Au trecut 13 ani de când Bogdan Lobonț a fost transferat de Rapid la Ajax, tranzacție în urma căreia gruparea giuleșteană a obținut suma de 3 milioane de dolari. Cum 30% din drepturile federative asupra jucătorului aparțineau Corvinului Hunedoara, echipă care l-a propulsat în fotbalul mare pe goalkeeperul devenit ulterior căpitan al echipei naționale, gruparea ardeleană ar fi trebuit să primească 900.000 de euro din valoarea tranzacției, fapt care nu s-a mai întâmplat.
Cum Rapidul a refuzat să-și onoreze datoria față de Corvinul, reprezentanții clubului hunedorean s-au adresat justiției, dar conducătorii FRF și LPF au ignorat deciza Curții Supreme de a lua măsuri împotriva grupării de sub Podul Grant. Mircea Sandu și Dumitru Dragomir au fost chemați să dea socoteală la DNA în legătură cu acest caz, al cărui periplu de la instanțele sportive la cele civile este reluat detaliat de președintele Corvinului, nume reprezentat azi de doar trei grupe de juniori.
Comitetul Executiv al FRF nesocotește de patru ani, decizia irevocabilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție
„Din 2001 am început litigiul cu Lobonț și nu l-am terminat nici până azi. Am obținut o decizie definitivă executorie și irevocabilă de la ÎCCJ. Ne-am adresat la CEx, care a fost ultima instanță sportivă care a judecat acest caz. I-am înștiințat că a apărut un element nou în cazul ăsta, adică Corvinul a avut câștig de cauză, deși la comisii nu avusese. Această decizie judecătorească, membrii Comitetului Executiv au dat-o la o parte. În 2009 am făcut primele adrese către CEx, până în momentul în care s-ar fi acordat licențele pentru anul competițional 2010/2011 CEx ar fi trebuit să ia o hotărâre dacă UFC Rapid este predecesoarea lui Rapid SA sau nu este, pentru că Rapid SA era o societate nouă înființată în 2006. În mod normal nu ar fi trebuit după regulamente să joace în prima liga, ci în prima categorie valorică. Ei au fost înscriși în prima ligă ceea ce înseamnă că au cesionat toate drepturile. Ei, când cesionezi drepturile, cesionezi și obligațiile”, a declarat Alic.
„Am făcut 14 plângeri la CEx și nu mi-au răspuns, acum vor da socoteală la DNA de ce au protejat Rapidul”
„Pe parcursul anului 2010, până în luna mai, când se dădeau licențele, clubul Rapid ar fi trebuit să vadă, dacă plătești primești licență, dacă nu plătești nu primești licență. Dar membrii CEx au luat în derizoriu o hotărâre și au spus că ei nu sunt un organ de executare silită. Dar nu a spus nimeni asta, Rapidul putea să plătească să nu. În anul în care li s-a acordat licența pentru anul competițional 2010/2011, clubul Rapid a încasat 4,8 milioane de euro din drepturi de televiziune și Europa League. Federația Română de Fotbal nu a făcut decât să le faciliteze câștigarea acestei sume, în detrimentul clubului Corvinului Hunedoara și al Statului, pentru că clubul Corvinul este dator la ANAF cu aproximativ 400.000 de euro. În aceste condiții am făcut plângere împotriva tuturor celor care trebuiau să pună pe ordinea de zi în CEx discutarea acestui caz, Dragomir, Sandu, Kassai, Duru, Stângaciu și Lupescu, care era director general în acea vreme și l-a înlocuit pe domnul Sandu, grav bolnav. Am făcut 14 adrese către CEx și personal domnului Mircea Sandu și personal lui Dumitru Dragomir. În condițiile în care dumnealor nu mi-au răspuns nu mi-a rămas altceva decât să fac plângere penală pentru abuz în serviciu”.
Sandu, Dragomir și ceilalți patru nu sunt învinuiți, ci făptuitori
„La DNA, procurorii au spus inițial că nu este abuz în serviciu și că nu a avut nicio treabă Federația cu ce am făcut noi. Ne-am adresat justiției, ca ultimă cale de atac. Judecătorul a zis în felul următor: anulează hotărârile procurorilor și dispune începerea urmării penale împotriva lui Mircea Sandu și a celor pe numele cărora am depus plângere. Noi n-am fost înștiințați că Mircea Sandu și Dumitru Dragomir vor fi audiați. Am aflat de la televizor. Asta înseamnă că procurorii nu le-au dat calitatea de învinuit, ci de făptuitor, lucru care din punctul de vedere al dumnealor este foarte grav. Atât timp cât un judecător dispune începerea urmării penale impotrva unor persoane, acele persoane sunt învinuite. De aici sunt două posibilități, procurorii pot să-i scoată de sub urmărire penală sau să-i trimită în judecată. În momentul în care îi trimit în judecată, dumnealor devin automat inculpați.
Am avut cerere să fim invitați la audierile dumnealor, lucru care nu s-a întâmplat. Această cerere nu am putut s-o facem decât dacă începea urmărirea penală. Această urmărire penală a fost dispusă de judecător. Nu este de vină nimeni altcineva decât FRF prin reprezentanții săi”, a declarat Mircea Alic în exclusivitate pentru Sport Total FM, în emisiunea „Fotbal la matineu”.
Nu am fost acceptați la masa credală a Rapidului aflat în insolvență
Azi, Corvinul Hunedoara ar trebui să primească de la Rapid suma de 1.200.000 de euro constând în suma inițială datora de clubul giuleștean la care se adaugă penalități de aproximativ 300.000 de euro. Cifrele rămân însă doar fictive, întrucât oficialul ardelean și-a luat gândul de la acești bani.
„Nu mai sper, pentru că Rapidul între timp a intrat în insolvență, au un program de reorganizare care se bazează în mare pe valorificarea brandului, numelui, logoului, culorilor, a imnului, deci toate cele care au aparținut lui UFC Rapid. Noi nici nu am fost acceptați la masa credală și nici până azi nu ni s-a explicat de ce”, a mai adăugat Mircea Alic.