Marian Pană spune că nu știe nimic despre Farul – Gloria, dar indică alt meci: „Uneori am simțit că e ceva în neregulă. Și mă simțeam neputincios”

Marius ANGHEL 06 Nov. 2015, 13:08 Special

Antrenorul Marian Pană, personaj secundar (și, s-ar părea, pozitiv) în dosarul mafiei pariurilor întocmit de FRF, spune că nu știe, n-a văzut și n-a auzit nimic la Farul – Gloria Buzău 4-0, din sezonul trecut, el fiind la acea dată pe banca gazdelor.

În schimb, fostul jucător de la Victoria, Moreni și Dinamo menționează că în alte situații a intuit că e ceva în neregulă pe teren și că „s-a simțit neputincios”, dând ca exemplu partida Metalul Reșița – Olimpia Satu Mare 0-5, din prima etapă a acestui sezon, el fiind atunci antrenorul gazdelor.

„Habar n-am de vreo înțelegere, nu știu nimic”

În raportul întocmit de Comisia de Integritate a FRF și înaintat Comisiei de Disciplină, raport care incriminează ca fiind aranjate la pariuri zece meciuri jucate de Buzău în sezonul trecut, figurează și Farul – Gloria 4-0, disputat pe 27 septembrie 2014, în etapa a V-a a Seriei I din Liga 2. În documentele anchetatorilor se menționează că „jucătorii Georgian Marcu și Lucian Pârvu, intrat pe teren la scorul de 4-0, le transmit atât colegilor, cât și adversarilor de la Farul că nu trebuie să mai marcheze gol sau goluri până la finalul partidei. (…) În minutul 75, înainte de marcarea golului 4 și în momentul introducerii pe teren a jucătorului Damaschin Mihai, Ion Viorel a fost auzit reproșându-i antrenorului advers că nu respectă înțelegerea inițială”.

Marian Pană, antrenorul Farului la acea dată, afirmă că nu are habar de nimic. „Îmi amintesc că până atunci nu reușisem să batem, aveam vreo cinci egaluri la rând (n.r. – până la ora meciului, constănțenii reușiseră trei egaluri și o înfrângere cu 1-5 la Voluntari). Eram îngrijorat. Habar n-am de vreo înțelegere, nu știu nimic și nici nu l-am auzit pe Viorel reproșându-mi ceva. Nu-mi aduc aminte de vreo asemenea scenă”, a afirmat Pană pentru ProSport.

Raportul Betting Fraud Detection System (BFDS), trimis de UEFA la FRF, notează că la acest joc, când scorul a devenit 3-0, s-a pariat masiv pe faptul că Gloria Buzău va evita o înfrângere la o diferență de peste 5 goluri, după ce înaintea partidei și, apoi, până când s-a făcut 3-0, se pariase masiv pe faptul că Farul va câștiga la cel puțin 2 și 3 goluri diferență. „Este anormal să îi vezi (n.r. – pe pariori) schimbându-și preferința atât de drastic în timpul reprizei secunde”, se menționează în raportul BFDS la acest joc.

În raport se mai menționează că la 3-0 pentru gazde cursul jocului s-a schimbat radical, „Farul a cedat inițiativa, iar Gloria, pentru a completa scenariul plănuit, a început să atace pentru a marca”.

Rezervelor li s-a cerut să iasă din vestiar, iar titularilor li s-a șoptit că trebuie să piardă meciul

Marian Pană a negat că Giani Nedelcu, patronul Farului, i-ar fi pus în vedere cu cât trebuie să se termine partida. „Niciodată n-a fost vorba de așa ceva, patronul Giani Nedelcu nu mi-a cerut să particip la vreun meci aranjat. Din contra!”, a spus Pană. În raportul FRF se menționează că la trei zile după meci, pe 30 septembrie 2014, în timpul unei cine cu fotbaliștii de la Gloria, Ion Viorel și-a pus jucătorii să-și lase telefoanele pe masă și i-a dus pe teren, în colțul careului de 16 metri. Acolo le-a spus că la meciul cu Farul a avut o înțelegere cu patronul echipei, Giani Nedelcu, pentru ca scorul final să fie 3-1 pentru constănțeni. Pentru că nu respectase indicațiile șefului său, antrenorul Farului, urma să fie demis.

