Noi acuzații la Brăila după scandalul cu jucătorii suspecți de aranjare a meciurilor. Oficialul clubului surprins ieșind dintr-o casă de pariuri și semnele de întrebare asupra lui Frunză

Marius ANGHEL 08 Jan. 2018, 09:35 Campionat
  • Acuzații despre „blaturi” în fotbalul brăilean și trucarea meciurilor de dragul unor „scoruri” bune la pariuri sportive zboară acum în toate direcțiile, după ce antrenorul Alin Pânzaru i-a numit „blatiști ordinari” pe doi dintre fotbaliștii Daciei Unirea, Costel Roșu și Gabriel Iosofache.
  • Jucătorii resping orice implicare în scandal și-i cer lui Pânzaru să vină cu dovezi.
  • Mai mult, aceștia arată cu degetul acuzator persoane din stafful clubului, care au fost surprinse ieșind de la case de pariuri sportive înaintea unor meciuri ale proprieri echipei.


Fotbalul brăilean e în mare fierbere după ce buba care a tot colectat „materie” în ultimii ani legat de mafia pariurilor sportive și a meciurilor trucate s-a spart de curând, la finalul primei părți a campionatului Ligii 2. Antrenorul echipei Dacia Unirea Brăila, clubul reprezentativ al orașului și județului Brăila, Alin Pânzaru, a fost primul care a discutat public, cu subiect și predicat, pe această temă, acuzându-i direct de „blat” și interese economice obscure pe doi dintre jucătorii săi: pe Iosofache și Roșu.

Numai că cei doi au reacționat, la rândul lor, la fel de vehement și au venit cu propriile acuze la adresa clubului sportiv, însoțite și de o filmare care vine să arate fața urâtă din spatele cortinei. Într-un clip de câteva secunde, de exemplu, este surprins un membru al staffului de conducere al Daciei Unirea ieșind dintr-o casă de pariuri sportive din zona Piața Mare, chiar înaintea unui meci pe care echipa brăileană l-a disputat pe teren propriu în toamna trecută. Conducerea Clubului a încercat să-l acopere, spunând că persoana din videoclip era în interes de serviciu la respectiva casă de pariuri. Mai precis, să semneze un contract de sponsorizare în numele clubului. Numai că astfel de contracte se parafează doar la nivel de conducere centrală, în niciun caz cu unitățile teritoriale ale agenției de pariuri.

Problema meciurilor aranjate revine în actualitate

Corectitudinea meciurilor de fotbal din campionatul Ligii a 2-a este pusă din nou la îndoială. Cu toate că s-a renunțat la cele două serii, tocmai pentru a face campionatul to mai atractiv și a evita meciurile trucate, la al doilea sezon competițional în noul format, chiar pe final de 2017, au venit acuzațiile grave făcute la finalul unui meci de antrenorul Alin Pânzaru, spre doi dintre jucătorii pe care Dacia Unirea i-a avut sub contract: Costel Roșu și Gabriel Iosofache. Scandalul a debutat după partida pe care Dacia Unirea a pierdut-o pe teren propriu, cu 4-1, în fața nou-promovatei Știința Miroslava. Pânzaru i-a acuzat în termeni foarte duri, considerându-i „blatiști ordinari” și „nenorociți” pe fotbaliștii de care, de altfel, gruparea brăileană s-a despărțit după partida de la Olimpia Satu Mare, din 11 noiembrie, adică în urmă cu aproape o lună.

A fost primul antrenor din România care și-a acuzat jucătorii de astfel de practici. Președintele Consiliului de Administrație, Valentin Avramescu, și cel executiv, Auraș Brașoveanu, l-au susținut pe antrenor. Șefii clubului au anunțat că au informat Comisia de Integritate din cadrul Federației Române de Fotbal despre situația care s-a ivit la Dacia Unirea și că forul de la București a demarat deja o investigație în acest caz.

De cealaltă parte, nici cei doi jucători luați în colimator de Pânzaru nu s-au lăsat mai prejos: Roșu și Iosofache au contraatacat imediat și au venit cu propriile acuzații la adresa conducerii clubului. Dar până la acest moment niciunul dintre jucători nu a fost chemat la audieri. Costel Roșu neagă cu vehemență implicarea lui în trucarea unor partide, ba mai mult, fotbalistul spune că, deși el este cel arătat cu degetul, un alt coleg al său a primit acasă în această toamnă vizita polițiștilor, însă nu a vrut, deocamdată, să spună despre cine este vorba. „Nu e nimic adevărat din tot ce se spune despre noi, să vină cu dovezi”, a fost și reacția lui Gabriel Iosofache.

