Petrecere cu strigături. Rapidiștii s-au bătut ca chiorii la sărbătoarea de 91 de ani a clubului

Marius ANGHEL 26 Jun. 2014, 17:45 Special
Petrecere cu strigături.** Rapidiștii s-au bătut ca chiorii la sărbătoarea de 91 de ani a clubului
  • Rapid a împlinit miercuri, 25 iunie, 91 de ani de existență, eveniment sărbătorit cu o partidă de Old Boys ce a pus față în față o echipă a foștilor fotbaliști giuleșteni și una a foștilor petroliști. Scorul final nu se știe exact, deoarece tabela de pe stadionul Rapid n-a funcționat, iar crainicul a anunțat greșit scorul la pauză
  • Cei mai mulți suporteri au părăsit stadionul chiar înaintea partidei, în momentul în care două facțiuni ale galeriei, aflate în conflict, au început să își împartă pumni și picioare. Forțele de ordine au intervenit pentru a despărți bătăușii

 

Sărbătoarea rapidistă de miercuri a început puțin după ora 19:00, când mai mulți interpreți de hip-hop, iubitori ai Rapidului, au oferit un moment artistic în care și-au exprimat atașamentul față de clubul feroviar. Primul necaz al unei seri mai puțin reușite: cântecele  puteau fi cu greu auzite din cauza problemelor cu amplificarea sunetului pe stadion. „Ne scuzați pentru problemele tehnice” a fost mesajul transmis de maestrul de ceremonii care a jucat rolul de amfitrion al evenimentului. Unul dintre cei mai bătrâni suporteri ai Rapidului, Ion Chivu, are 91 de ani, exact vârsta clubului pe care îl iubește, și a ținut să fie prezent pe Giulești și să transmită, în pofida problemelor tehnice, mesajul său de la mulți ani. Veteranul suporter a fost aplaudat de cei aproximativ 1.000 de fani prezenți.

A urmat momentul negru al serii. Exact în timp ce cânta Alb Negru, trupă ai cărei componenți sunt mari fani ai Rapidului, din senin, suporterii aflați la Tribuna a II-a au început să se bată între ei, lucru mai puțin obișnuit pentru o galerie care a oferit mereu un exemplu de unitate. „Vă rugăm să respectați ziua Rapidului! Suntem cu toții aici pentru o mare sărbătoare”, a făcut crainicul un apel disperat. Anunț ignorat de suporterii nervoși și dezbinați care au fugit prin cotloanele stadionului pentru a-și continua netulburați bătălia.

Spectatorii au fugit înainte de startul meciului

La ora 20:10 a început și meciul demonstrativ, momentul mult-așteptat de Ilie Balaci, invitatul special al serii. Fostul mare jucător s-a declarat în repetate rânduri fan al galeriei rapidiste, pe care a apreciat-o pentru faptul că își susține echipa pe toată durata meciurilor.

Din păcate pentru el, Balaci nu a nimerit în momentul potrivit pe Giulești. La startul primei reprize, pe stadion mai erau aproximativ 300 de fani, restul fugind din cauza bătăii izbucnite mai devreme. De fapt, este foarte greu de stabilit asistența meciului aniversar. Până să înceapă partida au fost aproximativ 1.000 de persoane. După începutul scandalului, în tribune mai rămăseseră, cu aproximație, 100 de persoane, pentru ca la final o parte dintre cei puși pe fugă să se întoarcă, iar asistența să urce la cam 500.

VEZI o GALERIE FOTO cu suporterii rapidiști bătându-se între ei

Meciul nu a avut nimic din rigoarea unei partide oficiale. Cu doar câteva mișcări de încălzire, cele două echipe și-au făcut apariția pe teren pentru două reprize a câte 30 de minute. O partidă de 90 de minute ar fi fost prea extenuantă pentru Lupu, Nae Manea sau Ilie Balaci, fotbaliști în adevăratul sens al cuvântului, dar peste care au trecut anii și s-au așezat multe kilograme în plus. Pase cu călcâiul, un-doi-uri cu viteză redusă și trei goluri reușite de giuleșteni au fost elementele savuroase ale unei prime reprize încheiate cu un categoric 3-0 pentru Rapid, pentru care au punctat Lupu, Caciureac și Goanță.


Dănuț Lupu a sprintat miercuri seară ca în tinerețe în meciul de old boys pe care Rapid l-a jucat împotriva Petrolului. Foto: Bogdan Iordache

Cât a fost scorul final?

Tabela din Giulești a fost de un negru-smoală pe toată durata show-ului. La pauză s-a anunțat și scorul (4-0) de către un crainic prea puțin atent și o idee „găzdar”, deși gazdele marcaseră doar trei goluri. Jucătorii Petrolului intrau și ieșeau de pe teren exact ca la handbal. Cu un lot mai puțin numeros, ploieștenii au jucat cu schimbul și au întors rezultatul. E drept, au profitat și de lipsa de formă a portarilor giuleșteni. A celor cinci portari, mai corect spus. Ion Manu, Aurelian Temișan, Leontin Toader, Rică Răducanu și Ana Maria Iulia Niculescu, portarul naționalei de junioare la fotbal feminin.

VEZI o GALERIE FOTO din timpul meciului de old boys

Linia a doua a rapidiștilor nu a fost la fel de inspirată precum titularii de drept. După ieșirile lui Manea, Lupu și Rada, Rapidul a stat în Marius Măldărășanu. Ajuns la 39 de ani, fostul mijlocaș al ambelor echipe arată și se mișcă precum în perioada în care era fotbalist în activitate.
Meciul s-a terminat cu un gol marcat de petrolistul Grama, reușită despre care nu s-a știut dacă a fost validată sau nu de arbitru. S-a stabilit exact ca în curtea școlii: 4-4, ca la teatru. La vestiare se vehiculau mai multe variante, însă este mai puțin important rezultatul. Importantă a fost prezența unor jucători care au încântat pe vremuri tribunele Giuleștiului.

„Buze” l-a bătut pe „Chelie”

Din păcate, ziua în care Rapid a împlinit 91 de ani de istorie nu a fost onorată de o prezență numeroasă la stadion și de o comportare civilizată a galeriei. Scandalul care a pus pe fugă suporterii a izbucnit, spun unele surse, după ce Iulian Ioniță, zis „Buze”, fostă gardă de corp a lui Mihai Stoica, l-a bătut pe Dan Teodorescu, alias „Chelie”. Gigi Răducanu, zis „Corsicanu'”, fostul lider al galeriei, a refuzat să medieze conflictul dintre facțiunile rivale pe motiv că nu mai are o implicare activă în viața galeriei.


„Este o problemă internă, a noastră. Nu vreau să comentez, dar tot eu o voi regla.”
Liviu Ungurean, zis „Bocciu”, actualul lider al galeriei Rapidului


În acest moment, toată suflarea rapidistă așteaptă decizia de la TAS asupra dreptului echipei de a reveni în Liga 1 la fotbal. Verdictul venit din birourile elvețiene ar putea reprezenta un adevărat motiv de sărbătoare pentru Rapid.

Articol scris de Ovidiu DUMITRESCU

Marius ANGHEL 26 Jun. 2014, 17:45 Special
Pe aceeași temă