Real Bradu se retrage din Liga 3 și aruncă mănușa federației: ”Să se facă controale la toate echipele din Liga 3 dacă FRF este atât de corectă. Se desființează 80 la sută dintre cluburi. Suntem victime, am fost scoși țapi ispășitori”

Marius ANGHEL 02 Jun. 2023, 17:17 Liga 3
Real Bradu se retrage din Liga 3 și aruncă mănușa federației: ”Să se facă controale la toate echipele din Liga 3 dacă FRF este atât de corectă. Se desființează 80 la sută dintre cluburi. Suntem victime, am fost scoși țapi ispășitori”

Real Bradu, echipă care a evoluat în acest sezon în play-off-ul Seriei a 4-a a Ligii 3, a anunțat că nu se mai înscrie în noua ediție de campionat. Clubul argeșean se consideră batjocorit de propriii jucători, dar și vânat și dat ca exemplu negativ de către Federația Română de Fotbal.

Decizia celor de la Bradu vine după ce, în această săptămână, federația condusă de Răzvan Burleanu a pârât către Comisia de Disciplină și Etică a FRF cinci noi jucători ai echipei, care aveau conturi la case de pariuri. Alterior, FRF reclamase alți cinci jucători ai argeșenilor, astfel că acum, pe masa comisiei, sunt 10 componenți ai lotului cu care Real Bradu a încheiat sezonul 2022-2023.

Primarul din Bradu este sigur că echipa pe care el a înființată este ”vânată” și târâtă în acest scandal de către FRF, fiindcă a deranjat cu calificarea sa în play-off.

Real Bradu și-a anunțat retragerea din Liga 3!

Apariția pe masa Comisiei de Disciplină și Etică a FRF, din data de 29 mai, a altor cinci jucători ai echipei Real Bradu, fiindcă au cont la case de pariuri, l-a determinat pe primarul comunei din Bradu, respectiv pe directorul clubului să organizeze o conferință de presă în care să anunțe retragerea clubului din Liga 3.

Aceștia sunt de părere că lovitura de imagine primită de club prin aceste acțiuni ale federației o face greu credibilă de acum înainte, chiar dacă Real Bradu nu ar avea nicio vină în acele spețe.

”Real Bradu se retrage din Liga 3
Clubul argeşean a anunţat astăzi, într-o conferinţă de presă că nu va mai lua startul în sezonul 2023-2024 din Liga a treia.
Primarul Dan Stroe şi-ar fi dorit ca echipa să fie printre cele mai bine văzute din Liga 3: «Îmi pare rău pentru decizia luată, dar cred că am încurcat anumite echipe, sunt sigur că am fost vânaţi».
Secţia de fotbal îşi va continua activitatea doar la Liga 5 din campionatul judeţean, echipa fiind deja înscrisă în eşalonul menţionat, după cum a anunţat Ionuţ Nae, directorul CS Real Bradu. Menţionăm că activitatea grupelor de copii şi juniori nu va fi afectată”, a transmis Real Bradu pe pagina sa de Facebook.

Primarul comunei Bradu: ”Ne delimităm de astfel de practici”

Primarul Dan Stroe susține că a luat decizia drastică de a retrage echipe din Liga 3 în urma articolelor publicate de ProSport, în care s-a scris despre chemarea celor zece jucători la Comisia de Disciplină și Etică a FRF. El și directorul clubului nu sunt de acord cu astfel de practici, de a juca la pariuri.

”Am aflat cu stupoare din presa națională, din ProSport, că anumiți jucători din echipa Real Bradu, din cadrul clubului nostru, sunt anchetați, cercetați, de Comisia de Integritate a FRF din cauza faptului că au fost găsiți cu conturi pentru a paria pe anumite meciuri, atât internaționale, cât și din țară. Din câte am înțeles, nu au pariat pe meciurile echipei noastre, dar asta nu este o bucurie pentru noi. Fapt pentru care am luat hotărârea să retragem echipa din Liga a 3-a, pentru că nu acceptăm astfel de practici. Eu, în funcția de primar, dar și Ionuț, directorul clubului, ne delimităm de astfel de practici. Ei știau de la început, de la semnarea contractului, pentru că au și în contract clauză că nu trebuie să aibe aceste conturi, indiferent că pariau pe meciul echipei noastre sau pe altele. Am hotărât să retragem echipa din Liga a 3-a. O să punem accent pe pregătirea copiilor, pe celelalte secții pe care le avem, și anume: gimnastică, judo, baschet, karate, volei și pe secția de columbofilie. Practic, o să o luăm de la început! Asta este!”, a spus Dan Stroe în conferința de presă organizată miercuri, 31 mai.

