Povestea lui Dragoș Nițu, MVP-ul Mondialului de minifotbal. A fost coleg de generație cu Roland Niczuly, lucrează într-un depozit de medicamente și a ajuns erou în Emiratele Arabe Unite: ”Nu am ce face, nu pot trăi doar din minifotbal”

Adi MARICA 15 Nov. 2023, 14:02 Special

Naționala de minifotbal a României a devenit, în premieră, campioană mondială, după o finală cu Kazahstan de un mare dramatism.

A fost 2-2 în timpul regulamentar, au urmat apoi două reprize de prelungiri, iar titlul mondial s-a decis la loviturile de departajare! Tricolorii au fost mai tari psihic și s-au impus cu 12-11!

Portarul Dragoș Nițu a reușit să apere două penalty-uri și să marcheze un gol la loviturile de departajare!

Dragoș Nițu, campion mondial la minifotbal la debutul în tricoul României!

Dragoș Nițu (28 de ani), selecționat în premieră la echipa națională de minifotbal a României, a avut parte de un turneu final de vis. A câștigat titlul mondial și a fost desemnat MVP-ul turneului.

Cum este viața! Cu o lună înainte de startul Mondialului, Dragoș nu știa dacă va fi selecționat. ”Am avut un an excelent cu echipa de club, Reggio Liriada Brașov, locul 3 în campionatul Național și titlul de cel mai bun portar, plus medalie de argint la Euro Cup, un fel de Europa League din fotbalul pe teren mare. Așa am intrat în atenția selecționerului Virgil Băjenaru. La început au fost doar câteva discuții. Cu trei săptămâni înaintea startului turneului final nu știam dacă voi fi selecționat! Cred că am fost convocat pentru stilul meu, pentru că am joc bun de picior. Mă bucur că am făcut parte din acest grup care a scris istorie pentru România”, povestește Dragoș Nițu.

Drumul spre titlul mondial, povestit de MVP-ul turneului

România, cu șase titluri europene la activ, a spart gheața și la Mondiale. Până acum, tricolorii obținuseră două medalii de bronz. În Emiratele Arabe Unite a venit și titlul mondial după o finală de poveste cu Kazahstan.

”Am luat meci cu meci, adversar cu adversar și la fiecare joc am intrat în teren deciși să dăm totul. Până la finală, doar la meciul din semifinala cu Ungaria am simțit presiune, poate și pentru că se știe rivalitatea istorică între cele două țări. Am depășim momentul și am câștigat cu 3-0. La finală au fost cu adevărat emoții. Am fost conduși cu 2-0 și nu prea mai aveam speranțe. Totul s-a schimbat în doar câteva minute cu acel penalty acordat de VAR și cu momentul de inspirație al lui Marius Balogh. În prelungiri, selecționerul ne-a spus să nu riscăm nimic și să nu le dăm mingea adversarilor. La loviturile de departajare a fost o încărcătură imensă, am câștigat trofeul după ce ratasem trei șanse. Când am executat eu penaltiul, poarta parcă s-a micșorat vizibil, iar când intram în poartă îmi părea mult mai mare! Nici până acum nu realizez că am câștigat Mondialul. Au fost momente de neuitat, am trecut de la agonie la extaz cu o serie de 33 de penaltiuri! Ne-am descătușat la final, iar când am ajuns la hotel am fost întâmpinați în hol de delegația Ungariei. Jucătorii lor au făcut un coridor și ne-au aplaudat. Am sărbătorit cu ei câștigarea titlului!”, povestește Dragoș Nițu.

Portarul României, Dragoș Nițu, MVP-ul Mondialului de minifotbal din 2023

Dragoș Nițu este primul portar din istoria Campionatelor Mondiale de minifotbal care este desemnat cel mai bun jucător.

”Am fost plăcut surprins de acest titlu. Chiar nu mă așteptam să câștig acest titlu individual. Este meritul echipei și al colegilor, singur nu aș fi reușit. Medalia are un loc de cinste la mine acasă. Titlul mondial îl dedic familiei mele, mamei și fratelui meu. Tricoul roz cel cu care am apărat și în finală i l-am dat mamei, iar cel portocaliu fratelui meu”, a spus campionul mondial român.

Angajat într-un depozit de medicamente din Brașov

Dragoș Nițu lucrează într-un depozit de medicamente din Brașov.

”Nu am ce face, nu pot trăi doar din minifotbal. Lucrez la un depozit de medicamente, programul e de la 8:00 la 16:00. Este greu, dar lucrez cu plăcere. Colectez medicamente pentru anumite farmacii din Brașov. Medicamentele trebuie puse într-o cutie de carton și trimise mai departe”, spune eroul Campionatului Mondial de minifotbal din Emiratele Arabe Unite.