Costel Roșu a răspuns cu întrebări care, la rândul lor, incriminează

Acuzat că a trucat mai multe meciuri, golgheterul Daciei Unirea din acest sezon, Costel Roșu, a reacționat imediat. „Am rămas stupefiat de ceea ce am auzit. Eu am discutat cu colegii despre formele de protest la adresa administrației locale, prin care doream să atragem atenția asupra noastră, că suntem muritori de foame, nicidecum să trucăm meciuri! Hai să ne uităm în urmă la meciurile de la care vin acuzațiile. Dacă ei știau că la Satu Mare s-a pariat 2 pauză / 1 final, de ce la ultima fază a primei reprize Sorin Frunză a marcat din penalty? Trebuia să procedeze ca Budescu, nu? Cu Mioveniul am ratat un penalty, dar a fost prima lovitură de acest gen pe care am ratat-o în trei ani. La acel meci am fost cel mai bun jucător al Daciei Unirea, am jucat fără greșeală în prima repriză, iar în cea de-a doua, pe postul meu, în centrul liniei mediene, antrenorul a introdus un jucător tânăr, fără experiență, iar pe mine m-a izolat în bandă, unde m-am mai întâlnit cu mingea doar de câteva ori. Și cel introdus în locul meu a greșit la golul egalizator al oaspeților. Dar la Pandurii Târgu Jiu ce s-a mai întâmplat? Pentru că acolo eu nu am mai fost în echipă. Dacia Unirea a condus cu 3-0 și în cinci minute a fost egalată! Nu vi se pare că a fost cusută cu ață albă? Și vă mai dau un exemplu: la pauza meciului cu Metaloglobus, la vestiar, antrenorul Alin Pânzaru ne-a făcut în toate felurile, din nou ne-a acuzat de blat, dar în repriza a doua eu am marcat golul victoriei. Să nu uite Pânzaru că atunci când au vrut să-l dea afară, eu am fost cel care i-am luat apărarea pentru a fi păstrat la echipă. Am fost acuzat de blat și ei trebuie să demonstreze acest lucru, să vină cu probe. Că nu la Costel Roșu a venit poliția la ușă ca să ancheteze anumite aspecte petrecute înainte de partida cu Sepsi, ci la altcineva din cadrul echipei”, a fost prima declarație a lui Costel Roșu.

Zvonurile legate de meciul cu privire la descinderea de la Sorin Frunză

Roșu nu a dorit să spună concret despre cine este vorba, dar zvonurile care au circulat în lumea fotbalului brăilean îl indicau pe directorul sportiv și, totodată, căpitanul de echipă al Daciei Unirea din ultimele două sezoane, Sorin Frunză. Conform acestor zvonuri, Frunză ar fi primit o ofertă în bani din partea celor de la UTA, echipă aflată în lupta pentru promovarea în Liga 1 în campionatul trecut, ca Dacia Unirea să scoată un rezultat bun în deplasare, la Sepsi OSK Sfântu Gheorghe, contracandidată a arădenilor la promovare. Însă lucrurile nu s-au concretizat pentru că formația brăileană a pierdut la scor de neprezentare, 3-0.

De altfel, Parchetul de pe lângă Tribunalul București a remis un comunicat de presă în care a anunțat declanșarea acțiunii penale împotriva a patru persoane, printre care doi oficiali ai echipei arădene. Deși în acest caz nu a fost vorba despre implicarea Daciei Unirea, ci despre Foresta Suceava, ancheta a fost extinsă și în calcul, ulterior, ar fi apărut și clubul brăilean.

Rugat să comenteze referitor la implicarea lui Frunză, președintele clubului Dacia Unirea, Valentin Avramescu, a spus că directorul sportiv al formației brăilene ar fi fost citat doar în calitate de martor și a susținut că nu știe nimic despre faptul că Sorin Frunză și-ar fi angajat un avocat care să-l reprezinte în instanță.

Ce căuta Mărgineanu la o casă de pariuri sportive?

După acuzațiile făcute de Alin Pânzaru, mai multe persoane din Brăila au sunat redactorul sportiv al ziarului Obiectiv Vocea Brăilei și au sărit în apărarea celor doi fotbaliști. De exemplu, un fost jucător al Daciei Unirea a trimis un filmuleț care îl suprinde pe Gabriel Mărgineanu, secretarul clubului de fotbal, în timp ce iese de la o casă de pariuri din zona Piața Mare, Casa Pariurilor, exact agenția care de curând dă numele campionatului Ligii 2.

