Ajuns la vârsta de 63 de ani, Romulus Gabor nu mai vrea să antreneze, dar cu ochiul specialistului anunță vremuri excelente pentru prima reprezentativă a României.
Fostul mare fotbalist al Corvinului a fost impresionat de parcursul echipei noastre din Germania, la EURO, și este sigur că tricolorii pot să ajungă la următoarea ediție a Campionatului Mondial.
”Balon de Aur” în 1981, Romulus Gabor pariază pe Mircea Lucescu, antrenorul care a făcut din Corvinul una dintre cele mai valoroase echipe din fotbalul românesc.
Romulus Gabor împlinește luni, 14 octombrie 2024, 63 de ani! Fostul mare jucător al Hunedoarei este observator de joc la meciurile din SuperLiga, așa că nu mai este tentat să revină la meseria de antrenor, după ce a dat o mână de ajutor în județ, la Hunedoara și la Deva.
Ieșit de o bună bucată de timp din prim-plan, Romulus Gabor a ajuns la pensie și s-a stabilit la Hunedoara, acolo unde a avut cea mai bună perioadă și din cariera de fotbalist. Una care s-a încheiat în vara lui 1997, după experiența pe care a avut-o la Inter Sibiu.
De ceva timp, Gabor, care a fost ”Balon de Aur” după celebrul Mondial de tineret din Australia, a renunțat și la miuțele cu prietenii și preferă să urmărească fotbalul doar de pe marginea terenului. Cu o bere în mână, mai ales că temperatura este în continuare una excelentă, chiar dacă suntem la jumătatea lunii octombrie.
”Să știți că nu mă las (n.r. – râde), chiar dacă am ajuns la vârsta de 63 de ani. Nu-mi vine să cred că a trecut atâta timp și am renunțat la cariera de jucător. Am și un nepoțel. Nu mai joc fotbal de vreo jumătate de an, pentru că mă dor și genunchii în ultima perioadă. Ăștia tineri sunt mai atletici (n.r. – râde), intră în dueluri, știți cum este. Dar ne mai vedem la terenurile sintetice, mai bem câte o bere, avem și un loc unde să vedem meciurile tari care se dau la televizor”, ne-a mărturisit Gabor, care a făcut parte dintr-o generație fabuloasă a Corvinului, alături de Ioan Andone, Mircea Rednic, ori regretatul Michael Klein.
”Nu o să mai antrenez! Să-i lăsăm pe cei mai tineri să arate de ce sunt în stare în această meserie. Eu am vrut să fac performanță, nu să merg la o echipă unde să decidă totul cei care dau banii și cred că se pricep și la fotbal. Oricum, eu sunt pensionar și mai merg la meciuri ca observator. Și doar la meciurile din Superliga. Ultima oară am fost la meciul dintre UTA și Hermannstadt, care s-a jucat la Arad. N-am avut probleme niciodată. Oamenii mă simpatizează peste tot. Mă bucur că sunt respectat, dar și noi trebuie să respectăm regulile, știți cum este”, a mai afirmat fostul mare jucător al Corvinului, care a fost ”secundul” lui Ioan Andone la CFR Cluj. Cei doi au o relație excelentă, de pe vremea când jucau în marea echipă a Corvinului ajunsă și în cupele europene.
Eu am avut ghinionul să mă accidentez în ’87. Am stat opt luni după ce m-am accidentat la tendonul lui Ahile. Altfel eram și eu în ”Generația de Aur”. Îmi păre rău că n-am prins acea generație. La 26 de ani am jucat ultima dată în echipa națională. Păcat de semifinala cu RFG. Am fost mai buni. Nu meritau să câștige. Dacă ajungeam în finală cu Qatar, am fi câștigat sigur” Romulus Gabor, în 2014, pentru ProSport
Romulus Gabor are mare încredere în proiectul lui Mircea Lucescu și visează să vadă România din nou printre cele mai bune echipe din lume.
Ar fi o performanță extraordinară pentru jucătorii noștri, având în vedere că tricolorii n-au mai fost prezenți la Campionatul Mondial din 1998, de pe vremea când ”Generația de Aur” obținea rezultate excelente în fața reprezentativelor de top.
La ultima participare la un Campionat Mondial, naționala României a lăsat o impresie bună. Echipa lui Anghel Iordănescu a trecut de faza grupelor și s-a oprit în optimile de finală, după ce Davor Suker a marcat unicul gol al duelului dintre Croația și naționala noastră (0-1).
”Va fi greu, dar eu cred că mergem la Campionatul Mondial și o să câștigăm și Liga Națiunilor. Eu cred că naționala României este pe un trend ascendent cu Mircea Lucescu. L-am sunat după ce a devenit selecționer și i-am urat mult succes. Mă bucur mult pentru dânsul. Se vede că și-a pus amprenta pe jocul echipei noastre, este un antrenor cu mare experiență. În plus, avem și jucători care evoluează la un nivel destul de bun în Europa”, a încheiat Gabor, care a făcut parte din lotul naționalei României la Campionatul European din 1984.
portari: Stelea (Salamanca), Prunea (U Cluj), Stângaciu (Kocaelispor)
fundași: Dan Petrescu (Chelsea), Dulca (Rapid), Doboș (AEK Atena), Gică Popescu (Galatasaray), Ciobotariu (FC Național), Selymes (Anderlecht), Filipescu (Galatasaray);
mijlocași: Gâlcă (Espanyol), Dorinel Munteanu (FC Koln), Hagi (Galatasaray), L. Marinescu (Rapid), Gabi Popescu (Salamanca), Stîngă (PSV Eindhoven);
atacanți: Lăcătuș (Steaua), Viorel Moldovan (Coventry), Ad. Ilie (Valencia), Radu Niculescu (FC Național), I. Dumitrescu (Atlante), Craioveanu (Real Sociedad)
”La juniori am avut numărul 11, la Hunedoara am jucat cu 7. La Corvinul eram extremă dreapta în 4-3-3 și la națională eram al doilea vârf”
Romulus Gabor, pentru ProSport