Retras la doar 30 de ani, Soporan vorbește de un meci suspect din Liga 2: „Nu am mai simțit spiritul de echipă puternică și unită care era înainte”

  • Fotbalistul Rareș Soporan vorbește deschis de un meci din 2012, dintre Dunărea Galați și Delta Tulcea, care i s-a părut suspect.
  • Fostul fundaș central spune că a luat decizia de a se retrage la 30 de ani pentru că nu mai suporta nedreptățile din fotbal.

 

Rareș Soporan, fost mijlocaș la mai multe echipe din Liga 1 și Liga 2, s-a retras la 30 de ani și lucrează momentan într-un bar din Anglia. Unul dintre motivele pentru care a decis să facă asta au fost meciurile trucate din România. E aproape sigur că a participat la un meci în care colegii săi nu și-au apărat corect șansele.

Se întâmpla în 2012, într-un joc din Liga 2, între Dunărea Galați și Delta Tulcea. Soporan juca pentru oaspeți, care erau angrenați în lupta pentru promovare, în timp ce gazdele se zbăteau să scape de retrogradare. Tulcea a condus cu 1-0 la pauză, dar a pierdut în final cu 2-1.


Soporan (foto, în albastru, în duelul aerian) dezvăluie după aproape doi ani de la meciul Dunărea Galați – Delta Tulcea, scor 2-1, că unii dintre coechipierii săi „nu și-au dat interesul pe teren”. Foto: Ionatan Țuțu

Retras din activitate la numai 30 de ani, Rareș Soporan a decis să vorbească despre acel meci, alimentând temerile legate de implicare mafiei pariurilor în fotbalul românesc. „A venit Constantin Gache, un tip uns cu toate alifiile. Ne băteam la promovare, dar în retur Iașiul a măturat tot, în afară de un singur meci, cel cu noi. I-am bătut la ei acasă, dar ne-am dus să jucăm la Dunărea Galați. Ă‚sta e singurul meci în care am simțit că ceva nu-i bine. Eu zic ce am simțit. Și-am pierdut atunci pentru că așa au vrut câțiva din echipa mea. Eu jucam fundaș central cu Marincău și ne trezeam singuri în apărare tot meciul. Poate s-a jucat la pariuri, habar n-am, dar ală n-a fost meci curat, eu așa cred. Ori pariul, ori Iașiul”, este declarația sinceră a lui Rareș Soporan, în actualdecluj.ro.


Meciul dintre Dunărea și Delta a avut și momente de tensiune între jucătorii celor două echipe. Foto: Ionatan Țuțu

Fostul fotbalist își menține declarațiile și oferă detalii despre acel meci, dar vorbește și despre alte „părți negre” ale vieții de fotbalist.

Rareș, cum e în Anglia?
În Anglia studiez web developer și lucrez momentan ca barman. Nu sunt DJ, cum știa Laurențiu Buș (râde). Îmi place muzica, am prieteni DJ și am avut ocazia să învârt de câteva ori de butoane pe aici, dar nu e o meserie.

Cum de ai decis să renunți la fotbal și să pleci în Anglia?
Chiar nu vreau să fiu dramatic, dar m-am săturat să fiu martor la mizeriile din fotbal și să fiu plătit când au ei chef, nu când trebuie. La momentul când m-am decis să mă las aveam deja planuri de viitor, care necesitau stabilitate, lucru pe care fotbalul nu putea să mi-l ofere.


Soporan l-a ținut cu greu pe Vali Munteanu, jucător care și pe dinamoviști i-a chinuit în meciul de Cupă din acest sezon, Fortuna – Dinamo 2-5 după prelungiri. Foto: Ionatan Țuțu

„Așa-zișii suporteri mă acuzau mereu de viața extrasportivă”

Când spui „mizerii” te referi la faptul că nu se plătesc salariile la timp?
Asta. Și eram sătul să fiu pus într-o lumină nefavorabilă. Mă refer și la viața extrasportivă. Ceea ce unii nu realizează este că și fotbaliștii au o viață personală, care presupune inclusiv să ieși într-un club, să bei și să te distrezi. Eu am avut foarte mult de suferit din cauza asta doar pentru că unora li s-a pus pata pe mine, nu că eu aș fi ieșit sau aș fi băut mai mult ca alții. Cu toate astea, nu am lipsit niciodată de la antrenamente și mi-am făcut treaba sută la sută.

Cine te acuză?
Cine mă acuză? Și acum sunt unii care mă acuză.

Sunt oameni din lumea fotbalului sau suporteri?
Suporteri. „Așa zișii-suporteri”, mai bine spus.


