Simota, liderul unei grupări care șantaja oameni de afaceri din Hunedoara

Mihai Andries 11 Jun. 2013, 11:34 Special
Simota, liderul unei grupări** care șantaja oameni de afaceri din Hunedoara

UPDATE 2: Paul Gherasim, consilier local la Petroșani între 2008 și 2012, care în timpul campaniei electorale din 2008 l-a acuzat pe Alin Simota că și-a plătit oamenii să îl bată, a fost chemat, marți, la Poliție, spunând că va duce documente medicale despre intervențiile chirurgicale suferite după incident.

Fostul consilier local din Petroșani Paul Gherasim, care a fost bătut în timpul campaniei electorale din anul 2008 de persoane care purtau cagule și care l-a acuzat, în prima fază a cercetărilor, pe Alin Simota că și-a plătit oamenii să îl agreseze, a fost chemat, marți, la Poliția Petroșani, la cererea procurorilor DIICOT Alba Iulia.

Gherasim a declarat corespondentului MEDIAFAX că nu știe motivul pentru care a fost chemat la Poliție, spunând, ironic: „Poate m-au chemat că nu am fost la botez (botezul copilului lui Alin Simota, care a avut loc sâmbătă – n.r.)

„Mă duc să mai duc niște acte, ceva documente legate de piciorul meu (piciorul la care, în urma agresiunii din anul 2008, a suferit mai multe intervenții chirurgicale – n.r.)”, a spus Paul Gherasim.

Paul Gherasim a fost trimis în judecată în 2010, după ce și-a schimbat declarațiile inițiale date în fața anchetatorilor în dosarul privind agresarea sa. Atunci, Gherasim a fost bătut de patru bărbați, dar numai unul, Valer Lăcătuș, a fost prins, trimis în judecată și apoi condamnat. Lăcătuș nu și-a recunoscut niciodată fapta, dar anchetatorii au probat identitatea lui în baza unei expertize ADN efectuate pe cagula smulsă de Gherasim în timp ce încerca să scape din mâinile agresorilor.

Inițial, Gherasim declara că cei patru bărbați care l-au bătut erau „oamenii lui Alin Simota” și că Lăcătuș a fost unul dintre agresorii săi.

„M-au bătut numai peste cap și peste picioare. Mi-au dat peste cap ca să-mi scoată politica din minte și peste picioare ca să nu mai pot alerga după voturi”, declara, la vremea respectivă, Gherasim.

Ulterior, acesta și-a schimbat declarațiile și a susținut că anchetatorii l-au obligat să acuze „un nevinovat” și a dat o declarație notarială în care susținea că persoana arestată nu este cea care l-a bătut.

La jumătatea anului 2011, Paul Gherasim a fost condamnat de Judecătoria Petroșani la trei luni de închisoare cu suspendare pentru mărturie mincinoasă.

În luna august 2012, Gherasim și-a dat demisia din PDL și a intrat în PNL Petroșani, organizația al cărei președinte era, la vremea respectivă, Alin Simota.

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) au destructurat o grupare infracțională organizată deosebit de violentă, al cărei lider era Alin Simota.

Conform unui comunicat transmis, marți, de DIICOT, gruparea infracțională, care acționa în special în județul Hunedoara, era organizată pe paliere de comandă și execuție, fiind suspectată de acte de violență, șantaj, cămătărie și înșelaciune.

Sursa: Mediafax


UPDATE 1: Alin Simota era liderul unei grupări care șantaja oameni de afaceri din Hunedoara, la cererea lui fiind executate acte de violență și răpiri de persoane, pentru ca acestea să divulge adresele celor de la care avea de recuperat bani, printre victime fiind și un candidat la funcția de consilier local

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Alba-Iulia au destructurat o grupare infracțională organizată deosebit de violentă, constituită din opt persoane, care a acționat în principal în județul Hunedoara și ar fi șantajat oameni de afaceri locali.

Gruparea infracțională era organizată pe paliere de comandă și execuție, fiind suspectată de acte de violență, șantaj, cămătărie și înșelaciune, se arată într-un comunicat de presă al DIICOT.

