Au pus Lumânare la căpătâiul AMFB, iar fotbalul din Capitală este în aer! AFC Rapid și AFC Progresul București au avut câștig de cauză și au dus la radierea forului bucureștean. Reacții

Marius ANGHEL 27 Sep. 2024, 12:01 Liga 4
Au pus Lumânare la căpătâiul AMFB, iar fotbalul din Capitală este în aer! AFC Rapid și AFC Progresul București au avut câștig de cauză și au dus la radierea forului bucureștean. Reacții

Asociația Municipală de Fotbal București (AMFB), organizatoarea competițiilor fotbalistice din Capitală, membru afiliat Federației Române de Fotbal, a fost radiată de către Tribunalul Municipiului București la data de 26 septembrie 2024, decizie care lasă în aer fotbalul pe care îl patrona.

Forul condus de Marian Lumânare a pierdut procesul pe care l-a avut în ultimii opt ani cu AFC Rapid (nu este clubul din prima ligă, care are denumirea de Fotbal Club Rapid 1923 SA) și AFC Progresul București.

Decizia crează un precedent, Federația Română de Fotbal fiind, în această perioadă, într-un proces asemănător cu FCU Craiova, AFC Progresul București și AFC Rapid.

AMFB, radiată de Tribunalul Municipiului București într-un proces cu AFC Rapid și AFC Progresul București

”După lupte seculare care au durat 8 ani, am dizolvat AMFB, care a funcționat cu încălcarea gravă a normelor de ordine publică fără ca organele statului de drept să se sesizeze nici măcar atunci când au fost sesizate în mod repetat”, a fost prima reacție în spațiul public după decizia Tribunalului București. I-a aparținut lui Florin Alboiu, parte în proces, care a și distribuit decizia luată de judecători împotriva AMFB, iar informația a fost rostogolită imediat publicului larg.

Este pentru prima dată când o asociație de fotbal este în această situație, de a fi radiată de Tribunal pentru că activa nelegal, iar competițiile pe care le organiza sunt acum în an.

Ulterior, cluburile AFC Rapid și AFC Progresul București au avut un comunicat comun în care au transmis victoria lor și ce înseamnă asta pentru fotbalul bucureștean.

”Rapid și Progresul au expus în fața instanțelor de judecată ilegalitatea crasă în care se complace fotbalul românesc de decenii.

Chiar dacă, pe fond, instanța Judecătoriei Sectorului 6 a dispus respingerea acțiunii de dizolvare formulată de FC Rapid, în apel acțiunea și cererea de intervenție accesorie formulată de Progresul București, au fost admise de completul de doi judecători de la Tribunalul Municipiului București!

Consecințele acestei decizii sunt extreme. Din acest moment, practic, AMFB nu mai poate desfășura nicio activitate, iar Comitetul Executiv, în frunte cu Lumânare Marian și Baboia Claudiu, nu mai poate lua nicio decizie în numele și pe seama AMFB. În caz contrar, pușcărie! Singurul abilitat de lege să întreprindă procedura în continuare este lichidatorul numit de instanță, CAPITAL EXPERT IPURL.

Responsabilitatea exclusivă pentru situația actuală aparține celor care timp de 30 de ani au administrat fraudulos activitatea fotbalistică bucureșteană și cluburilor care i-au girat în schimbul unui sac de mingi.

Horia Manoliu (Rapid București)

Tudor Iacov (Progresul București)”, sună anunțul celor două cluburi.

  • AMFB nu a avut nicio reacție nici până acum!

Decizia Tribunalului Municipiului București față de AMFB:

”Admite apelul. Schimbă în tot sentinţa apelată, în sensul că admite cererea principală formulată de petenta ASOCIAŢIA FOTBAL CLUB RAPID BUCUREŞTI, precum şi cererea accesorie formulată în favoarea acestei părţi de către Asociaţia Fotbal Club Progresul Bucureşti, aceasta din urmă fiind utilă admiterii cererii principale. Respinge, ce neîntemeiată, cererea de intervenţie accesorie formulată de către Fotbal Club Rapid 1923 SA în favoarea intimatei. Dispune radierea intimatei Asociaţia Municipală de Fotbal Bucureşti din Registrul asociaţiilor ţinut la instanţă. Numeşte în calitate de lichidator al intimatei pe CAPITAL EXPERT IPURL. Ia act că apelanta nu a solicitat cheltuieli de judecată în apel. Pronunţată astăzi, 26.09.2024, prin punerea la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei tribunalului.
Document: Hotarâre 26.09.2024”, sună decizia Tribunalului Municipiului București.

Horia Manoliu: ”Prin această decizie am demonstrat că suntem adevăratul Rapid!”

Horia Manoliu, președintele executiv al AFC Rapid, a vorbit pentru ProSport despre această hotărâre.

”Nu suntem nebuni. Avem legea în față, de partea noastră și am considerat că s-a ajuns la mult prea mult. Rapid, adevăratul Rapid, a fost dezafiliat, afiliat și nu poți să-ți bați joc de un club cu o așa tradiție să faci tot ce vrei doar pe interese. Totul a început în 2017, când toată frustrarea noastră a plecat după ce am promovat din liga a V-a în liga a IV-a și am pornit, conform actelor, de la zero. Apoi ne-am trezit în liga a IV-a cu echipe precum Steaua, Dinamo, Academia Rapid.

Prin această decizie am demonstrat că suntem adevăratul Rapid!

