Se anunță vremuri grele pentru UTA și pentru cel puțin doi dintre conducătorii clubului arădean care evoluează în campionatul Ligii 2. Parchetul de pe lângă Tribunalul București a remis astăzi, 5 octombrie 2017, un comunicat de presă în care anunță „punerea în mișcare a acțiunii penale” împotriva a patru persoane, printre care doi oficiali ai echipei arădene.
Acțiunea vine ca rezultat a unei descinderi a polițiștilor Direcției Generale Anticorupție (DGA), coordonați de procurori de pe lângă Parchetul Tribunalului București, la finalul lunii iunie 2017, la Arad, la sediul clubului de fotbal UTA Bătrâna Doamnă, cât și acasă la Claudiu Drăgan, director de competiții al formației UTA, la Chișineu-Criș. Claudiu Drăgan este fost atacant al echipelor UTA, Progresul, U Craiova, Jiu, FC Argeș, Dinamo, cu acesta din urmă câștigând titlul de campion al României.
Claudiu Baboia, Claudiu Drăgan, Dorin Stana și Ionuț Vlădulescu sunt acuzați de dare de mită și complicitate la dare de mită pentru fapte comise în data de 19 mai 2017 în interesul echipei UTA Bătrâna Doamnă. Aceștia ar fi dat mită într-un hotel din Suceava, suma de 13.500 lei, arbitrului partidei Foresta Suceava – Sepsi OSK Sfântu Gheorghe, aceasta din urmă echipă fiind contracandidata la promovare a UTA-ei în sezonul trecut al Ligii 2.
La vremea respectivă, când conducătorii arădeni Claudiu Drăgan, Codru Grădinariu și Florian Voinea au fost ridicați de polițiști pentru a fi interogați, Liga2.ro a suspectat că motivul ar fi implicarea în meciul Foresta – Sepsi. Conducătorii cluburilor Foresta și Sepsi au spus la vremea respectivă că nu știu nimic, aceștia fiind suspectați că i-ar fi pârât pe utiști la DNA pentru fapte de corupție.
„Nu cred așa ceva. Nici nu se discută, e o prostie. Nu suntem genul de oameni care să ne plângem. Noi ne facem treaba noastră și nu ne interesează celelalte echipe. Cel puțin, eu nu știu despre ce e vorba, și, sincer vă spun, fără mine nu cred că cineva poate să facă chestii dintr-astea. De la noi nu s-a pornit, 1000 la sută vă garantez. Nu suntem genul care să mergem și să arătăm cu degetul către alți. Noi am promovat, suntem fericiți și nu ne interesează ce au făcut alții”, spunea, pentru Liga2.ro, președintele clubului Sepsi, Laszlo Dioszegi.
„Doamne ferește! E prima dată când aud așa ceva. Nu pot să cred. Vă spun sincer, oriunde pot să afirm chestia asta, nu am primit niciun leu de la nimeni. Nu ne-a ajutat nimeni. De patru luni de zile nu am primit un leu de la nimeni. Am făcut totul cu bani de acasă, banii mei proprii, ne-am dus în deplasări vai de capul nostru, numai noi știm cum. (..) Dacă am fi primit niște bani la meciul cu UTA, ne-am fi plătit datoriile”, a comentat la vremea respectivă, pentru Liga2.ro, președintele Forestei, Andrei Ciutac.
Iată întreg comunicatul Parchetulului de pe lângă Tribunalul București:
„În cursul anului 2017, procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul București au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de următorii inculpați:
— Baboia Claudiu-Gabriel, pentru săvârșirea infracțiunilor de dare de mită și complicitate la dare de mită;
— Drăgan Claudiu, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la dare de mită;
— Stana Dorin, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la dare de mită;
— Vlădulescu Ionuț-Gabriel, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la dare de mită;
Din actele de urmărire penală efectuate până la momentul actual, a reieșit faptul că, la data de 19.05.2017, în interesul Asociației Club Sportiv UTA Bătrana Doamnă ARAD, într-un hotel din mun. Suceava, Vlădulescu Ionuț Gabriel i-a remis suma de 13.500 de lei, promisă anterior, arbitrului partidei de fotbal Foresta Suceava — Sepsi Sf. Gheorghe, pentru a favoriza prima echipă (la momentul respectiv UTA Bătrana Doamnă ARAD și Sepsi Sf. Gheorghe erau contracandidate în Liga a II-a pentru promovarea directă în Liga I).
