Fotbalul în Suceava e pe cale să dispară! Președintele Forestei explică situația dezastruoasă a clubului și de ce echipa a fost la un pas de abandon

Marius ANGHEL 11 May. 2017, 18:21 Liga 2

Foresta Suceava a primit astăzi un ajutor nesperat din partea Federației Române de Fotbal după ce aceasta din urmă a citit înștiințarea că echipa din Nord-Est-ul țării e în imposibilitate de a face deplasarea pentru meciul de sâmbătă de la Afumați și că e pe punctul de a abandona competiția, cu doar cinci etape înainte de finalul sezonului. Federalii au decis să le acorde o mână de ajutor sucevenilor și să le ofere cazare și masă la baza naționalei de la Mogoșoaia pentru a se răzgândi și a nu abandona fără să lupte în meciul cu CS Afumați. 

Astfel, președintele clubului Foresta, Andrei Ciutac, a hotărât în această dimineață ca echipa să meargă la meciul pe care sâmbătă, de la ora 11:00, îl are programat în județul Ilfov, cu CS Afumați, în etapa a 34-a a Ligii 2. Jucătorilor cărora li s-a transmis că pot pleca acasă li s-a comunicat acum să se reîntoarcă la Suceava, iar vineri se va face deplasarea către București.

„Nu am fi reușit lucrul ăsta dacă nu ne venea Federația Română în ajutor. Ei au decis să ne ajute cu cazarea și masa la centrul de la Mogoșoaia, astfel că noi ne-am ocupat doar de transportul până la București. În momentul de față, clubul nu dispune de niciun fel de lichidități care să poată asigura o deplasare până la București. Ajutorul este contra-cost. Problema e că noi nu aveam banii acum și în momentul în care vom avea suma disponibilă, vom achita către federație costurile pentru deplasarea de la acest meci cu Afumați”, a explicat, pentru Liga2.ro, președintele Andrei Ciutac.

„Dorim să ducem, cel puțin, acest campionat la bun sfârșit”

Conducătorul clubului sucevean spune că decizia inițială de a nu face deplasare la Afumați a fost luată fiindcă nu mai sunt bani, pentru a trage un ultim semnal de alarmă. Ciutac declară că respectă competiția și că nu își dorește retragerea din campionat, astfel să influențeze și lupta pentru promovare.

„Am avut o discuție cu cineva din FRF și am explicat că noi nu avem o rea voiță și dorim să respectăm competiția, dar efectiv suntem în imposibilitate de a ne deplasa la Afumați. Deci nu se pune problema să nu mai participăm în competiție. Dacă o să găsim înțelegere la cineva și o să putem rezolva această problemă, dorim să ducem, cel puțin, acest campionat la bun sfârșit, pentru că așa este corect față de toate combatantele și așa sunt destule probleme la Liga a 2-a și echipele nu se înscriu sau se retrag. Dacă ne-am retrage și noi în ultimele patru etape… s-ar mai disputa doar patru meciuri. Scopul nostru nu este de a influența lupta la promovare prin retragere. Noi ne-am apărat corect șansele și am făcut tot ce a depins de noi pentru a câștiga meciurile. Am avut un obiectiv la începutul campionatului, să terminăm între primele opt clasate, și în momentul în care, la finalul campionatului, dacă am fi între primele opt, ar mai fi și niște prime pe care jucătorii trebuie să le primească. De aceea, motivația este doar din partea clubului nostru și nu ne interesează cine promovează”, a mai declarat Andrei Ciutac.

„Nu-mi permit să pun obrazul la bătaie așa, pentru niște chestii efemere”

Acesta a explicat și cum a rezistat Foresta până acum în campionat, fiindcă probleme financiare sunt încă de la începutul anului. Ciutac nu a mai vrut să facă împrumut în numele clubului, fiindcă, în cazul în care acesta s-ar desființa, lui i se vor cere banii datorați.

