EXCLUSIV | Singurul fotbalist ucrainean din România, mesaj de pace de la Iași! Mykhaylo Plokhotnyuk: ”Îmi fac griji pentru familia mea, pentru ucraineni. Sunt un patriot al Ucrainei. Rămâneți puternici!”

Narcis POHOAȚĂ 24 Feb. 2022, 17:02 Liga 2
EXCLUSIV | Singurul fotbalist ucrainean din România, mesaj de pace de la Iași! Mykhaylo Plokhotnyuk: ”Îmi fac griji pentru familia mea, pentru ucraineni. Sunt un patriot al Ucrainei. Rămâneți puternici!”

Atacantul Mykhaylo Plokhotnyuk (23 de ani la 12 martie), singurul fotbalist ucrainean prezent în fotbalul românesc, venit în această iarnă la Poli Iași de la formația FK Inhulets’ Petrove, a vorbit, în exclusivitate pentru Liga2.ro, despre situația tensionată din țara sa și despre familia sa.

  • Rusia a lansat în dimineața zilei de joi, 24 februarie 2022, o invazie pe scară largă împotriva Ucrainei – terestră, aeriană şi navală -, cel mai mare atac al unui stat împotriva altui stat în Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial, informează Agerpres.
  • Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a decretat mobilizarea generală a trupelor ucrainene în contextul războiului declanşat de Rusia împotriva ţării.

Mykhaylo Plokhotnyuk, ucraineanul din fotbalul românesc, despre războiul izbucnit în țara sa

Mykhaylo, spune-ne mai întâi dacă soția ta, părinții, prietenii, sunt bine.
Da, sunt bine. Am vorbit cu soția, cu părinții, care sunt din Odessa. Situația este tensionată. Am vorbit cu familia mea, cu prietenii mei, le este frică de ceea ce se întâmplă.

Care este situația acolo?
Țin în permanență legătura cu familia, cu prietenii. Pentru că ieri a fost doar o problemă în partea de est a țării, dar astăzi este pe tot teritoriul. Azi dimineață, președintele a făcut o lege militară și a închis granițele țărilor agresive, Rusia, Belarus. Eu sper ca soția mea să vină în curând la Iași. Acum a schimbat pașaportul, cu numele meu de familie. Acum sunt multe probleme cu numerarul în bănci, sunt cozi lungi la benzinării, se găsesc greu produsele.

Cum percepi tu acest război?
Pentru mine, acest război este foarte ciudat, pentru că Rusia și Ucraina erau o comunitate în urmă cu mai bine de 20 de ani. Cu toate acestea, acum Rusia arată o agresivitate foarte mare prin acțiunile îndreptate împotriva țării noastre. Sunt un patriot al Ucrainei și cred într-un viitor luminos al Ucrainei.

Un mesaj pentru compatrioții tăi?
Îmi fac griji pentru familia și prietenii mei, pentru apropiații mei, pentru toți ucrainenii. Le doresc tuturor ucrainenilor să rămână puternici, să fie în siguranță și să rămână calmi. Iar eu rămân puternic la rândul meu și concentrat pe meciul de sâmbătă, cu FC Brașov, pe care trebuie să-l câștigăm.

Plokhotnyuk va împlini 23 de ani pe 12 martie și a ajuns la Poli Iași de la echipa de prima ligă ucraineană FK Inhulets’ Petrove (locul 14 din 16), la care evolua din 2020. Atacantul ucrainean a făcut junioratul la Dinamo Kiev și Cernomoreț Odessa și are selecții la Naționalele Under 17 și Under 18 ale Ucrainei, între anii 2014 și 2016.

  • Și antrenorul Politehnicii Iași, Costel Enache, a vorbit astăzi despre războiul pornit astăzi de Rusia împotriva Ucrainei, acesta amintindu-și de momentele de coșmar pe care mama sa, în vârstă de 85 de ani, i le-a povestit că le-a trăit în perioada celui de-al Doilea Război Mondial.
Narcis POHOAȚĂ 24 Feb. 2022, 17:02 Liga 2
Pe aceeași temă