EXCLUSIV | Ionuț Gurău, reacție după suspendarea primită din partea FRF, la mai bine de doi ani după meciul UTA – Daco-Getica 6-0, în care nici nu a jucat. Portarul, intrigat de modul cum a ajuns să fie sancționat, alături de alți șase jucători, pentru ”blat”

Răzvan STÎNGĂ 22 Feb. 2022, 22:42 Liga 2
EXCLUSIV | Ionuț Gurău, reacție după suspendarea primită din partea FRF, la mai bine de doi ani după meciul UTA – Daco-Getica 6-0, în care nici nu a jucat. Portarul, intrigat de modul cum a ajuns să fie sancționat, alături de alți șase jucători, pentru ”blat”

Comisia de Disciplină și Etică a Federației Române de Fotbal a anunțat, la data de 16 februarie 2022, sancțiunile acordate în urma unui meci din 2019, din Liga 2, dintre UTA și Daco-Getica, terminat cu scorul de 6-0 pentru arădeni și în care formația oaspete, condusă de Marius Baciu, nu și-a apărat corect șansele, cel puțin asta reiese acum, în urma deciziei membrilor comisiei federale.

  • În acest sezon de Liga 2, ediția 2019/2020, Daco-Getica s-a retras din campionat înainte de etapa a 14-a, iar rezultatele înregistrate în primele 13 etape de trupa bucureșteană au fost anulate, conform regulamentului. În etapa a 9-a pierdut cu 0-6 la UTA, iar în a 13-a cedase cu 2-7 la Timișoara, cu Ripensia. Acesta din urmă a pus capat finanțatorului echipei, Ilie Ciuclea, care a pus lacătul la club.

Ca un scurt comentariu referitor la pedepsele dictate, ele au venit după o perioadă de doi ani și jumătate de la meciul disputat pe stadionul Motorul din Arad, în care nu s-au făcut precizări în privința acestui caz. FRF a preferat să țină la nivel intern toate cercetările și rezultatele în urma investigațiilor. De altfel, nici acum nu e detaliat subiectul și motivul real al sancțiunilor. E pur și simplu ”trântit” în spațiul public, chiar dacă ceea ce s-a întâmplat pune o amprentă negativă importantă asupra fotbalului românesc și a competițiilor organizate de forul condus de Răzvan Burleanu.

Reacția lui Ionuț Gurău, la solicitarea Liga2.ro: ”(…) uneori asocierea cu anumite persoane în locuri nepotrivite și momente nepotrivite pot avea consecințe nedorite pe viitor”

Liga2.ro a luat legătura cu unul dintre fotbaliștii suspendați și amendați în urma celor întâmplate la finele lunii septembrie 2019, portarul Ionuț Gurău (22 de ani), acum legitimat la Unirea Slobozia, tot la un club în Liga 2, care în confruntarea respectivă nici măcar nu a jucat, ci a fost rezervă. Fotbalistul a fost amendat cu 10.000 de lei și suspendat două luni, astfel că va lipsi câteva meciuri bune formației din Slobozia.

În ceea ce privește reacția jucătorului, aceasta este cel puțin una interesantă, în ideea în care a precizat, printr-un comunicat de presă trimis reporterului care l-a contactat, că nu a fost implicat în trucarea meciului cu UTA, mai ales prin prisma faptului că el nu a evoluat, iar poarta echipei Daco-Getica a fost apărată de Răzvan Began, acum la Sepsi OSK Sfântu Gheorghe.

Ionuț Gurău a negat faptul că ar fi luat o anumită sumă de bani în urma jocului respectiv, de la anumite persoane, ori că ar fi fost implicat în ceea ce a însemnat blatul de la acel moment.

Ionuț Gurău se apără: ”Precizez cu fermitate că nu am primit bani / Din cele ce se petreceau la ședințele Comisiei de Disciplină înțelegeam de fiecare dată că nu eu sunt cel cercetat”

În plus, portarul legitimat la Unirea Slobozia a punctat că a fost chemat de ”două-trei ori” la Comisia de Disciplină și Etică, pentru oferirea de informații cu privire la desfășurarea anumitor episoade ieșite din comun înainte și după partidă, dar că nu a fost niciodată pus în temă că ar putea fi considerat parte acuzată, ci i s-a dat de înțeles că a fost martor.

