Călin Moldovan, despre dezastrul de la FC Brașov: ”E de noaptea minții!” Antrenorul care a promovat Corona în Liga 2 și apoi a salvat ”new FC Brașov” de la retrogradarea în Liga 3 vorbește deschis despre haosul care domnește în fotbalul brașovean

Adi MARICA 05 Oct. 2023, 00:00 Liga 2
Călin Moldovan, despre dezastrul de la FC Brașov: ”E de noaptea minții!” Antrenorul care a promovat Corona în Liga 2 și apoi a salvat ”new FC Brașov” de la retrogradarea în Liga 3 vorbește deschis despre haosul care domnește în fotbalul brașovean

Antrenorul Călin Moldovan (56 de ani) rupe tăcerea și vorbește deschis despre dezastrul de la FC Brașov. Antrenorul care promovase Corona Brașov din Liga 4 până în Liga a 2-a nu a fost inclus în noul proiect fotbalistic de la Brașov. În vara lui 2021, după votul consilierilor locali, Corona Brașov cesiona locul din Liga a 2-a către FC Brașov Steagul Renaște, iar de aici lucrurile s-au complicat serios.

Călin Moldovan, după ce promova cu Corona în Liga 2 și era lăsat în afara proiectului: ”Am fost executați politic!”

Fără explicații, Călin Moldovan avea să fie ”executat politic” după cum spunea chiar el.

”Era o perioadă în care aveam impresia că suntem echipa nimănui. Nimeni nu ne băga în seamă! Eu consider că am fost executați politic!”, acuza Călin Moldovan în vara lui 2021.

”Am fost caz unic în România”

Acum, în 2023, la câteva luni de la ”scandalul licența”, care a dus la retrogradarea echipei și apoi chiar la retragerea din Liga 3, Călin Moldovan spune că ceea ce s-a întâmplat la FC Brașov este de ”noaptea minții”!

”Nu am înțeles niciodată ce s-a vrut în vara lui 2021 și, se pare că, nici ei (n.r. – șefii clubului). Sunt lucruri greu de înțeles, de noaptea minții!. Eu am fost un caz unic în România, adică să-ți îndeplinești de două ori obiectivul și să nu fi băgat în seamă sub nicio formă! În vara trecută (n.r. – a anului 2022), normal era să rămân la echipă. Chiar mi se și promisese! Când am revenit la echipă în toamna lui 2021 mi s-a spus că, dacă salvez echipa la retrogradare, mi se va prelungi contractul. Doar că președintele (n.r. – Ioan Mărginean în acel moment) nu putea să facă nimic de capul lui, ordinele veneau de sus! Era o nebuloasă la echipă, că nici nu știam cine conduce clubul, cine ia deciziile! Drept dovadă ce s-a întâmplat vara trecută cu Marin Mitran. E un caz unic, adică un președinte de club să se prezinte singur! Toată lumea din jurul echipei era mulțumită, toți îmi spuneau că merit să rămân, dar factorii decizionali au avut o altă alegere (n.r. – cea a lui Dan Alexa). După barajul cu Poli Timișoara pentru menținerea în Liga 2 am primit un telefon scurt de la primarul Coliban. M-a felicitat și a rămas să ne vedem la o cafea. Asta a fost tot. Evident că nu m-a căutat”, spune Călin Moldovan.

”E multă dezbinare la Brașov”

Fostul antrenor al echipei brașovene nu-și explică cum o echipă fără datorii după cesionarea locului în Liga 2 a ajuns să dispară în doar 2 ani.

”E mare nebuloasă ce s-a întâmplat cu această echipă. Este incredibil ca o echipă curată, fără datorii în momentul promovării să dispară după doar 2 ani! Durerea mare este că a dispărut FC Brașov și uite că și SR Brașov, echipa suporterilor brașoveni, care erau îndreptățiți să fie și ei sprijiniți, a ajuns unde au ajuns (n.r. – locul 10, ultimul din Seria a 5-a a Ligii 3 dupășase etape, cu eșecuri pe linie). Suporterilor li s-a întors spatele, au fost păcăliți, vă aduceți aminte când apărea primarul cu fularul la gât? Au fost lăsați de izbeliște, iar acest ”new FC Brașov” a dispărut și el. Acum suntem în situația în care nu mai contăm în fotbalul profesionist. E multă dezbinare la Brașov, sunt și foarte mulți așa ziși ”specialiști” care cred că au influențat oamenii politici și aceștia au plecat urechea la unul sau altul”, spune Călin Moldovan.

”Doar ne dăm în cap unii la alții”

Antrenorul prevede un viitor sumbru pentru fotbalul brașovean.

”Viitorul e sumbru, cel puțin cinci ani nu avem niciun viitor fotbalistic. Nu avem infrastructură la Brașov, nici măcar un proiect, doar ne dăm în cap unii la alții, ne certăm. Vedeți ce se întâmplă cu firimiturile ce au rămas la FC Brașov cu Centrul de Copii și Juniori. Birouri blocate, copiii nu au acces în bazele sportive… E de noaptea minții”, spune Călin Moldovan.

A discutat cu SR Brașov, a ajuns la KSE Târgu Secuiesc

În vara lui 2022, Călin Moldovan a plecat la Inter Stars Sibiu, în Liga a 4-a Sibiu.

