Au venit sancțiunile după derby-ul din Ghencea! Steaua și Dinamo, amendate asemănător de FRF. ”Câinii” sunt la a treia penalitate sportivă în play-off

Marius ANGHEL 28 Apr. 2023, 22:23 Liga 2
Au venit sancțiunile după derby-ul din Ghencea! Steaua și Dinamo, amendate asemănător de FRF. ”Câinii” sunt la a treia penalitate sportivă în play-off

Cluburile Steaua și Dinamo și-au aflat, la nu mai puțin de zece zile distanță de la meciul direct din turul play-off-ul Ligii 2, desfășurat în Ghencea, în data de 18 aprilie 2023, sancțiunile primite din partea Comisiei de Disciplină și Etică a Federației Române de Fotbal în urma raportului delegatului de joc Bogdan Gheorghiță (Vaslui).

Conducerile celor două echipe trebuie să achite o penalitate sportivă asemănătoare, de 33.750 de lei, către FRF.

Steaua și Dinamo, amendate la fel de către FRF după derby-ul din turul play-off-ului Ligii 2

Fanii Stelei au utilizat peste o sută de fumigene la cea de-a doua coregrafie a lor din derby, în repriza secundă, iar una dintre ele a ajuns și înspre teren, în timp ce suporterii dinamoviști nu au folosit elemente pirotehnice la coregrafia lor, însă pe durata jocului au aprins mai multe fumigene și au aruncat cu ele fie pe teren, partida fiind chiar oprită pentru a fi stinse și scoase afară de pompier, fie înspre sectorul apropiat de ei din Tribuna a II-a. Mai mult, după finalul partidei, suporterii ”câinilor” au aprins mai multe focuri în peluza în care au luat loc și a fost nevoie de intervenția pompierilor pentru a nu izbucni incendii.

Iar toate acestea au fost puse sub semnul egalului de către Comisia de Disciplină și Etică a FRF în urma raportului președintelui AJF Vaslui Bogdan Gheorghiță, cel pe care FRF l-a delegat la acest joc.

Atât Steaua, cât și Dinamo, au primit sancțiuni asemănătoare, câte două de fiecare, însă acestea nu se cumulează, ci va rămâne în picioare doar cea amenda mai mare. Astfel, ambele cluburi trebuie să scoată din cont câte 33.750 de lei.

”În temeiul art. 82/1 și 3/a și c raportat la art. 83/2/d din RD clubul CSA Steaua Buc. se sancționează cu penalitate sportivă de 33.750 lei
În temeiul art. 82/1 și 3/b raportat la art. 83/2/c cu aplicarea art. 54/2 din RD clubul CSA Steaua Buc. se sancționează cu penalitate sportivă de 25.312 lei
În conformitate cu prevederile art. 45/1 din RD, clubul CSA Steaua Buc. va executa sancțiunea pentru abaterea cea mai gravă prevăzută de art. 83/2/d – penalitate sportivă de 33.750 lei.

În temeiul art. 82/2 și 3/a și c raportat la art. 83/2/d din RD clubul SC Dinamo 1948 SA se sancționează cu penalitate sportivă de 33.750 lei
În temeiul art. 82/2 și 3/b raportat la art. 83/2/c și art. 54/2 din RD clubul SC Dinamo 1948 SA se sancționează cu penalitate sportivă de 25.312 lei.
În conformitate cu prevederile art. 45/1 din RD, clubul SC Dinamo 1948 va executa sancțiunea pentru abaterea cea mai gravă prevăzută de art. 83/2/d – penalitate sportivă de 33.750 lei”, sună decizia din 28 aprilie 2023 a Comisiei de Disciplină și Etică a FRF.

În sezonul regular, cu Dinamo gazdă, Steaua a fost amendată cu o sumă de aproape șase ori mai mare ca cea dată ”câinilor”

Este interesant modul în care a judecat de această dată comisia FRF evenimentele petrecute la meciul dintre Steaua și Dinamo, în comparație de felul în care a tratat jocul direct din sezonul regular, desfășurat pe Arena Națională, cu Dinamo gazdă. Într-adevăr, atunci fanii Stelei au avut o discută cu Jandarmii, lucru care a făcut Jandarmeria să înăsprească accesul pe stadioane a suporterilor în restul jocurilor din 2023, în special contra galeriilor puternice.