Cu toate acestea, deși Ionuț Gurău nu a fost înștiințat de așa ceva, conform celor spuse de el, că a avut rolul de acuzat sau posibil acuzat, a primit și el sancțiuni din partea FRF, amendă și suspendare. O decizie a comisiei FRF care pune o mare pată pe cariera lui, însă pe care jucătorul o va contesta. Până la un răspuns, sancțiunea primită este executorie.

Comunicatul de presă, needitat, trimis de portarul Unirii Slobozia în urma solicitării unei reacții a reporterului Liga2.ro:

”COMUNICAT DE PRESA

Subsemnatul, GURAU ION CRISTIAN, jucător al AFC UNIREA 04 SLOBOZIA, echipa înscrisă in Liga a II a prin prezenta îmi manifest regretul in legătura cu cele întâmplate la meciul UTA ARAD – DACOGETICA BUCURESTI, in campionatul 2019 – 2020 si sunt profund mâhnit de sancțiunea care mi-a fost aplicata in contextul in care in acea partida eu nu am jucat niciun minut.

Este bine-cunoscut faptul ca la nivelul anului 2019 eram un «copil» fără prea multa experiența in lumea fotbalului, iar anumite lucruri cărora nu le-am putut anticipa efectele mi-au creat la acest moment o imagine eronata fata de ceea ce sunt eu ca fotbalist si membru al unei echipe de fotbal.

Oricare ar fi fost situația de fapt, precizez cu fermitate ca nu am primit nicio suma de bani pe care sa o fi folosit in scop personal sau in interesul altei persoane, familia mea dezaprobând un asemenea gest, învățându-mă de fiecare de fiecare data ca munca trebuie sa fie singura sursa de venit.

Este deasemenea de neînțeles cum după mai bine de trei ani am primit o asemenea sancțiune in contextul in care m-am prezentat de 2-3 ori la Comisia de disciplina din cadrul FRF si de fiecare data am fost întrebat despre modalitatea in care antrenorul echipei Dacogetica întocmea lotul pentru partidele oficiale si oarecum tangențial despre meciul cu UTA ARAD. Din cele ce se petreceau la ședințele Comisiei de Disciplina înțelegeam de fiecare data ca nu eu sunt cel cercetat, ca prezenta mea acolo se datora unor fapte minore care nu ar fi avut neapărat efecte in ceea ce mă privește, astfel încât nu am putut anticipa necesitatea formulării unei apărări temeinice.

Evoluția mea sportiva de pana acum îmi oferă gradul de înțelepciune care sa mă ajute sa trec peste acest episod nedorit, m-a ajutat sa conștientizez ca uneori asocierea cu anumite persoane in locuri nepotrivite si momente nepotrivite poate avea consecințe nedorite pe viitor, însă eu sunt un profesionist si mă voi pregăti in continuare astfel încât după perioada de suspendarea daca va fi o sancțiune definitiva, sa reintru in circuitul sportiv cu mai multa determinare, ambiție, mai bine pregătit si mult mai atent la oamenii din jurul meu”.

  • Ionuț Cristian Gurău împlinește la 27 martie 23 de ani, iar în actualul sezon de Liga 2 a evoluat în toate cele 16 meciuri pentru Unirea Slobozia, echipă la care a ajuns în februarie 2020, după despărțirea de Daco-Getica București. Pentru trupa din Colentina a evoluat în 3 meciuri în sezonul 2019/2020. În cariera sa a mai activat la SSC Farul Constanța și SCM Gloria Buzău.

Alți șase fotbaliști au fost suspendați și amendați 

Și alți fotbaliști au fost sancționți în urma partidei UTA – Daco-Getica: Alin Stoica (34 de ani, – ), Andrei Voineag (28 de ani, acum la CSU Alba Iulia), Gabriel Răducan (21 de ani, ultima dată la Dacia Unirea Brăila, reîntors la Dinamo), Marius Tudorică (28 de ani, acum la Metalul Buzău), Liviu Gheorghe (22 de ani, acum la Înainte Modelu), Raphael Stănescu (28 de ani, acum la Minaur Baia Mare).

