La Filiaşi, una dintre performerele actualei ediţii a Cupei României, ACSO – formaţie de Liga a 3-a, şi-a continuat traseul memorabil, întâlnind FC Hermannstadt, finalista cupei de acum 3 ani şi o pretendentă la revenirea în Liga 1. Până la acest parcurs remarcabil, cea mai importantă bornă fotbalistică a Filiaşului fusese în 1948, când a avut onoarea să fie primul adversar din Universităţii Craiova.
În urbea doljeană, emoţia a fost puternică, pregătirile temeinice, febrile pentru acest eveniment, încât oltenii au şi uitat în weekend-ul trecut că au meci campionat, fiindcă n-au adus ambulanţa obligatorie şi au pierdut la ”masa verde” cu Petrolul Potcoava. Sau poate, cine ştie, Filiaşiul a vrut să se menajeze pentru istoricul duel din optimile cupei, după ce Viitorul Pandurii (3-2) și UTA (1-0) fuseseră victime în localitatea aflată la 35 de km de Craiova.
Din păcate, după ultimele hotărâri de Guvern, microbiştii n-au avut acces pe ”micuţa şi cocheta” arenă la partida cu FC Hermannstadt. Totuşi, mulţi nu s-au împăcat cu ideea, ocupând dealul din preajmă şi câteva locuri strategice lângă gardul arenei şi la vilele din vecinătate. De acolo, cele câteva sute de spectatori ”clandestini” au avut ce vedea, fiindcă meciul a avut ritm şi a debutat furtunos.
Avizaţi de păţaniile altor favorite la Filiaşi, sibienii, deşi n-au aliniat decât vreo trei-patru jucători din echipa lor ideală, au intrat montaţi din toate punctele de vedere. La centrarea din minutul 3 a lui Buzan, Andrei Sîntean, ”olimpicul” lui Rădoi la Tokyo, a penalizat ieşirea puerilă a portarului Florin Şerban.
Golul a fost urmat de două ocazii, dar şi de un penalty neacordat pentru sibieni, care păreau hotărâţi să încheie rapid conturile cu echipa de liga a treia. În minutul 8, Vlăduț Popa l-a doborât pe Chiriţoiu şi faultul s-a văzut şi de pe dealurile populate din jurul arenei, numai centralul Mircea Ardelean, ”oltean” la acea fază, n-a reacţionat.
Scăpate de iureşul sibienilor, gazdele au realizat că nu au nimic de pierdut şi s-au desfăşurat fără complexe.
Filieşenii au ignorat diferenţa de nivel şi au preluat controlul partidei. Abilul Duriţă a dominat centrul terenului, iar, în faţă, Rogoveanu şi Fotescu i-au hărţuit pe adversari, schimbându-se total graficul disputei. Fotescu a avut primele două şanse de gol pentru gazde, dar portarul Muţiu a avut atât inspiraţie, cât şi şansă la reluările veteranului vârf al oltenilor.
La finalul primei jumătate de oră, Rogoveanu şi Calu au adus Filiaşiul în avantaj la… ocazii de gol, după două lovituri de cap periculoase. Repriza avea să aibă un scor echitabil, 1-1, după execuţia impecabilă a lui Daniel Rogoveanu (44), din lovitură liberă de la 18 metri, la care Muţiu nu putea interveni şi dacă n-ar fi avut soarele-n ochi.
Partea secundă a aparţinut sibienilor din Liga 2, superiori la capitolul fizic, dar ocazii n-au prea creat oamenii lui Măldărăşanu. Abia în minutul 77, Călin Popescu a avut şansa golului, dar a ales pasa, care s-a vrut assist pentru Balaure, dar a eşuat în posesia gazdelor.
Filiaşiul a împins meciul în timpul suplimentar, dar a fost epuizată fizic, iar în prelungiri a fost expusă total atacurilor sibiene. Gazdele au scăpat miraculos la ocaziile lui Plazonja şi Petrescu şi au mai rezistat în prima repriză de over time cu preţul unor cartonaşe galbene sau trageri de timp.
Imediat după reluarea jocului, Călin Popescu (107), jucătorul care a dinamizat ofensiva sibienilor de când a fost introdus pe teren, a răzbătut prin defensiva olteană extenuată şi l-a executat pe portarul Florin Şerban. Deşi istoviţi, oltenii au refuzat să moară şi au încercat încă o dată să egaleze, să mai dea o ultimă lovitură, pentru a încununa acest traseu istoric în Cupă.
Iar ultimul intrat, Ion Creţu (118), a reuşit minunea, apărând providenţial la a doua bară, pentru a relua în plasă centrarea lui Alin Şerban, după o acţiune realmente excelentă a Filiaşiului.
La lovituri de departajare, portarul Florin Şerban, care gafase la prima reuşită a oaspeţilor, a fost eroul echipei sale, apărând trei penalty-uri. Fotescu, Calu, Zanfir şi Alin Şerban au marcat pentru Filiaşi, ratând Vîlcică şi Armăşelu.
Pentru Hermannstadt, au marcat Bucuroiu, Pantea şi Petrescu, iar portarul Florin Şerban a apărat şuturile lui Sîntean, Antoche şi Mino Sota.
Formaţia lui Mario Găman continuă parcursul epic din Cupa României şi le aşteaptă în sferturi pe celelalte echipe doljene, Universitatea Craiova şi ”FC U” Craiova.
Daniel Rogoveanu 44′, Ion Crețu 118′ / Andrei Sîntean 3′, Călin Popescu 107′
Au înscris de la lovituri de departajare: Alexandru Fotescu, Cosmin Calu, Ionuț Zanfir, Alin Șerban / Cosmin Bucuroiu, Alexandru Pantea, Petrișor Petrescu
Au ratat de la lovituri de departajare: Viorel Vîlcică, Alexandru Armășelu / Andrei Sîntean, Paul Antoche, Mino Sota
ACSO Filiași: Fl. Șerban – Dănescu (I. Zanfir 74′), Ed. Dina (Bubuioc 87′), Vl. Popa, C. Calu (cpt.) – Pencea (Armășelu 74′), Duriță (Ct. Manolache 112′) – Vîlcică, Rogoveanu (I. Crețu 112′), A. Șerban – Al. Fotescu
Rezerve neutilizate: Dr. Constantinescu – Fl. Lungu, Geru, Al. Vulpe
Antrenor: Mario Găman
FC Hermannstadt: Muțiu – Buzan (Mino Sota 46′), Antoche (cpt.), Issah, Tomșa – Alhassan (P. Petrescu 69′), L. Niță (C. Popescu 46′) – Chirițoiu (Pantea 46′), Sîntean, Balaure – Plazonja (Bucuroiu 116′)
Rezerve neutilizate: I. Pop – Iaru, Elbers, Bejan
Antrenor: Marius Măldărășanu
Stadion: Orășenesc (Filiași – Dolj); Arbitru: Mircea Ardelean (Arad); Asistenți: Raul Constantin Ghiciulescu (Lugoj) și Doru Zamfir (Slatina); Rezervă: Mihail Sebastian Lăstun (Râmnicu Vâlcea); Observatori: Cristina Babadac (Alexandria) și Mihai Lăzărescu (Târgu Jiu).
Foto: FC Hermannstadt
https://liga2.prosport.ro/seria-1/cupa/acso-filiasi-fc-hermannstadt-meciul-care-deschide-faza-optimilor-cupei-romaniei-se-joaca-de-la-ora-1500-19207168