Într-un amplu interviu acordat pentru Liga2.ro, Cornel Stănilă, fostul director general al CSC Șelimbăr, vorbește despre motivele despărțirii de sibieni, momentele bune și cele mai puțin bune petrecute în cadrul clubului și decizia de a nu participa la concursul pentru postul scos la concurs de primărie.
Stănilă a alcătuit cea mai bună echipă all-time a clubului din comuna sibiană, a vorbit despre realizări și nerealizări și a explicat ce s-a întâmplat cu cei patru antrenori pe care i-a avut clubul din momentul promovării în Liga 2, de la Florin Maxim, până la Constantin Schumacher.
Fostul administrator public al Șelimbărului adăugă că echipa nu are drept de promovare nici în acest an în urma unei decizii a Primăriei și mai spune că își dorește să fie alături de ”călăreții roșii” la primul meci pe propriul stadion.
Te desparți de CSC Șelimbăr după trei ani și jumătate petrecuți în fruntea acestuia, funcție pentru care ai fost delegat din postura de administrator public al comunei. Trebuie să recunosc că m-aș fi așteptat să te regăsesc printre candidații la postul de director general al ”călăreților roșii”, scos la concurs de primărie. Nu s-a întâmplat! Intenționezi să rămâi în preajma acestui club din altă postură, se întrevede ceva?
Mandatul meu de administrator public și implicit de director general al clubului a încetat prin dispoziția primarului nr. 430 din data de 19 noiembrie. Datorită faptului ca domnul primar Grecu nu a mai dorit continuarea colaborării, prin semnarea unui nou contract, nu cred că se mai pune problema unui nou mandat.
Aș dori să clarific și zvonistica legată de această despărțire. Nu am fost dat afară de la CSC 1599 Șelimbăr și nici nu mi-am dat demisia. De asemenea, am văzut declarația domnului primar conform căreia mi-aș fi manifestat dorința de a mă ”focusa pe altceva…”. Nu a existat niciodată o asemenea afirmație din partea mea și nici aveam cum să părăsesc sau să renunț la proiectul meu de suflet.
Mai mult, am aflat tot din declarația dânsului, făcută în mass-media cu o săptămână înainte de expirarea mandatului meu de administrator public al comunei și, implicit, în fruntea clubului, că nu are de gând să îmi mai prelungească contractul. Voi rămâne, așa cum am promis, doar un suporter al acestui club.
Care sunt motivele acestui ”divorț”? Până nu cu mult timp în urmă păreați că vorbiți aceeași limbă…
La întrebarea asta cred că ar trebui să îți răspundă cel care a luat această decizie. Mie nu mi-au fost comunicate motivele. Nu am avut nicio discuție în acest sens cu domnul primar Marius Grecu. Așa cum am menționat și mai devreme, am aflat din presă că nu voi mai continua la CSC 1599 Șelimbăr. Doresc să îi mulțumesc și eu cu această ocazie domnului primar pentru colaborarea avută și să îi urez multă sănătate!
Din ce motive ai decis să nu te înscrii la concursul pentru postul de director al clubului?
Nu cred că mai era cazul să mă înscriu la concurs, având în vedere modul în care s-a produs întreruperea colaborării. Mai mult de atât, așa după cum am citit în presă, câștigătorul concursului a fost anunțat încă dinainte de a începe înscrierile. Curios, fiindcă postul a mai fost scos la concurs de-a lungul anilor și nu s-a înscris nimeni. Eu am ocupat funcția de director general al clubului doar în baza delegării de atribuții din fișa postului și a solicitării domnului primar.
Deci nu a existat nicio discuție cu primarul Șelimbărului, să lămuriți dacă ar fi fost ceva de lămurit?
Nu, nu am avut nicio discuție cu privire la menținerea mea ca administrator public în noul său mandat de primar, sau de a continua eu în funcția de conducere a clubului sportiv.
În rândul celor de pe marginea terenului de vorbește de o ruptură între tine și primarul Grecu încă de dinaintea alegerilor locale. E vreun sâmbure de adevăr în zvonurile astea?