A început fotbalul la FC Brașov și a fost coleg de generație cu Roland Niczuly

Dragoș Nițu a început să practice fotbalul la vârsta de 7 ani la FC Brașov, unde a fost coleg de generație cu Roland Niczuly, căpitanul prim-divizionarei Sepsi OSK Sfântu Gheorghe.

Nu a făcut pasul la seniori, asta și din motive financiare, după ce și-a pierdut tatăl în copilărie. ”Am început fotbalul la juniorii lui FC Brașov unde i-am avut colegi pe Raymond Niczuly (Sepsi OSK), Daniel Dumbravă (Concordia Chiajna) sau Vlad Boția (AFC Odorheiu Secuiesc), un fotbalist extrem de talentat și care îmi pare tare rău că nu a ajuns mai sus. Perioada de la FC Brașov a fost frumoasă, asta și pentru că am lucrat cu un antrenor și un om deosebit, Vasile Mureșan, dar și cu Adi Szabo. De două ori pe săptămână, noi, portarii de la juniori, ne antrenam pe Tineretului cu legendarul Andrei Șanta. Din păcate, a fost o perioadă destul de greu. Mama a rămas văduvă, cu doi copii, eu și fratele meu. Îmi amintesc că mergeam la antrenamente cu bilete de pensionari! Am un regret că nu am făcut pasul la seniori, dar așa a fost să fie. Am ajuns la minifotbal și am ajuns campion mondial! Roli Niczuly și Florin Iacob au fost printre primii care m-au sunat să mă felicite”, a mai spus Nițu.

Lotul României pentru Campionatul Mondial de Minifotbal din 2023:

  • portari:

Ionuț Neacșa – 34 ani (Nova Vita Târgu Mureș)
Dragoș Nițu – 28 ani (Reggio Liriada Brașov)
Laszlo Klein – 47 ani (Nova Vita Târgu Mureș)

  • jucători:

Vasile Pop – 32 ani (Sam Vig CCM Bistrița)
Mircea Popa – 35 ani (Juventus Sibiu)
Andrei Balea – 30 ani (Nova Vita Târgu Mureș)
Mircea Ungur – 34 ani (Nova Vita Târgu Mureș)
Andrei Nemițanu – 30 ani (Glissando Timișoara)
Vlad Mocanu – 24 ani (Premier Iași)
Bogdan Covaci – 34 ani (Sam Vig CCM Bistrița)
Andrei Ferik – 25 ani (Bad Boys Oradea)
Saron Chirică – 30 ani (Old Boys București)
Marius Balogh – 23 ani (Bad Boys Oradea)
Andrei Șumălan – 29 ani (Bad Boys Oradea)
Gabriel Dumitrașcu – 23 ani (Chedra TAX Ploiești)
Alexandru Borceanu – 38 ani (Ajax Dulcisimo Galați)

  • staff:

antrenor principal – Virgil Bejenaru
antrenor secund – Laszlo Klein
manager – Dan Ștefan Cojocaru
director tehnic – Cristian Lupu
medic – Emil Cotenescu

Foto:

https://liga2.prosport.ro/liga-3/vladut-mocanu-de-la-rapid-brodoc-campion-mondial-la-minifotbal-cu-nationala-romaniei-19292246

https://www.prosport.ro/minifotbal/imagini-senzationale-cu-noua-campioana-mondiala-la-minifotbal-romania-a-sarbatorit-pe-teren-dupa-victoria-din-finala-cu-kazahstan-19769166

https://www.prosport.ro/alte-sporturi/romania-kazahstan-2-2-14-13-d-l-d-in-finala-campionatului-mondial-de-minifotbal-tricolorii-campioni-mondiali-pentru-prima-data-in-istorie-dupa-o-revenire-fantastica-d-19768775

https://www.prosport.ro/minifotbal/faza-ireala-in-finala-campionatului-mondial-de-minifotbal-portarul-adversarei-romaniei-a-luat-rosu-inainte-de-ultimele-lovituri-de-departajare-dintr-un-motiv-incredibil-19769142

https://liga2.prosport.ro/liga-4/robert-vilceanu-a-ajuns-la-rapid-buzescu-19293140

https://liga2.prosport.ro/liga-3/fotbalist-roman-suspendat-si-amendat-de-frf-pentru-mesaje-rasiste-19293118

Adi MARICA 15 Nov. 2023, 14:02 Special
Pe aceeași temă