„Marele meu regret e că nu mi-a dat apel nimeni de la Steaua! Îi sunam eu înapoi, că am multe minute gratuite”

Autor: Mihai Andries Publicat: 14 Oct. 2013, 11:26 Actualizat: 14 Oct. 2013, 11:57 Special
„Marele meu regret e că nu mi-a dat apel nimeni de la Steaua!  Îi sunam eu înapoi, că am multe minute gratuite”

Ionuț Popa (60 de ani) a oferit primul interviu după retragerea de aproape un an din fotbalul românesc. Fostul antrenor spune că preferă să-și petreacă timpul cu familia

Domnule Popa, ați dispărut complet din presă, de la televizor. Ce ați făcut în ultimul an?
Am adoptat încă un câine. Acum am opt. Îi fac concurență lui Prunea. În rest, am făcut un teren sintetic lângă casă. Atunci când nu mă joc cu animalele, învăț copiii să dea cu piciorul în minge. Nu vreau să fac altceva. M-am retras definitiv din lumea fotbalului. Mă săturasem să mă cert mereu, să stau departe de casă.

Atât de dezamăgit ați fost de ultima experiență la Iași? Nimeni și nimic nu vă poate convinge să vă reîntoarceți?
Nu și nu. La Iași nu am reușit să fac o echipă și am renunțat. Când nu poți, nu poți. Degeaba încerci să te convingi că se mai poate. Aștepți ca prostul! Nu mai am nici motivație pentru domeniul ăsta. Toți sunt pricepuți la el, deși nu au atins nicio­dată mingea cu piciorul. Îi las pe deștepți să-și facă treaba. Eu am grijă de căței, și asta mă face fericit. Poate să mă vrea și Steaua, că eu o să refuz.

Haideți să vorbim de Liga I. Este ea slabă sau a format Reghecampf o echipă mult prea bună pentru nivelul la care suntem acum?
Domne, uite ce e! La noi în campionat sunt trei sau patru echipe bune. Restul nu sunt slabe, ci foarte slabe. Peste tot sunt antrenori care nu au ce căuta pe banca tehnică. La noi, antrenorul se pune pe bază de pile în 99% din cazuri. Îmi pun și eu o întrebare logică: când angajezi un antrenor, faci asta că e bun, nu? Păi și tu de ce îl dai afară peste câteva etape? I s-a dus din stofă? Să fim serioși, culisele fotbalului sunt prea complicate pentru fraierii ca mine.

Care e problema fotbalului nostru?
Marea problemă a fotbalului românesc este legată de conducători. Nu sunt de valoare. Nu mai avem un Ion Alexandrescu sau un Jean Pădureanu. Avem alții, mari filosofi în ale științei fotbalului. Numai antrenor să nu te faci în țara asta! Că se pricep toți, ba mai mult decât tine. Bine că se vehiculează tot felul de variante. Ba jucători străini, ba tehnicieni din afară. Pot să pun pariu că un conducător străin ar schimba campionatul românesc. La asta nu se gândește nimeni.

Dinamo a ajuns râsul fotbalului românesc”

Are Steaua vreo contracandidată serioasă la titlu anul acesta?
Să o luăm logic. Pandurii a cam început să scârțâie, Petrolul câștigă la limită sau nu o face deloc, iar Dinamo… Hai să nu vorbim de ăștia, că au ajuns râsul fotbalului nostru.

Și totuși, în Champions League, Steaua nu reușește să lase impresia din campionat, ba chiar din contră…
Cu ăștia e simplu. Trebuie să ne limităm numai și numai la calificarea în grupe. Pentru mine, nu ar reprezenta o surpriză dacă Steaua ar încheia grupa cu zero puncte. Avem o limită, ar fi frumos să ne-o și vedem.

Naționala stă la mâna rezultatelor pentru a prinde un loc pentru baraj.
Numai în pielea lui Victor Pițurcă nu aș vrea să fiu! Mi se pare greu, greu de tot să fii selecționer. Îl iei pe unul de la o echipă, pe altul de la alta, niciunul dintre ei nu joacă pe același registru. Nebunie totală! E greu peste tot, dar mai ales la noi, că așa e atunci când nu ai cultură fotbalistică. Dacă Olanda joacă în mod corect, cred că prindem barajul. Dar ce e corect în lumea asta?