În ultimele săptămâni am auzit, într-adevăr, și eu unele chestii în acest sens. Sunt numai minciuni, scornite înaintea alegerilor de nu știu cine, probabil de cineva care ar avea un interes în chestiunea asta. Astfel de probleme se rezolvă altfel, nu pleci urechea în stânga și-n dreapta, aș fi preferat calea dialogului direct. Din păcate, un astfel de dialog nu a existat între mine și domnul primar Grecu. Nu am dat și nu o să dau niciodată crezare lucrurilor spuse pe ascuns sau pe la spate. Cred că, dacă a existat o ruptură în relația profesională dintre noi, aceasta s-a produs doar din partea cealaltă, așa cum de altfel s-a văzut la sfârșit și a fost una influențată de mai mulți factori, pe care o să îi regăsiți în perioada următoare, în cadrul clubului. Eu am fost același de la început până la final.
Ce reprezintă mandatul lui Stănilă în fruntea clubului sibian? Cifre, realizări, nerealizări…
Povestea mandatului meu cred ca se regăsește pe pagina de Facebook a clubului. În sutele de poze și filmulețe postate, care au fiecare povestea ei. Le-am răsfoit în ultima perioadă și mi-am amintit de unde am plecat și unde am ajuns. De la un club cu o singură secție, cea de fotbal, cu o grupă de juniori și o echipă de seniori promovată în Liga a 2-a, am reușit împreună să construim un club cu peste 600 de copii din Șelimbăr care fac sport de masă și sport de performanță la toate secțiile active de șah, tenis de câmp și dansuri populare și sportive. Mi-am amintit de cel mai mare eveniment sportiv organizat în Șelimbăr, ”Șopa Forest Race”, la care au participat câteva mii de copii și adulți, de meciul cu Dinamo, de la Sibiu, în fața a peste 8.000 de spectatori, de victoria în fața celor de la Steaua București, la Cisnădie, de de ”Gala CSC 1599 Șelimbăr” de la Sala ”Transilvania”, unde au fost prezenți pentru prima dată toți copiii din club și de multe alte momente frumoase. Prefer să rămân doar cu ele, chiar dacă au fost și multe momente foarte grele și neplăcute.
Cea mai importantă realizare, din punctul meu de vedere, rămâne faptul că, într-o comună care nu a avut nicio tradiție sau istorie în sportul de performanță, astăzi vezi sute de copii care merg la sport îmbrăcați în alb și roșu cu zâmbetul pe buze. Acolo este adevărata valoare a acestui club.
Sincer, regreți că mai continui la club?
În viată, regret numai lucrurile pe care nu le-am făcut, nu pe cele pe care le-am făcut. M-am bucurat de această experiență și de fiecare moment petrecut alături de cei care au fost în viața clubului CSC 1599 Șelimbăr.
Ce planuri ai pentru viitor, te vezi rămânând în fenomen?
Mi s-a pus de mai multe ori această întrebare, în ultimele zile. Momentan, vreau să mă bucur de lucrurile pe care le-am neglijat în ultimii ani sau de care nu am avut prea mult timp, cum ar fi familia, soția și cei trei băieți. Sunt o fire ambițioasă și o voi lua cu siguranță de la capăt într-un proiect nou și serios.
Care au fost cele mai intense și mai emoționante evenimente trăite alături de ”călăreții roșii”?
În cei tre ani și jumătate, m avut emoții la fiecare meci din cele 99 ale primei echipe, la fiecare eveniment organizat de club sau la fiecare strângere de mână a micilor călăreți. Mi-au rămas însă în memorie câteva, cum ar fi meciurile câștigate contra celor de FK Miercurea Ciuc la Râmnicu Vâlcea și la Miercurea Ciuc, victoria cu 3-2 împotriva Stelei, meciurile decisive pentru salvarea de la retrogradare împotriva celor de la Poli Timișoara, meciul pierdut cu Dinamo București, la Sibiu, sau evenimentele de la ”Șopa Forest Race” și cele din cadrul Academiei 1599 Șelimbăr.
