ACSM Ceahlăul s-a înțesat cu jucători străini și vrea să atace promovarea din primul an în care a călcat în Liga 2. Nemțenii și-au prezentat cele 14 achiziții și i-au făcut vânt celui mai vechi component al lotului

Marius ANGHEL 29 Jul. 2023, 00:18 Liga 2

Promovată în premieră în Liga 2 în această vară, după mai multe sezoane de chin în Liga 3, ACSM Ceahlăul va ataca o nouă promovare, așa cum susțin la unison toți cei implicați la club, de această dată în prima ligă, cu un lot înțesat cu jucători din multe colțuri ale planetei.

Echipa din Piatra Neamț și-a prezentat joi, 27 iulie, în cadrul unei conferințe de presă, toate achizițiile perfectate în această vară. 14 jucători noi l-au convins pe Cristian Pustai că merită o șansă.

Dintre aceștia, nouă sunt jucători străini, din Liberia, Insulele Capului Verde, Moldova, Portugalia, Guinea-Bissau, Kosovo și Albania.

14 jucători achiziționați și prezentați de Ceahlăul, dintre care nouă sunt străini

Moldovenii au făcut achiziții în toate compartimentele, iar cel mai cunoscut este de departe Azdren Llullaku, atacant kosovaro-albanez fost golgheter în prima ligă a României și care în țara noastră a mai evoluat pentru Gaz Metan Mediaș, Poli Iași, Astra și Concordia Chiajna. Ultima dată, în acest an, a evoluat în liga a patra din Italia, iar acum revine în România și va fi antrenat din nou de Cristian Pustai.

Ceahlăul îi mai prezentase prin anunțuri pe Mihael Onișa, Mario Petkov, Cristian Jalbă și Boison Wynney, dar a mai făcut-o din nou cu această ocazie.

Au făcut prezentările doi dintre cei trei președinți ai clubului, nou-veniții Cătălin Anton (ex FC Botoșani) și Marin Mitran (ex FC Brașov). ”Prezentarea noilor jucători, noile achiziții, new entry, cei care s-au alăturat lotului nostru în cantonament”, a spus în deschidere Anton, care a bătut palma și i-a luat în brațe pe aproape toți jucătorii strigați.

Anton a fost cel care îi invita pe jucători în fața presei, iar Mitran, care vorbește cu un accent ciudat, de parcă ar fi stat mulți ani prin vreo țară străină și nu mai știe bine româna, spunea despre fotbaliști ceea ce aveau să declare în mare parte chiar ei.

La Piatra Neamț pare să se fi răsturnat căruța cu… străini în această vară. Numărul jucătorilor din afara țării aduși, unii din ligi mult inferioare, ca de exemplu Balanga sau chiar Llullaku, amenințând grav viitorul fotbaliștilor români și, totodată, al fotbalului românesc.

Cu un mesaj la unison că speră la îndeplinirea obiectivului, acela al promovării, jucătorii prezentați de Ceahlăul au fost următorii, în următoarea ordine:

  • Boison Wynney – 26 ani, portar liberiano-spaniol, ex Progresul Spartac și Gloria Buzău
  • Lorenzo Fonseca Soares – 25 ani, fundaș olandez cu origini din Insulele Capului Verde, ex Santa Lucia – prima ligă din Malta
  • Cristian Jalbă – 25 ani, fundaș din Moldova, revenit de la SCM Zalău, a mai jucat la Ceahlăul în două rânduri
  • Mario Petkov – 26 ani, fundaș central din Bulgaria, ex Lokomotiv Sofia – prima ligă din Bulgaria

  • Bogdan Bacalu – 17 ani, fundaș lateral, împrumutat un an de la Aerostar Bacău
  • Alexandru Fărăgău – 18 ani, fundaș dreapta, ”U” Cluj, ex U Craiova
  • Albino Pedro – 24 ani, fundaș dreapta din Portugalia, ex Leiria – liga a treia din Portugalia
  • Jaquite Joao Lamine – 27 ani, mijlocaș central din Guinea-Bissau și cu cetățenie portugheză, ex Hapoel Nof HaGalil – liga secundă din Israel

  • Mihael Onișa – 23 ani, mijlocaș central, ex Piacenza – liga a treia din Italia
  • Azdren Llullaku – 35 ani, atacant kosovaro-albanez, ex Cjarlins Muzane – liga a patra din Italia
  • Marius Savu – 19 ani, mijlocaș dreapta, împrumutat de la Colțea Brașov, fost la Unirea Slobozia, SC Oțelul Galați și ultima dată la Gloria Bistrița Năsăud
  • Josemar Balanga Agostinho 25 ani, atacant din Portugalia, ex Oriental Dragon – liga a patra din Portugalia
  • Santiago Selmani – 21 ani, atacant din Albania, ex KS Kastrioti Kruje – prima ligă din Albania
  • Matei Moraru – 17 ani, mijlocaș, împrumutat de la ”U” Cluj

În lotul echipei nemțene se află și alți doi jucători străini cărora le-a fost prelungit contractul: Stefan Krell (portar austriac, 31 ani) și Wiredu Akwasi (mijlocaș ghanez, 19 ani).

