Doi ”oficiali” ai clubului UTA au fost trimiși în judecată de DNA în ”speța” Foresta – Sepsi de acum 4 ani! Echipa a fost clasată în acest proces. Reacția arădenilor

Călin MNERIE 13 May. 2021, 00:00 Diverse
Doi ”oficiali” ai clubului UTA au fost trimiși în judecată de DNA în ”speța” Foresta - Sepsi de acum 4 ani! Echipa a fost clasată în acest proces. Reacția arădenilor

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a finalizat ancheta demarată în anul 2017, cu privire la „speța” neciului de fotbal dintre Foresta Suceava și Sepsi OSK Sfântu Gheorghe (scor 2-4 din etapa a 35-a a sezonului 2016-2017 a Ligii 2) în care ar fi fost implicați și conducători ai clubului UTA, acuzați de dare de mită, dar și alte persoane, precum fostul arbitru Claudiu Baboia, care ar fi intermediat toată „operațiunea”.

Iată comunicatul emis de Parchetulul de pe lângă Tribunalul Bucureşti în octombrie 2017:

”În cursul anului 2017, procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de următorii inculpaţi:

— Baboia Claudiu-Gabriel, pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită şi complicitate la dare de mită;

— Drăgan Claudiu, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la dare de mită;

— Stana Dorin, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la dare de mită;

— Vlădulescu Ionuţ-Gabriel, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la dare de mită;

Din actele de urmărire penală efectuate până la momentul actual, a reieşit faptul că, la data de 19.05.2017, în interesul Asociaţiei Club Sportiv UTA Bătrana Doamnă ARAD, într-un hotel din mun. Suceava, Vlădulescu Ionuţ Gabriel i-a remis suma de 13.500 de lei, promisă anterior, arbitrului partidei de fotbal Foresta Suceava — Sepsi Sf. Gheorghe, pentru a favoriza prima echipă (la momentul respectiv UTA Bătrana Doamnă ARAD şi Sepsi Sf. Gheorghe erau contracandidate în Liga a II-a pentru promovarea directă în Liga I).

La realizarea acestui demers au contribuit şi inculpaţii Drăgan Claudiu şi Stana Dorin, director sportiv, respectiv secretar în cadrul Asociaţiei Club Sportiv UTA Bătrana Doamnă ARAD, în timp ce inculpatul Baboia Claudiu-Gabriel, secretar al Asociaţiei Municipale de Fotbal Bucureşti, a intermediat contactul dintre arbitrul în cauză şi Vlădulescu Ionuţ Gabriel.

De asemenea, la data de 02.06.2017, inculpatul Baboia Claudiu-Gabriel i-a oferit suma de 3000 de lei arbitrului partidei de fotbal Progresul Spartac — ACS Regal, din Liga a IV-a, pentru a favoriza prima echipă, iar ulterior i-a remis suma de 1000 de lei.

Prin ordonanţa procurorului din data de 04.10.2017 s-a dispus reţinerea inculpatului Baboia Claudiu Gabriel, iar la data de 05.10.2017 a fost sesizat judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Bucureşti în vederea luării măsurii arestării preventive a inculpatului Baboia Claudiu Gabriel pe o durată de 30 de zile.

Faţă de inculpaţii Drăgan Claudiu şi Vlădulescu Ionuţ-Gabriel s-a dispus în cauză măsura preventivă a controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile.

Activitatea de urmărire penală este continuată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi Direcţia Generală Anticorupţie.

Cercetările au fost efectuate cu sprijinul instituţional al Federaţiei Române de Fotbal — Departamentul Integritate şi Antifraudă.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.”

La finalul lunii iunie 2017, la Arad, a avut loc o descindere a polițiștilor Direcției Generale Anticorupție (DGA), coordonați de procurori de pe lângă Parchetul Tribunalului București la sediul clubului de fotbal UTA Bătrâna Doamnă, cât și acasă la Claudiu Drăgan, director de competiții al formației UTA, la Chișineu-Criș.

Claudiu Drăgan, Codru Grădinariu și Florian Voinea au fost ridicați de polițiști pentru a fi interogați.

Ce se spune azi, 12 mai 2021, în comunicatul DNA?

Numai că astăzi, 12 mai 2021, pe site-ul oficial al DNA, procurorii au venit și cu concluzia cercetărilor penale, iar aceasta nu este deloc de bun augur pentru cei doi „oficiali” ai clubului UTA.

Numele celor doi angajați ai grupării arădene nu apar în comunicatul DNA-ul, dar, din informațiile noastre, acestea ar fi cele ale lui directorului sportiv, Claudiu Drăgan, și al managerului general, Codru Grădinariu.

În schimb, autoritățile au stabilit între timp că Dorin Stana nu ar avea nicio implicare.