Din probele aflate la dosar rezultă că liderul grupării era Alin Simota, care transmitea ordinele către inculpatul Constantin Cristian Litera, iar acesta asigura punerea lor în executare.

„La solicitarea lui Simota Alin, au fost executate mai multe acte de violență la comandă, răpiri și șantaje asupra unor persoane, cu scopul de a fi divulgate adresele unde se află datornici de la care acesta avea de recuperat sume de bani sau pentru ca aceștia să-și retragă memoriile și plângerile formulate către diverse instituții”, au precizat procurorii DIICOT.

Anchetatorii au mai stabilit că un candidat la funcția de consilier local a fost agresat la solicitarea lui Alin Simota, pentru că s-a opus unor cereri și proiecte de lucrări solicitate de firmele pe care acesta le administra.

Procurorii și polițiștii au făcut, marți, șapte percheziții la mai multe adrese din județul Hunedoara. Opt învinuiți și alte 11 persoane vor fi audiați la sediul DIICOT.

Cercetările în acest caz sunt făcute împreună cu ofițeri delegați de la IPJ Alba și Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Alba-Iulia, cu suportul tehnic, informativ și logistic al Serviciului Român de Informații, DIPI și Inspectoratul Județean de Jandarmi Alba.

Surse din rândul anchetatorilor declarau pentru MEDIAFAX că procurorii au descins, marți dimineață, la Clubul Sportiv Jiul Petroșani, unde au făcut percheziții în biroul finanțatorului echipei de fotbal, Alin Simota, în prezența acestuia, care a fost ridicat de la locuința sa.

Sursa: Mediafax


Anchetatorii au descins, marți dimineață, la Clubul Sportiv Jiul Petroșani, unde fac percheziții în biroul finanțatorului echipei de fotbal, Alin Simota, în prezența acestuia, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Ancheta în acest caz este coordonată de procurorii DIICOT Alba.

La ora transmiterii acestei știri, anchetatorii percheziționează biroul omului de afaceri Alin Simota de la baza sportivă din municipiul Petroșani, perchezițiile având loc în prezența acestuia, care a fost adus de la locuința sa la baza sportivă.

Alin Simota este consilier local PNL la Petroșani, iar în mandatul 2008-2012 a fost consilier județean la Hunedoara.

Simota, care este unul dintre cei mai cunoscuți oameni de afaceri din județ, a dezvoltat afaceri atât în domeniul construcțiilor, cât și în domeniul energetic, câștigând mai multe licitații organizate de Consiliul Județean, în perioada în care a fost consilier județean.

De asemenea, Simota este finanțatorul echipei de fotbal Jiul Petroșani, care în pauza competițională de iarnă a fost retrasă din Liga a treia din cauza datoriilor. Totodată, echipa a doua a clubului, care evolua în liga a patra de fotbal, nu a mai fost programată la meciuri începând cu luna aprilie.

Alin Simota, care a controlat de-a lungul timpului mai multe societăți comerciale, unele dintre ele intrând în insolvență, s-a aflat de mai multe ori în atenția anchetatorilor pentru evaziune fiscală, stopaj la sursă și emitere de file cec fără acoperire.

Potrivit ultimei declarații de avere completată în 31 iulie 2012, după preluarea mandatului de consilier local la Petroșani, Alin Simota are în proprietate o garsonieră de 23 de metri pătrați cumpărată în 2005. El nu are menționate în declarația de avere mașini, terenuri sau alte bunuri a căror valoare să depășească 5.000 de euro și nici sume în conturi sau depozite bancare.

Consform aceleiași declarații, Simota a încasat în anul fiscal anterior 7.426 de lei din indemnizația de consilier județean și alți 2.508 lei ca inginer la SC Simar Comimpex.

În declarația de avere pe care a completat-o în 13 iunie 2012, la încheierea mandatului de consilier județean, Simota scria că are, pe lângă garsoniera din Petroșani, un apartament în București de 58 de metri pătrați, din 2004, un apartament la Cannes, în Franța, din 2007, în suprafață de 860 de metri pătrați și o casă în SUA, cumpărată în 2006.