Cel mai vechi jucător din lot, Răzvan Pîntea, a fost împrumutat în Liga 3, deși fusese anunțat printre cei care vor juca cu Ceahlăul în Liga 2

După reușirea promovării și până acum, clubul nemțean a anunțat, în următoarea ordine, prelungirea contractului cu Stefan Krell, Răzvan Pîntea, Cătălin Ștefănescu, Cristian Copoț-Barb, Patrick Petre, Dan Moroșanu, Vasile Petra, Bogdan Forisz, Alexandru Barna, Alexandru Anton (împrumutat de la Poli Iași), Mihai Neicuțescu și Wiredu Akwasi.

Vineri, Ceahlăul a comunicat faptul că pe Pîntea (22 de ani) l-a împrumutat în Liga 3, la CS Universitatea Alba Iulia. El fusese, până acum, singurul jucător care, din 2017 și până în prezent, nu s-a despărțit de noua trupă din Piatra Neamț, bifând promovări din Liga 4, respectiv Liga 3.

”Răzvan Pîntea, sub formă de împrumut
Răzvan Pîntea va juca în următorul sezon competițional pentru CS Universitatea Alba Iulia, în Liga 3.
Mulțumim, Răzvan Pîntea!
Sănătate și mult succes!”, a transmis Ceahlăul despre Pîntea, care în această vară semnase un contract de prelungire valabil până în 2025.

Decizia clubului față de Pîntea a atras o mulțime de reacții pe pagina de Facebook a clubului, majoritatea de regret față de jucător și împotriva conducerii. Printre cei care au comentat s-a numărat inclusiv ”GATE 7 – CSMC”, pagina dedicată suporterilor Ceahlăului: ”O veste tristă.. o alegere urâtă! Să renunți la serviciile celui care a tras an de an echipa după el.. Un jucător emblematic care a pus suflet cu fiecare minut petrecut pe teren.. Încep să scarțâie lucrurile.. comisioanele primează! Mult succes Răzvi! Sperăm să revii cât mai repede acasă!”

  • Ceahlăul s-a mai despărțit după promovare de Adrian Moescu, Cosmin Nemțanu, Lucian Acasandrei, Marius Chelaru și Antonio Agafiței.

Meciul cu Corvinul, din prima etapă a Ligii 2, programat duminică

În această vară, CSM Ceahlăul a disputat șapte amicale, după cum urmează: 1-3 cu CFR Cluj, 4-1 cu ASF Zărnești, 1-0 cu Concordia Chiajna, 1-1 cu FC Brașov, 3-0 cu CSM Alexandria, 1-1 cu Chindia Târgoviște și 1-0 cu CSM Bacău.

Acesta din urmă a fost ultimul test înainte de primul joc oficial din sezonul 2023-2024, Ceahlăul urmând să joace duminică, 6 august, de la ora 12:00, la Hunedoara, cu Corvinul, altă nou-promovată din Liga 2.

La partida cu CSM Bacău, spectatorii fuseseră invitați la stadion pentru a-l vedea pe Leon Ivanov, legendă a fostului Ceahlăul, cum dă lovitura de start simbolică a jocului, iar înainte au fost prezentați din nou jucătorii, dar și stafful tehnic.

Conferința de presă în care Ceahlăul și-a prezentat noile achiziții:

https://www.youtube.com/watch?v=MHJbRm4pYes

https://liga2.prosport.ro/seria-1/ca-la-noi-la-nimeni-liga-2-din-romania-versus-structurile-esaloanelor-secunde-din-celelalte-tari-care-apartin-de-uefa-sub-lupa-lui-razvan-toma-19277899

https://liga2.prosport.ro/seria-1/csm-ceahlaul-mai-pregateste-doua-achizitii-in-aceasta-vara-19277914

https://liga2.prosport.ro/seria-1/ceahlaul-programa-meciuri-liga-2-19277741

https://liga2.prosport.ro/seria-1/video-frf-stabileste-astazi-programul-meciurilor-noului-sezon-de-liga-2-sezon-2023-2024-19277624

 

Marius ANGHEL 29 Jul. 2023, 00:18 Liga 2
Pe aceeași temă