Mai rămâne de văzut dacă gruparea arădeană va avea de suferit din punct de vedere sportiv de pe urma acestui proces, deși dacă luăm ca reper celebrul caz „valiza”, instrumentat de Gigi Becali la Cluj, FCSB nu a pățit absolut nimic.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

– două persoane fizice, reprezentanți ai unui club de fotbal din mun. Arad, în sarcina cărora s-a reținut comiterea mai multor infracțiuni de dare de mită,

– persoană fizică, în sarcina căreia s-a reținut comiterea a două infracțiuni de complicitate la dare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:

În cursul lunii mai 2017, cei doi reprezentanți ai unui club de fotbal din Arad, prin intermediul celuilalt inculpat, ar fi promis suma de 70.000 lei jucătorilor din cadrul unei echipe de fotbal din Suceava pentru ca aceștia să câștige meciul pe care îl aveau de jucat cu o echipă de fotbal rivală (din Sfântu Gheorghe).

În perioada menționată, cei doi inculpați, printr-un alt intermediar, au promis 80.000 lei sau 40.000 lei, jucătorilor de la o altă echipă, din Brăila, pentru ca aceștia să câștige ori să termine la egalitate meciul pe care îl aveau de jucat cu aceeași echipă de fotbal rivală.

Miza acestor demersuri era ca echipa din Arad pe care cei doi inculpați o reprezentau să promoveze în Liga 1.

În același context și pentru același motiv, cei doi inculpați ar fi remis unui arbitru (martor în cauză) suma de 13.500 lei prin intermediul persoanei fizice ce a fost complice și care a fost trimisă în judecată alături de cei doi coautori.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Suceava

Anterior, în cauză, procurorii anticorupție au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu o persoană în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de complicitate la dare de mită în legătură cu promisiunea sumelor 80.000 lei sau 40.000 lei, jucătorilor de la echipa din Brăila pentru ca aceștia să câștige sau să termine la egalitate meciul pe care îl aveau de jucat cu echipa de fotbal rivală (din Sfântu Gheorghe).

Procurorii au beneficiat de sprijinul Direcției Generale Anticorupție.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019”

Au dorit să o stimuleze pe Foresta în meciul cu Sepsi, dar au încercat să „umble” și la arbitrul întâlnirii

Din rechizitoriul procurorilor, rezultă că reprezentanții UTA-ei le-ar fi promis suma de 70.000 lei jucătorilor celor de la Foresta Suceava pentru ca aceștia să câștige meciul pe care îl aveau de jucat cu rivalii la promovare ai arădenilor, Sepsi Sfântu Gheorghe. Meciul conta pentru etapa a 35-a ediției 2016-2017 a Ligii 2, iar formația din Covasna avea să se impună cu 4-2 în Moldova și să-și continue marșul spre elită, în timp ce UTA avea să piardă barajul cu ACS Poli în dublă manșă: 1-2 la Timișoara și 1-3 la Șiria, acolo unde echipa arădeană și-a disputat meciurile de acasă în acea stagiune.

Tot DNA-ul mai susține că cei doi inculpați ar fi remis unui arbitru (martor în cauză) suma de 13.500 lei prin intermediul persoanei fizice ce a fost complice și care a fost trimisă în judecată alături de cei doi coautori. „Fluierașul” în cauză ar fi Horia Mladinovici (cel care a condus meciul Foresta – Sepsi 2-4), cu care, printre altele, UTA a câștigat 10 puncte din 15 posibile în sezonul regular al prezentei ediții de Liga 1.

Bani și pentru Dacia Unirea Brăila

Tot în rechizitoriu se arată că arădenii ar fi dorit să-i stimuleze și pe fotbaliștii de la Dacia Unirea Brăila, care în cadrul meciului din etapei a 36-a jucau la Sfântu Gheorghe, dar și de această dată fără succes căci trupa gazdă câștiga cu un clar 3-0.

”Anterior, în cauză, procurorii anticorupție au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu o persoană în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de complicitate la dare de mită în legătură cu promisiunea sumelor 80.000 lei sau 40.000 lei, jucătorilor de la echipa din Brăila pentru ca aceștia să câștige sau să termine la egalitate meciul pe care îl aveau de jucat cu echipa de fotbal rivală” – mai susțin procurorii.

Cazul a fost deschis în iunie 2017 cu „oficialii” arădenilor săltați din stradă de mascați

Cazul a fost deschis pe 21 iunie 2017, când mascații i-au ridicat de pe stradă pe Codru Grădinariu și Florian Voinea (președintele din acte al clubului UTA) și i-au dus la București, dar au descins și la locuința din Chișineu Criș a lui Claudiu Drăgan, care, însă, era plecat în concediu, în străinătate.

Ulterior, la audieri, s-au mai prezentat și Dorin Stana, team managerul arădenilor și Alexandru Meszar, omul care a reclădit UTA de la zero după ce Adtian Marțian a falimentat-o în anul 2014.

Drăgan riscă cel mai mult

Până la urmă, doar Grădinariu și Drăgan au mai fost puși sub acuzare acum, la 4 ani de zile de la cele petrecute, iar directorul de competiții al UTA-ei e cel mai afectat. Recent, Claudiu Drăgan a fost condamnat la 6 luni de închisoare cu suspendare într-un alt dosar, pentru mărturie mincinoasă, iar dacă se va dovedi că e vinovat în așa-zisul caz „Valiza 2” va trebui să ispășească și prima pedeapsă.

