Fiesta sub Pietricica! Piatra Neamț revine în Liga 2 după o pauză de 7 ani. Cristian Pustai explică unde s-a decis promovarea Ceahlăului în fața Forestei

Narcis POHOAȚĂ 08 Jun. 2023, 23:48 Liga 3

Ceahlăul Piatra Neamț a promovat, miercuri, în Liga 2, după ce a câștigat faza finală a barajului cu Foresta Suceava.

După 0-0 în tur, pe Areni, trupa din județul Neamț s-a impus în retur, acasă, sub ”Pietricica”, cu 2-0 (1-0), în fața a circa 12.000 de spectatori, conform estimării prezentate de FRF.

Noua echipă Ceahlăul, înființată în 2016, după falimentul clubului care a adus Juventus Torino la Piatra Neamț, reușește în sfârșit promovarea, după sezoane de chin în Liga 3, și readuce orașul capitală a județului Neamț în eșalonul secund după o pauză de 7 ani.

Cristian Pustai: ”Promovarea nu s-a întâmplat astăzi, ci undeva în ianuarie”

La finalul meciului cu Foresta, antrenorul pietrenilor, Cristian Pustai, cel care a preluat în toamna anului trecut echipa, după despărțirea de divizionara secundă Gloria Buzău, a declarat că promovarea nu a însemnat doar victoria din barajul cu trupa suceveană, ci a fost un cumul de factori, între care un lot competititv și echilibrat, o pregătire bună în iarnă și liniștea asigurată de către conducere. Nu doar financiară, ci în toate privințele.

”Piatra Neamț este un oraș cu potențial, avid de fotbal, cu oameni cunoscători de fotbal, cu condiții sportive foarte bune. Am avut și marele noroc să dăm peste domnul Măzăreanu (n.r. Anton Măzărianu, sponsorul echipei), fără eforturile dânsului nu am fi reușit. Am beneficiat de condiții bune de pregătire în iarnă, ne-am pregătit foarte bine. Acest parcurs se datorează și jucătorilor, și domnului Măzărianu, care ne-a oferit și liniște, și ce trebuie pentru a face performanță. Liniște nu doar financiară.

Promovarea nu s-a întâmplat astăzi, ci undeva în ianuarie, când totuși am început o pregătire centralizată în condiții bune. Și din acel moment, cu micile greutăți inerente, am ajuns să ne bucurăm. Era păcat, pentru că am fost echipa care cred că am făcut cele mai multe puncte din serie.

Am avut nu doar valoare individuală, ci valoare de lot. Jucătorii noștri de pe banca de rezerve au jucat, au avut minute. Am jucat toate meciurile aproape ca o finală și asta s-a văzut. În momentul în care joci la victorie orice meci, fotbalul te răsplătește. Și cred că azi am meritat”, a declarat Pustai la finalul barajului cu Foresta.

  • Pustai pare să fi uitat evenimentele din primele zile ale lunii aprilie din acest an, când el și jucătorii au rămas în stradă, în fața stadionului, fiindcă autoritățile locale au interzis echipei să mai intre în baza sportivă din cauza datoriilor pe care Măzăreanu nu le achitase.

Pustai: ”Nu am mai fost lupi acasă și mielușei în deplasare”

Antrenorul de 55 de ani se bucură că tribunele au fost pline la returul barajului cu Foresta și crede că publicul a revenit la stadion datorită rezultatelor bune obținute de echipă, dar și a jocului bun.

”A contat în primul rând parcursul foarte bun al nostru, pentru că noi am început în iarnă un drum greu, am reușit să ne adunăm și să formăm o echipă puternică. După înfrângerea cu Suceava, din primul meci al anului, am spus că dacă vom intra în play-off, vom promova. Și că nu vom mai pierde niciun joc. Am intrat în play-off și de acolo parcursul îl cunoașteți. Am pierdut un meci, cu Rădăuți, dar nu mai conta, am folosit jucători de la Centrul de Copii și Juniori. A fost greu, a fost frumos, am fost echipa care a arătat că jucăm, că ne batem pe orice teren și asta a fost foarte important. Aici s-a schimbat foarte mult, nu am mai fost lupi acasă și mielușei în deplasare, am fost o echipă care ne-am bătut pe orice teren, am obținut puncte, iar rezultatele și jocul spectaculos au adus și oamenii la stadion”, a transmis Pustai.

  • După 0-0 în manșa tur, la Suceava, în fața a alte mii de spectatori, Ceahlăul a reușit în retur să se impună în fața Forestei pe teren propriu cu scorul de 2-0, prin reușitele lui Alexandru Anton (29) și Bogdan Forizs (90+6 – penalty). Un moment important în joc a avut loc în prelungirile primei reprize, când Krell a apărat penalty-ul executat de Vasile Nechita (45+3).