”Președintele Birț și Marius Lungu m-au chemat la Sibiu, dar nu s-a putut promova. Mediașul a fost o echipă mult prea puternică la nivel de lot, buget, organizare”, spune Moldovan.

În această vară, Călin Moldovan a fost în discuții cu oficialii de la SR Brașov. ”A fost o discuție cu managerul Gurgu, să facem o echipă, să încercăm să promovăm, dar nu s-a putut. După o lună, mi s-a transmis că clubul nu are putere financiară să aducă jucători și să se bată la promovare. Nicio secundă nu am discutat de salariul meu. Suporterii își doresc performanță și meritau mult mai mult, poate și din partea celui care i-a păcălit”, a mai spus Moldovan.

Întrebat cum comentează revenirea pe teren a lui Ionuț Pîrvu la 53 ani, Moldovan a parat elegant întrebarea: ”Pîrvu are în spate o carieră uriașă ca jucător. Din respect pentru cariera sa, nu comentez acțiunile lui. Eu nu aș fi făcut așa ceva.”

Din această vară, Călin Moldovan a preluat-o pe KSE Târgu Secuiesc, echipă reprimită de FRF în Liga 3 după retrogradarea din sezonul trecut. ”La KSE este un nou început după ce au primit un loc în Liga 3. Ușor, ușor lucrurile se vor regla, sunt condiții bune. Obiectivul pentru acest sezon este să nu avem probleme cu retrogradarea” , a spus antrenorul echipei din Târgu Secuiesc, clasată pe locul 8 din 10 în aceeași serie cu SR Brașov, a 5-a a Ligii 3.

”New FC Brașov” a demarat cu antrenorul Ilie Stan

În vara anului 2021, Consiliul Local al Municipiului Brașov aviza cesionarea de către nou-promovata CSM Corona Brașov a locului în Liga 2 către Asociaţia Clubul Sportiv Fotbal Club Braşov – Steagul Renaște, asociație nou-înființată apărută pe temelia ACS Scotch Club. ACS FC Brașov Steagul Renaște primea brandul FC Brașov, achiziționat de Primăria Brașov de la lichidatorul falimentarei FC Brașov pentru suma de 35.000 de lei, iar clubul a primit din partea FRF acceptul să joace în Liga 2.

Noul proiect fotbalistic de la Brașov a început cu antrenorul Ilie Stan. Pe parcursul campionatului, Ilie Stan a fost demis, iar interimatul a fost asigurat de Andrei Șanta, după care Călin Moldovan, antrenorul care promovase Corona în Liga 2, a fost adus la echipă și a reușit să salveze echipa de la retrogradare după un baraj cu Poli Timișoara.

În vara lui 2022, la FC Brașov a fost adus antrenorul Dan Alexa, iar echipa termina sezonul pe locul 7 la general, 1 în play-out. Problemele financiare și conducerea amatoare pe care a avut-o clubul au dus la retrogradare din cauza neobținerii certificării pentru eșalonul secund. Clubul a mers inclusiv la TAS împotriva FRF, însă a pierdut. Echipa a fost retrogradată în Liga 3, însă cu mai puțin de o săptămână înainte să înceapă campionatul a decis să nu continue în competiție.

  • 4 antrenori au activat la FC Brașov: Ilie Stan, Andrei Șanta, Călin Moldovan și Dan Alexa
  • 2 președinți a avut FC Brașov în cei doi ani de activitate: Ioan Mărginean și Marin Mitran

”În vara lui 2021, Corona trebuia lăsată să funcționeze în Liga 2 în culorile galben și albastru. Cei de la SR Brașov trebuiau și ei sprijiniți să ajungă să promoveze în Liga 2, după care Corona ar fi ajuns să fie echipa a doua a orașului și aveam o piramidă. SR putea ajunge în Liga 1 cu ajutorul autorităților locale, totul în paralel cu investiții în infrastructura sportivă”
Călin Moldovan, ex antrenor Corona și FC Brașov

”În anul promovării Coronei în Liga 2 am fost făcuți ”rușinea comunității”. Acum ce se poate spune de ce s-a întâmplat la FC Brașov? Efectiv s-au dat foc la bani! Doi ani fără nicio performanță sportivă! Cred că în cei doi ani de zile, echipa asta nu a fost nicio o etapă în primele șase!”
Călin Moldovan, ex antrenor Corona și FC Brașov

Foto: FC Brașov și Leczki Jozsi (Mediafax Foto)

https://liga2.prosport.ro/special/petru-cadar-o-stea-pe-bolta-fotbalului-brasovean-19287229

https://liga2.prosport.ro/special/adrian-harlab-condus-pe-ultimul-drum-de-sute-oameni-19286817

https://liga2.prosport.ro/special/juniori/dais-pune-lacatul-pe-fc-brasov-19285571

https://liga2.prosport.ro/special/juniori/adrian-szabo-a-castigat-litigiul-cu-fc-brasov-insa-este-sceptic-ca-isi-va-putea-primi-restantele-un-nou-val-de-memorii-la-frf-pentru-club-19285462

https://liga2.prosport.ro/special/juniori/planul-noului-presedinte-al-fc-brasov-de-a-tine-clubul-in-viata-19284483

Adi MARICA 05 Oct. 2023, 00:00 Liga 2
Pe aceeași temă