Oricum, fostul atacant al celor de la Dinamo, Rapid, U. Craiova, FC Argeș sau UTA a făcut de ceva timp un pas înapoi legat de expunerea public. Încă dinaintea promovării arădenilor în Liga 1, „Iedul” nu a mai stat pe banca arădenilor, atribuțiile legate de foaia de joc fiind preluate de team managerul Dorin Stana.

Clubul UTA a fost absolvit de vină în procesul ce-i vizează pe „oficialii” săi, acuzați de DNA de complicitate la infracțiunea de mită!

Aseară, conducerea „roș-albă” a reacționat printr-un comunicat scurt, în care se prezintă și un document din care rezultă că UTA nu este în niciun fel implicată în proces și, deci, nu riscă niciun fel de sanțiuni. Totodată, șefii clubului sunt convinși că Drăgan și Grădinariu vor avea la final o sentință favorabilă, iar dacă acest lucru nu se întâmpla: ”Vom lua măsurile care se impun”.

Iată ce se spune exact în comunicatul clubului postat pe uta-arad.ro:

”Ca urmare a informațiilor apărute astăzi în media, clubul nostru pune la dispoziție comunicarea primită recent din partea Direcției Naționale Anticorupție, din care reiese clasarea AFC UTA Arad în cazul discutat.

Comunicatul, mai jos:

În cazul în care orice angajat al clubului va fi găsit vinovat, vom lua măsurile care se impun. Din punctul nostru de vedere, angajații noștri se bucură de prezumția de nevinovăție și avem încredere că sentința le va fi favorabilă.”

Din informare, se poate observa că procurorul șef poate depune plângere împotriva deciziei de clasare a clubului UTA, însă dacă acest lucru nu se întâmplă, cea mai titrată grupare din Provincie, alături de CFR Cluj, nu va avea de suferit niciun fel de sancțiuni.

Cert este că imaginea clubului arădean a avut de suferit în aceste zile, iar presiunea încă există la Arad și legată de ecuația evitării barajului de menținere / promovare în Liga 1 ce nu e rezolvată din punct de vedere matematic de elevii lui Laszlo Balint.

Articolele inițiale pe această temă:

EXCLUSIV | Procurorii anticorupție au descins la AMFB. DGA a sigilat sediul fotbalului din București și ridică documente

Procurorii anticorupție au descins la clubul UTA. Arădenii, bănuiți că s-au implicat în culisele meciului Foresta – Sepsi. UPDATE: reacția conducerii „Bătrânei Doamne”

Reacția Forestei după ce la clubul UTA s-au făcut percheziții și interogări. „Dacă cineva mă va contacta oficial, voi răspunde cu cea mai mare plăcere. Avem dovezi”

Grădinariu a revenit la Arad după anchetarea sa în Capitală. Dosarul UTA-ei a ajuns la Parchetul de pe lângă Tribunalul București

Voinea și Drăgan au trecut și ei pe la DGA București. Utiștii rămân singurii audiați în dosarul care le implică și pe Foresta și Sepsi

Ionuț Popa, șocat de vestea audierilor de la UTA. „Sunt trăznit. Îmi pare rău de ei, sunt oameni foarte tineri”

Zornăit de cătușe la UTA! Doi dintre conducătorii clubului arădean sunt acuzați de dare de mită și complicitate la dare de mită către arbitrul meciului Foresta – Sepsi

UTA reacționează după ce doi conducători ai clubului au fost acuzați de săvârșirea infracțiunii de complicitate la dare de mită către un arbitru: „Ne simțim total lezați”

https://liga2.prosport.ro/liga-4/bucuresti/exclusiv-procurorii-anticoruptie-au-descins-la-amfb-dga-a-sigilat-sediul-fotbalului-din-bucuresti-si-ridica-documente-16502681

https://liga2.prosport.ro/liga-4/bucuresti/procurorii-anticoruptie-au-descins-la-clubul-uta-aradenii-banuiti-ca-s-au-implicat-in-culisele-meciului-foresta-sepsi-update-reactia-conducerii-batranei-doamne-16502981

https://liga2.prosport.ro/seria-1/campionat/zornait-de-catuse-la-uta-doi-dintre-conducatorii-clubului-aradean-sunt-acuzati-de-dare-de-mita-si-complicitate-la-dare-de-mita-catre-arbitrul-meciului-foresta-sepsi-16756120

https://liga2.prosport.ro/seria-1/campionat/uta-reactioneaza-dupa-ce-doi-conducatori-ai-clubului-au-fost-acuzati-de-savarsirea-infractiunii-de-complicitate-la-dare-de-mita-catre-un-arbitru-ne-simtim-total-lezati-16756860

Călin MNERIE 13 May. 2021, 00:00 Diverse
Pe aceeași temă