Legat de FRF, nu pot să mă pronunț, este o altă speță, deși consider că sunt convergente, mă refer la procesul în care sunt domnul Mititelu și domnul Tudor. AMFB, acum, trebuie să înceapă cu alți oameni care trebuie să se priceapă și să facă treaba serios. Ne judecăm și nimeni nu a crezut, am demonstrat că există legi în țara asta și că dreptatea învinge”, a declarat Manoliu, care, întrebat ce se poate întâmpla cu Rapid din prima ligă, în contextul deciziei instanței, a spus că speța este ”foarte interesantă, însă prefer să aștept, să nu emit o părere la cald”.

Tudor Iacov: ”Nu e cutremur, e un tsunami! Acolo este pur și simplu o gașcă ce și-a trecut AMFB-ul pe nume propriu”

Președintele AFC Progresul București, Tudor Iacov, a comentat și el, pentru Gazeta Sporturilor, decizia Tribunalului București. Acesta a susținut că va solicita despăgubiri din partea AMFB.

”Nu e cutremur, e mai mult de atât, e un tsunami! Este o decizie definitivă, în apel. Acum a fost apel! Decizia este definitivă, este numit deja lichidatorul, iar Asociația Municipală de Fotbal București nu mai poate să organizeze nimic din momentul acesta! Totul e în aer.

Ei se așteptau să fie dizolvați și, din ce știu ei, încearcă să formeze o altă asociație în paralel, ceva imposibil de făcut, conform legii! Problema lor e alta. Ei să nu se gândească vreo secundă că Rapid și Progresul București nu le vor cere răspunderea tuturor celor din AMFB. Există acțiune de răspundere delictuală, în care își vor vinde casele ca să plătească, după părerea mea.

Vom solicita despăgubiri imense! Gândiți-vă că bugetul AMFB-ului din ultimii ani sare mult de două milioane de euro.

Acolo este pur și simplu o gașcă ce și-a trecut AMFB-ul pe nume propriu. Ei doar făceau un tip de activitate ca să organizeze competiții. Dar ce au făcut ei din toată chestiunea aceasta? Și-au făcut un business de familie. De gașcă mai bine spus, nu de familie! E unul acolo, Claudiu Baboia, care e secretar general și care a fost condamnat definitiv pentru corupție în fotbal. Despre ce vorbim aici?

La ei, o legitimiare la un copil de 8-9 ani costa 50 de lei, atât au făcut ei taxele. Banii ăștia și i-au însușit cei care conduceau AMFB-ul, în frunte cu Lumânare, să fim foarte bine înțeleși”, a declarat Tudor Iacov.

Adrian Mititelu jubilează, în contextul procesului cu FRF: ”AMFB funcționa la fel de ilegal ca și federația”

După acest verdict, unul dintre cei care și-a frecat mâinile de bucurie a fost Adrian Mititelu, patronul clubului din Liga 2 FCU Craiova, care în acest moment este în proces cu FRF, alături de AFC Progresul București și AFC Rapid, cluburi care tocmai au ieșit câștigătoare contra AMFB.

”Gata! Sa (n.r. – corect scris este S-a) spart gheata în justiție! ASOCIAȚIA DE FOTBAL A MUNICIPIULUI BUCUREȘTI a fost radiata definitiv de TRIBUNALUL MUNICIPIULUI BUCURESTI. Motivele de nelegalitate sunt identice cu cele care se confrunta FRF!”, a transmis Mititelu pe pagina sa de Facebook.

Mititelu, care este în proces cu FRF, fiindcă i-a dezafiliat echipa în 2011, a avut o reacție pe tema AMFB pentru gsp.ro.

”Tribunalul Municipiului București a hotărât definitiv și irevocabil radierea Asociației de Fotbal a Municipiului București, tocmai pentru aceleași motive prin care FRF-ul a funcționat și funcționează ilegal. Nu este acțiunea noastră, dar îmbracă haine ca situația de la federație, fiind aceleași motive de nulitate. Este o asociație care funcționează ilegal, similar modului în care o face FRF. Este o decizie definitivă. De astăzi, AMF București este dizolvată, primul caz în care legea se aplică în România și nu se mai fac fel de fel de concesii juridice pentru a funcționa unii ilegal. Dacă vrem să fim stat de drept, asta trebuie să se întâmple. Lucrurile sunt foarte clare. Dacă există o lege de funcționare și nu o respecți, vreme de zeci de ani, vii cu nebunii și intoxicări mereu… Judecătoria a respins, însă în apel, s-au găsit doi judecători care au vrut să aplice legea.

Nu mai este o glumă de-ale lui Mititelu. Doi judecători au zis că Mititelu nu bate câmpii. Repet, nu este cazul meu, nu m-am ocupat eu, însă vorbim despre această paradigmă, aceeași retorică. Tot aceste chestiuni le-am invocat și noi, cred ei ne-au copiat pe noi. AMFB funcționa la fel de ilegal ca și federația. Nu este acțiunea noastră, nu este meritul nostru, este al celor de la AFC Rapid și al lui Iacob de la Progresul, nu îmi asum merite.

Este prima oară în istoria României când se întâmplă asta. FRF, la nivel de București, a fost radiată. Până nu se iau o dată măsuri, nu se face ordine în țara asta! Ea pare o măsură brutală, însă este necesară. Poate da un exemplu pentru alții, să intre în legalitate… O bandă de indivizi a pus stăpânire pe fotbal, nu poți face lucrurile de capul tău. Toată lumea va înțelege că nu ne batem joc de lege, să stăm câte 20 ani în funcții, apoi se va intra în legalitate”, a spus Mititelu.

Tribunalul București a luat în data de 4 iulie 2024 o decizie istorică. Cererea formulată de FRF cu privire la modificarea actelor constitutive a fost respinsă, iar cererile de intervenție ale AFC Rapid, AFC Progresul București și FCU Craiova au fost admise! Mai multe detalii, aici.

Marius ANGHEL 27 Sep. 2024, 12:01 Liga 4
Pe aceeași temă