Atunci, Steaua a fost sancționată cu 83.750 de lei și s-a ales cu stadionul suspendat pentru patru jocuri, ulterior doar trei, după ce clubul din Ghencea a mers la TAS fiindcă i s-a respins ca nefondată contestația depusă la Comisia de Recurs a FRF.

În schimb, Dinamo, ca echipă gazdă atunci, a fost sancționată cu 15.000 de lei și cu interzicerea organizării jocurilor pe propriul stadion pentru două meciuri, în condițiile în care oricum clubul nu avea un stadion propriu și evoluase până atunci acasă la Clinceni. Ulterior s-a mutat la Giurgiu.

Steaua a mai primit o amendă de 33.000 de lei și de la Jandarmeria București, după jocul cu Dinamo

Revenind la meciul tur din play-off, Steaua încasează acum a doua amendă în urma derby-ului cu Dinamo.

Din cauza incidentele care au avut loc în fața stadionului din Ghencea, în jurul prânzului, când suporteri ai celor două echipe s-au fugărit, în condițiile în care meciul a avut loc seara, Jandarmeria București a sancționat Steaua, fiindcă a fost organizatroul partidei, cu 33.000 de lei.

Alte două amenzi primite de Dinamo în acest play-off, după jocurile cu Dej și SC Oțelul

Dinamo nu se află la prima sancțiune pe care trebuie să o plătească din cauza suporterilor săi. Și vorbim aici doar despre play-off, fază a campionatului din care au trecut până acum doar cinci etape.

Pe lângă penalitate sportivă de 33.750 de lei primită în urma jocului cu Steaua, clubul alb-roșu are de achitat către FRF alte două amenzi care însumează 37.500 lei. Ambele au fost dictat de Comisia de Disciplină și Etică a FRF în ședința din 19 aprilie.

În urma jocului de la Dej (foto jos), Dinamo a fost sancționată cu 15.000 de lei, iar în urma partidei de acasă cu SC Oțelul a primit o amendă de 22.500 de lei.

Mai mult, clubul Dinamo a fost obligat de aceeași comisie să achite puțin peste 50.000 de lei către ”FC U” Craiova, acesta din urmă fiind reclamantul, după ce nu le-a achitat partea oltenilor după jocul direct din Cupa României.

Toate acestea venind pentru Dinamo într-un moment în care clubul a căutat cu disperare bani pentru a stinge datoriile vechi ca să nu aibă probleme cu obținerea licenței pentru noul sezon!

În schimb, din precedentele jocuri din play-off, Steaua a primit un ”Avertisment” din partea Comisiei de Disciplină și Etică în urma jocului din deplasare de la Galați.

Articolele din Regulamentul Disciplinar pe baza cărora Steaua și Dinamo au fost sancționate în urma jocului direct din Ghencea:

Articolul 45 | Abateri concurente

1. Dacă se săvârşesc mai multe abateri disciplinare, comisia competentă va aplica sancţiunea prevăzută pentru abaterea cea mai gravă la care poate aplica un spor de 1/2 din maximul sancţiunii prevăzut pentru abaterea respectivă, fără a depăși maximul general prevăzut în regulamentul disciplinar pentru sancțiunea respectivă.

Articolul 54 | Rasismul. Xenofobia. Discriminarea. Denigrarea

2. Dacă spectatorii afişează inscripţii conţinând sloganuri discriminatorii/denigratoare/rasiste/xenofobe sau se fac vinovaţi de alte comportări de acest fel la un joc, organul jurisdicţional va aplica o sancţiune de la 5.000 la 70.000 de lei clubului pe care l-au susţinut spectatorii respectivi, la fiecare nouă abatere de același tip penalitatea urmând a fi majorată cu ½ față de cea aplicată anterior. La atingerea pragului maxim clubul va fi sancționat cu măsura programării unui joc fără spectatori cumulat cu o penalitate sportivă de 70.000 lei. Dacă spectatorii nu pot fi identificaţi ca suporteri ai unuia dintre cluburi, va fi sancţionat clubul gazdă, în mod corespunzător.