Dar cele mai puțin plăcute?
În sport, momentele grele și neplăcute te fac mai puternic din toate punctele de vedere. Ca să câștigi, trebuie să înveți din înfrângeri, indiferent că sunt pe teren sau în afara terenului. Fiecare din cele 30 de înfrângeri suferite sau fiecare despărțire de un jucător, antrenor sau angajat al clubului au lăsat urme mai puțin plăcute.
Dacă noi am auzit, cu siguranță ai auzit și tu că suporterii pun evoluțiile echipei mai puțin convingătoare din acest sezon pe seama faptului că, în vară, ați remediat lotul din temelii, nu știu câși jucători au mai rămas de anul trecut, dar cred că-i putem număra pe degetele de la o singură mână.
De altfel, dacă ne gândim mai bine, cred că la fiecare jumătate de an ați schimbat lotul destul de mult…
Este adevărat, dar aceste schimbări nu au fost făcute din dorința de a schimba lucrurile bune sau ceea ce mergea bine. Am căutat mereu jucători care erau compatibili cu principiile și obiectivele clubului. Cei care au plecat, ori nu se încadrau, ori au fost transferați la cluburi care le ofereau alte obiective și condiții financiare superioare. Cele mai bune echipe nu sunt construite din cei mai buni jucători, ci din jucători potriviți pentru acea echipă. Cred că am demonstrat acest lucru anul trecut, când am construit în primul rând un grup și pe urmă o echipă, formată nu din cei mai buni jucători, dar din jucători care împreună au reușit cea mai mare performanță pe care clubul putea să o obțină, câștigarea sezonului regular, intrarea în play-off de pe primul loc.
Dacă ar fi să faci un Top 5 sau Top 10 al jucătorilor cu cele mai bune realizări în tricoul CSC Șelimbăr, pe cine ai pune pe primele locuri?
M-am ferit mereu să nominalizez jucători, fiindcă fiecare a avut un loc aparte în realizările echipei de-a lungul timpului. Dar, aș încerca să conturez cel mai bun ”unsprezece” all-time al CSC 1599 Șelimbăr de la promovarea în Liga 2: Alexandru Roșca – Raul Palmeș, Ciprian Natea, Bogdan Vișa, Daniel Tătar – Mickael Panos, Tudor Călin – George Monea, Alexandru Neacșa, Alexandru Curtean, Firmin Mubele.
Dar deziluziile?
Am avut, într-adevăr, așteptări mari de la unii jucători care, din păcate, nu m-au dezamăgit pe mine personal, au dezamăgit clubul și echipa. Și nu neapărat din punct de vedere fotbalistic. Nu cred că e cazul să îi menționez, le-am transmis-o fiecăruia în parte când ne-am despărțit.
Care au fost afacerile de succes, din punct de vedere al transferurilor, veniri și plecări, pentru CSC Șelimbăr?
Clubul din Șelimbăr nu și-a permis să cumpere de-a lungul timpului jucători. Am investit doar când am știut că investiția se va întoarce clubului înzecit. Iar cel mai clar exemplu a fost Alexandru Roșca, care a fost cumpărat de la UTA Arad pentru a fi vândut la Dinamo București pentru 100.000 de euro, plus procent de minim încă 50.000 de euro dintr-un eventual viitor transfer, bani pe care clubul urmează să îi încaseze.
Mai sunt banii care ar putea fi încasați pentru Tudor Călin, pe care l-am dat la Buzău: Dacă el va fi transferat în altă parte, în conturile clubului din Șelimbăr ar putea ajunge la cel puțin 50.000 de euro.
Sau sumele care urmează să vină în cazul a cel puțin încă doi jucători din lotul actual, Casian Soare și Raul Gherman, care vor depăși 100.000 de euro fiecare.