Regretatul Henry deschidea scorul în minutul 3 al meciului de la Galați. Delta era atunci în cărțile promovării. Foto: Ionatan Țuțu

„Consider că unii nu și-au dat interesul”

Hai să vorbim și de meciul Dunărea Galați – Delta Tulcea. Cum a fost atunci? E un meci despre care crezi că a fost suspect.
Chiar nu vreau să pun pe nimeni într-o lumină nefavorabilă doar prin faptul că nu mai joc. E un fapt bine cunoscut și nu cred că mai șochează pe nimeni. Atât timp cât sunt pariuri vor fi și oameni care „trag sforile”.

De ce spui că a fost un meci în care nu crezi că toți colegii tăi au jucat corect?
Cunoscând potențialul colegilor mei și miza meciului respectiv (bani, promovare), consider că unii dintre ei nu și-au dat interesul pe teren.


Grosu îl învingea pe Stoicescu în minutul 51 și aducea egalarea. Foto: Ionatan Țuțu

„Când ești jucător activ mai bine îți vezi de treaba ta, că nu știi pe cine superi”

De ce nu spun fotbaliștii când un meci li se pare suspect?
E de înțeles, atâta timp cât ești acolo mai bine îți vezi de treaba ta, că nu știi pe cine superi și ai putea avea de suferit întreaga carieră.

Ți s-a mai întâmplat și la alte echipe? Ți-a propus și ție cineva să nu joci corect?
De propus… niciodată nu mi-a propus ceva de genul acesta. Mă repet, nu vreau să acuz pe nimeni. Eu am rămas cu impresia asta. Nu e o acuză la adresa cuiva. E doar cum am perceput eu lucrurile.


Fundașii Deltei priveau cum Cârjan șuta și înscria pentru 2-1, în minutul 80, iar golul urma să fie cel ce desemna câștigătoarea. Foto: Ionatan Țuțu

„După meci nu am mai simțit spiritul de echipă”

Cum a fost după meci în vestiar?
După meciul respectiv nu am mai simțit spiritul de echipă puternică și unită care era înainte. O astfel de experiență te poate demoraliza ca jucător.

Dar n-au fost discuții între voi în vestiar?
Orice fotbalist știe asta. Când câștigi, te bucuri și când nu… nu.

După această experiență și altele pe care le-ai trăit în fotbal, te-ai mai face fotbalist, dacă ar fi să alegi din nou?
Da. Chiar nu regret viața de până acum.

Câștigi mai bine în Anglia decât în Liga 1 sau în Moldova?
Da. Câștig încă și mai mult. A fost cea mai bună decizie din viața mea că am venit aici.


Conform declarațiilor lui Soporan, Marincău (foto, lângă jucătorul căzut) și el erau fundașii Deltei care se trezeau singuri în apărare în meciul de la Galați. Aici, Marincău îl certa pe Cârjan disperat că timpul trecea și echipa sa pierdea surprinzător în fața Dunării, echipă aflată în lupta pentru evitarea retrogradării. Foto: Ionatan Țuțu


Dunărea Galați – Delta Tulcea 2-1 (0-1) – 06.05.2012
Au marcat: A. Grosu 51, Cârjan 80 / Henry 3

Dunărea: Chirinciuc – D. Cristescu, Căldăraru, D. Florea I, D. Popescu (cpt.) – N. Cucu, Eni – A. Grosu, Cârjan, Al. Cristea – Chelaru
Rezerve: Măstăcan – M. Marin, Cr. Prodan, V. Munteanu, I. Enache
Antrenor: Eugen Baștină

Delta: Stoicescu – Cârjă, Soporan, Marincău, S. Cucu – Tobă, Ad. Ionescu (cpt.) – Coconașu, Câju, Henry – D. Florea II
Antrenor: Constantin Gache

Arbitru: Cătălin Buși (Râmnicu Vâlcea); Asistenți: Iulian Radu (București) și Gabriel Stroe (Pitești)


Articole după meciul dintre Dunărea și Delta:

Cronică: Se surpă faleza promovării | GALERIE FOTO

LIVE-TEXT: Dunărea – Delta 2-1! Munteanu și Cârjan i-au dat șah-mat liderului

Baștină: „Iată că n-am cedat deliberat punctele, suntem curați”

Brașoveanu: „Delta Tulcea a ratat promovarea cu echipele mici, nu la Galați”

Prunea: De acum încolo suntem la mâna noastră”

Articol scris de Vlad MĂ‚CICĂ‚ȘAN

Pe aceeași temă