Costel Enache, răvășit după izbucnirea războiului în Ucraina. Mesajul tulburător primit din partea mamei sale, care a trăit pe viu al Doilea Război Mondial

Autor: Narcis POHOAȚĂ Publicat: 24 Feb. 2022, 16:05 Liga 2
Costel Enache, răvășit după izbucnirea războiului în Ucraina. Mesajul tulburător primit din partea mamei sale, care a trăit pe viu al Doilea Război Mondial

Războiul izbucnit în Ucraina l-a tulburat pe antrenorul Politehnicii Iași, Costel Enache. Văzând imaginile cu bombardamentele din țara vecină, Enache și-a amintit de momentele de coșmar prin care a trecut mama sa, în perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

”Mama are 85 de ani, e de undeva din zona Huși și îmi povestea cum a trăit al Doilea Război Mondial, ea fiind copilul cel mai mare dintr-o familie cu 11 copii. Bunicul plecat pe front, toți bărbații din sat plecați pe front. Cele două tabere, rușii și nemții, se băteau de pe două dealuri, iar satul era undeva în vale. Deși are 85 de ani, mama mi-a spus că nici acum nu a putut să uite coșmarurile din nopțile de război, sunetul armelor, al bombelor, al grenadelor. Dar mai grav era momentul când venea noaptea, iar cele două tabere coborau în sat să caute resurse, alimente. Și îmi amintea cât de groaznic era când auzea bătăi în ușă sau când ușa sărea în aer. De câte ori am discutat despre asta, mi-a spus că orice s-ar întâmpla, numai prin război să nu trecem”, a declarat Costel Enache.

”Cea mai gravă problemă a existenței mele”

Antrenorul Politehnicii spune că războiul reprezintă cea mai gravă problemă a existenței sale și speră ca în următoarea perioadă conflictul să nu escaladeze, ci din contră, să se încheie.

”Personal, nu știu cum să-l percep. Am citit mult despre al Doilea Război Mondial, mă pasionează acest subiect. Cred că ar fi cea mai gravă problemă a existenței mele. Restul le-am mai rezolvat cumva, am mai fost ajutat, dar într-un astfel de eveniment cred că nu mai are cine să ne ajute. Mai greu e că ne gândim la cei neajutorați, la părinții mai bătrâni, la copii, la urmașii noștri. Să zicem că noi suntem mai în putere, dar pare un coșmar. Sper să rămână o luptă izolată, iar oamenii care decid să găsească inteligența, liniștea și logica să rezolve conflictele într-un alt mod. La tehnologia actuală, războiul nu mai este acela pe care îl știm noi și ni-l imaginam, cu un tanc, cu o pușcă în spate. Lucrurile au ajuns la un alt nivel și cred că nici nu mai este nevoie de soldați. Să sperăm că lucrurile rămân așa”, a mai spus Costel Enache.

  • Rusia a lansat în dimineața zilei de joi, 24 februarie 2022, o invazie pe scară largă împotriva Ucrainei – terestră, aeriană şi navală -, cel mai mare atac al unui stat împotriva altui stat în Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial, informează Agerpres. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a decretat mobilizarea generală a trupelor ucrainene în contextul războiului declanşat de Rusia împotriva ţării.

Conferința de presă în care Costel Enache a vorbit despre războiul pornit în Ucraina:

Autor: Narcis POHOAȚĂ Publicat: 24 Feb. 2022, 16:05 Liga 2
Pe aceeași temă