea eșecuri, fără măcar să înscrie un gol și primind nu mai puțin de 78 de goluri, fiind, evident, ultima în Seria a 4-a a Ligii 3.

Astra dă vina pe FIFA și FRF că nu a avut dreptul să legitime jucători!

Ajunsă în situația de a nu mai avea jucători la dispoziție, după ce în iarnă și în vară s-a despărțit cu lejeritate de fotbaliștii pe care îi avea la dispoziție, pentru ca președintele Marian Costea să-și creeze propriul lot, dar și abandonată de majoritatea celor care mai rămăseseră legitimați, Astra, menajată de adversare și de FRF, a folosit în mare parte jucători pe fals în acest start de campionat.

De exemplu, la ultimul meci, cu Pucioasa, pe foaia de joc a figurat ca titular și căpitan Emir Umit, un mijlocaș kosovaro-belgian care din vară s-a despărțit de echipă și în acest moment se află în Belgia. Bineînțeles că el nu a fost pe teren, sub numele său evoluând alt jucător.

Astra a ajuns în această situație și din cauza faptului că nu mai putea legitima alți jucători după ce FIFA i-a interzis acest lucru în urma unor litigii mai vechi, pe care clubul le consideră acum inexistente, fiindcă respectivii foști jucători nu s-au înscris la masa credală în procesul de insolvență.

”Având în vedere faptul că FIFA, prin comisiile jurisdicționale și administrație ne-au impus sancțiunea interdiției de a transfera jucători, clubul a ajuns în situația de a nu își putea contitui lotul de jucători, la aceasta contribuind și faptul că unii jucători au preferat să plece la alte echipe.
Precizăm că asociația noastră se află în procedură de reorganizare judiciară, iar sumele pe care FIFA le reclamă a fi plătite către jucătorii Sebastien Wutrich, Yann Boe-Kane, Lamanje Abdel Aziz Ngapout, Mattia Montinu nu mai sunt datorate de club, deoarece aceștia nu au formulat cerere de admitere a creanțelor în conformitate cu dispozițiile Legii nr.85/2014, în vederea înscrierii la masa credală. Ca urmare, ne aflăm în situația ingrată de a nu putea ieși din acest impas, deși nu datorăm sumele reclamate, nu putem scăpa de sancțiunea impusă abuziv de FIFA și, astfel, suntem în situația de a nu avea un lot complet de jucători, astfel încât să putem susține participarea în campionatul intern.
Având în vedere situațiile descrise mai sus, vă învederăm faptul că menținerea sancțiunilor FIFA sunt contrare dispozițiilor Legii nr. 85/2014 și implicit a Hotărârii judecătorești nr. 215/202 din 26.08.2022 de aprobare și confirmare a planului de reoganizare juridică, al AFC Astra Giurgiu pronunțată de Tribunalul Giurgiu în Dosarul de insolvență nr. 1541/122/2021.
Aceste aspecte de încălcare a legislației românești, cât și ale legislației europene din domeniul insolvenței au fost aduse la cunoștință FIFA și FRF în nenumărate rânduri, iar menținerea sancțiunii de interdicție la transferuri poate conduce la declanșarea procedurii falimentului”, sună prima parte a scrisorii către Răzvan Burleanu (președinte FRF), Radu Vișan (secretar general FRF), Adrian Stângaciu (șef serviciu juridic) și Dan Cernat (președinte Comisia de Disciplină a FRF).

Astra se retrage din campionatul Ligii 3. Urma ultimul meci din tur

Astra informează FRF și Comisie de Disciplină și Etică a FRF de retragerea din Liga 3 începând din acest moment, cu o etapă înainte de finalul turului sezonului regular.

”În aceste condiții, ne vedem nevoiți să solicităm RETRAGEREA din Campionatul Național LIGA a III-a, pe care o înaintăm și Comisiei de disciplină a FRF pentru a constata retragerea, în drept ne întemeiem cerea de dispozițiile art. 79.8 din Regulamentul disciplinar”, semneasă, cu ”deosebită considerație”, Anton Țigănuș și Radu Țigănuș, ca administratori judiciari, și Petrică Buduru, ca administrator special al Astrei.