În declarația de interese din 31 iulie 2012, Alin Simota a scris că este președintele filialei Petroșani a PNL și vicepreședintele Biroului Permanent Teritorial Hunedoara al PNL.

El a mai notat în document că este asociat unic și director la SC Simar Comimpex SRL Petroșani și asiociat la societățile Exchange Invest SRL Petroșani și Europaphone SRL Petroșani.

În ianuarie 2010, una dintre societățile lui Simota, Simar, și-a adjudecat o licitație de reabilitare a unei entități medicale, oferind – potrivit anunțului de atribuire – un preț aproape de jumătatea valorii estimate. Astfel, dacă valoarea inițială a proiectului de reabilitare și modernizare a Spitalului Județean de Urgență Deva fusese estimată la 4.136.952,10 lei fără TVA, Simar a devenit câștigătoare cu prețul de 2.592.261 lei fără TVA.

Câteva luni mai târziu, mai exact în iunie 2010, Simar a beneficiat de o suplimentare, în baza unui alt contract de la CJ Hunedoara, pentru „lucrări suplimentare” la aceeași clădire a Spitalului Județean. De data aceasta, valoarea a fost de 258.563 lei fără TVA.

Tot în anul 2010, o altă firmă, Atomis, care avea sediul declarat la aceeași adresă cu Simar, a ofertat și câștigat o altă licitație organizată de CJ Hunedoara, care avea ca obiect reabilitarea bazei sportive „Michael Klein” din municipiul Hunedoara. Valoarea inițială a fost de 520.000 de lei, iar în urmă cu câteva luni și acest proiect a fost suplimentat în baza actelor adiționale cu 184.000 de lei, fără TVA.

Cunoscute ca fiind societățile lui Alin Simota, Simar și Atomis au avut de-a lungul anilor contracte și cu Termoelectrica, dar și cu firmele de gospodărire locală din localitățile Văii Jiului, în cadrul unor proiecte care prevedeau extinderea rețelelor electrice sau a celor de gaz.

Astfel, Simar a reușit să obțină, în 2007, înainte ca Simota să ajungă consilier județean, dar fiind membru PNL, licitația pentru construcția unei grădinițe în Petroșani, localitate condusă de democrat-liberalul Tiberiu Iacob Ridzi. Prețul cu care Simar și-a adjudecat lucrarea a fost de 1.520.683,64 lei, din care în conturile firmei au intrat, până la începutul anului trecut, aproximativ 1.230.000 lei. Constructorul a reușit între timp să majoreze valoarea întregii investiții undeva la 2.460.000 lei cu TVA, majorare pe care oficialii de la Petroșani o justificau tot prin lucrări suplimentare. După trei ani de la licitație, grădinița nu este finalizată.

Aceeași firmă, Simar, a executat lucrări și pentru Primăria hunedoreană Uricani, condusă de social-democratul Dănuț Buhăescu, pentru reparații și modernizări la unitatea medico-socială. Contractul a fost semnat în 2008, iar un control al Curții de Conturi efectuat în 2010 la Primăria Uricani a arătat că administrația locală trebuie să recupereze peste 20.000 de lei, după ce a achitat, către Simar, lucrări la suprapreț. Firma cerut, iar Primăria Uricani a plătit, doar pentru manoperă, cu circa 4.000 de lei/bucată mai mult. În devizul de ofertă „Montaj utilaj încălzire” s-a convenit un preț al manoperei de 14.910 lei/bucată pentru cazan de apă fierbinte. Situațiile de plată aferente lunilor martie și aprilie 2009 întocmite de Simar și acceptate la plată de Primăria Uricani relevă însă faptul că pentru decontarea lucrărilor menționate s-a utilizat un preț al manoperei de 19.140 lei/bucată, adică cu 4.230 lei mai mult decât era stipulat în deviz. Majorarea nejustificată a deconturilor pentru lucrare a condus, potrivit inspectorilor Curții de Conturi, la producerea de „cheltuieli nejustificate” în sumă estimată de 22.157,68 lei.

Sursa: Mediafax

Mihai Andries 11 Jun. 2013, 11:34 Special
Pe aceeași temă