Arădenii care doresc, vor primi bucăți din actualul gazon al stadionului din Arad, a anunțat, luni, primarul Gheorghe Falcă, în cadrul unei vizite pe șantierul de modernizare a stadionului „Francisc Neuman”, efectuată cu ocazia împlinirii a 71 de ani de la înființarea clubului.
Pentru că noul stadion Francisc Neumann va avea un gazon nou, în această săptămână, actualul gazon va fi tuns, iar apoi parcelat în bucăți de 50/50 cm care vor fi donate arădenilor ce vor să păstreze ca amintire o bucată din gazonul de pe fosta arenă UTA, pe care s-au disputat atâtea meciuri care au bucurat miile de fani ai formației supranumite „Bătrâna Doamne”, transmite corespondentul Mediafax.
„Astăzi (n.r. – luni, 18 aprilie) se împlinesc 71 de ani de la constituirea clubului de fotbal UTA, le urăm succes și la mulți ani, ne bucurăm de evoluția clubului. Am făcut o propunere pentru că noi vom schimba integral gazonul în cadrul lucrărilor de reconstucție, de aceea acest gazon existent în acest moment va fi parcelat din jumătate în jumătate de metru și o să-l donăm iubitorilor fotbalului arădean. Prima dată o să donăm din acest gazon jucătorilor și antrenorilor care au jucat pe acest teren și, evident, în partea a doua, publicului care a sprijinit întotdeauna echipa de fotbal UTA. Această procedură sperăm să o începem peste 2-3 săptămâni, astfel încât într-o lună de zile să finalizăm transferul acestui gazon al vechiului stadion UTA pentru a aduce un nou gazon pentru noul Stadion UTA-Francisc Neuman”, a declarat primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă.
Cei interesați trebuie să se adreseze Primăriei Municipiului Arad, iar „între timp noi o să ne adresă celor care au jucat pe acest teren, jucătorilor, și evident antrenorilor”, a mai declarat primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă.
„Stadionul este astăzi în avans față de graficul prezentat primăriei”
Lucrările de modernizare a bazei sportive sunt realizate în avans. „Surpiza a fost că până în acest moment s-au turnat 15.000 metri liniari de piloni pentru acest stadion și peste 5.000 metri cubi de beton, astfel încât stadionul este astăzi în avans față de graficul pe care compania care lucrează la acest stadion l-a prezentat primăriei. Mai mult decât atât cei de la companie ne-au arătat etapele prin care va trece construcția noului stadion și dorința lor ca până la sfârșitul anului 2017 să se poată organiza competiții, evident dacă există o recepție preliminară a Federației Române de Fotbal, astfel încât în primăvara anului 2018 să facem o recepție totală a acestui stadion. Noul stadion Francisc Neuman va avea 12.700 de locuri, toate acoperite, restaurant, hotel și muzeu, și cu toate fluxurile necesare de acreditare categoria 1 a FRF și categoria 2 a ceea ce înseamnă strucutura de aceditare UEFA”, a mai declarat primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă.
Echipa de fotbal UTA a fost creată pe 18 aprilie 1945 de către baronul Francisc Neuman, considerat unul dintre cei mai de succes industriași arădeni, care deținea, printre altele Fabrica de Spirt și Drojdie și Întreprinderea de Textile Arad, în apropierea căreia se află stadionul.
Stadionul, care este înlocuit de municipalitate pentru a fi mărit și modernizat, a fost finalizat în 1946, fiind inaugurat pe data 1 septembrie, cu meciul de fotbal cu echipa Ciocanul București. Arena era considerată, la acea dată, cel mai frumos stadion din țară, fiind o copie fidelă a stadionului echipei Arsenal Londra, Highbury, cu gazon englezesc adus cu avionul personal al baronului. Până și culorile tricourilor, alb și roșu, au fost împrumutate de la celebra echipă a cărei mare fan era baronul Francis Neuman.
În istoria de peste șapte decenii de existență, UTA a câștigat de 6 ori titlul de Campioană a României și de 2 ori Cupa României. În 1970 a eliminat din Cupa Campionilor renumita echipă Feyenoord Rotterdam, campioana Europei en-titre. UTA deține încă titlul neoficial de campioană a Provinciei, având cele mai multe titluri câștigate dintre echipele dinafara Bucureștiului.
UTA a dat fotbalului mare pe parcursul anilor nume ca: Farmati, Bonyhadi, Lereter, Petschovsky, Brosovszky, Domide, Axente, BÃró, Duckadam, Coraș, etc. UTA este o echipă iubită. A avut și are un număr mare de fani și simpatizanți în Arad, în țară și în străinătate.
În ultimii ani, echipe de conducere lipsite de viziune, de respect pentru tradiția și istoria clubului, au dus simbolul UTA în pragul dispariției printr-un management defectuos și iresponsabil. Un grup de inițiativă arădean compus din primarul Aradului, consilierii municipali, Suporter Club UTA, glorii de altădată ale clubului, universitățile din Arad, Asociația Județeană de Fotbal din Arad, oameni de afaceri și manageri de fotbal, a luat hotărârea de a salva cel mai important simbol al orașului nostru. UTA continuă tradiția „Bătrânei Doamne” printr-un club funcțional, cu baze sănătoase, ce își desfășoară activitatea transparent, în baza unui plan de management sportiv și financiar realist dar ambițios. Noul drum al UTA-ei a început în liga a IV-a, cu o echipă formată din jucători arădeni foarte tineri, alături de câțiva jucători cu mare experiență, simboluri ale Aradului, care s-au întors acasă pentru acest proiect.
În acest moment, UTA ocupă locul secund în seria a II-a din Liga 2, cu 26 de puncte, la unul în spatele liderului Gaz Metan Mediaș, după două etape disputate din play-off.
Articol scris de Iulian COȘULEȚU (Mediafax)
Foto: Sport Arad