În plus, Marius Baciu, manager în acte în acel moment la Daco-Getica, a primit un avertisment. Baciu antrenează acum o echipă din Arabia Saudită, pe Al-Taqadom. Tot avertisment a primit și antrenorul din acte al Daco-Getica de la momentul respectiv, Sorin Bucuroaia.

”În temeiul art. 60 alin. 1 lit. a și b din RD, sancționarea pârâtului Stoica Alin cu măsura interzicerii oricărei activități legate de fotbal și interzicerea accesului pe orice stadion pentru o perioada 2 ani și penalitate sportivă de 200.000 lei.

În temeiul art. 60 bis alin. 1 și 2.a din RD, sancționarea pârâtului Voineag Andrei cu măsura suspendarii pentru 6 luni si penalitate sportiva de 30.000 lei.

În temeiul art. 60 bis alin. 1 și 2.a din RD, sancționarea pârâtului Răducan Gabriel cu măsura suspendarii pentru 3 luni si penalitate sportiva de 15.000 lei.

În temeiul art. 60 bis alin. 1 și 2.a din RD, sancționarea pârâtului Gurău Ioan cu măsura suspendarii pentru 2 luni si penalitate sportiva de 10.000 lei.

În temeiul art. 60 bis alin. 1 și 2.a din RD, sancționarea pârâtului Tudorică Marius cu măsura 2 suspendarii pentru 3 luni si penalitate sportiva de 15.000 lei.

În temeiul art. 60 bis alin. 1 și 2.a din RD, sancționarea pârâtului Gheorghe Liviu cu măsura suspendarii pentru 2 luni si penalitate sportiva de 10.000 lei.

În temeiul art. 60 bis alin. 1 și 2.a din RD, sancționarea pârâtului Stănescu Raphael cu măsura suspendarii pentru 2 luni si penalitate sportiva de 10.000 lei.

 În temeiul art. 60 bis alin. 1 și 2 lit. e cu aplicarea art. 12, 14 Bis din RD, sancționarea pârâtului Baciu Marius cu Avertisment si penalitate sportiva de 10.000 lei.

În temeiul art. 60 bis alin. 1 și 2 lit. e cu aplicarea art. 12, 14 Bis din RD, sancționarea pârâtului Bucuroaia Sorin cu Avertisment si penalitate sportiva de 10.000 lei”, se arată în decizia Comisiei de Disciplină și Etică a FRF din 16 februarie.

Dintre cei sancționați, Voinean și Răducan au fost integraliști în meciul respectiv cu UTA, Stoica a jucat în prima repriză și a fost înlocuit cu Liviu Gheorghe, Tudorică a fost introdus pe teren în minutul 25, Gurău a fost rezervă, iar Stănescu nu era în lot.

Cu 10 luni înainte de meciul cu UTA, Alin Stoica a fost protagonistul unei investigații incredibile, realizate de Gazeta Sportului, în care fotbalistul recunoștea că, în 2016, a trucat meciuri amicale în Cipru deghizat în arbitru! El a recrutat și alți membri – arbitri români de Liga 4, fotbaliști sau foști fotbaliști – contra sumei de 500 de euro de om, la propunerea unui membru al rețelei chinezului Eric Mao!

  • Primul 11 al Daco-Getica, în partida cu UTA, scor 0-6: Began – Puțaru (Tudorică 25), Stoica (Gheorghe 46), Prodan, Jica – Stancu, Iani (cpt.) – Mihai (Cuibari 65), Neacșu, Voineag, Răducan.
    Rezerve neutilizate: Gurău – Radu Ștefan Zamfir, Epure, Obreja

Marius Baciu, la ceva timp după meciul UTA – Daco-Getica 6-0: ”Ni s-a părut și nouă suspectă. Analizând-o ulterior, am avut dubii”

În ianuarie 2020, la câteva luni după ce Daco-Getica era desființat, antrenorul Marius Baciu declara în presă că meciul fostei sale echipe cu UTA, pierdut cu 0-6, este anchetat de FRF pentru suspiciune de blat.

”FRF anchetează un meci între Daco-Getica și UTA, 0-6. Eu personal am spus că mă pun la dispoziția federației, pentru că am vrut să evit orice discuție. Acea partidă ni s-a părut și nouă suspectă.

