Ionuț Badea explică de ce Petrolul și Rapid sunt văzute ca principale favorite la promovare, deși au alte patru echipe în față, cum suporterii se pot transforma în ”bumerang” și cine va reuși să se impună în play-off-ul Ligii 2

Marius ANGHEL, Carmen MANDIȘ 21 May. 2020, 12:00 Liga 2

Față de CS Mioveni, UTA Arad și Rapid, trei dintre adversarele pe care le va avea în play-off-ul Ligii 2, care au efectuat deja testele pentru depistarea virusului SARS-CoV-2 și au început programul de pregătire, Campionii FC Argeș și-a chemat, astăzi seară, toți jucătorii la Pitești, iar de mâine dorește să intre în cantonament, dacă rezultatele testelor vor fi negative.

Trupa alb-violetă e situată la doar un punct de echipele de pe locurile 2 și 3, CS Mioveni, respectiv Turris Oltul, și la șase de liderul UTA, astfel că șansele de a obține promovarea sunt foarte mari. În ciuda acestui lucru, ca principale favorite la accedea în Liga 1 sunt văzute UTA, Petrolul și Rapid, acestea din urmă fiind acum clasate pe locurile 5 și 6, însă au același număr de puncte ca Argeșul, 19 adică.

Ionuț Badea nu crede în echipe mai slabe sau mai puternice în acest play-off: ”Nimeni nu poate să fie sigur de primele trei locuri în momentul de față”

Întrebat în emisiunea ProSport LIVE dacă nu este deranjant de faptul că toată lumea vorbește la promovare despre Petrolul și Rapid, Ionuț Badea, antrenorul echipei Campionii FC Argeș, a explicat în stilul caracteristic, cu multe justificări înainte de a ajunge la o concluzie, de ce se întâmplă asta.

Badea e de părere că niciuna dintre echipele care vor participa în play-off e mai slabă sau mai puternică decât alta. Nici măcar liderul UTA, despre care spune că e avantajată în acest moment de punctajul pe care îl are în plus. Antrenorul confirmă apoi însă și că, pe hârtie, unele echipe sunt considerate favorite, poate și datorită numărului de fani de care dispune.

”E o situație legată de media mai mult. Tot ceea ce răspunde fiecare echipă dintre cele șase implicate acum la promovare, în acest mini-campionat, au pretenții la promovare. Nu poate să îmi spună nimeni că cineva o să creadă una e mai slabă decât cealaltă sau mai puternică. Avantajul pe care UTA îl are legat de cele șase puncte e posibil să fie decisiv, dacă vor câștiga primele două meciuri. Dar, dacă nu se va întâmpla acest lucru, calculul hârtiei, pentru că, într-adevăr, sunt echipe mai bune pe hârtie, unele sau altele, nici nu mai are rost să dăm nume, fiind doar cinci partide se poate întâmpla orice. Chiar orice. Nimeni nu poate să fie sigur de primele trei locuri în momentul de față.

Că nu se vorbește de FC Argeș mai mult, de Turris sau de Mioveni, asta e doar o consecință a faptului că Petrolul, Rapid, UTA au mult mai mulți suporteri, poate, nu știu dacă mai mulți ca FC Argeș, dar decât Turris și Mioveni cu siguranță. Și probabil că în paginile ziarelor sau mediei sunt mai prezente aceste echipe.

După ce echipa Argeșului a suferit o foarte mare modificare, ca număr și compoziție, în vară, acum lucrurile s-au mai așezat. În iarnă s-au făcut doar trei transferuri, avem un pic mai multă omogenitate și asta presupune și o fază ofensivă cu un timing (sincronizare) mai bun, astfel încă să poți înscrie mai multe goluri. Există calitate la echipă în momentul de față și suntem îndreptăți să credem că putem ajungem într-unul dintre primele două, chiar trei locuri”, a spus Ionuț Badea la ProSport LIVE.

Campionii FC Argeș e la egalitate cu Petrolul și Rapid, dar cele două echipe din urmă sunt văzute de toți microbiștii cu șanse mai mari la promovare. Foto: Gabriela Neacșu / Fotbal Club Argeș Pitești

Meciuri fără suporteri, un handicap? ”Am văzut de foarte multe ori că efectul suporterilor a fost unul chiar de bumerang”

Antrenorul trupei piteștene consideră, la rândul său, că este un handicap că meciurile care vor decide echipele promovate se vor juca fără spectatori. Totuși, e de părere și că aceste cluburi cu suporteri, ca Rapid, Petrolul, UTA sau Argeș, s-ar putea descurca pe teren mai bine fără public, pentru că ar scăpa de presiunea la care sunt supuse.