Referitor la zvonurile apărute în ultima vreme, cum că, la Șelimbăr, s-au cheltuit bani ”fără cap” pe jucători, vreau să precizez că în momentul de față doar prima echipă este cotată pe Transfermarket la 2,28 milioane de euro. Iar suma este una mică raportată la potențialul de creștere al jucătorilor tineri din lotul echipei, ca să nu adăugăm valoarea jucătorilor din Academia 1599 Șelimbăr, a căror valoare cred că va depăși valoarea actuală a lotului. Dar, oricând jucători precum Bârză, Măluțan, Brașoveanu, Olariu pot să aducă un profit cu mult peste sumele la care sunt evaluați momentan. Asta este ”moștenirea” pe care o las specialiștilor și contestatarilor care și-au dat cu părerea în ultima perioadă.
În Liga 2, ați promovat cu Florin Maxim, apoi s-a renunțat la el, existând destule semne de întrebare asupra acestei decizii. Poate acum, la mai bine de 3 ani, poți lămuri situația, pentru că niciodată nu s-a vorbit despre asta, iar decizia a fost destul de greu acceptată de suporteri…
A fost unul dintre cele mai grele momente. Florin Maxim își terminase contractul cu Viitorul Șelimbăr și urma să semneze cu CSC. Chiar am rememorat cu el acele momente după meciul din play-off, de la Cisnădie. Am lămurit cu el atunci niște lucruri și am rămas ulterior în relații bune și de respect reciproc.
Decizia de a nu continua la Șelimbăr i-a aparținut lui Florin Maxim și s-a dovedit ulterior a fi una foarte bună pentru el, fiindcă a mers la Corvinul, unde știm cu toții ce a realizat. Chiar am glumit când ne-am reîntâlnit, la Cisnădie, i-am spus că i-am făcut un bine.
Dar, ca să răspund la întrebare, plecarea lui Florin Maxim nu i s-a datorat lui, ci unui context în care clubul avea de ales între a merge pe politica de transferuri a impresarului lui sau de a merge pe viziunea, responsabilitatea și principiile mele. Nu puteam accepta ca un club care a făcut sacrificii imense când a promovat să fie condus de către un impresar cu alte interese decât cele ale clubului. Mă bucur că fostul meu coleg și prieten a ajuns unde a ajuns și mă bucur că eu am fost cel care i-a oferit primul contract de antrenor principal. Am tot respectul pentru Florin și îi urez să ajungă cât mai sus!
A urmat Eugen Beza. Ce-ar fi de spus despre mandatul acestuia la echipa din Șelimbăr. Știm că au fost ceva discuții la despărțirea de el, dar cu toate astea, după plecarea lui Claudiu Niculescu, în vară, numele lui a fost din nou vehiculat, înainte de a pleca la Râmnicu Vâlcea…
Eugen Beza a ajuns la Șelimbăr la propunerea lui Remus Șerban. A venit într-un moment greu pentru el, ca urmare a retrogradării cu FC Hermanstadt din postura de antrenor principal. Cred că atât CSC, cât și Eugen Beza au beneficiat de relația contractuală dintre părți și nu regret alegerea și numirea lui de la acel moment. Mi-am amintit de multe victorii frumoase alături de el din primul an al echipei. Cred că lipsa rezultatelor și gestionarea greșită a unor momente de-a lungul derulării contractului au dus la ruperea contractului. Despărțirea de Eugen era inevitabilă fiindcă la acel moment vestiarul, conducerea clubului și chiar și domnul primar își pierduseră încrederea în el.
Cu privire la discuțiile purtate la reziliere, nu vreau să mi le mai amintesc fiindcă au fost prea dezamăgitoare.
Este adevărat că, în acesta vară, mi-a fost propus ca antrenor principal de către domnul primar. L-am refuzat pentru motive pe care prefer să nu le discut. Chiar am discutat și cu Eugen și i-am transmis punctul meu de vedere. Îi urez mult succes și sper să promoveze cu noua sa echipă pentru că Râmnicu Vâlcea este un oraș și un club care merită să fie la Liga 2.