Dan Stroe: ”Cred că este și ceva din partea federației. Sunt sigur că am fost vânați”

Edilul-șef al comunei argeșene este convins că echipa Real Bradu este vânată și atacată în acest mod după ce în acest sezon a reușit să se califice în play-off, lăsând în afara acestuia nou-promovata CS Dinamo, echipa Ministerului Internelor. Chiar pe aceasta o pomenește Dan Stroe când spune ce echipe a deranjat calificarea în play-off a Realului.

”Eu, când am venit în funcție de primar, i-am dat naștere clubului, l-am înființat și m-am zbătut. Nu a fost deloc ușor la început, a fost destul de greu, și nu vreau să-mi amintesc câte critici aveam. Am reușit, am avut încredere și mi-am dorit ca această echipă să fie printre cele bine văzute din campionat. Îmi pare rău. Nu vreau să fiu răutăcios, dar cred că este și ceva din partea federației. S-a întâmplat ceva, a fost o sesizare. Cred că am încurcat anumite echipe. Probabil că nu trebuia să ajungem noi în play-off. Am încurcat, cum ar fi, și vreau să pomenesc aici de Dinamo (n.r. – CS Dinamo). Probabil am încurcat și s-a ajuns la această situație.

Practic, de-a lungul evoluției, am văzut și că locuitorii din Bradu nu că au fost încântați de acest proiect, nu prea au gustat partea asta cu fotbalul și s-a văzut și la meciurile pe care le-am susținut acasă, în baza sportivă, pentru că nu era prezență, nu au vrut să vină să susțină echipa. Îmi pare rău. S-a întâmplat și asta și de data asta am zis să fiu radical, adică nu pot să dau banii acum, niște bani degeaba, și tu să-ți bați joc de mine. Eu te plătesc, sunt cheltuieli, cu salarii, cu cartonașe, cu deplasări, cu cantonamente, cu antrenori, și tu să îți bați joc de echipă. Asta este, o luăm de la început și trecem peste toate și să sperăm că vom ajunge la același nivel, peste, nu știu, 2-3 ani, poate”, a mai spus Stroe (foto, în dreapta).

Directorul Ionuț Nae: ”Să se facă controale la toate echipele de la Liga 3 dacă FRF este atât de corectă. Se desființează 80 la sută din cluburile”

Mult mai tranșant față de demersul Federației Române de Fotbal împotriva celor de la Real Bradu a fost Ionuț Nae (foto, în stânga), directorul clubului argeșean. Acesta cere federației, dacă este corectă și echidistantă, să ancheteze toate cluburile din Liga 3 și să spună apoi câți jucători au conturi la casele de pariuri.

Nae este de părere că 80 la sută din cluburile din Liga 3 s-ar desființa dacă FRF ar aplica același tratament tuturor echipelor, așa cum procedează acum cu Real Bradu. Și el crede că Real Bradu este o victimă și consideră că nu merita așa ceva.

”Să se facă controale la toate echipele de la Liga 3 dacă FRF este atât de corectă. Istoricul de pariere rămâne pentru 7 ani. Să vedem și noi câți jucători de la Liga 3 au conturi la pariuri. Sau au doar cei de la Real Bradu???

Cel mai probabil, suntem victimele unei sesizări/reclamații a vreunui binevoitor. Credeți că doar jucătorii de la Real Bradu dețin conturi? Eu nu cred, dar cred că am fost scoși țapi ispășitori. Suntem un club corect, fără datorii și fără istoric negativ.

Jucătorii noștri nu au pariat pe meciurile echipei noastre. Au vină doar că dețin conturi. Unii le au inactive. De ce ne-au scos doar pe noi în față? Dacă se demarează controale… se desființează 80 la sută dintre cluburile din Liga 3. Majoritatea au conturi sau au avut. Acum, probabil, și-au închis mulți, cu exemplul dat cu Real Bradu. O bătaie de joc la adresa noastră. Îi anchetează pe cei mici și inofensivi. 100 la sută ne retragem, nu vrem să fim bătaia de joc a nimănui. Nu considerăm că meritam asta”, a ”tunat”, prin intermediul Liga2.ro, Ionuț Nae.