”E un handicap. Până la urmă, suporterii sunt parte integrantă, n-aș putea spune importantă, din acest fenomen, această clasă a suporterilor. Pentru Rapid, pentru Petrolul, UTA – într-adevăr -, Argeșul ar putea fi un dezavantaj. Dar am văzut de foarte multe ori toate echipele implicate, despre care vorbeam, că efectul suporterilor a fost unul chiar de bumerang. Depinde de fiecare cum reușește să își monteze jucătorii, să îi motiveze pentru aceste cinci etape cu formă de amical, dar cu importanță covârșitoare”, e de părere Ionuț Badea.

”Ne vom adapta pe parcurs și cred că despre toate echipe nu putem vorbi care e mai puternică”

Badea a spus și ce atuuri îți trebuie pentru a fi o echipă bună în Liga 2, una care să se lupta la promovare. Despre cele cinci etape care vor avea loc în play-off, antrenorul Argeșului e de părere că vor genera meciuri închise, în care nimeni nu va dori să riște. Antrenorii care vor reuși să își motiveze jucătorii în acest ”mini-campionat cu senzație de amical”, respectivele formații vor și reuși să se impună și să facă pasul în Liga 1 în această vară.

”Toate echipele sunt periculoase, toate au în componență jucători care pot stabiliza, destabiliza apărări. Nivelul nu este atât de ridicat, cum este la Liga 1, de exemplu. Asta am sesizat de la început. Dar, cu o fază defensivă foarte bine pusă la punct, cu câțiva jucători care pot schimba la un moment dat soarta unei partide, atunci e posibil să câștigi. Asta se întâmpla în condițiile în care se jucau toate meciurile.

Așa, în aceste cinci partide, toată lumea va juca foarte închis, neavând posibilitatea să rodeze lucrurile pe care și le fac în antrenament. Să vedem dacă reușim să facem ceva amicale, dacă vom fi lăsați. Dar, altfel, probabil că nimeni nu va risca decisiv. Există reminiscențe ca o inerție în tot ceeea ce s-a întâmplat în turul campionatului, plus cele trei partide și amicalele din iarnă. Dar aceste lucruri s-au pierdut în marea lor majoritate în aceste două luni, plus lunile care urmează de pregătire. Deci e destul de greu să credem, în momentul de față, că un antrenor sau o echipă va risca foarte mult de la început. Nu e o regulă, însă. Așa că ne vom adapta pe parcurs și cred că despre toate echipe nu putem vorbi care e mai puternică. E foarte important cum staffurile echipelor vor reuși să motiveze jucătorii, să îi facă să înțeleagă această importanță a acestui mini-campionat cu senzație de amical”, a mai opinat Ionuț Badea la ProSport LIVE.

”Avem șase săptămâni de pregătire pentru cinci partide ca cinci finale și se poate întâmpla orice”
Ionuț Badea, antrenor Campionii FC Argeș

Clasamentul cu care se va intra în play-off-ul Ligii 2, cu punctele înjumătățite:

  1. UTA Arad 0 0 0 0 0-0  25 pct.
  2. CS Mioveni 0 0 0 0 0-0 36-22 20*
  3. Turris Oltul Turnu Măgurele 0 0 0 0 0-0 20*
  4. Campionii FC Argeş 0 0 0 0 0-0 19
  5. Petrolul Ploieşti 0 0 0 0 0-0 19
  6. Rapid 0 0 0 0 0-0 19*

*echipele beneficiază de o rotunjire în plus cu 0,5. La final, în caz de egalitate de puncte, echipele care au beneficiat la început de rotunjire vor fi în dezavantaj.

Întreaga ediție a emisiunii ProSport LIVE în care a vorbit Ionuț Badea poate fi urmărită în video-ul de mai jos:

https://liga2.prosport.ro/seria-1/campionii-fc-arges-reia-antrenamentele-vineri-iar-ionut-badea-e-increzator-ca-echipa-poate-promova-in-liga-1-eu-mi-as-dori-sa-promovam-de-pe-primul-loc-insa-daca-nu-se-va-putea-vom-apasa-19132787

Marius ANGHEL, Carmen MANDIȘ 21 May. 2020, 12:00 Liga 2
Pe aceeași temă