Solicitarea făcută de Universitatea Craiova pentru a marca 75 de ani de la înfiinţare. Echipa din Liga 3 a fost de acord și joacă în campionat marți | EXCLUSIV

Cosmin STAICU 04 Sep. 2023, 14:46 Liga 3
Solicitarea făcută de Universitatea Craiova pentru a marca 75 de ani de la înfiinţare. Echipa din Liga 3 a fost de acord și joacă în campionat marți | EXCLUSIV

În ziua în care se împlinesc trei sferturi de secol de la înfiinţarea Universităţii Craiova, clubul din Bănie marchează momentul prin reeditarea primului meci din istoria echipei, contra Filiaşiului.

Ca şi atunci, jocul va avea loc la Filiaşi, dar de această dată duelul va fi unul oficial, şi va opune echipa a doua a Universităţii Craiova şi ACSO Filiaşi, într-o partidă din etapa a 3-a a Ligii 3.

Partida trebuia să se dispute la finalul acestei săptămâni, dar, la solicitarea Universităţii Craiova, a fost devansată, pentru a marca momentul special, urmând să înceapă marţi, 5 septembrie, de la ora 17:00, pe stadionul ”Orăşenesc” din Filiaşi.

Universitatea Craiova 2 este liderul Seriei 7 din Liga 3, după două etape, având 6 puncte şi golaveraj 12-2, jumătate dintre goluri fiind reuşite de Atanas Trică. Numai că golgheterul formaţiei pregătite de Corneliu Papură va absenta în meciul de marţi, fiind convocat la naţionala U20 a României, antrenată de Costin Curelea, selecţionată care susţine două meciuri amicale.

Universitatea Craiova 2 şi ACSO Filiaşi s-au mai întâlnit recent, într-un amical, la Filiaşi, craiovenii câştigând cu 2-1.

Acum doi ani s-a jucat un meci demonstrativ de old-boys, tot la Filiaşi

Acum doi ani, la aniversarea de 73 de ani, Universitatea Craiova a marcat momentul printr-un joc demonstrativ cu Filiaşiul, foşti fotbalişti ai Ştiinţei întâlnind o echipă de old-boys locală.

Componenţi ai mai multor generaţii ale Universităţii Craiova, de la prima promovare în Liga I, în 1964, continuând cu Campioana Unei Mari Iubiri, Craiova Maxima, dar şi jucători reprezentativi din anii 90 au fost prezenţi pentru a sărbători aniversarea Ştiinţei.

Printre cei prezenţi la acel eveniment: Dumitru Lovin, Teo Ţarălungă, Titi Bâtlan, Dragu Bădin (decedat între timp), Sorin Cârţu, Nicolae Negrilă, Nicolae Ungureanu, Costică Donose, Petre Purima, Gică Craioveanu, Marius Sava.

Regretaţii Nae Tilihoi şi Zoli Crişan au fost reprezentaţi pe teren de fiii lor, Lucian şi Robert, iar în tribune a luat loc soţia căpitanului de legendă, Costică Ştefănescu.

La Filiaşi au evoluat Ion Olaru, campion în 1991 cu Ştiinţa, care avea să joace la ambele formaţii în partida demonstrativă, precum şi pe Ştefan Nanu, fost jucător la Electro, Rapid, Farul şi în naţionala României. Cornel Papură, care acum va fi prezent la meci din postura de antrenor al satelitului Universităţii Craiova, atunci s-a aflat pe teren la meciul demonstrativ, el sărbătorindu-şi ziua de naştere tot pe 5 septembrie.

Peluza Nord Craiova a afișat și un mesaj special la acel joc: „73 de ani de iubire alb-albastră/Asta este Știința, asta-i viața noastră”.

Universitatea Craiova, sub numele UNSR, a jucat primul meci pe 5 septembrie 1948

În urmă cu 75 de ani, un grup de studenţi craioveni se reuneau şi jucau, sub denumirea UNSR Craiova, un meci amical la Filiaşi, contra echipei locale, CFR Filiaşi, pierzând cu 6-3. Presa vremii, respectiv ziarul „Înainte”, relata astfel: „Pe terenul sportiv din Filiaşi, a avut loc duminică, 5 septembrie a.c. un match de foot-ball între studenţii craioveni şi echipa C.F.R din localitate. De la început matchul s’a desfăşurat sub dominaţia feroviară care s’au bucurat de o mai bună condiţie fizică şi pregătire technică”.

Prima echipă aliniată în istoria sa de Universitatea Craiova a fost: Dumitrescu – Rădulescu, Mihăilă, Carliş, Ozon, Serbii, Ilie, Mora, Bădescu, Tudor şi Serghi, antrenor fiind Nicolae Polojinski.

Trupa de „buchişori”, înfiinţată sub coordonarea Ministerului Învățământului Public şi a Uniunii Naționale a Studenților din România, avea să devină în timp una dintre echipele de legendă ale României, evoluând de-a lungul timpului sub denumirile UNSR Craiova, CSU Craiova, Ştiinţa Craiova, CSO Craiova şi Universitatea Craiova.

Sub această din urmă titulatură a cunoscut gloria internă şi internaţională, devenind campioană naţională, câştigătoare a Cupei României şi a fost la un pas să ajungă într-o finală de cupă europeană.

https://liga2.prosport.ro/liga-3/rezultate-si-marcatori-meciuri-etapa-2-liga-3-19283377

https://liga2.prosport.ro/cupa-romaniei/reactii-de-la-zalau-dupa-victoria-bomba-cu-prim-divizionara-poli-iasi-19283305

https://liga2.prosport.ro/cupa-romaniei/fc-bihor-a-eliminat-cfc-arges-din-cupa-romaniei-19283031

Cosmin STAICU 04 Sep. 2023, 14:46 Liga 3
Pe aceeași temă