Se vorbește că și despărțirea de Claudiu Niculescu n-a fost una OK, mai ales că tehnicianul a plecat la Voluntari cu aproape o echipă întreagă, de la Șelimbăr…
Nu vreau să dezvolt pe marginea despărțirii de acest antrenor fiindcă ar fi necesar, probabil, să scriu o întreagă carte. Am crezut, pe rând, în toți antrenorii pe care i-am avut la Șelimbăr. Odată cu încrederea mea, au primit cele mai bune condiții pe care clubul putea să le ofere. Dar, i-am spus-o încă de la început… Când încrederea dispare, este momentul să ne strângem mâna.
Eu i-am strâns mâna înainte de începerea play-off-ului. Mi-a demonstrat ”cine este el” în play-off (n.r. – la finalul sezonului regular, înainte de începerea play-off-ului, CSC Șelimbăr ocupa locul 1 în clasament, poziție pe care s-a aflat de cele mai multe ori în sezonul 2023-2024). El nu a reușit să îmi strângă mâna când și-a dat demisia. Faptul că a plecat cu cei mai buni jucători de la Șelimbăr la Voluntari și nu a reușit, având condiții mult peste ce oferă Șelimbărul, spune multe despre cine s-a aflat în spatele rezultatelor de anul trecut la CSC (n.r. – la finalul play-off-ului, CSC Șelimbăr a terminat pe locul 3, cu doar o victorie obținută în zece meciuri disputate, șase egaluri și trei eșecuri. A terminat la nouă puncte sub liderul Unirea Slobozia, față de care la finalul sezonului regular avea două puncte în plus). Iar faptul că, după ce a dezmembrat o echipă și un club, nu a reușit să învingă o echipă de copii în acest campionat spune și mai multe (n.r. – scor 0-0, la Cisnădie, în etapa 7).
A fost alegerea lui Schumacher cea mai potrivită pentru ”călăreții roșii”? Cu puțin timp înainte de expirarea mandatului dumneavoastră, ați încheiat înțelegerea cu el…
Pe ”Șumi” l-am descoperit în primul rând ca om și pe urmă ca antrenor. Un caracter extraordinar, un om poate prea bun. Din păcate pentru el și pentru noi, nu a fost să fie. O colaborare foarte bună și cred și acum că a fost alegerea potrivită, doar că nu am fost în momentul cel mai bun. Din păcate, lipsa rezultatelor și a unui mediu propice a dus la despărțire. Sunt convins că, dacă clubul avea condițiile financiare ca în anii precedenți, ar fi reușit. A fost o despărțire care nu are nicio legătură cu faptul că eu urma să îmi închei colaborarea cu CSC Șelimbăr. A fost o chestiune de onoare între doi bărbați și așa ne-am și strâns mâna și ne-am îmbrățișat. Îi urez mult, mult noroc!!!
Șelimbărul e de 3 ani și jumătate în Liga 2. Ați început cu meciurile de-acasă la Avrig, apoi mai departe, la Râmnicu Vâlcea, apoi la Cisnădie și Sibiu. De la început exista promisiunea că încă din primul sezon o să jucați acasă cu adevărat… acasă, la Șelimbăr, dar cu toate astea în momentul de față arena proprie e departe de a fi gata. Se vorbește despre refacerea proiectului, motiv pentru care acesta s-ar fi blocat la CNI… Hai să încercăm măcar să facem lumină și în subiectul ăsta…
Este cel mai mare regret al meu și cea mai mare dezamăgire. Să joci 99 de meciuri doar în deplasare este greu de îndurat. Am fost singura echipă care a jucat toate meciurile de trei ani și jumătate doar pe alte stadioane. Este dureros să ți se promită ca vei avea stadionul gata din 6 în 6 luni și că o să poți juca acasă. Să fii mereu mințit și amânat. Este greu să nu te poți bucura de ceea ce ai construit la tine acasă. Lipsa de implicare a unora a făcut ca oamenii din Șelimbăr să nu își cunoască și să se bucure de investitia comunității lor în sport.
