Farul a perfectat primele două transferuri. Un atacant de la Turris Oltul și un fundaș din Liga 3, primele noutăți din lotul ”marinarilor”. Vârful a marcat în primul amical al iernii, într-o victorie cu 9-0

Andrei PASCU 16 Jan. 2021, 20:08 Liga 2

Farul a perfectat primele două transferuri din această iarnă. ”Marinarii” au anunțat aducerile fundașului Marius Savu (19 ani), fost la Vedița Colonești, și atacantului Ilie Damașcan (25 de ani), fost la Turris Oltul.

Ilie Damașcan, un gol în prima parte a campionatului pentru Turris Oltul 

În ceea ce-l privește pe vârful Damașcan, acesta a ajuns în vară în România, la echipa din Turnu Măgurele, pentru care în acest sezon a jucat nouă meciuri și a marcat un gol. El a plecat de acolo, la fel ca și alți zeci de jucători, din cauza problemelor financiare.

Anterior, fotbalistul a evoluat în țara natală, în Republica Moldova, la FC Petrocub Hîncești. S-a format la Zimbru Chișinău, pentru care a jucat și la profesioniști, și mai are o formație în dreptul său, FC Urartu Yerevan, din Armenia.

Atacantul stânga Ilie Damașcan este noul jucător al clubului nostru, urmând să evolueze în tricoul alb-albastru în actualul sezon al Ligii a 2-a. În vârstă de 25 de ani, fostul internațional de tineret al Republicii Moldova are un palmares interesant, cu trofee interne și participări în cupele europene.

Astfel, jucătorul care evoluează pe partea stângă a ofensivei a mai jucat la Zimbru Chișinău, cu care a câștigat Cupa și Supercupa Moldovei, la FC Urartu Yerevan, în prima ligă din Armenia, și la FC Petrocub Hîncești, unde a cucerit din nou Cupa Moldovei. În vara anului trecut, Ilie Damașcan s-a transferat în Liga a 2-a, bifând 8 prezențe pentru Turris Turnu Măgurele și marcând un gol în partida cu Rapid București.

Pe plan internațional, a adunat 5 meciuri în Europa League, cu Zimbru Chișinău, înscriind într-un duel cu Osmanlispor (Turcia), și cu FC Petrocub Hîncești”, se arată în comunicatul de prezentare emis de FC Farul Constanța.

Ilie Damașcan, după semnarea contractului: ”Nu am stat pe gânduri când am avut această oportunitate, este o mândrie să mă aflu aici. Sunt fericit să fiu la o echipă de tradiție și cu o istorie atât de bogată. Cu câțiva dintre băieți mă cunosc, am jucat alături de unii în Moldova, cu alții în România, și nu cred că o să fie o problemă de adaptare. Am fost coleg cu Ion Cărăruș la Zimbru Chișinău și la naționala de tineret a Moldovei.

Înainte să vin am vorbit cu el, cu Agachi și cu Mihai Moraru, antrenorul cu portarii, și au avut doar cuvinte frumoase despre club. Ceea ce s-a confirmat când am venit aici și am văzut cu ochii mei. Colectivul este foarte bun și o să găsim foarte repede o limbă comună în vestiar și pe teren.

Este un campionat foarte bun, cu jucători de calitate. Pe an ce trece, este în ascendență, ceea ce este bine atât pentru fotbalul românesc, cât și pentru jucători, care pot progresa și, în final, să se transfere într-un campionat și mai puternic. Faptul că aproape toate echipele luptă pentru play-off demonstrează că nivelul este bun. Este un campionat echilibrat, nu se știe înainte de meci cine va câștiga.

Nu ai asigurate trei puncte, chiar dacă joci cu o echipă din partea a doua a clasamentului, mereu se luptă până în ultimul minut. Ne dorim să ne atingem obiectivul, în primul rând să intrăm în play-off, apoi să ne luptăm la promovare. Este dificil, dar nu imposibil.

Cu disciplină, cu dedicație la antrenamente, cu o echipă omogenă, putem să reușim. Și naționala Moldovei este un obiectiv pentru mine. Sper să joc cât mai bine la Farul și să fiu convocat”.

Marius Savu vine de la Vedița Colonești, din Liga 3 

În ceea ce-l privește pe Marius Savu, acesta a venit din Liga 3, de la Vedița Colonești. A făcut un parcurs bun în acest sezon, în eșalonul al treilea, iar Ianis Zicu a considerat că ar putea să aibă nevoie de el într-un an în care vrea să promoveze în Liga 1.