„Am bătut mulți jucători la viața mea!”

De episodul cu Iancu, plecat din cantonamentul naționalei U21, ce spuneți? Când erați junior, dumneavostră aveați escapade?
Erau alte vremuri atunci. Păi noi luam bătaie de la învățători, că nu scriam sau că vorbeam în timp ce ei predau. Încearcă sa dai acum într-un copil pentru că a fost nesimțit. Ziua următoare ai dosar și ajungi să cerșești, că ai atins prețiosul prichindel. Am bătut mulți jucători la viața mea. Numai golani, șmecherași, care se cred buricul pământului. Le dădeam două palme și vedeau stele verzi. Iancu, pentru ce a făcut, cred că merita niște nuiele pe fundul gol!

Ce regrete aveți în întreaga carieră de antrenor?
Am două. Pe prima o știe toată lumea, că nu am bătut un arbitru în timpul unui meci. A doua e că nu am ajuns niciodată să o antrenez pe Steaua. Au fost mereu alții mai buni decât mine, nu mi-a venit niciodată rândul. Nici măcar un apel nu am primit de la oamenii de acolo. Sunam eu înapoi, nu era problemă. Am multe minute gratuite.

Ați avut vreo ofertă din străinătate pe care ați refuzat-o?
Da, și normal. Din Moldova, din Țările Arabe. Dar le-am refuzat, că trebuia să ajung cu avionul acolo. Mi-e frică să zbor. În 1993, m-am dus la sora mea în Italia și era să cadă avionul. M-am întors cu trenul. Mi-e și rușine. Mama are 87 de ani și săptămâna viitoare zboară la ea. Bine, eu sunt un papă-lapte.

Dacă nu alegeați să deveniți antrenor, ce v-ar fi plăcut să faceți?
Mă băgam în politică. Acolo se fură, toți au averi. Se ia, nu se dă. La final, un politician are o pensie mare, s-a bucurat de o viață liniștită, a putut să calce peste ce pieton a vrut el pe trecere. Politica, nenică! Ea e viitorul!


Marica este cel mai bun atacant român pe care îl are naționala în momentul de față
Ionuț POPA, fost antrenor Poli Iași

Îmi place mult de tot de Andrei Cristea. Mi-e milă de el că nimeni nu îi mai vede potențialul
Ionuț POPA, fost antrenor Poli Iași

Jucătorii străini de la noi din campionat au împiedicat mersul spre performanță al celor români
Ionuț POPA, fost antrenor Poli Iași


Ionuț Popa despre:

DINAMO
„Nu știu ce e în mintea lui Negoiță. L-am avut la Iași și pot doar să spun că ar fi frumos din partea lui să se retragă dintr‑un fenomen pe care nu-l înțelege. Dinamo e o pălărie prea mare pentru el. Are bani, îi place să apară la televizor. E nepriceput la fotbal. Ce a făcut el? A fost arbitru? A jucat vreun meci? N-ai cum să fii deștept în domeniul ăsta doar cu bani”.

RAPID
„Mi se pare absolut penibil ce au făcut ăia de la Federație cu ei. Stânga, dreapta, fă iar stânga. A venit Chiajna în locul lor. Hai, dă-o naibii de treabă! Mai trebuie să o readucem pe Victoria Brănești, să ne asigurăm că fotbalul românesc ajunge undeva foarte, foarte sus”.

FCU CRAIOVA și  CSU CRAIOVA
„Foarte la modă oltenii ăștia! Două, niciuna adevărată. E de râs ce se întâmplă acolo. Numai la ei se putea asta. Toată lumea deșteaptă provine din Oltenia”.

Articol scris de Sorina OPRIȚESCU

Autor: Mihai Andries Publicat: 14 Oct. 2013, 11:26 Actualizat: 14 Oct. 2013, 11:57 Special
Pe aceeași temă