”La fotbal vom avea activitate în continuare, deci nu renunțăm la secția de fotbal. Vom avea echipă în Liga a 5-a, unde este deja înscrisă în campionat, vom continua cu aceasta și, în plus, cu grupele de copii și juniori, unde avem undeva la 120 de copii. Vom merge în continuare și vom încerca să ne axăm mult mai bine pe secția de juniori a clubului”, a spus Nae în conferința de presă de miercuri.

În ultima etapă a sezonului regular, Real Bradu pierdea acasă cu Flacăra Moreni după ce a avut 2-0. CS Dinamo rata play-off-ul pe mâna sa, remizând la Pucioasa

Real Bradu se afla în această vară la capătul celui de-al doilea sezon petrecut în Liga 3.

Dacă în ediția trecută a evoluat în play-out, în aceasta a obținut calificarea in extremis în play-off, acolo unde a luat-o cu ea și pe Flacăra Moreni, după ce în ultima rundă a sezonului regular a cedat acasă cu scorul de 2-3 chiar contra acesteia. Cum CS Dinamo s-a încurcat la penultima clasată FC Pucioasa, scor 1-1, echipa Ministerului de Interne a terminat la egalitate de puncte cu Real Bradu, însă nu a devansat-o din cauza rezultatelor directe. Astfel, argeșenii au ocupat ultimul loc calificabil în play-off, iar trupa din ”Ștefan cel Mare” a mers în play-out.

La acel meci de la Bradu, Flacăra Moreni, condusă 2-0 la pauză, a întors scorul și a marcat golul calificării în play-off în minutul 90. La Pucioasa, CS Dinamo a egalat abia în minutul 72.

După jocuri, managerul celor de la CS Dinamo, Dănuț Lupu, reclama jocuri de culise. ”Cineva poate sesisează ce s-a întâmplat la Bradu – Moreni”, spunea fostul internațional.

”Sunt sigur că am fost vânați, deci sunt sigur de asta. Nu doresc să fie verificate celelalte echipe, dar sigur că sunt jucători și de la alte echipe care au conturi”
Dan Stroe, primar Bradu

Zece jucători de la Real Bradu, anchetați de FRF că ar fi pariori!

Real Bradu a încheiat acest sezon de Liga 3 pe locul 4, ultimul, în play-off-ul Seriei a 4-a, cu 25 de puncte acumulate în toate cele 25 de meciuri disputate, 16 în sezonul regular și nouă în play-off. Primele trei clasate au fost CS Tunari (59 puncte), SC Popești Leordeni (50) și Flacăra Moreni (36).

În cele nouă meciuri din play-off a înregistrat o victorie și opt înfrângeri. Mai slabă de atât a fost doar Flacăra Horezu, din Seria 6, dintre echipele participante în cele zece grupe de play-off ale campionatului. Tot o victorie și opt eșecuri a înregistrat și Înainte Modelu, din Seria 3.

Ulterior, după încheierea sezonului, au început să apară reclamațiile la Comisia de Disciplină și Etică a FRF.

Primii jucători pânâți de FRF au fost Bogdan Ciucă, Ionuț Sebastian Ciucă, Marius Marian Dima, Alexandru Duminică și Aurel Iulian Pirciu. Ulterior, în această săptămână, acestora li s-au alăturat Bogdan Zamfirescu, Ionuț Oprescu, Georgian Mormolea, Antonio Cristian Negru și Andrei Mădălin Govlej.

Înainte de primul anunț al Comisiei de Disiciplină și Etică a FRF, Real Bradu transmitea că, în demersul pregătirii noului sezon competițional, a ajuns la un acord de prelungire a contractului cu mai mulți componenți ai lotului, iar printre aceștia erau enumerați Ionuț Ciucă, Marius Dima, Alexandru Duminică, Georgian Mormolea şi Ionuţ Oprescu.

”Conducerea Clubului Sportiv Real Bradu a aflat cu stupoare despre activitățile de pariere sportivă ale unor jucători din cadrul echipei de fotbal ce evoluează în Liga a III-a. În aceste condiții, clubul nostru se disociază total și în același timp condamnă ferm astfel de practici în rândul jucătorilor săi.
Precizăm că încă de la înființare, CS Real Bradu a pus accent pe respectarea principiilor integrității, onestității și responsabilității sportive și a sancționat aspru orice comportament care constituie abateri în conformitate cu Regulamentul Disciplinar al FRF.
Fiecare jucător are stipulată clauză în contract care prevede că nu are voie să joace la pariuri sportive. Dacă există dovezi în acest sens, atunci li se va rezilia imediat contractul”, comunica Real Bradu după ce primii cinci jucători ajungeau pe masa comisiei. Ulterior, după apariția celorlalți cinci, clubul a ieșit cu această conferință în care anunță retragerea din campionat.

