Tabela lui nea Petrică

06 May. 2009, 16:36 Special

Clubul de fotbal Aurul Brad este singurul din Liga a IV-a Hunedoara care dispune de o tabelă de scor electronică funcțională. Din tribunele care odată înconjurau terenul de fotbal din Complexul Sportiv "Aurul" din Brad a mai rămas doar scheletul de fier pe care, ici-colo, mai e câte o scândură de lemn putrezită uitată hoți. Excepție face oficiala din spatele celor două banci de rezervă, utilată cu scaune individuale.

 

 

Tabela care confirmă scorul

Un statut privilegiat îl are tabela de marcaj. Postată deasupra singurei peluze, tabela acționată electronic de la distanță este punctul de atracție a ceea ce a mai rămas din stadion. Oaspeții o admiră, copiii o adoră, spectatorii pot afla în orice moment scorul exact și repriza în care se află jocul iar administratorul bazei, Petru Rus, se îngrijește ca tabela să fie tot timpul în stare de funcționare.

"În fiecare an vine un electrician care-i face revizia și îi schimbă becurile arse. Tabela este primitivă, dar e unică în felul ei și eficientă", povestește nea Petrică, singura persoană din oraș autorizată să modifice scorul.

 

 

Nu mai mult de 9 goluri

Nimeni nu își mai aduce aminte numele celui care a făcut tabela, ci doar anul în care aceasta a fost montată pe stadion: 1972. Adică, anul în care Aurul Brad a promovat în Divizia B. "Tabela a fost proiectul de diplomă a unui elev de la Școala de Maiștri Electromecanici din cadrul Grupului Școlar Minier Gurabarza", își amintește președintele Aurului Brad, Valentin Verdeș.

 

Numărul maxim de goluri pe care tabela poate să-l afișeze pentru fiecare dintre cele două echipe – gazde și oaspeți – este 9, dar nea Petrică spune că nu a fost pus niciodată în dificultate."De când sunt eu administratorul stadionului, nicio echipă nu a marcat mai mult de nouă goluri", afirmă cu siguranță Petru Rus.

 

De 12 ani de când este "om bun la toate" nea Petrică urmărește toate meciurile Aurului Brad din colțul terenului și, după fiecare gol marcat, dă fugă la panoul de comandă și schimbă scorul. La ultimul meci din campionat, Aurul Brad – Minerul Aninoasa, nea Petrică a avut serios de muncă pentru că gazdele s-au impus cu 4-0.

Dotată cu becuri de 40 de W, tabela de marcaj e manevrată dintr-un birou de la stadionul "Aurul" Brad, situat la 50 de metri distanță de terenul de joc

 

75 de becuri sunt montate pe tabela de scor a stadionului Aurul Brad

 

 

Articol scris de Sami Tamaș

Foto:Cristi Vatavu.

 

06 May. 2009, 16:36 Special
Pe aceeași temă