„L-am văzut de mai multe ori intrând la casele de pariuri, dar doar o singură dată am reușit să-l filmez”, a precizat jucătorul, care, din motive obiective, a dorit să nu i se menționeze numele.

Iar un altul a spus că Frunză ar fi trebuit să știe tot ceea ce s-a întâmplat în vestiar pentru că a jucat în majoritatea partidelor din acest campionat. „Frunză s-a dezbrăcat cu noi în vestiar, cum poate să spună că a aflat de la alții despre așa-zisele încercări ale lui Roșu și Iosofache de a truca partide? Dar trebuia să fie alături de Pânzaru, nu?”.

Chestionat în privința prezenței lui Mărgineanu la o casă de pariuri sportive, Valentin Avramescu a spus că, de fapt, secretarul de la club ar fi fost acolo în interes de serviciu: „Știu că Mărgineanu a fost la o casă de pariuri, dar a fost în interes de serviciu. Cei de la FRF ne-au spus că trebuie să mergem să semnăm actul de sponsorizare cu acea casă de pariuri, iar cel desemnat de club să facă acest lucru a fost secretarul, Gabriel Mărgineanu”.

De obicei, însă, acele contracte de sponsorizare se semnează la nivel național, direct între FRF, ca organizator al competiției Ligii 2, și societatea de pariuri, cea care a dat bani ca Liga a 2-a să-i poarte numele, situație în care Gabriel Mărgineanu nu avea ce să caute în acel loc unde a fost văzut de jucători în mai multe rânduri.

Revenind, șeful clubului de fotbal brăilean a spus că atât Pânzaru, cât și Frunză nu trebuia să iasă în presă cu acele grave acuzații la adresa jucătorilor și că normal ar fi fost ca lucrurile să se deruleze conform regulamentelor de fotbal. Mai mult, Avramescu a recunoscut că cei doi jucători nu puteau decide singuri soarta unui meci. „Pânzaru s-a grăbit cu acuzele la adresa lui Roșu și Iosofache. Doar doi jucători nu puteau decide soarta meciurilor la care antrenorul a făcut referire”, a mai spus Valentin Avramescu. Mai multe despre această tactică greșită a lui Pânzaru a vorbit pentru Liga2.ro Auraș Brașoveanu, președintele executiv al Daciei Unirea.

Reacții ale fostelor glorii din fotbalul brăilean

Asupra aceleiași idei au insistat și mulți dintre fotbaliștii care au făcut istorie în fotbalul brăilean și care au acceptat să comenteze pe marginea acestui subiect. Dintre cei care au acceptat să discute cu reporterul „Obiectiv Vocea Brăilei” doar Șerban Trofin a fost de acord să-i fie menționat numele: „Am privit consternat, în direct la TV, declarațiile antrenorului Alin Panzaru și ale președintelui executiv Auraș Brașoveanu. Nu-mi explic vehemența, inflamația acestora de a sări la gâtul (doar) a jucătorilor Roșu și Iosofache. Ceea ce nu știau cei doi «boși», este că brăilenii, mult mai atenți la ceea ce se întâmpla cu echipa lor, intuiau astfel de situații încă de acum doi – trei ani. Chiar erau simple coincidențe multiplele răsturnări de scor, rezultatele de ordinul plus 4,5, plus 5,5, plus 6,5 goluri?! Ce ați făcut domnilor până când echipa să ajungă sub linia roșie a clasamentului? Cum este posibil ca doi jucători de atac să fie acuzați de trucare de rezultate, iar ceilalți jucători să fie exonerați de orice vină? După părerea dumneavoastră ceilalți sunt inocenți? La câte din cele 48 de goluri primite de Dacia Unirea au greșit decisiv acești doi jucători incriminați? Câte autogoluri și-au înscris în propria poartă? Câte lovituri de pedeapsă au comis, din imprudență sau voit?”, se întreabă Șerban Trofin.

Roșu: „Voi cere daune morale!”

Ulterior, după ce directorul sportiv Sorin Frunză a declarat în presa centrală că Roșu s-a autodenunțat atunci când a renunțat la banii pe care clubul brăilean îi datora, fotbalistul a venit cu noi precizări, dar și cu alte acuze.