FRF făcea apel către parlamentari: ”În situația în care nu am mai primi banii de la companiile de jocuri de noroc, ar fi foarte greu să ne desfășurăm activitatea”

Pe de altă parte, contrar a tot ceea ce se întâmplă în acest moment cu Real Bradu și cu arbitrii aproape necunoscuți dați ca exemplu negativ de FRF, același FRF făcea, nu cu mult timp în urmă, un apel către parlamentarii care vor să înăsprească regulile pentru desfășurarea activității operatorilor de jocuri de noroc, măsură care, implementată, ar avea efecte negative asupra finanțării fotbalului românesc de către principalii ei sponsori din ultimii ani, casele de pariuri.

O spune chiar Adrian Stângaciu, șeful Departamentului Juridic din cadrul Federației Române de Fotbal. În SuperLigă, 75 la sută din cluburi au sponsor, principal sau secundar, o societate din acest domeniu. FRF, LPF, Liga 1, Liga 2, Cupa României și naționalele de fotbal au contracte de sponsorizare cu o companii de betting. 1 la sută, respectiv 0.2 la sută din taxele prevăzute pentru operatorii de jocuri de noroc merg către Comitetul Olimpic și Sportiv Român și Comitetul Național Paralimpic.

În Parlamentul României există opt proiecte de lege prin care se dorește restricționarea și chiar interzicerea jocurilor de noroc, propuneri care, dacă vor fi adoptate, pot lăsa fotbalul din România fără venituri de peste 25 de milioane de euro net anual. Numai Federația Română de Fotbal ar urma să piardă finanțări în valoare de 4,5 milioane de euro net.

”În situația în care nu am mai primi banii de la companiile de jocuri de noroc, ar fi foarte greu să ne desfășurăm activitatea, ar trebui să găsim alte surse de finanțare și ne vom îndrepta către stat. Mă îndoiesc că statul va avea capacitatea de a ne asigura o astfel de finanțare într-un ritm atât de rapid precum o facem acum prin contractele de publicitate pe care le avem cu operatorii de jocuri de noroc”, declarat Adrian Stângaciu pentru ProSport.

”Dacă acești bani nu ar mai fi în fotbal, ne-am întoarce cu 10 ani în urmă în ceea ce privește finanțarea fotbalului”, adauga Stângaciu.

În acest context, cu fotbalul românesc, și sportul, în general, împăienjenit cu sponsorizări din partea caselor de pariuri, cu competiții redenumire cu numele acestor ”case”, ce așteptări poți să mai ai de la jucători, antrenori, conducători sau arbitri, cei implicați în acest fenomen?

Retrogradata Podeba Star Bisnov profită de retragerea celor de la Real Bradu și rămâne în Liga 3

Dacă nu va reveni asupra deciziei de a se retrage din noul sezon al Ligii 3, atunci prima echipă care va profita de acest abandon al clubului Real Bradu va fi ultima retrogradată, adică clasata pe locul 4 din play-out cu cea mai slabă linie de clasament.

Podeba Star Bisnov, echipă din Seria a 8-a, a fost cea mai slabă clasată pe locurile 4 din play-out, cu o medie de 1 punct obținut pe meci în acest sezon.

Echipele retrogradate sportiv la finalul sezonului 2022-2023 al Ligii 3 sunt: FK Miercurea Ciuc 2 (Seria 1), Dacia Unirea Brăila, Voinţa Limpeziş (Seria 2), CS Amara, Agricola Borcea (Seria 3), FCSB 2 (Seria 4), KSE Târgu Secuiesc, Kids Tâmpa Braşov (Seria 5), Minerul Costeşti, Vediţa Coloneşti (Seria 6), Progresul Ezeriş, Aurul Brad (Seria 7), Gloria Lunca Teuz Cermei, ACB Ineu, Pobeda Star Bisnov (Seria 8), CS Ocna Mureş, Sănătatea Cluj (Seria 9), Sportul Şimleu Silvaniei și CFR Cluj 2 (Seria 10).

Conferința de presă în care Dan Stroe și Ionuț Nae au anunțat retragerea echipei Real Bradu din Liga 3:

Foto: Real Bradu

Marius ANGHEL 02 Jun. 2023, 17:17 Liga 3
Pe aceeași temă