”Sistemul nu prea e ceea ce trebuie”

Chiar dacă a promovat după ce a câștigat finala barajului, Cristian Pustai nu s-a sfiit să spună că acest sistem de promovare nu prea e ceea ce trebuie. Și a dat exemplul învinsei sale de la baraj, Foresta Suceava, care a ratat promovarea deși a dominat clar sezonul regular în Seria 1 a Ligii 3, cât și play-off-ul. Trupa antrenată de Dorin Goian a fost lider tot sezonul.

  • Mai rău, în sezonul trecut, CSM Reșița și CS Hunedoara, echipe care nu pierduseră niciun joc tot sezonul, au pierdut chiar în returul barajului final și, astfel, au ratat accederea în Liga 2. Ambele și-au luat revanșa acum, când au făcut pasul în eșalonul secund.

”Foresta a avut o pregătire liniștită de iarnă. Erau acolo, se vedeau pe un piedestal, drept dovadă au fost trei ani la rând încercați de acest sistem de a promova. Îmi permit să spun că nu prea e ceea ce trebuie. Mă pun în situația adversarilor. Au câștigat seria fără probleme și nu au promovat. Se întâmplă, și nu e singura echipă. Noi mai mult de atât nu puteam face. Puteai să faci 100 de puncte în sezonul regular și tot să ajungi în ultimul meci, la tine acasă, să joci finala. Era maximum! Ori noi am atins maximum într-un timp relativ scurt”, a completat Pustai.

”De vineri începe greul”

Antrenorul Ceahlăului a evitat să vorbească imediat după joc de situația jucătorilor și de transferuri. A cerut să fie lăsat câteva zile pentru a realiza performanța reușită. Pentru că după euforia succesului urmează greul.

”Nu vorbesc la cald, am ceva ani peste mine și am învățat să nu vorbesc la cald. S-ar putea să ai păreri prea dure, cel mai bine e să te liniștești, să gândești mai la rece, când toată lumea se calmează. Să ne bucurăm vreo două zile, după care începe greul”, a conchis Cristi Pustai, care și-a dat acordul pentru a-și prelungi contractul până în vara anului 2025.

Printre cei mai cunoscuți jucători din lotul echipei Ceahlăul sunt Patrick Petre, Cătălin Ștefănescu, Mihai Neicuțescu sau Vasile Petra.

În faza semifinală a barajului de promovare în Liga 2, Ceahlăul (l2S1) a învins Metalul Buzău (l1S2)(1-1 la Piatra Neamț și 2-1 la Buzău), iar în finală a trecut de Foresta (l1S1), care trecuse de CSM Râmnicu Sărat (l2S2)(1-1 la Râmnicu Sărat și 2-0 la Suceava).

  • Piatra Neamț va avea din nou echipă în Liga 2 după șapte sezoane, ultima prezență aparțind celor de la FC Ceahlăul Piatra Neamț, în ediția 2015-2016.

Declarațiile de după barajului cu Foresta ale lui Cristian Pustai și Anton Măzărianu:

https://www.youtube.com/watch?v=bjsc8MGg_FE

https://www.youtube.com/watch?v=8ieCs80ylI4&t=52s

Foto: Tudy / Sport Pictures
Video: Religia Sportului

https://liga2.prosport.ro/liga-3/sarbatoare-mare-la-resita-dupa-promovarea-in-liga-2-calin-cheregi-dupa-succesul-in-fata-devei-stiam-simteam-ca-acasa-cu-atatia-spectatori-nu-putem-rata-era-inadmisibil-19274594

https://liga2.prosport.ro/seria-1/video-si-foto-peste-30-000-de-spectatori-au-asistat-la-meciurile-de-baraj-de-promovare-in-liga-2-a-fost-nebunie-la-hunedoara-si-piatra-neamt-dar-nici-resita-nu-s-a-lasat-mai-prej-19274471

https://liga2.prosport.ro/liga-3/salve-de-tun-la-marginea-bucurestiului-cs-tunari-a-promovat-in-premiera-si-mareste-din-nou-numarul-echipelor-din-ilfov-in-liga-2-am-sperat-am-luptat-pana-la-capat-am-crezut-in-noi-pana-la-19274435

https://liga2.prosport.ro/liga-3/vulpea-cand-nu-ajunge-la-struguri-stefan-nanu-e-multumit-de-csm-deva-chiar-daca-a-pierdut-cu-csm-resita-si-nu-a-promovat-in-liga-2-primarul-mesaj-catre-jucatori-si-suporteri-sa-19274556

https://liga2.prosport.ro/seria-1/ceahlaul-tunari-alexandria-resita-corvinul-au-promovat-in-liga-2-19274361

Narcis POHOAȚĂ 08 Jun. 2023, 23:48 Liga 3
Pe aceeași temă