Marin Tudorache, unul dintre simbolurile Jiului: „Marii jucători ai clubului din Petroșani s-ar răscoli în mormânt dacă ar vedea unde este acum echipa”

Marius ANGHEL 13 Mar. 2019, 17:23 Special
Marin Tudorache, unul dintre simbolurile Jiului:**

Anul acesta, Jiul împlinește 100 de ani de existență. Nu este o serbare tocmai fericită, pentru că echipa de suflet a Văii se zbate în mediocritatea ligii a patra, acolo unde este resuscitată din puteri ca să nu piară. Dar nu despre lucruri triste vrem să vă povestim în ceea ce urmează, ci despre oameni care de-a lungul timpul au contribuit la scrierea unei istorii frumoase în alb-negru.

Marin Tudorache (50 de ani) este unul dintre ei, un exemplu de modestie, onestitate și perseverență. 22 de ani ca jucător și alți 20 de ani ca antrenor nu sunt de ici de acolo. A început fotbalul la Jiul la vârsta de 8 ani și l-a abandonat la 30 de ani, din cauza unei rupturi musculare.

Traseul lui Marin Tudorache în fotbal nu este unul ușor de trecut cu vederea. Pe lângă Jiul, în cariera sa a mai evoluat și pentru Minerul Lupeni și Rapid București. „Am petrecut ani frumoși la Minerul Lupeni, cu regretatul antrenor Iosif Rus, cu năbădăiosul Vasile Stafie, cu fostul primar Cornel Rezmeriță, cu regretatul Mihai Basarab”, spune Marin.  

I-a avut ca antrenori de-a lungul timpului pe Adrian Coșereanu, Ionel Grecu, Relu Buză, Leca Romulus, dar a și colaborat cu antrenori consacrați precum Gigi Mulțescu, Florin Marin, Aurel Șunda, Ionuț Popa, Ionuț Chirilă, Constantin Oțet, Dumitru Marcu și Puiu Benea, ori regretatul Gogu Tonca.

„Cozma merită tot respectul nostru pentru ceea ce a făcut el în fotbal”

Ca jucător a bifat două promovări în Liga 1, sub „era” Miron Cozma și Liță Dumitru. Ca antrenor are o promovare când conducător era Alin Simota, dar și cu sprijinul lui Gigi Borugă.

„Îmi amintesc de vremurile când la Jiul era Miron Cozma. Frumoase timpuri. Acum, marii jucători ai Jiului s-ar răscoli în mormânt să vadă unde se află acum echipa. Cu cât suflet se juca la Jiul. Miron Cozma a reușit o mobilizare exemplară în Vale, să atragă toată mișcarea spre fotbal, pentru că, pe atunci, fotbalul era mai mult decât un simplu joc, era un fenomen sau chiar un mod de viață. Cozma merită tot respectul nostru pentru ceea ce a făcut el în fotbal”, povestește Marin Tudorache.

„Trăiesc în fotbal și prin fiul meu, Vlăduț”

Tudorache a văzut primii dolari în fotbal când a ajuns să joace la Rapid, unde a activat un an și jumătate. Mai întâi a dat o probă de joc la Dinamo, iar mai apoi a ajuns în Giulești. Dar gândul lui a fost mereu sper casă, așa că a revenit în Vale. Avea 23 de ani când juca la Rapid și 30 de ani când s-a retras din fotbal.

La Rapid a câștigat primii dolari, 5.000, pe care i-a și pus la CEC, pentru că așa erau, atunci, vremurile. „Am renunțat de tânăr la fotbal, dar am rămas implicat ca și antrenor. Am antrenat la Jiul, la Minerul Lupeni, la Arieșul Turda, Șirineasa. Nu mi-am spus ultimul cuvânt nici ca antrenor, iar eu trăiesc în fotbal și prin fiul meu, Vlăduț, pe care mi-aș dori să-l văd la Liga 1, pentru că are calități (n.r. – Vlad Tudorache este jucător în liga a doua la ACS Energeticianul), spune fostul jucător al Jiului.

Pintilii și Bicfalvi au debutat în Liga 1 sub comanda lui Marin Tudorache

Puțini știu că Marin Tudorache are un merit deosebit în propulsarea în fotbalului mare a jucătorilor Mihai Pintilii și Eric Bicfalvi.

„Pintilii, când a venit la Petroșani, nimeni nu credea în el. Eu am crezut. A debutat în Liga 1 la un meci la Galați, pe care l-am pierdut. I-am spus că dacă vrea să-și împlinească visul și să ajungă la națională va trebui să joace mijlocaș central și nu fundaș central, așa cum juca când a venit de la Lugoj. M-a ascultat și uite unde este acum. Un merit în venirea lui la Petroșani l-au avut Marcel Iancu și regretatul George Boboc. În promovarea lui Eric Bicfalvi, un rol important l-a avut Florin Marin. Venise atacant și l-am introdus mijlocaș central”, povestește tehnicianul.

Vrea să-și deschidă o academie de fotbal

Școala de fotbal deschisă în urmă cu zece de ani de Marin Tudorache în Valea Jiului, PRO Fotbal, a devenit una foarte cunoscută. Ba, mai mult, jucători tineri au plecat spre echipe cu nume în fotbalul românesc. Acum fostul jucător și antrenor al Jiului vrea să se extindă și să-și facă o Academie de Fotbal.

„Vreau să deschid o Academie de Fotbal pentru fotbalul de performanță, pentru că îmi doresc mult să ducem fotbalul de la noi la un alt nivel și să-l scoatem din stadiul de fotbal de masă, cum este acum”, spune Tudorache.

Printre altele, Marian Tudorache a mai spus că se bucură că i-a avut colegi de echipă pe Vasile Popa, Dan Daniel, Horațiu Lasconi, Daniel Timofte, Fane Țîră, Leo Toader, Marian Bâcu, Nicolae Negrilă, Viorel Vancea, Ianos Bojtor, Rico Cristea, Florin Stoica sau Toni Sedecaru. „Jucătorii erau foarte uniți pe vremuri la Jiul. Și asta ne definea ca spirit de echipă”, a mai declarat Marin Tudorache.

Articol scris de Loredana JUGLEA

Marius ANGHEL 13 Mar. 2019, 17:23 Special
Pe aceeași temă