Analizând-o ulterior, am avut dubii. Se discută la FRF și bineînțeles că o să fie audieri. Ar putea să fie vorba și despre Alin Stoica. Sunt suspiciuni care pot îndruma pe această pistă, că el ar fi putut face ceva la acel meci.

Chiar nu m-am gândit că e ceva suspect. Nu mi-a plăcut cum a jucat Alin Stoica. Nici el, nici Puțaru. Și Răzvan Prodan a jucat slăbuț, și Jica… Deci toată linia a jucat slăbuț. Că m-am uitat de șapte ori la meciul ăla… Și da, sunt greșeli… Acum, dacă sunt intenționate sau nu…

Nu poți să-ți dai seama în primă fază. Suspect a fost, au fost lucruri nelalocul lor, greșeli vizibile, nu au făcut ce le-am cerut noi. A ieșit, a căzut, a alunecat, lucruri care sunt dubioase și pentru noi”, declara Marius Baciu, la DigiSport, despre ancheta de blat la meciul de la Arad.

Baciu era în acel moment, al acestor declarații, antrenor la Turris Oltul Turnu Măgurele, unde a fost în mijlocul unui alt scandal uriaș. Imediat după finalul partidei Sportul Snagov – Turris Oltul 2-3, din 13 noiembrie 2019, desfășurată chiar pe stadionul Juventus din București, antrenorul era ridicat de mascații de la DIAS. Acesta fusese reclamat de un părinte al unuia dintre jucătorii pe care i-a antrenat la Daco-Getica, cum că primea bani pentru a-l ține în lot și a-l utiliza.

Marius Baciu in meciul de fotbal dintre ASC Daco-Getica Bucuresti si Petrolul Ploiesti, din cadrul Ligii a doua Casa Pariurilor, desfasurat pe Stadionul Juventus din Bucuresti, duminica 21 octombrie 2018. © FOTO Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

Al treilea caz major în care mai mulți membri ai unor echipe sunt suspendați și amendați 

Suspendările dictate în cazul foștilor fotbaliști și oameni din stafful echipei Daco-Getica reprezintă al treilea caz major în care FRF procedează astfel.

Alte episoade de acest fel, în care mai mulți membri ai unor echipe au fost sancționați, s-au întâmplat la Gloria Buzău, în 2016, și Unirea Tărlungeni, în 2017, ambele echipe desființându-se apoi, cum a fost și cazul celor de la Daco-Getica. În cazul bucureștenilor însă, sancțiunea vine la doi ani și jumătate de la desființarea clubului.

https://liga2.prosport.ro/seria-1/campionat/uta-a-dezmembrat-o-pe-daco-getica-laszlo-balint-am-gestionat-bine-perioada-meciului-cu-dinamo-dar-poate-trebuia-sa-fim-si-mai-seriosi-in-unele-momente-18417403

https://liga2.prosport.ro/special/live-text/liga-2-etapa-9-adio-invincibilitate-pentru-liderul-turris-oltul-care-pierde-la-pitesti-uta-face-scorul-zilei-una-in-care-s-au-marcat-nu-mai-putin-de-26-de-goluri-in-sase-jocuri-18416966

https://liga2.prosport.ro/seria-1/petrolul-debuteaza-in-2022-pe-un-teren-unde-n-a-luat-un-punct-in-precedentele-sezoane-nae-constantin-abia-asteapta-meciul-cu-poli-timisoara-putem-face-un-prim-11-bun-sunt-si-un-pic-ingrijo-19220296

https://liga2.prosport.ro/seria-1/stadion-steaua-19220304

https://liga2.prosport.ro/liga-3/viitorul-cluj-prestatie-buna-in-amicalul-cu-dinamo-ardelenii-au-scos-un-egal-cu-echipa-din-stefan-cel-mare-desi-au-fost-condusi-19220290

https://liga2.prosport.ro/seria-1/mobilizare-maxima-la-poli-timisoara-pentru-meciul-de-debut-in-2022-cu-liderul-campionatului-nicolae-croitoru-eu-as-incadra-echipa-petrolului-in-randul-celor-de-prima-liga-19220292

 

Răzvan STÎNGĂ 22 Feb. 2022, 22:42 Liga 2
Pe aceeași temă