Frisoane pentru primele clasate din Liga 2. În Țările de Jos, KNVB a înghețat competițiile fotbalistice fără să desemneze campioana, retrogradatele din Eredivisie și promovatele din Eerste Divisie

Marius ANGHEL 24 Apr. 2020, 20:41 Liga 2
Frisoane pentru primele clasate din Liga 2. În Țările de Jos, KNVB a înghețat competițiile fotbalistice fără să desemneze campioana, retrogradatele din Eredivisie și promovatele din Eerste Divisie

Federația de Fotbal a Țărilor de Jos, noua denumire oficială a Olandei începând cu 1 ianuarie 2020, a decis, astăzi, 24 aprilie, înghețarea tuturor competițiilor fotbalistice din acest sezon, anunță site-ul nu.nl. Eredivisie, prima ligă, a fost oprită după 25 de etape disputate în întregime dintr-un total de 34, fără a fi declarată o campioană și fără a exista retrogradate sau nou-promovate din liga secundă. Decizia a aparținut exclusiv conducătorilor federației și vine după ce, marți seară, premierul Mark Rutte anunțase că toate evenimentele sportive sunt interzise până la data de 1 septembrie, din cauza situației generate de pandemia COVID-19.

  • În România, unde președintele Klaus Iohannis a anunțat că starea de urgență se va încheia la data de 15 mai, acest scenariu nu este luat în calcul momentan de FRF, însă, chiar și așa, decizia luată în Țările de Jos poate fi luat ca exemplu și cu siguranță dă frisoane primelor clasate din Liga 2, cât și Liga 3.
  • În cazul în care campionatele de fotbal din România ar fi înghețate și în țara noastră, atunci UTA și CS Mioveni, liderul și ocupanta locului 2 din eșalonul secund, sperau să fie declarate promovare, iar Turris Oltul, ocupanta locului 3, să meargă la barajul pentru promovare.
  • În Liga 3, liderii celor cinci serii, Aerostar Bacău, Unirea Slobozia, Progresul Spartac, U Craiova 1948 SA și Fotbal Comuna Recea, sperau, la rândul lor, să fie declarate promovate în Liga 2.
  • În Liga 1, CFR Cluj, liderul la zi, se simte îndreptățit să fie declarată campioana.

KNVB a trecut peste votul cluburilor profesioniste și a decis ”fără retrogradare și promovare” în Eredivisie

KNVB (Asociația Regală de Fotbal a Țărilor de Jos sau Federația de Fotbal a Țărilor de Jos) a organizat, vineri după-amiază, o videoconferință cu toate cluburile profesioniste de fotbal, în care s-a discutat despre ce ar trebui făcut mai departe, în situația în care premierul a decis că toate evenimentele sportive din Țările de Jos sunt interzise până la 1 septembrie din cauza crizei generate de noul coronavirus.

Decizia finală a fost luată, însă, de Eric Gudde și Jean-Paul Decossaux, care formează împreună consiliul de fotbal profesionist al KNVB, în ciuda rezultatelor votului electronic din timpul acestei videoconferințe. 16 cluburi aleseseră ca Eredivisie să fie încheiată cu retrogradare și promovare din liga secundă, nouă au votat împotrivă, iar alte nouă echipe s-au abținut, anunță nu.nl. Reprezentanții KNVB au hotărât că rezultatul nu a fost suficient de clar și, prin urmare, au luat propria decizie: fără retrogradare și promovare.

Liderul Ajax, echipă aflată la egalitate cu AZ Alkmaar, nu a fost desemnată campioană

Sezonul 2019/2020 din Eredivisie a fost înghețat după ce majoritatea echipelor, mai puțin patru, au disputat 26 de etape dintr-un total de 34.

Ajax Amsterdam era lider datorită golaverajului mai bun față de ocupanta locului 2, AZ Alkmaar, care avea tot 56 de puncte acumulate în 25 de meciuri, însă nu a fost de ajuns la echipa la care joacă românul Răzvan Marin să fie desemnată campioană. Ediția actuală nu va avea un câștigător.

Calificarea în cupele europene este determinată de ierarhia actuală. Astfel, Ajax și AZ Alkmaar vor merge în Liga Campionilor, iar în Europa League s-au calificat Feyenoord, PSV și Willem II. În schimb, Utrecht, care ocupă locul 6 în campionat și era finalista Cupei, nu va evolua în competițiile europene în sezonul următor.

Ultimele două clasate din Eredivisie nu retrogradează, primele două clasate din Eerste Divisie nu promovează

În privința ultimelor clasate, ADO Den Haag, la care evoluează Tudor Băluță, și RKC Waalwijk, s-a decis ca acestea să nu retrogradeze. Astfel, în urma hotărârii KNVB, cele două echipe vor evolua în noul sezon tot în Eredivisie.

Din liga secundă (Eerste Divisie), primele două clasate, SC Cambuur Leeuwarden și BV De Graafschap, nu au fost desemnate nou-promovate, așa cum aveau dreptul datorită pozițiilor ocupate după 29 de etape disputate, astfel că vor evolua în sezonul următor tot în acest campionat.

KNVB nu a luat în calcul un al treilea scenariu, acela cu echipele SC Cambuur Leeuwarden și BV De Graafschap să fie promovate în prima ligă, deoarece o Eredivisie cu douăzeci de cluburi nu ar fi posibilă, mai notează site-ul nu.nl.

Clasament final în Eredivisie după înghețarea sezonului:

Situația la extreme în campioantele Liga 1, 2 și 3 din România

În România, în play-off-ul Ligii 1, prima clasată este CFR Cluj (30 puncte), urmată de FCSB și U Craiova (ambele cu 26 de puncte). În play-out, pe locul de baraj de menținere este Academica Clinceni (14 puncte), iar pe pozițiile direct retrogradabile sunt Chindia Târgoviște (14 puncte) și FC Voluntari (12 puncte).

În Liga 2, pe locurile direct promovabile se află UTA Arad (50 puncte) și CS Mioveni (39 puncte), iar pe poziția de baraj de promovare este Turris Oltul Turnu Măgurele (39 puncte). Imediat dedesubt sunt Campionii FC Argeș, Petrolul Ploiești (ambele cu 38 de puncte), Rapid și Metaloglobus București (ambele cu 37 de puncte). Pe locurile rămase retrogradabile sunt Concordia Chiajna (24 puncte), FK Csikszereda (22 puncte) și Pandurii Târgu Jiu (8 puncte).

În Liga 3, poziția de lider în cele cinci serii, adică locurile de pe care de promovează la finalul unui sezon normal, sunt ocupate de Aerostar Bacău, Unirea Slobozia, Progresul Spartac, U Craiova 1948 SA și Fotbal Comuna Recea.

Marius ANGHEL 24 Apr. 2020, 20:41 Liga 2
Pe aceeași temă