Fundașul central David Marius Savu este noul jucător al clubului nostru, urmând să evolueze în tricoul alb-albastru în actualul sezon al Ligii a 2-a. În vârstă de 19 de ani, jucătorul crescut la Școala de Fotbal Dani Coman, unde a fost pregătit de Mihai Ianovschi și de fostul fundaș al FC Farul, Mircea Stan, este internațional sub 19 ani al României.

El a evoluat cu “tricolorii mici” la turneul de calificare la Campionatul European din 2020, făcând pereche în defensivă la meciul cu Lituania cu jucătorul celor de la Juventus Torino, Radu Drăgușin.

Debutant la seniori la 17 ani, David Marius Savu a jucat în prima parte a sezonului la revelația din Liga a 3-a, Vedița Colonești, locul 2 în clasamentul Seriei a 6-a, la doar un punct de lider, iar la începutul acestui an a semnat cu FC Farul”, se arată în comunicatul de prezentare emis de FC Farul Constanța.

Marius Savu, despre venirea la Farul: ”Este un sentiment unic să joci pentru țara ta. Acest lucru mă motivează și mai mult mă pregătesc, să ajung la un nivel foarte înalt și să am cât mai multe convocări la națională.

Este un club de tradiție, unde orice jucător își dorește să fie și sunt foarte fericit că am ajuns aici. O să mă pregătesc cât de bine pot și voi da totul pentru echipă. În prima parte a sezonului am evoluat în Liga a 3-a, la Vedița Colonești unde aveam ca obiectiv promovarea, dar am decis să merg mai departe, să fac un pas înainte și să vin la o echipă mai bună.

Liga a 2-a este un campionat puternic, fiecare meci reprezintă o luptă și trebuie tratat cu foarte mare seriozitate pentru a obține punctele necesare promovării. Este normal să ne gândim la acest obiectiv, trebuie să țintim mereu sus și cred că este realizabil.

Tratez orice fază cu seriozitate, concentrat, și joc simplu, pentru a evita greșelile. Punctul meu forte este lovitura de cap, iar la dezavantaje aș trece driblingul.

Să fie cu sufletul alături de noi, pentru că nu o să-i dezamăgim și o să obținem ceea ce-și doresc ei și ne dorim și noi!”.

Farul a învins cu 9-0 Farul U19 într-un meci amical 

Farul a și jucat primul meci amical în 2021, sâmbătă, cu echipa sub 19 ani a clubului. Formația lui Ianis Zicu a învins la scor, cu 9-0. Diferența era una mare încă din prima repriză, 5-0.

Farul a marcat prin Banyoi (minutele 15, 37, 45), Măzărache (minutele 18, 31, 63), Stoica (minutul 61), Damașcan (minutul 67) și Nicula (minutul 86). Scorul putea fi mai mare, pentru că echipa lui Zicu a ratat o lovitură de pedeapsă prin Cruceru, în minutul 57.

Echipele utilizate:

  • Farul: Dur-Bozoancă – Băjan, Leca Antoche, Panait – Greu, Cruceru, Bârnoi – Măzărache, Banyoi, Fl. Bălan. După pauză au mai jucat: Fara, Savu, Carabela, Silaghi, Al. Stoica, Damașcan, Nicula.
  • Farul U19: Agachi – Fodor, Sima, Lungu, Bidașcă – Dămășaru, Ciolacu, Ciovică – Enghin, Rus, Pelivan. Au mai jucat: Udriște, Lungu, Ciurariu, Ardeleanu, Agafiței, Penea, Stavrositu, Gean, Manea, Râpeanu.

Dinamo 2, următorul adversar al Farului 

Până la primul meci oficial din 2021, echipa pregătită de Ianis Zicu va merge într-un stagiu centralizat de 10 zile la București, în intervalul 18-28 ianuarie. În același timp, constănțenii au stabilit și alte cinci partide amicale.

În cadrul perioadei de cantonament, vor avea loc alte patru partide de verificare, cu Dinamo 2 (20 ianuarie), Unirea Slobozia (23 ianuarie), FC Voluntari 2 (28 ianuarie) și cu un adversar care până acum nu a fost stabilit, pe 26 ianuarie.

După stagiul de pregătire, Farul va mai disputa și ultimul amical, cu FC Viitorul 2, pe 3 februarie, după care va urma prima partidă oficială din acest an. Confruntarea va avea loc în Cupa României, în 8-imi, iar Farul și-a aflat adversara. Constănțenii au fost împerecheați cu o echipă din Liga 1, Chindia Târgoviște.

Foto: FC Farul Constanța

 

 

 

 

 

 

 

Andrei PASCU 16 Jan. 2021, 20:08 Liga 2
Pe aceeași temă