„Am fost eronat înțeles. De cel puțin patru etape, eu organizez meciurile cu bani personali și, ieri, când jucătorii au spus că doresc să meargă și să facă deplasarea, era varianta unui nou împrumut, pe care clubul să-l facă pe la diverși oameni din oraș. Iar eu nu am fost de acord cu acest lucru, pentru că am spus că atâta timp cât situația este incertă și nu știm ce ne rezervă viitorul, dacă vom putea accesa bugetul de la primări, nu ne permitem să ne îndatorăm la niște oameni, pentru că acești bani, odată luați de la cineva cu titlul de împrumut, trebuie restituiți. Și toată această problemă ar pica în sarcina mea, pentru că clubul face împrumutul, toți pleacă și apoi rămân eu să restitul împrumutul. Și așa nu-mi permit să pun obrazul la bătaie așa, pentru niște chestii efemere.

Dacă am ajuns până în punctul ăsta, vom încerca să respectăm competiția până la sfârșit. Federația ne-a întins o mână de ajutor acum și nu vom aștepta de fiecare dată să ne sune cineva să ne cheme la meciuri. Sper să trecem peste acest moment și mai sunt patru etape. Am fi singura echipă care se desființează în ultimele patru etape”, a mai spus președintele Forestei.

Cum s-a ajuns la datoriile către Finanțe și de ce nu s-au plătit

Întrebat de ce la finalul lunii aprilie antrenorul Bogdan Tudoreanu transmitea că s-a reușit strângerea banilor pentru achitarea datoriei către Finanțe, astfel că se putea depune proiectul pentru finanțarea de la Consiliul Local, iar, după o săptămână, anunța personal că lucrurile nu stau tocmai așa, că are doar promisiuni, iar în conturile clubului nu există nici măcar un leu, Andrei Ciutac explică ceea ce a dus la această schimbare bruscă de macaz.

„Erau niște promisiuni ale unor oameni, că vor veni și ne vor ajuta cu bani, dar, în momentul în care am mers efectiv să facem demersurile ca acei bani să intre în contul clubului, aceștia nu au mai fost de acord. Le-am spus și celor din cadrul clubului că nu trebuia să declare ceea ce au declarat, atâta timp cât lucrurile nu sunt clare. Pentru că, vedeți, de aici s-a generat o confuzie și nimeni nu a mai înțeles nimic”, a spus Ciutac pentru Liga2.ro.

Cât despre cei 300.000 de lei pe care Foresta îi datorează Fiscului și din cauza cărora nu pot accesa banii de la Consiliul Local, Ciuca a explicat de unde s-au adunat aceste datorii.

„Datoriile vin din obligații salariale pe care cei de la Finanțe ni le-au imputat pe lunile decembrie, ianuarie, februarie și martie. Noi în acea perioadă nu am plătit salariile jucătorilor, mă refer la net, dar Finanțele te obligă să îți depui declarațiile cu numărul de persoane angajate și trebuie să plătești sumele aferente contractelor pe care le ai încheiate. Noi nici nu am primit ultima tranșă de la primărie și, practic, de aici au apărut probleme, nu pentru faptul că noi aveam bani de plătit la Finanțe”, a mai declarat președintele clubului Foresta.

Activitatea la clubul sucevean s-a desfășurat la limita de avarie în ultimele luni din cauza unei datorii de 300.000 lei către Fisc. Din acest motiv, Foresta nu a putut depune încă proiectul necesar pentru a putea accesa fondurile de la Consiliul Local pe anul în curs. Pentru ieșirea din acest blocaj, primarul Ion Lungu a inițiat zilele trecute o colectă publică pentru sprijinirea grupării de pe Areni, astfel că suporterii pot dona bani pentru salvarea echipei în contul: RO 42 PIRB 3500 7729 7400 1000.

Foresta Suceava se află în acest moment pe locul 11 în Liga 2, cu 41 de puncte acumulate în 29 de meciuri desfășurate în 33 de etape. Până la finalul sezonului eșalonului secund mai sunt de disputat doar cinci etape, Foresta mai având meciuri cu: CS Afumați (d), Sepsi OSK Sfântu Gheorghe (a), Juventus București (d), Olimpia Satu Mare (a) și Dunărea Călărași (d).

Articol scris de Marius ANGHEL

Marius ANGHEL 11 May. 2017, 18:21 Liga 2
Pe aceeași temă