Ultima „conferință”! Cosmin Petruescu a părăsit Politehnica: „Nu a fost o decizie luată la cald. Am analizat-o mult timp”. Cum și-a explicat demisia

Anda DELIU, Marius ANGHEL 31 Aug. 2019, 16:10 Campionat

Cosmin Petruescu (41 de ani) a plecat de la ASU Politehnica după jocul terminat la egalitate, scor 0-0, sâmbătă, la Timișoara, cu Concordia Chiajna, în etapa a 5-a a Ligii 2. Nu a fost o decizie impulsivă, ci una care a „crescut” de la rundă la rundă, timp de trei etape.
De altfel, ideea i-a venit „Conferențiarului” după singura victorie din acest sezon, cea cu Pandurii (3-0), și, după ce s-a gândit bine, le-a spus-o și celor din conducere. A mai așteptat meciul cu Rapid, iar apoi hotărâre a devenit irevocabilă.

Petruescu a dat vestea la conferința de după meciul cu Concordia disputat pe arena știința. „O partidă foarte disputată. Din punctul meu de vedere, am făcut tot ceea ce a depins de noi pentru a obține toate cele trei puncte. Aș vrea să-i felicit pe băieți pentru atitudinea pe care au avut-o. O primă repriză mai echilibrată, în schimb o repriză a doua pe care cred eu că am controlat-o în mare parte a timpului, ca posesie, dar mai ales ca număr de situații de poartă. Dar ne-a lipsit inspirația în ultimii metri. N-am ce să le reproșez pentru jocul de astăzi.

Și-au dorit foarte mult să câștige, cu atât mai mult astăzi a fost ultimul meu joc la Politehnica Timișoara. Pentru că am luat o decizie în urmă cu ceva timp. Am analizat-o. Nu a fost o decizie luată la cald, am analizat-o mult timp. Am discutat cu oamenii din conducerea administrativă și am considerat că cel mai bine, cel puțin pe termen scurt, pentru binele Politehnicii Timișoara este să fac un pas înapoi. Am mâncat o pâine albă aici, am trecut împreună prin foarte multe momente frumoase. E adevărat că au fost și unele mai delicate, unele mai dificile, dar întotdeauna am dat dovadă de unitate, de înțelegere, de respect reciproc. Pentru proiectul pe care l-am început la Politehnica Timișoara, de comun acord, așa am considerat că este cel mai bine. Aș vrea să le mulțumesc tuturor, începând cu suporterii și terminând cu domnul rector și toți cei care au fost alături de mine în toată această perioadă”, a declarat antrenorul din Lugoj.

„Pentru binele Politehnici Timișoara am considerat că așa este cel mai bine”

Antrenorul a explicat „procesul” decizional. „Chiar înainte de meciul cu Daco-Getica. Contează mai puțin motivele. Important este binele clubului am luat această decizie. Cu cei din conducerea administrativă am discutat pe parcurusl acestei săptămâni. M-au rugat dacă pot să rămân să pregătesc acest joc. Era normal, atâta timp cât mai erau câteva zile până la meciul cu Chiajna, o partidă dificilă. Nu puteam să refuz, aveam o datorie morală. Am rămas și am încercat să fac tot ce a depins de mine pentru a obține victoria astăzi. Mi-am dorit enorm de mult, nu a fost să fie și nu aș vrea să reproșez nimic nimănui. Le-am comunicat. Aseară am avut o discuție cu jucătorii cu experiență. Întotdeauna am pus în prim-plan binele echipei. Am avut o discuție cu jucătorii cu experiență din lot, pentru că am vrut să alegem împreună momentul potrivit și să decidem împreună când este mai bine să afle și jucătorii tineri. Îmi era teamă de o reacție negativă și poate nu am vrut să fac rău echipei. Până la urmă, am decis împreună că cel mai bine e să le spunem înainte de meci. Le-am transmis acest lucru. Sunt jucători de calitate, le lipsește puțin curajul, încredere. Sper să le ofere mai multă încredere cel care va veni. N-am vrut să fie o decizie la cald, am vrut să fiu sigur că pasul pe care îl fac este pasul corect. Pentru binele Politehnici Timișoara am considerat că așa este cel mai bine. Politehnica este un club diferit și va rămâne așa. Iar deviza noastră este obligatoriu înainte”, a explicat Cosmin Petruescu.

