AS Prejmer a promovat în Liga a IV-a Brașov, cu fostul internațional Tibi Ghioane pe bancă, aflat la primul său an în cariera de antrenor.
Acum 16 ani, pe terenul de la Prejmer, Tiberiu Ghioane debuta în fotbal, la nivel de seniori, în Liga a III-a, vechea Divizie C. În timpul scurs de atunci a trecut pe la FC Brașov, Rapid București, a adunat 20 de meciuri în tricoul naționalei (două goluri marcate), dar și câteva sute de partide pentru Dinamo Kiev, echipă cu care a reușit să joace la cel mai înalt nivel internațional.
În 2011, după zece ani petrecuți în capitala Ucrainei, a decis să-și încheie cariera de jucător, deși avea doar 30 de ani. „A fost decizia mea. Știam că la nivelul la care fusesem până atunci nu mai pot juca și am crezut că e mai bine să mă retrag decât să fac deodată mulți pași în jos”.
Pasiunea uriașă pentru fotbal a făcut ca următoarea mișcare să vină firesc, o carieră de antrenor. S-a școlit la Kiev, iar în toamna anului trecut a obținut carnetul de Licență A, cu care poate antrena până la nivelul ligii secunde. „Am discutat încă din 2011, după retragere, cu oamenii de aici de la Prejmer. Mi-a plăcut faptul că sunt la fel de tineri ca și mine și au aceeași dorință de a face lucruri serioase. Am amânat totuși preluarea echipei pentru că am vrut să îmi fac școala. Am mers des la Kiev, acolo unde am absolvit. N-aș fi avut timp să mă ocup de echipă. Am avut și multe examene, restanțe, așa cum aveam și când eram elev”, glumește tânărul antrenor.
Întrebat de ce a decis să-și înceapă noua carieră de la Liga a V-a, răspunde că este adeptul pașilor mărunți: „Ca jucător, am zburat repede și de la Brașov și de la Rapid. Faci două-trei meciuri bune și te poți transfera. Ca antrenor e mult mai greu. Nu cred că aș fi fost pregătit să încep de mai sus. Mai am multe de învățat”.
„Încerc să îmi creez propriul stil”
Nu are un anumit model de antrenor pe care al vrea să îl urmeze și spune că încearcă să își formeze propria filozofie de joc, luând ce a considerat că este mai bun de la numeroșii tehnicieni pe care i-a avut. „Mie nu îmi place nici să mă apăr, dar nici adeptul posesiei nu sunt. Prefer jocul ofensiv, dar mai direct pe poartă. Chiar nu am un model anume și am încercat să învăț de la toți, așa e cel mai sănătos”, a spus Tibi.
Totuși, o amintire aparte i-a lăsat-o Valeri Lobanovski, care „era la Kiev atunci când eu am ajuns acolo. De curând s-au împlinit 12 ani de când a murit”.
Echipă mică, organizare pe model european
AS Prejmer abia a reușit să promoveze în Liga a IV-a, însă alegerea lui Ghioane de a începe să antreneze chiar aici nu a fost întâmplătoare. Clubul beneficiază de o organizare ca la carte, mare parte din buget fiind asigurată de Primăria Prejmer, Regiotrans sau Parcul Industrial Prejmer. În completare, s-a încercat un model de succes al marilor cluburi europene, care pare să prindă și în comuna de lângă Brașov. Astfel, există și carnete de membru cotizant, de 50, 200, respectiv 1.000 de lei pe an. „Sunt bani care pentru noi contează. Dacă pornești pe ideea unei organizări cât mai bune, lucrurile merg de la sine, pe parcurs. Bugetul este stabilit la începutul fiecărui sezon și ne întindem cu cheltuielile atât cât ne permite plapuma. Spre exemplu, chiar și Tibi are contract de antrenor”, a explicat directorul executiv al AS Prejmer, Emanuel Șerban (foto mic).
Primul lucru pe care Ghioane l-a cerut pentru a veni lângă echipă a fost ca baza să fie pusă la punct și cele două terenuri să arate perfect, un aspect extrem de rar întâlnit pentru nivelul ultimelor eșaloane.
Tur perfect, retur cu mici sincope, promovare „la pas”
AS Prejmer a adunat 19 victorii, 2 egaluri și a suferit o singură înfrângere în 22 de etape (golaveraj 81-17), reușind promovarea matematică înainte cu patru runde înainte de finalul campionatului. „A contat foarte mult seriozitatea cu care am abordat competiția, atât la nivel de organizare, cât și la nivel de pregătire, acolo unde nu încape nicio urmă de îndoială că Tibi a făcut o treabă extrem de bună. Nu trebuie să uităm de dorința și, de ce să nu spunem, valoarea jucătorilor. Pe lângă cei foarte tineri, ne-a ajutat experiența portarului Boglej și a celor doi jucători care au meciuri jucate la nivel profesionist, Airinei și Drăgan”, au tras conducătorii prejmereni concluziile unui sezon reușit, un nou început de drum.
Tineri de perspectivă, majoritatea localnici
Fostul internațional s-a legitimat și ca jucător la gruparea prejmereană, în acest sens clubul fiind nevoit să ceară cartea verde de la federația ucrainiană. În timpul meciurilor, rămâne însă pe bancă, deoarece consideră nu i se potrivește modelul de „antrenor-jucător” și că așa îi poate ajuta mai bine pe elevii săi. Cu câteva excepții, majoritatea jucătorilor sunt tineri de 19-20 de ani, unii dintre ei având în opinia antrenorului lor șanse de a pătrunde în fotbalul de performanță. Cu aceștia, în viitor, AS Prejmer își propune accederea în Liga a III-a, eșalon în care a evoluat pentru multe sezoane, în anii ”90. „Nu putem declara că ne dorim lucruri mărețe, dar cred că acesta e un obiectiv realist pentru noi. Ar fi de bun augur și pentru fotbalul din zonă care nu beneficiază de o echipă la acest nivel. O asemenea performanță, suntem siguri, va atrage lângă noi și alți oameni cu ajutorul cărora vom putea susține echipa”, ne spun conducătorii clubului.
Aceștia mai precizează că nu se vor opune plecării unora dintre fotbaliști la echipe de nivel superior, dar nici unui următor pas în carieră pe care Ghioane ar vrea să îl facă. „Cunoaște fenomenul extrem de bine și este un luptător. Suntem siguri că va ajunge în Liga I ca antrenor sau chiar într-un campionat bun din Europa”, îl descrie directorul Emanuel Șerban pe tehnician.
AC Milan, eterna dragoste
Tibi Ghioane ține cu AC Milan de mic copil, iar atunci când are ocazia, merge să îi vadă pe viu pe „rosso-neri”. „Ultima dată am fost pe San Siro acum un an și ceva. Am prins, în câteva zile, victoria din Champions League cu Barcelona (2-0) și un egal, în campionat, cu Inter. La ora asta lucrurile nu sunt deloc roz pentru ei, traversează o criză profundă”.
Sursa: Bună ziua Brașov