Deoarece retragerea are loc înainte de finalul turului campionatului în curs, regulamentul impune anularea rezultatelor înregistrate de echipă până în acest moment, astfel că echipele care au jucat contra Astrei vor pierde punctele obținute și golaverajul.

Dacă retragerea ar fi avut loc după etapa din weekend, ultima a turului, atunci aceste rezultate din primele nouă runde ar fi rămas, iar din retur adversarii urmau să câștige la ”masa verde” contra Astrei, cu 3-0.

În etapa a 9-a, Astra trebuia să joace acasă cu FCSB 2, vineri, de la ora 15:00. Astra nu a organizat în etapa a 2-a meciul de pe teren propriu cu SC Popești Leordeni, tot din cauza faptului că nu avea suficienți jucători pentru a disputa partida. Pe acela l-a pierdut la ”masa verde”, cu 0-3, iar acum, cu FCSB 2, s-ar fi aflat la a doua neprezentare în campionat și ar fi fost exclusă oricum din competiție de FRF.

84 de goluri primite și niciunul marcat în Liga 3 pentru Astra

În acest sezon, Astra a întregistrat următoarele rezultate: 0-10 la Real Bradu, 0-6 la SC Popești Leordeni (Cupa României, meci oprit în minutul 25, după ce se începuse în opt jucători și doi s-au dat loviți, 0-3 cu SC Popești Leordeni (nedisputat și pierdut la masa verde), 0-3 la ACS Muscelul Câmpulung Elite, 0-13 cu CS Dinamo, 0-19 la CS Tunari, 0-12 cu Unirea Bascov, 0-6 la Flacăra Moreni și 0-12 la FC Pucioasa. Aceste rezultate vor fi anulate de către FRF în urma acestui abandon al Astrei.

Acest meci din urmă, desfășurat vinerea trecută, a fost oprit de arbitru în primul minut după ce a început repriza a doua, când un jucător al Astrei s-a dat lovit și echipa a rămas în șase jucători. La pauză, patru dintre cei 11 titulari, atâția câți a avut Astra pe foaia de arbitraj, au acuzat subit dureri de burtă și nu au mai dorit să continue meciul. Atunci s-a încercat o discuție cu căpitanul echipei, kosovaro-belgianul Emir Umit, însă s-a constatat că aceste este un jucător român care evolua pe fals sub numele lui Umit. Emir Umit s-a despărțit în vară de Astra și se află în Belgia.

Și alți jucători au evoluat pe fals pentru Astra, și în acest meci, dar și în cele anterioare. Din informațiile Liga2.ro, adversarilor li se transmitea de către oficialul Astrei care însoțea echipa să nu conteste jucătorii trimiși pe teren fiindcă oricum vor câștiga. În plus, erau amenințați că dacă vor înscrie prea multe goluri împotriva Astrei jucătorii se vor da loviți și meciul va fi oprit. Exact ceea ce s-a întâmplat atât la SC Popești Leordeni, cât și acum, cu FC Pucioasa.

Retragerea Astrei din competiție îi aduce retrogradarea în ultima ligă a județului Giurgiu.

Astra este campioana României în 2016, câștigătoarea Cupei României în 2014 și dublă deținătoare a trofeului Supercupa României, în 2014 și 2016.

  • În 2022, sub conducerea președintelui-delegat Marian Costea, Astra a disputat 18 meciuri oficiale, 9 în Liga 2 și 9 în Liga 3, și au fost înregistrate 18 înfrângeri. Echipa din Giurgiu a înscris 7 goluri, toate când era în Liga 2, și a primit nu mai puțin de 117 goluri (33 în Liga 2 și 84 în Liga 3).

Foto document: GSP

Marius ANGHEL 18 Oct. 2022, 19:42 Liga 3
Pe aceeași temă