Antrenorii trec, suporterii râmân

Petruescu le-a transmis jucătorilor că indiferent ce critici vor mai veni, să le accepte, deoarece suporterii iubesc echipa necondiționat. „Cred că toți și-au dorit în meciul de astăzi. Nu cred că există jucător care să nu-și fi dorit. Din păcate, au fost unele execuții care nu au fost așa cum ni le-am dorit noi și nici ei în teren. Am încercat să iau presiunea de pe umerii lor prin anunțul pe care l-am făcut înainte de meci. I-am rugat să joace fotbal pentru ei, pentru suporteri, pentru că viața merge înainte, cu bune cu rele. De altfel, la Politehnica Timișoara, pe viață sunt doar suporterii. Toți ceilalți implicați în activitatea clubului, antrenori, jucători, conducători, toți sunt pasageri. Dar cei care rămân aici sunt suporterii. Am știut acest lucru în momentul în care am început acest proiect și pe parcurs. Dragostea lor pentru echipă este necondiționată. Le-am transmis tututror celor care mai activează în club că niciodată nu po fi supărați pe ei, pentru că ei sunt primii care vor binele echipei”, a punctat Cosmin Petruescu.

Antrenorul era la curent cu criticile pe care fanii i le aduceau în mediul online. „În perioada petrecută aici, cred că am avut o relație foarte bună cu suporterii, chiar aș vrea să le mulțumesc pentru susținerea necondiționată pe care mi-au arătat-o. Chiar dacă nu am Facebook, am auzit că au fost și câteva critici la adresa mea, normale, logice și firești atunci când rezultatele nu au fost pe măsura așteptărilor lor. Prefer să rămân cu amintirile plăcute, cu victoriile care le-au produs și lor foarte multă bucurie”, a precizat Petruescu.

Primul „concediu” după 15 ani

Petruescu a mai precizat că nu are altă ofertă. „Eu mi-am început activitatea de antrenor la nivel de seniori în anul 2004. Iar până în acest moment, nu am avut o zi liberă fără să am un alt angajament la nivel de seniori. Acum cred că este pentru prima dată. Chiar dacă pare așa… Am încheiat un proiect, l-am început pe celelalt și acum este pentru prima dată. Merit și eu câteva zile, săptămâni, luni libere. Mai ales că Politehnica Timișoara este un club diferit, așteptările sunt mari, presiunea este mare și dacă regret ceva, poate este că nu m-am ridicat întotdeauna la nivelul așteptărilor, mai ales a celor care au crezut foarte mult în mine”, a mai adăugat antrenorul.

Mai trebuie spus că în staff a survenit o modificare de etapa trecută. Antrenorul cu portarii Dragoș Picu a mers să lucreze la Dinamo cu Dusan Uhrin, iar locul său a fost luat de Petru Țurcaș.

Cosmin Petruescu a preluat ASU Politehnica în luna iunie 2018, adică la începutul sezonului trecut. Cu el pe banca tehnică, formația timișoreană a încheiat campionatul Ligii 2 pe locul 10, cu 48 de puncte.

Cu 4 puncte acumulate în primele cinci etape în noul sezon, ASU Politehnica se află pe locul 14 în Liga 2, la egalitate cu Viitorul Pandurii și Csikszereda, însă acestea au un meci mai puțin jucat, astfel că timișorenii ar putea pica din nou pe loc retrogradabil după desfășurarea tuturor partidelor din această rundă.

De când galeria Commando Viola Ultra Curva Sud a decis să se implice și să preia echipa Universității Politehnica, în 2012, pe când evolua în Liga a 5-a Timiș, ASU Politehnica a avut până acum doar cinci antrenor: Toni Foale, Paul Codrea, Sorin Brîndescu, Bogdan Andone și Cosmin Petruescu.

Articol scris de Anda DELIU
Foto: Leczki JOZSI / Mediafax foto

Anda DELIU, Marius ANGHEL 31 Aug. 2019, 16:10 Campionat
Pe aceeași temă