„Am renunțat la acei bani pentru că ajunsesem la capătul puterilor. Nimeni nu știe prin ce am trecut eu în această perioadă, discuții interminabile la club, altele acasă cu soția. (…) Ca orice tineri căsătoriți aveam și noi nevoie de tot felul de lucruri și ne-am afundat în datorii. Dacă trucam meciurile mai aveam datorii? Dar revin: din cauză că aproape 10 luni nu am primit salariul am divorțat și acum stau la părinți. (…) Voi cere daune morale pentru mizeriile pe care trebuie să le îndur din partea unora care aruncă cu vorbe grele fără a avea probe. (…) Am renunțat la acei bani, dar am făcut-o într-o situație disperată. Efectiv nu mai doream să aud de acest club din cauza căruia mi-am distrus căsnicia. Și dacă nu renunțam la bani, ce șanse aveam ca să-i primesc? (…) Tot pentru a-și recupera banii, Cosmin Neagu își caută și acum dreptatea la Tribunalul de Arbitraj Sportiv, care are sediul la Lausanne, în Elveția. Oare aceste litigii care nu s-au soluționat la FRF nu au cumva legătură cu faptul că Auraș Brașoveanu este președintele LPF2 și membru în Comitetul Executiv al FRF?”, a spus Costel Roșu.

În completarea acestei idei din finalul declarației lui Roșu, jucătorii care se află în litigii cu Dacia Unirea pentru a-și recupera salariile restante consideră că Auraș Brașoveanu a fost acceptat ca președinte executiv la club tocmai pentru influența pe care, în calitate de președinte al LPF2 și membru în CEx al FRF, o are la vârful federației. După ce a îndeplinit funcția de director executiv la Dunărea Galați și la Farul, echipe care au falimentat în mandatul său, Brașoveanu avea nevoie de o mână de ajutor pentru a-și păstra postul de președinte al LPF2. Și salvarea a venit de la Dacia Unirea Brăila. Pe acest raționament se bazează jucătorii când spun că, de fapt, clubul brăilean i-a acordat lui Auraș Brașoveanu postul de președinte executiv la schimb cu „o vorbă bună” pentru Dacia în relațiile cu FRF.

FRF a dat certificat de bună purtare pentru Dacia Unirea

Așa cum aminteam mai devreme, Dacia Unirea a sesizat FRF cu privire la blaturi, iar ca răspuns a primit un certificat de bună purtare: „În limitele informațiilor publice existente, clubul ACS Dacia Unirea Brăila nu poate fi sancționat disciplinar pentru faptele pe care însuși clubul le-a sesizat”.

În concluzie, „jucătorii riscă sancțiuni în situația în care vor fi găsiți vinovați, ancheta fiind inițiată la solicitarea clubului”, se mai arată în adresa de la FRF.

Chiar și așa stând lucrurile, sunt tot mai multe voci care arată acuzator și spre alte meciuri ale echipei Dacia Unirea Brăila susceptibile de a fi trucate. A fost 2-3 cu ASU Poli, 4-4 cu Știința Miroslava, 4-3 cu Luceafărul Oradea, 2-2 cu Ripensia, 2-1 cu Metaloglobus, 2-2 cu Mioveni, 3-2 cu Hermannstadt, 2-2 cu Balotești, 3-2 cu Olimpia Satu Mare, 3-4 cu UTA, 3-3 cu Pandurii și, ultimul, 1-4 cu Știința Miroslava. Aproape tot acest campionat a fost unul suspect în rezultatele obținute de echipa lui Alin Pânzaru.

De altfel, nu este pentru prima dată când numele Daciei Unirea apare într-un caz de trucare de meciuri. Formația brăileană a mai fost menționată într-un scandal alături Gloria Buzău, însă, la acea vreme, tot la cererea clubului brăilean, Comisia de Integritate a FRF a emis un certificat de bună purtare pentru echipa fanion a orașului Brăila.

Un alt scandal s-a petrecut la mijlocul anului trecut, când antrenorul Alin Pânzaru l-a denunțat la aceeași comisie pe Alexandru Bălțoi, antrenorul spunând că a fost abordat de fostul său elev pentru a „trânti” meciul pe care Dacia Unirea urma să-l joace pe teren propriu, pe 12 aprilie, cu Academica Clinceni. Comisia FRF l-a sancționat atunci pe Bălțoi cu 10 luni de suspendare și l-a amendat cu 10.000 de lei.

Articol scris de Costel FILIP (Obiectiv Vocea Brăilei)


 

Mai jos găsiți toate articolele apărute până acum pe Liga2.ro despre acest subiect în care e implicat Dacia Unirea Brăila:

Marius ANGHEL 08 Jan. 2018, 09:35 Campionat
Pe aceeași temă