Articolul 82 | Responsabilitatea pentru comportarea spectatorilor

1. Clubul gazdă răspunde pentru comportarea neregulamentară a spectatorilor şi, în funcţie de situaţie, poate fi sancţionat gradual cu penalitate sportivă și interzicerea organizării de jocuri pe propriul stadion sau măsura programării jocurilor fara spectatori de la 1 la 10 jocuri. În funcție de circumstanțe măsura programării jocurilor fără spectatori se poate aplica parțial prin interzicerea ocupării unui anumit sector de tribună de la 1 la 10 jocuri.

2. Clubul vizitator răspunde pentru comportarea neregulamentară a propriilor grupuri de suporteri şi, în funcţie de gravitatea faptelor, poate fi sancţionat în mod similar cu clubul gazdă si/sau cu masura interzicerii propriei galerii sau propriului grup de suporteri la jocurile disputate in deplasare sau pe teren neutru de la 1 la 10 jocuri. Suporterii care ocupă în stadion sectorul destinat oaspeţilor sunt consideraţi a fi suporterii echipei oaspete, cu excepţia cazului în care se probează contrariul.

3. Comportamentul neregulamentar cuprinde:
a. introducerea în locurile de desfăşurare a jocurilor de băuturi alcoolice, obiecte şi materiale explozive, incendiare şi fumigene, substanţe toxice, halucinogene şi iritante, alte obiecte ce au fost folosite de spectatori la acţiuni de tulburare a ordinii publice sau care pot contribui la producerea unor acte de violenţă;
b. afişarea sub orice formă de inscripţii rasiste, xenofobe şi jignitoare, scandarea de cuvinte/expresii jignitoare şi obscene ori emiterea de sunete în scop jignitor;
c. aprinderea ori aruncarea cu obiectele prevăzute la alin. 3, lit. a), spre alţi spectatori sau spre/în terenul de joc;

Articolul 83 | Nerespectarea obligaţiilor de organizare a jocurilor

2. Neîndeplinirea sau îndeplinirea necorespunzătoare a obligaţiilor privind asigurarea măsurilor de ordine şi siguranţă în stadion care au avut drept rezultat:
c. afişarea sub orice formă de inscripţii rasiste, xenofobe și jignitoare, scandarea de cuvinte/expresii jignitoare şi obscene ori emiterea de sunete în scop jignitor, se sancţionează în conformitate cu dispozițiile art. 54 din prezentul regulament;
d. aruncarea cu obiectele prevăzute la art. 82, alin. 3, lit. a), spre alți spectatori sau spre/în terenul de joc se sancţionează cu penalitate sportivă de la 10.000 la 60.000 de lei. În cazul săvârșirii unei noi abateri de același tip, clubul se sancționează cu o penalitate majorată cu ½ față de sancțiunea aplicată anterior, până la atingerea pragului de 60.000 lei. Ulterior, la fiecare nouă abatere de acest tip, clubul va fi sanționat gradual cu măsura programării jocurilor fără spectatori, cumulat cu penalitatea maximă de 60.000 lei.

https://liga2.prosport.ro/seria-1/atmosfera-derbyului-steaua-dinamo-a-impresionat-si-in-afara-19267375

https://liga2.prosport.ro/seria-1/video-cum-arata-peluza-in-care-a-stat-galeria-echipei-dinamo-la-derby-ul-cu-steaua-unde-dupa-joc-au-fost-aprinse-mai-multe-focuri-si-s-au-rupt-scaune-19267348

https://liga2.prosport.ro/seria-1/au-uitat-de-civilizatie-si-fair-play-suporteri-dinamovisti-au-incendiat-in-mai-multe-locuri-peluza-din-ghencea-in-care-au-stat-la-derby-ul-cu-steaua-imagini-si-reactiile-antrenorilor-19267267

https://liga2.prosport.ro/seria-1/spectacol-in-tribune-la-steaua-dinamo-19267233

https://liga2.prosport.ro/seria-1/video-incidente-intre-suporteri-stelisti-si-dinamovisti-la-stadionul-din-ghencea-jandarmeria-a-intervenit-si-a-comunicat-ce-masuri-a-luat-19267076

Marius ANGHEL 28 Apr. 2023, 22:23 Liga 2
Pe aceeași temă