La realizarea acestui demers au contribuit și inculpații Drăgan Claudiu și Stana Dorin, director sportiv, respectiv secretar în cadrul Asociației Club Sportiv UTA Bătrana Doamnă ARAD, în timp ce inculpatul Baboia Claudiu-Gabriel, secretar al Asociației Municipale de Fotbal București, a intermediat contactul dintre arbitrul în cauză și Vlădulescu Ionuț Gabriel.
De asemenea, la data de 02.06.2017, inculpatul Baboia Claudiu-Gabriel i-a oferit suma de 3000 de lei arbitrului partidei de fotbal Progresul Spartac — ACS Regal, din Liga a IV-a, pentru a favoriza prima echipă, iar ulterior i-a remis suma de 1000 de lei.
Prin ordonanța procurorului din data de 04.10.2017 s-a dispus reținerea inculpatului Baboia Claudiu Gabriel, iar la data de 05.10.2017 a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului București în vederea luării măsurii arestării preventive a inculpatului Baboia Claudiu Gabriel pe o durată de 30 de zile.
Față de inculpații Drăgan Claudiu și Vlădulescu Ionuț-Gabriel s-a dispus în cauză măsura preventivă a controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile.
Activitatea de urmărire penală este continuată de Parchetul de pe lângă Tribunalul București și Direcția Generală Anticorupție.
Cercetările au fost efectuate cu sprijinul instituțional al Federației Române de Fotbal — Departamentul Integritate și Antifraudă.
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
COMPARTIMENTUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII CU PUBLICUL DIN CADRUL PARCHETULUI DE PE LÂNGĂ‚ TRIBUNALUL BUCUREȘTI”
UTA: „Sperăm într-o urgentare a anchetei, iar concluziile să exonereze clubul nostru de orice implicare în eventuale jocuri de culise”
La ore bune după descinderea polițiștilor la clubul UTA, după aproape o zi distanță, conducătorii arădeni emiteau, la vremea respectivă, un comunicat în care confirmau că sunt urmăriți pentru o presupusă implicate în meciul dintre Foresta Suceava și Sepsi OSK Sfântu Gheorghe. Aceștia transmiteau că s-au pus la dispoziția organelor de anchetă și că speră să fie achitați de orice suspiciune.
Iată comunicatul conducerii clubului UTA după descinderea polițiștilor de la finalul lunii iunie 2017:
„În această dimineață clubul nostru a fost vizat de o anchetă a DGA cu privire la o presupusă implicare a noastră în meciul dintre ACS Foresta Suceava și ACS Sepsi OSK Sfântu Gheorghe, din cadrul campionatului recent încheiat.
Cu deschiderea firească a unui club care are la bază onestitate și fair play, ne-am pus la dispoziția organelor de anchetă atât din punct de vedere al declarațiilor cât și al documentelor. Sperăm într-o urgentare a anchetei, iar concluziile să exonereze clubul nostru de orice implicare în eventuale jocuri de culise care vizează această partidă. Menționăm că nu s-a luat nici o măsură împotriva vreunei persoane din club.
Dorim să-i asigurăm pe suporterii noștri că ne-am apărat întotdeauna șansele doar pe teren și ne exprimăm speranța că și adversarii noștri au făcut la fel.
În aceste momente suntem preocupați exclusiv de pregătirea noului sezon.
Nu dăm niciodată înapoi!”
AICI poți citi precedentele articole scrise despre acest subiect în care apare numele clubului UTA:
Articol scris de Marius ANGHEL