Ce se întâmplă, de ce nu are echipa drept de promovare încă de anul acesta? În ediția precedentă de campionat promisiunile erau că, în cazul în care se va ajunge din nou în frântea clasamentului, echipa ar putea promova în Superligă…
Am declarat și în conferința de presă din iulie faptul că Șelimbărul putea să aibă drept de promovare încă din această vară, deoarece m-am ocupat personal, împreună cu Denisa Dogaru, vicepreședintele clubului, de toate actele și avizele necesare. Dacă s-ar putea și s-ar dori, mâine Șelimbărul își poate obține acest drept întrucât toate actele sunt gata. Dar, așa cum am declarat și în vară, s-a luat decizia de către administrația din Șelimbăr și de către consilierii locali să nu se facă această trecere.
S-a tot vorbit, de asemenea, despre colaborarea cu FC Hermannstadt, privind schimbul de jucători, în sensul că această colaborare n-ar fi fost cea mai fericită…
Dacă vrem să privim CSC ca pe un ”satelit” al lui FC Hermannstadt, așa cum își doresc unii, atunci putem spune că nu a fost o colaborare fericită.
Dacă vrem să privim realitatea, CSC a transferat doar în această vară patru jucători de la FC Hermannstadt, pe Bucuroiu, Bogdan Rotar și Hanzu defintiv, plus Baba Ayine, pe care l-am împrumutat. Toți cei patru sunt jucători tineri și de perspectivă, doi dintre ei fiind sibieni. Șelimbărul l-a cedat, fără nicio pretenție, pe Alexandru Luca, în primăvara acestui an la FC Hermannstadt. Cred că ușa clubului a fost mereu deschisă colaborării cu FC Hermannstadt, iar comentariile și criticile că Șelimbărul nu promovează sibieni sau jucători tineri din Sibiu sunt combătute de realitate. Cred că Șelimbărul a debutat cei mai mulți tineri jucători sibieni la Liga 2 dintre toate echipele sibiene din ultimii ani și cred ca are in componență cei mai mulți jucători localnici dintre toate echipele sibiene care au participat în eșalonul secund de la FC Sibiu încoace. Relația cu FC Hermannstadt a fost mereu una profesionistă și le mulțumesc pentru colaborarea avută de-a lungul anilor.
Ce ți-ai dori de la viitorul director al clubului din Șelimbăr?
Sper doar ca cel care va ocupa postul să fie conștient de responsabilitatea și de anvergura conducerii unui club sportiv așa cum este CSC azi. Cred ca este nevoie de un profesionist și de un om cu experiență la conducerea clubului, nu de oameni care au stat în spatele băncilor adverse, să-i susțină pe adversarii Șelimbărului. Îi urez mult succes noului director al clubului și sper să continue munca pe care am făcut-o până la acest moment la Șelimbăr.
Dacă ți s-ar propune să te întorci în club, vei accepta?
În viitorul apropiat și în conjunctura actuală prefer să îi las pe cei care și-au dorit enorm de mult ca eu să plec să își demonstreze calitățile și să obțină rezultate peste ceea ce a obținut clubul până la acest moment. În viitorul îndepărtat, orice este posibil.
Mai speri că echipa o să prindă play-off-ul? Sau va juca în play-out și vor exista emoții?
Având în spate experiența anilor precedenți de Liga 2, cred că obiectivul echipei în acest an ar trebui să rămână cel stabilit în vară și anume crearea unei echipe competitive pentru următorul an, cu mulți jucători tineri și clasarea în primele 10. Play-off-ul nu cred că este un obiectiv realizabil și nici nu a fost în această vară. Sper ca echipa să nu aibă emoții în privința retrogradării fiindcă toată munca clubului din acești ani s-ar risipi degeaba. Sunt convins că CSC, cu actualii jucători, nu va avea probleme fiindcă am avut și am mare încredere în ei.
Ai și un mesaj pentru jucători și pentru suporteri?
Jucătorilor, le-am transmis mesajul meu în cadrul ultimei întâlniri cu ei înainte de meciul cu Dumbrăvița. Și, am văzut că l-au înțeles. Doresc să le mulțumesc suporterilor pentru toată susținerea lor, să susțină echipa în număr cât mai mare și sper ca, în curând, să se poată bucura alături de echipa mare și echipele de juniori ale clubului pe stadionul din Șelimbăr. O să fiu și eu alături de ei!