Minaur Baia Mare se califică în turul următor al Cupei României fără să joace. Fotbal Comuna Recea s-a desființat, însă FRF a introdus-o în competiție, spre deosebire de modul în care au fost tratate alte echipe aflate în situație asemănătoare

Andrei PASCU 25 Aug. 2021, 15:50 Cupa României
Minaur Baia Mare se califică în turul următor al Cupei României fără să joace. Fotbal Comuna Recea s-a desființat, însă FRF a introdus-o în competiție, spre deosebire de modul în care au fost tratate alte echipe aflate în situație asemănătoare

Seria meciurilor din primele tururi ale Cupei României care nu vor mai avea loc continuă. În runda cu numărul trei, miercuri, 25 august, era programat și duelul dintre Minaur Baia Mare și Fotbal Comuna Recea, dar acesta nu va mai avea loc, pentru că echipa din Recea s-a pulverizat după retrogradarea din Liga 2.

FRF cunoștea situația foste divizionare secunde, fiindcă aceasta nici nu s-a înscris în Liga 3 și nu mai avea activitate, însă, ciuda acestui lucru, a fost programată în Faza a III-a a Cupei României. Programarea în competiția KO este un lucru normal, fiindcă se face pe baza participării în ediția trecută a campionatului, însă anormală acum, după ce, în tururile anteriorare n-au fost incluse echipe aflate în situații asemănătoare cu Recea.

Fotbal Comuna Recea nu mai există la nivel de profesoniști. Clubul intră în insolvență 

Așadar, Minaur Baia Mare va fi declarată câștigătoare la ”masa verde”, cu scorul de 3-0, și va merge automat în runda următoare.

Mai multe informații a oferit președintele echipei Fotbal Comuna Recea, Florin Gherasim. A vorbit pe larg despre problemele de la echipă, provenite în mare măsură din pricina finanțelor și retrogradării în Liga 3.

Conducătorul clubului din Recea a fost categoric, afirmând că echipa nu mai există la nivel de profesioniști și că toți jucătorii au plecat. Mulți dintre ei chiar la Minaur Baia Mare. Gherasim a dorit să transmită un mesaj clar pentru care s-a ajuns aici, anume că autoritățile locale și județene nu au ajutat în cele din urmă echipa, așa cum se promisese inițial.

”Nu mai există echipa Fotbal Comuna Recea, nu ne-am înscris și nu ne înscriem în campionat. De altfel, toți jucătorii au plecat de la echipă. Acesta este adevărul crunt și crud. Promisiunile autorităților județene în special, apoi locale, din Recea, nu s-au concretizat în niciun fel. Totul a rămas la stadiul de discuții fără nicio acoperire în realitatea financiară”, a declarat Gherasim pentru 2mnews.ro.

Florin Gherasim: ”Fotbaliștii care își vor depune memorii, vor primi banii” 

Cu toate acestea, clubul nu intră în faliment, iar Florin Gherasim vrea să le achite, cum poate, jucătorilor salariile pentru care au muncit sezonul trecut, în Liga 2. Echipa va intra în insolvență, chiar dacă nu mai are activitate.

În acest moment, planul conducerii care a mai rămas la Fotbal Comuna Recea este să înceapă o nouă etapă, dar doar cu câteva grupe de copii și juniori.

”Fotbaliștii care își vor depune memorii, vor primi banii, când și dacă se va putea, pentru că așa e legea insolvenței. Până acum, un singur jucător și-a depus memoriu. Și antrenorul Danciu va primi banii, pentru că deja există o decizie în acest sens”, a continuat Florin Gherasim.

Unele echipe desființate au fost tratate într-un fel de FRF, Recea, altfel! Câștig pentru Minaur Baia Mare

Revenind la faptul că meciul dintre Fotbal Comuna Recea și Minaur Baia Mare nu va mai avea loc, e important de precizat faptul că decizia oamenilor care au mai rămas la Recea, de a nu înscrie echipa în campionatul Ligii a 3-a sau să continue activitatea clubului, a fost luată înainte să aibă loc stabilirea pe criteriu geografic a programului turului 3.

Declarațiile lui Florin Gherasim de mai sus au fost făcute pe 11 august, iar stabilirea meciurilor a avut loc la circa o săptămână distanță.

Nu aceasta ar fi problema, că Recea a fost inclusă în Faza a III-a a Cupei României, ci faptul că alte echipe aflate într-o situație asemănătoare cu a maramureșenilor au pur și simplu șterse de pe faza pământului de FRF și neincluse în competiție în cele două tururi precedente.

E exemplul echipelor Bradu Borca, Avântul Valea Marului, Mostiștea Ulmu, CS Balotești și Măgura Cisnădie, care s-au aflat într-o situație asemănătoare cu cea a Fotbal Comuna Recea și nu au fost introduse în Cupa României în Faza I, respectiv Faza II. Dintre cele cinci echipe enumerate, singura pentru care FRF avea motiv întemeiat să nu o includă în competiția KO era Mostiștea Ulmu, exclusă din toate competițiile organizare de forul condus de Răzvan Burleanu din cauza unui litigiu. Excluderea a fost pronunțată chiar înainte de stabilirea meciurilor din Faza a II-a, tocmai pentru a nu se ”încurca” de această echipă desființată oricum.

Nu mai spunem că desemnarea meciurilor se face pe criteriul geografic, iar deciziile FRF în acest caz pot fi interpretate drept subiective.

Cert este că Minaur Baia Mare e avantajată de această programare contra unei echipe care nu mai există și urcă în Faza a IV-a a competiției cu ”bilet de voie”, în timp ce altele au fost nevoite să joace.

  • Rămâne de văzut și cum FRF va organiza meciurile din Faza a IV-a, respectiv 16-imi. Dacă va respecta formatul Cupei României, pe care singură l-a creat și aprobat, sau facă îl va încălca din nou. După modul în care în această vară a stabilit jocurile pentru Faza a II-a, întroducând în acest tur nou-promovatele în Liga 2, înaintea retrogradatelor din Liga 2, pe care le-a pus să joace în Faza a III-a, pe același principiu ar trebui ca în Faza a IV-a să intre și promovatele în Liga 1 (”FC U” Craiova, Rapid, CS Mioveni), iar în 16-imi să fie introduse și retrogradatele din Liga 1 (Poli Iași, FC Hermannstadt, Astra). Dacă programarea meciurilor în cupă se face pe baza participărilor în campionatul trecut de Liga 1, 2, respectiv 3.

Foto: Minaur Baia Mare

Andrei PASCU 25 Aug. 2021, 15:50 Cupa României
Pe aceeași temă