Marian Pană a fost debarcat o lună mai târziu, după eșecul suferit în etapa a 11-a, 0-2 la Slobozia, un Unirea.

Conform celor consemnate în raportul FRF, „secundul” Romeo Bunică, de la Gloria Buzău, nu a făcut deplasarea cu echipa, ulterior el ținând legătura prin telefon, în timpul meciului, cu președintele Dan Tulpan și antrenorul Ion Viorel. În vestiar, înaintea partidei, antrenorul le-a cerut rezervelor buzoiene să părăsească incinta, apoi s-a dus la fiecare titular și i-a șoptit că trebuie să piardă meciul, dar trebuie să înscrie măcar o dată.

„Pregăteam una la antrenamente și pe teren se întâmpla altceva”

Dacă despre Farul – Gloria nu are ce povesti, în schimb Marian Pană, care în debutul acestui sezon a antrenat la Metalul Reșița, spune că de-a lungul carierei a intuit uneori că pe teren se întâmplă lucruri care îi scapă. „E bine că se face această anchetă. E corect. Să se finalizeze și să se facă odată curățenie. Pentru că au mai fost situații când, ca antrenor, am simțit că e ceva în neregulă. Că am câștigat sau că primim gol prea ușor. Că echipa e prea slabă față de valoarea reală. Pregăteam una la antrenamente și pe teren se întâmpla altceva. Vă dau și un exemplu: cum am pierdut cu Olimpia Satu Mare atunci când eram la Metalul Reșița. Am fost învinși acasă cu 5-0. Se întâmplă câte un astfel de meci, te uiți și nu înțelegi ce se petrece, faci apoi analiza și ajungi, ca antrenor, și la astfel de întrebări, pentru că ai pregătit ceva și pe teren s-a petrecut altceva. Nu înțelegeam de ce fac jucătorii atâtea greșeli. Eu am plecat de la Reșița după patru etape. Dar, sigur, ca să acuzi pe cineva îți trebuie ceva, o bază, dovezi”, a povestit Marian Pană pentru ProSport.

Ce spunea Pană în august, după Metalul – Olimpia 0-5: „Sunt lucruri care s-au întâmplat și se întâmplă și care mă depășesc”

După 11 etape din actualul sezon, Metalul Reșița e pe ultimul loc în Seria II din Liga 2, cu 4 puncte, și a încasat 28 de goluri. Meciul la care face referire Marian Pană s-a jucat pe 29 august, în prima etapă, iar reșițenii au pierdut acasă cu Olimpia, scor 0-5. Rezultatul a fost considerat o mare surpriză, pentru că Reșița terminase precedentul sezon pe locul 3 și era socotită, înainte de startul competiției, printre favoritele la promovarea în Liga 1.

La momentul respectiv, Marian Pană a făcut pentru expressdebanat.ro o declarație neobișnuită, dar care a trecut neobservată: „Încerc să le găsesc scuze jucătorilor și mă străduiesc să mă abțin de la multe comentarii vizavi de ei. Cred totuși că avem un grup de jucători buni, dar sunt alte lucruri care s-au întâmplat și se întâmplă și care mă depășesc pe mine. Îmi pare foarte rău, am început jocul bine, chiar am crezut ca putem să câștigăm. Jucători care au evoluat foarte bine cu UTA au fost astăzi jaloane pe teren”.

În încheierea dialogului cu reporterul ProSport, antrenorul Marian Pană a mai făcut cu o mărturie interesantă: „Aș vrea să se termine toate aceste lucruri și meciurile să fie în regulă, pentru că m-am lovit personal, uneori, de astfel de momente în care mă simțeam neputincios”.

Articol scris de Matei UDREA

Marius ANGHEL 06 Nov. 2015, 13:08 Special
Pe aceeași temă